Australia Trip

Girls in stripe!

IMG_3760

if lah korang perasan, banyak tops yang aku pakai sepanjang kat Sydney ni sama pesennya with Gegirl. dia pakai merah stripe, aku pun pakai merah stripe. dia demand gitu yek, kebetulan jugak banyak baju aku beli kat sana, yang ala2 boleh pakai sama with Gegirl, macam the white black stripe nih…

IMG_3762

n kami pun share hobby yangg sama, boleh posing bergambar :)

IMG_3761

Boot Gegirl tu aku beli kat Harbour Town, Gold Coast. she tukar2lah, hari i pakai boot nih, esok pakai boot yang aku kirim dari Diva Darling belikan pulak….booth nih memang kat KL pun selamba je jalan2 dia pakai gak. macam pergi Dunky Dunk Oreo, coz tak  nampak macam winter boot pun…

IMG_3763

wpun tengah sejuk kat Bondi Beach nih, tapi demi nak amik gambar, ko pegang dulu jackets mak ngan adik ko tu bang. serius kena posing dulu coz bukan leh selalu pakai baju yang lebih kurang sama je pesennya….

IMG_3764

top aku tuh bukannya baju maternity, tapi coz stretchable, balun jer! but kalau masuk 3rd trimester tak leh pakai dah kot. but still boleh pakai lagi lepas beranak. kena kasi kurus gilalah sedut lemak perut tu yek…

hari ni je kita ingat nak bergambar sama, hari lain tu terlupa plak nak bukak jackets kasi tunjuk the similar tops mak and anak.

Korang dah leh agak dah apa gender my baby? i tak leh announce lagi coz i m still waiting for the best time to tell my kids. one of them will be heart broken, so aku kena amik masa sikit….yelah sorang nak boy sorang nak girl. Masing2 masih belum boleh accept and open to have the opposite gender than them.

Tak ngaper…tak yah announce skang, korang masih sempat lagi nak kumpul duit tu belikan hadiah untuk Red Baby nih LOL.

 

Comment: 23

The end of the Australia Trip!

IMG_4968

terang menyala kan kuning memasing! suka pulak aku tengok depa pakai gini, the boys are in yellow. the girls are in red.

IMG_4971

aku kena gak pakai merah coz Gegirl kan manja, dia nak sedondon sama ibunya. wpun baju merahnya tuh macam oren pun ye gak….di Kasturi Cafe, hari terakhir, tak tau lah dapat lagi datang ke Sydney ni idak pasnih but sekali lagi kita makan nasi lomakk! abang apa lagik kalau kat sini dah tentulah nasi putih tomyamnya and Gegirl pun belasah lagi roti canai kau.

IMG_4996

Lepas tu, Gegirl merajuk. muka ngah bengkak tu bengang ngan the boys. dia kan bawak bagpack bapaknya tuh, sibuk nak bawak, tak berat pun…

tapi abang n bapaknya dok panggil dia hahahah‘macam turtle’

siot kan?

mementang le budak tu cembeng, bawak cenggitu diorg ejek2.

berangin le dia kasi report sama maknya….nak je aku lesing dedua!

IMG_5004

time to leave the hotel. kasi simpan sumer winter jackets. memasing tak hingin nak pakai sampai dalam airport mahupun dalam flight.

IMG_4998

my hotel Mercure Sydney, nak dok sini ye sila sila….

baju sejuk purple tu macam sweater jer, to replace baju winter yang dah berbungkus. aku buat pakai dalam airport dalam flight. Takut kena macam flight datang arituh, ke main kuat giler aircond!

 

IMG_5017

First thing first is to clear the GST (good and services tax refund).

sini simple jer, tak cam europe. Sebelum check in tu ko bawak maknek luggage ko sumer kat belakang office yang aku berdiri tuh. itu kastamnya nanti tak check pun, tunjuk semua receipts, must be AUD300 per receipt at least untuk getting the refund.

Dia takkan check kain baju ko beli. kuasa dia. dia terus chop chop chop.

