Chess

Untuk menang Chess, kamu perlu kalah dahulu!

IMG12497

Last Tuesday, ai had my First Round of the Chess Tournament. after a year tak menjejak main…. sudah 3 tahun saya hebat di gelanggang sendiri. sungguh. sudah 3 tahun aku menjadi juara chess. 3 years in a row. bukak archive lam nih and blog lama, u can see my performance.

tapi tahun ini…

bukan tahun yang enak.

untuk pusingan pertama, aku menang 2 boards. checkmate. alhamdulillah.

kiraan ku, sangat menang mudah walau ada satu game tuh, aku terleka sampai dia telan queen ku. hiks..but aku gigih naikkan pawn utk mendapat ganti Queen. hangpa paham tak nih?

IMG12493

tapi utk the final game with my new opponent, ai had to face her with black. oh sakitnya hatiku. black is always my weakness. i know the opponent is quite a very strong player. she has ‘tournament’s move. aku tau ler, aku budak tournament, so ai can smell she is bukan calang2 opponent.

udahlah dia dapat white board. duh….

hasilnya, untuk pertama kali dalam sejarah 4 tahun…saya kalah with checkmate!

sedih….

aku sedih coz:

1. aku tak berusaha, aku gopoh. ai didnt think 10 steps ahead.

2  aku tak practice langsung! at all!! mana taknya…aku sibuk ngan sana sini..ai totally forgot nak bukak yahoo chess.

aku kecewa. of cos lah….

tapi aku tau, aku leh tebus kekecewaanku hanya dengan kemenangan di hari kedua.

IMG12550

so on Wed nite, saya belasah main chess gegila. berejam aku main kat Yahoo Chess, practice babe..kalo x practice camne kita nak pandai, lgpun kena brush up, dah setaun aku tak main. last aku main was taun lepas, waktu tournament jugak.

kol 2 pagi kamis baru aku tidur, bape jam aku main tuh…udahlah aku main 1min timer. why 1 min. to think as fast as i can sambil tuh kejar steps yang opponent buat.aku dah lama main yahoo chess with 1 min, sudah lebih 10 taun aku buat keje gini mar…

saya mmg determination kuat giler kalo part2 gini.

IMG12551

2 opponents walked over.

so we stand a chance to be a champion. that s for a team. oh saya nya teammate lain tuh 2 orang lelaki. sorang tu kalo tak silap aku penah main for malaysia. perkhhh! semua game 2 hari nih dia sapu bersih. for individual men, dia ranking no 1.

saya kemudiannya ditemukan semula dengan opponent yang mengalahkan saya selasa lalu. since hari tuh dia main white, kali ni saya pulak main white yer…

IMG12552

just make it short…

sebijik2 buah dia aku belasah. dengan Queen dia sekali aku ngap. with my determination untuk menang, geram kerana kekalahan hari selasa lalu. aku tebus kembali….

kerana gigih nya pasal, saya menang. checkmate!

tapi memandangkan kami sama point, aritu dia menang, pastu round 2 ni aku pulak menang, so kami berkongsi tempat untuk Champion for Ladies. nak wat camner, tie bracker takdak. nak main satu round lagik, memasing agak keberatan hahahahaha. lgpun dah malam, kami dedua mak, umah anak dah panggil woii…

wpun berkongsi tempat sebagai Juara, saya enggak kisah, asal title tu untuk 4 tahun berturut2 masih saya pegang.

to my new readers, saya adalah pencinta chess, i can dump all games, but not chess. ini adalah minat saya semenjak belasan tahun. saya wakil sekolah itm, sampai dah kerojer bertaun2 pun, saya hanya cintakan chess.

ye saya tau, ai dont look like a brilliant lady, but something bout redmummy that you dont know yet, chess is my passion. tahniah to my team, we won with Grandmaster Title in Chess for this tournament. a team work.

Comment: 21

RM Nak Kepoh tanya…

IMG08973

ada macam pink ada cam purple idok? aku blend ngan itam, tp actually the right one tuh macam tak berapa jadik, ni pun kan aku bilangg sambil aku make up si gegirl dok bersoal jawab ala inspektor gitu….

IMG08980

ahcakkkkkkkkk! itu sume make up tarak yang baru yer, except the spounge je yang aku tibai. arini as of today is wed, aku agak sentap coz bila dipaksa suh buat benda yang aku tak suka. ai dont have a choice, a must for me to do. grrrrrr!

aku nak kabo kat sini, yang Redmummy’s BMM tu kan, terima kasih yer sebab ado plak ramai yang terasa and terus zasss email kat aku but ada jugak yang buat dekkkkkkkkkkkk jer. kita sangka dia tak baca blog aku arini lah kot….

anw saya nak mintak tolong satu lagi, sapa tau kat mana saya nak beli itu jam chess? kan kita main chess tu kena pakai jam yang ada 2 muka cermin waktu tu kan, ha aku nak tau kat mana nak beli and how much? aku tak contact Persatuan Catur Malaysia yet, but if korang tau, pls help me.

ada orang nak challenge chess ngan aku, tapi sbb ni social game, kami takdak bahan, so aku nak pi le beli jam tuh. ai know harganya quite expensive tapi takper, aku suh ler Cap Kapak lam iklan2 aku yang banyak tu sponsorkan. hiks.

oi…sapa tau kat mana nak carik jam tuh?

Comment: 7

Aku giler chess!

pagi nih aku main macam gampanggggggggggggggg!! line asik lagging, timer aku jadi 20 sec delayed dahlah aku main 1 min game. adalah lebih 30 games aku main x sampai 10 pun aku menang, corot gila markah aku la nih…

mencikkk!

kowang sah x paham kan, x kisahlah bebuat yeyeee kan jer…

:) anak-anak malam ni tidur ngan toknek and andak depa huhuuuuu…..siap la ada gak berdering tepon umah hp aku ni depa ngaco suh amik kang…

Comment: 9

Bz with…

yahoo chess….

syok woooo!

Comment: 13

Long time memory…

wahhahahahaha…..banyaknya piala2 plaque lama ku di rumah ibunda, dari sekolah dari zaman itm.

saya snap satu je lah ye untuk ingatan blog merah…

Comment: 20