Chess

Sabtu yang santai dan superbest!

IMG18238

wahh aku gila malas tol nak update koo! padahal berejam2 dok depan pc. aku sibuk melayan chess! best best. satu nikmat dunia yang aku hargai apabila aku tidak perlu pikirkan esemen ke blog ke anything tak yah pikir. pikir anak2 dah tentulah…

nak layan laki pun tak yah coz laki pi photography class huhuuuuuuu….

sbb itulah mlm budak2 demand nak makan kfc, tak sedaplah kfc ni skang, tah hapa yang tak kick nya tah…aku makan kat kfc umah jer, lam stadium sekangkang jer. my 2 brothers pun join coz depa dah dekat2 ngan situ

IMG18241

time aku free, takde blog job, time tu lah pulak bapak budak2 ni ada session. think that s the last class kot, kalao pasni ada lagi nak amik dia jadi student snap2 gambo.

kelas sirman kali ni dari noon to malam, coz diorg nak belajor cahaya malam ke bende tah…

elok gak lah dia pi class tuh, bebas aku kat umah anak beranak hahahahha, kalo idak kang nak tu nak ni , yey dapat rehat sebentar…

IMG18242

itu kepala abang nyibuk nebeng tengok mak nak main chess kat yahoo. korang tanya dia geti idak main, ye dia jwb geti, memang ler geti tp suh main dia malas nak pikir. hapadah bang. makpak ko pencinta chess kalau ko tak amik pangai suka main chess makpak ko…rugi woooo!

takper takper

aku bagi dia chance lagi

satu hari nanti dia akan expert gak ngan chess

he knows the steps, horse gi mana, queen ke mana jalan, but asal suh main je dia rela carik buku kartun cino nyaaa.

well ok korang

itu jer update RM :)

Comment: 12

From the blogjob to the readers…

IMG17468

while lots of you are still freshly talking bout the raya mood in your blog, ai dont lah. dah kurang. aku dah citer dari awal2 Syawal arituh. the best of having our own streamyx and internet line sendiri di rumah. tapi masih lagi ngan raya mood, while taking the kids out to visit the relatives, banyak actually gambar berjalan ke sana sini sirman amik but aku rasa tak yah lah letak tepek sume kat sini.

kemalasan.

after few years, this year kami tidak ke mana2 berjalan for holiday. yes due to abang’s case for H1N1. so selama seminggu aku dok melepak je kat umah anak beranak. except pi Melaka and jalan2 sana sini tu je lah dedekat. so cut the story short, nak mendiamkan abang yang dok merayau main tak tentu hala kat umah2 orang yang kami berjalan tuh, we supplied him the PSP.

aritu PSP ni bengong tak function well, bila nak raya baru sirman pi anto repair. n now dah masuk sekolah balik, PSP kena dok menyorok semula.

story today is about game.

takkanlah nak anak pandai sekolah sampai tak bagi langsung main apa2 games kan, tak kira lah computer games, psp, ps2 skang dah ada ps3 ha kau. refer to my Milo’s entry, main kat luar umah lagi buat anak2 berkembang pesat. budak2 ni masa cuti raya sakan pi playground gak, pun malas aku nak tepek gambar.

IMG17513

one nite, aku tak leh nak blogging langsung. aku nya mind blank, mental block terus nak blogging. forget  bout blogging, terus bukak yahoo chess online. those yang minat main board games, boleh je pilih apa2 games lam tuh. i hv been playing with Yahoo Chess since more than 10 years ago.

first you dah registered your yahoo id, pi je click kat yahoo games, open board mana yang ko nak amik. it starts from the beginner, intermediate, advanced and social lounge.

aku sokmo main kat social lounge. tak sakit hati kalo main ngan beginner, coz situ depa baru nak belajar2 move pawns. ngan advanced plak ko rasa pening pala, depa main macam ngan kasparov je plak.

IMG17514

next dah masuk mana2 loung tuh, pilihlah the table number. you can also join any table yang kosong, itu sumer manusia2 yang hidup macam aku gak main, all over the world. ikut nasib lah dapat jumpa orang malaysia. memang ada tp dalam 50 kali games, tak tentu pun jumpa malaysian.

IMG17515

i usually bukak table sendiri, aku tak main lelama, aku main 1 min game. jangan tak caya, with 1 min game pun boleh checkmate yer. either ko kena checkmate or kita checkmate kan orang gak. kalo server lambat, hamiklah lagging so timer lari, dia menang timer lah.

nanti ko nya markah points jadi kurang.

but for original chess player, they dont care bout the points, but kita nak checkmatekan orang tu dengan cara paling bermaruah and learn from them on every steps yang depa buat. coz opening yang bagus akan bisa mencengkam lawan.

ai donno why am ai doing this chess entry wpun aku tau dari beribu2 korang yang minat games, ada sorang 2 jer yang minat ngan chess. but this is what ai like.

saya adalah pencinta chess.

ai m the champion for my the ladies position at where ai work right now, for 4 years in a row already. saya juga champion di ITM suatu waktu dahulu. saya mula mewakili sekolah for sekolah2 wilayah persekuan semenjak usiaku 16 tahun. ko boleh campak macam2 sports games to me, tapi chess is my favourite.