Tapi tetiga bags yang aku beli tuh, depa tak bagi check in, kena hand carry. Sebabnya nanti pas check in, ada lagi satu kastam kat dalam akan check untuk kita punya GST nih, dia nak tengok semua bags yang aku beli tuh. Bags tuh pulak bukan takat tunjuk je yek, kena bukak bagai dia telek. huh.

bukan sebab tu aku menyampah ngan kastam sekor tu, dia punya budi bahasa mmg biadab. bayangkan for 2 weeks kita holiday kat Australia, takde sapa pun manusia yg kita jumpa boleh rude macam dia. Tiba kat hujung nak balik tinggalkan Australia boleh ada sekor memang hamlau punya umat. Hui, panas betullah.

anw nanti 9% from the tax refund tu masuk terus kat CC ko, not cash at all. by 2 days dah masuk.

GST ke VAT ke sama je le bunyiknya…ikut country je panggilan lelain.

IMG_5032

Sebab we arrived very early like 4 hrs before depature, we melanguk….yg kekanak riang dok main games kat ipad and psp. yang maknya dok mentenet. bapaknya q coz check in counter tak bukak lagi.

IMG_5040

pastuh eh eh dah masuk dalam….

shopping lagi, minor jer. coz duit cash pun dah hujung2 nyawa.

IMG_5046

VS ni kan satu je lah aku suka, dia punya perfume Very Sexynya tuh. asal aku nampak je kedai VS, memang aku carik yg VS merah tuh….bertahun2 aku restock coz the smell is sooooooooooo sweet and kenalah ngan ai yang merah merah nih.

Gegirl suka masuk kedai perfumes coz dia suka kumpul kertas2 perfumes tuh. hah nanti dia spray, simpan kertas2 tu dalam hbag dia ke, bagpack bapak dia ke, dalam pockets dia ker…

Oh ada gak aku beli perfumes kat Birkinghead Point, tokey kedai punya suka ngan bebudak nih sampai bagi sorang satu perfume bebudak yang miniature to them.

IMG_5051

wui dapat lain internet laju dalam tuh…apa lagik, first thing first baca blog pengantin, laki bini ni adik angkat kami. Beautifulnara and Puan Nara skang…aku tak dpt hadhir wedding depa coz aku ada kat Ozzy, memang dah diberitahu maklum sesangat, tu yg bila dapat mentenet, kain baju pengantin yang aku nak tengokkan dulu.

wuii cantiknya baju pengantin merah depaaaaaaaaaaaaaa!

dahlah tu, tutup laptop tu, dah kena masuk flight dah nih

jappppppp…eii lawanya merah hitam tuuu baju pengantin naraaaaaaaa!!

sebab merah kot, tu yang manjang je lawaaaaaaaa ahahhhahah. Tahniah wan and lin for the wedding, kalau gaduh, suami biar banyak mengalah, bukan isteri.

IMG_5059

itu neck supporter aku tu kan, harganya AUD20, the last 20dollars yang Sirman ada. apa lagik buat beli tu lah…dapat beli 1 jer coz ada pun 20 dollars jer.

hah flight kitorg malam.

airbus besau.

seats memang penuhlah.

yang buat aku panas hati, lcd skrin tv depan aku tuh rosak!! aku punya je lah pulak rosak tuh. ko nak suh aku buat apa? nak mentenet takde wifi lam MAS tuh, nak suh baca buku majalah takde.

dia suh alih tempat. abihs tu askar aku 3 orang tu split ngan aku? ceii…dahlah anak kecik aku tu jap2 nak nih jap2 nak tuh. so end up aku amik lappy buat keje tfer gambar jer which tak yah pakai internet but battery bukan leh tahan lama. dapat kejap.

they cant do much to make me feel better.

Oh sedih. takkanlah takde sapa yang report, org yg dok kerusi tu tak pernah report kat crew ke yang lcd tu rosak. bukan rosak skrin, rosak tang volume, ko boleh tengo je, suara haram ko tak leh dengau apa2. nak tukar ngan family members aku lain, sume tengok movie sama gak.

bukan boleh terus tidur pung.

aku bukan jenis senang nak tidur lam flight, memang agak sakit hatilah bila battery laptop aku habis and i cannot watch a movie. huh!

panas panas.

at least amik hati ler sikit …. Puan nak apa2, Puan nak ice cream tak? Puan nak majalah tak? Bukan tak nampak aku ngah boyot tuh.

Abang Zarul Umbrella tolong cerita sikit, takkanlah crew steward ni tak pernah dilatih untuk mengambil hati penumpang yang terluka dengan technical issue macam nih yek?

ahahhaha siot kan. tak pandai nak amik hati langsung.

aku dah report pun ngan MAS pasal kes nih, but kalau MAS’s management baca lagi. hah lagi molek. mana tau yang aku report aritu tak sampai ke atas pulakkan.

Kawan2 aku siap bilang….

dalam ramai2 passengers, Redmummy the blogger yang buat ads MAS pulak tu yang seats lcd skrinnya yang rosak! kalau bukan Redmummy, pasti tak de issue dalam kuor blog nih kan.

anw, pastu aku force myself to sleep. jap2 kuor masuk bilik ayor. nak makan takde selera.

IMG_5070

kat kol 5 pagi sampai kolumpo tercinta. amik luggage je ke main lama menunggu, memang kena amik van ler kan. Belum 6am yet, harga van KLIA was RM300++. kauuuuuuuuuu!!

So kita pi minum makan kat Delifrance. Tunggu kol 6 pagi yang lagi setengah jam je lagi masa tu nak jejak…bayau van about RM200++ jugak.

Aku tiap kali datang, family trip gini pun naik van, baru 80 – 100 inggit jer. Tapi KLIA punya taxi, masyallah…..double gila dari KLIA harganya. Makin mencanak naik.

So that s the end of our Australia Trip.

From KL to Gold Coast dan kemudian sambung ke Sydney pula. Sepatutnya lepas nih ke Seoul, Korea tapi dibatalkan cos someone is working for the millions company and not able to take leave coz if he takes leave, the company boleh lingkup. Hati bini melingkup takper!

so to those yang nak pakai itinerary nih, tak yah ler email2 tanya apa, ko cilok je dari sini bebulat. Habis all out aku tulis macam basic harga hotels harga flights harga tour segala sumer kan complete, amik je dari sini. Tiru je setiap day one to day 12 kitaorg, kot ler malas nau nak google. Semua tempat yang kami pergi pun merata ada dalam internet, tengok je compare and pilih je tour mana yang korang nak.

i dont have any trips to go anymore for this year, due to my condition. Pasnih dah puasa and raya, insyallah akan makin sarat so tahun depanlah kalau ada travel trip lagik. Hujung tahun pun was planning nak pergi jalan, terpaksa dilupakan…mana nak sangka, i m gonna get pregnant :)

 

Comment: 27

The last day in Sydney…

IMG_4876

lagi 2 last entries for the finale of Sydney story tapi i tell you, hazab masyallah betul nak buat. Please yek sapa nak tiru2 itinerary, amik je dari RM ni hah, tak yah lah email aku tanya apa package aku amik bagai, berapa bayau segala. Semuaaaaaaaaaaaaaaaaa aku dah cerita kat sini. kang ko email lagi tanya, aku bagi gak balik link entry2 kat sini hah. so mana ko nak?

Gegirl is so coldddddddddddddd, tengok org belakang aku tu, omputih tu sampai tutup separuh muka dek tak tahan sejuk. i had to hug Gegirl coz dia mmg tak tahan dah sejuk benau. Ni hari terakhir di Sydney.

IMG_4886

So sekali lagi kami turun di bawah HOHO bus. FYI, first time kita pakai HOHO 48hrs ni was at 10.30am. so kita naik ni pun for the final day before 10.30am gak. Boleh je naik tapi turun to the last pot tuh bila balik tak leh naik dah lah, coz dah over 10.30am. Kena pepandai naik public transport lain yek.

Hari terakhir dalam sejarah jugak kat HOHO seats bawah ni memang ramai org. tak tau lah hari tu mmg sejuk windy benau.

Kitorg pun dah checked out. simpan luggage sesiap kat concierge. hah satu lagi, check ngan hotel sblm buat booking, kena charge or not for concierge, certain hotels kena bayau, gilo tol. hotel aku idak ler. melampau ler kan ko nak charge, aku dok hotel ko seminggu tuh!

IMG_4894

Kat satu jam kitorg naik HOHO tu coz nak turun hanya di QVB for our laksa hall and shopping sahaja. the final day biasanya habis ngan jalan2 dedekat and shopping coz memang ada lagi cash leftover. Ni kira brunch, tapi aku makan nasi lemak ngan Sirman, berkongsi sepinggan. sambal bilisnya sedapppppppppppppp!!

Gegirl makan roti canai, abang spt biasa nasi putih with kari ayam.

Pastuh tak cukup, gegirl tambah lagi 1 keping roti canai. and aku Sirman pun tambah lagi sepinggan nasi lemak. mbe sebab makan berkongsi sepinggan dedua pinggan nasi lemak, tu yang jadi sodap. Air panas depa yang ada chinese tea jer. bolehlahhhhhhhhhh!

IMG_4903

orang jalan melurus, tak jalan melintang, so takde sapa kacau ko amik gambar depan tuh. ahahha! kiri kanan ni sume shopping malls jer. Designer boutiques bersepah kat belah kanan dalam tuh.

IMG_4918

sebab ni bukan first time kita melepak kat sini, diorg memang carik kerusi besau ni jer……..! sedap pulak depa baring2 kat situ, idok le aku duduk. jenuh Sirman nak menarik. me me…mee? tu hah kat Mulberry belakang tuh. dok buat proses audit.

IMG_4920

i m taking this one!!!

sebab Mulberry is celebrating the 40th anniversary, depa bagi aku badge Mulberry punyalah banyakkkkkkkkk!! some aku lanting2kan kat GBM. sapa lagi le yang sonang mendapat kalau tak bebudak tuh.

IMG_4925

Chanel? ok can…tengok apo yg den berkenan.

hem…harga tak yah ler tanya, mmg membunuh je kat Australia!

IMG00787-20110607-1031

but not for my Chanel Large Zip Wallet

itu mmg pricey gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa but but:

1. takde jual kat kl, market tak bawak masuk (i hv checked)

2. kat europe, asal ada je habis, letak je boliau

3. so wajib beli wpun mahal!

IMG_4928

Tak terpikir langsung pun nak beli the wallet, but tu lah, kalau dah jodoh tak ke mana. hahahha cam hawau je perlibahasa.

IMG_4936

Chanel boutiquenya takdelah besauuuuuu nau. tapi besaulah jugak dari yang chanel lama klcc tuh. SA dia pun frenly. aku banyak dudukkkkkkkkkkkkk jer dari berdiri, sume dia settlekan.

IMG_4939

abih dah for tekak mak kau…depa nak pi tengok lagi orang main chess. Abang bengang je, tah bila ler dia dapat main giant chess tuh. yagn me plak duduk kat depan tuh minum hot choc, tekak nak mencekik jerrrrr kan.

IMG_4943

eh baru aku teringat…kitorg tak balik naik bus pun. kita menapak.

George St tu kan panjanggggggggggggggggggggg….hotel kami kan kat situ.

so kita jalan slowly tengok masuk kedai kuor masuk kedai. yang paling tragis, aku dok tanya, jauh lagi ke jauh lagi ke? dia dok cakap ‘depan tu jer’.

dia punya chong temberang cakap depan tu jer…………..gila jauh ok!

huh, padanlah Gegirl pun bising, kaki lenguh dok berjalan ke main jauh.

IMG_4950

abang tang benda pepelik ni ler ko suka nak posing…

oh inilah antara yg kita nampak sepanjang George St tuh. Ada few shops kita singgah untuk aku beli baju.

IMG_4956

Depan lagi, jalan yek depan je lagi hotel kita tuh.

korang pun. sabau yek sabau yek sabau yek.

Coz the next entry will be the finale of our Australia Trip. Pastuh al khatammmmmmmmmmmmmm! ya syukurnya. dah masuk July baru habis. ahhahaah!

Comment: 18

Perfumes Galore!

IMG_5077

lelong lelong lelonggggggggggggggg!!!

murahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh di Sydney Airport. huh idok le nak lelong…some are for the presents, buat kamu2 yang disayang. yang tak dapat tu, mesti ada sebabnya, bukan sebab tak sayang yek :)

Comment: 28

Bondi Beach!

IMG_3734

Bondi is pronounced as Bon-dai.

ni pun kita pusing Sydney dulu, coz terlepas 15min HOHO yang direct ke Bondi Beach. so kita amik yang dari stop lain, alah pusing2 sama je HOHOnya….sampai je Bondi, turun2 terus lari ke McDonalds.

masuk situ makan sket, anak2 melapau padahal baru je an hour b4 makan nasi kat Laksa Hall di QVB. sejukkan, anak2 aku makan banyak kat sini, suka gak aku tengok diorg makan , specially abang yang hardest nak makan nasi. bertambah2 bila kat Aus makan nasi nih.

IMG_4785

tak lama kat sini, coz sejukkkkkkkkkkkkkkkkkk sangat and windy lagipun orang kata kalau datang masa summer, manusia melekat ke main ramai. tapi sebab winter, takde le orang kat Bondi beach nih…

IMG_4779

ya laut…sedapnya kalau dapat mandi. bukan aku ler…anak2 aku tu hah…

IMG_4781

syokkkkkkkkkkkkk dok sini. tapi tak tahanlah sejuk benau

IMG_4787

kitorg spending pusing2 town Bondi je, tengok apa jual. dapatlah Gegirl punya swimming suit baru kat sini and boot merah aku kat sini jugak!

IMG_4790

lawanyaaaaaaaaaaaaaaaaa pantai nih. kosong kan!

so bayangkan kat sini manusia bila summer, melekat ke main ramai, sampai member aku yang datang last season terkejut tengok bottomless and topless kau! selamba kodokkkkkkkkkkkkk jer bogel hish.

IMG_4795

mural dia pun creative jer…..

IMG_4797

gambar nampak jauh coz aku tak suka pakai zoom…letak je atas pagar tepi laut nih

IMG_4799

hoyehhhhhhhhh! ni kalau dah pakai glove nih mmg tak menahan sejuk le ye dok

IMG_4801

Daddy, kenapa dia shame shame nih?

IMG_3741

cantik….so pretty kan!

IMG_4804

Gegirl nak tutup jugak, shame shamelah tak malunyaaaaa!!!

IMG_4805

ni pun Gegirl dah tutup jugak Mummy!!

IMG_3753

tapi mamat ni memang kental kuatlah.

winter sejuk ya halam nih dia boleh nak pi main surfboarding. muahahhaha!

abang and gegirl siap tanya ‘dia tak sejuk ke?’

IMG_4825

ngehhh :)

IMG_3756

abang dan binatang ternakan di dunia ni memang tak leh nak dipisahkanlah…

IMG_3765

nothing best nak shopping kat sini. oklah actually aku shopping boot kat kedai sini coz kitorg dah kesejukan nakkan warm so nakkan tu yang masuk kedai kasut and opss….terberkenan pulak ngan boots merahnya.

IMG_3799

dalam HOHO anak omputih nih, sukaaaaaa main ngan Abang and Gegirl. but abang macho macam tak nak tunjuk main ngan baby, Gegirl melayan ke main ngekeh2 baby ni gelak…

Sepanjang balik from the Bondi Beach lawa betul pemandangan. aku suka tengok rumah2 orang Australia, wpun kecik besau pun bersihnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Tapi tingkap memasing tak pernah bukak, yelah dah winter kan, gila nak bukak tapi langsir pun bertutup, so tak nampak langsung isi dalamnya.

Sirman dok leka amik gambar scenery, aku memang asyik tengok je rumah depa. halahai, kalaulah dapat satu umah macam gitu kat kolumpo :)

IMG_3793

hahaha last kopek. tak tahan. sampai dah bukak hood jacket tuh….

IMG_4831

Mummy, kakak sejuk, jomlah duduk bawah.

Mummy lagi sejukkkkkkkkk

abang pun sama tak tahan dok atas, baik dok bawah ngehh.

This is our 2nd day of the HOHO, ada lagi 1 hari kita boleh habiskan our HOHO coz kita kan amik 48hours.The third day of our HOHO 48hours is also our lasy day in Sydney. Merata berjalan satu hari siangnya, we need to come back to KL via MH140 to KL.

Comment: 21