IMG17492

what i see from my kids..

abang suka main, tp dia tak de semangat kesukanan sangat. dia x kisah nak berlawan, dia jenis alah lantak lah, only for his fun. but for gegirl, kalau ada sports ke from any event yang aku pergi, dia lah meloncat dulu nak jadi number satu. she has my character. dia suka bersukan, yang penting dia tak suka pada kekalahan.

abang is like his dad, memang jenis tak bersukan hahahahaha, sukan and bermain lain ye konsepnya.

gegirl pulak, everything she wants to lead.

There will be a contest from one of my advertorial jobs, ai need you to participate for the biggest grand prizes organized by the client.

punyalah panjang aku membebel pusing chess sukan bagai, rupanya nak suh korang bersemangat untuk menang.

menang kalu dapat adiah

kalah kalu cuba lah lagi.

Perkh panjang gile plak entry nih, dari citer chess end up pergi pada contest untuk korang. bukannya sebelum ni takdak contest pun yang korang participate but ni aku bagi hint awal2 supaya kamu cepat tangkap yakni in less than a month, there will be a CONTEST from the advertiser.

hokay….

Comment: 13

Untuk menang Chess, kamu perlu kalah dahulu!

IMG12497

Last Tuesday, ai had my First Round of the Chess Tournament. after a year tak menjejak main…. sudah 3 tahun saya hebat di gelanggang sendiri. sungguh. sudah 3 tahun aku menjadi juara chess. 3 years in a row. bukak archive lam nih and blog lama, u can see my performance.

tapi tahun ini…

bukan tahun yang enak.

untuk pusingan pertama, aku menang 2 boards. checkmate. alhamdulillah.

kiraan ku, sangat menang mudah walau ada satu game tuh, aku terleka sampai dia telan queen ku. hiks..but aku gigih naikkan pawn utk mendapat ganti Queen. hangpa paham tak nih?

IMG12493

tapi utk the final game with my new opponent, ai had to face her with black. oh sakitnya hatiku. black is always my weakness. i know the opponent is quite a very strong player. she has ‘tournament’s move. aku tau ler, aku budak tournament, so ai can smell she is bukan calang2 opponent.

udahlah dia dapat white board. duh….

hasilnya, untuk pertama kali dalam sejarah 4 tahun…saya kalah with checkmate!

sedih….

aku sedih coz:

1. aku tak berusaha, aku gopoh. ai didnt think 10 steps ahead.

2  aku tak practice langsung! at all!! mana taknya…aku sibuk ngan sana sini..ai totally forgot nak bukak yahoo chess.

aku kecewa. of cos lah….

tapi aku tau, aku leh tebus kekecewaanku hanya dengan kemenangan di hari kedua.

IMG12550

so on Wed nite, saya belasah main chess gegila. berejam aku main kat Yahoo Chess, practice babe..kalo x practice camne kita nak pandai, lgpun kena brush up, dah setaun aku tak main. last aku main was taun lepas, waktu tournament jugak.

kol 2 pagi kamis baru aku tidur, bape jam aku main tuh…udahlah aku main 1min timer. why 1 min. to think as fast as i can sambil tuh kejar steps yang opponent buat.aku dah lama main yahoo chess with 1 min, sudah lebih 10 taun aku buat keje gini mar…

saya mmg determination kuat giler kalo part2 gini.

IMG12551

2 opponents walked over.

so we stand a chance to be a champion. that s for a team. oh saya nya teammate lain tuh 2 orang lelaki. sorang tu kalo tak silap aku penah main for malaysia. perkhhh! semua game 2 hari nih dia sapu bersih. for individual men, dia ranking no 1.

saya kemudiannya ditemukan semula dengan opponent yang mengalahkan saya selasa lalu. since hari tuh dia main white, kali ni saya pulak main white yer…

IMG12552

just make it short…

sebijik2 buah dia aku belasah. dengan Queen dia sekali aku ngap. with my determination untuk menang, geram kerana kekalahan hari selasa lalu. aku tebus kembali….

kerana gigih nya pasal, saya menang. checkmate!

tapi memandangkan kami sama point, aritu dia menang, pastu round 2 ni aku pulak menang, so kami berkongsi tempat untuk Champion for Ladies. nak wat camner, tie bracker takdak. nak main satu round lagik, memasing agak keberatan hahahahaha. lgpun dah malam, kami dedua mak, umah anak dah panggil woii…

wpun berkongsi tempat sebagai Juara, saya enggak kisah, asal title tu untuk 4 tahun berturut2 masih saya pegang.

to my new readers, saya adalah pencinta chess, i can dump all games, but not chess. ini adalah minat saya semenjak belasan tahun. saya wakil sekolah itm, sampai dah kerojer bertaun2 pun, saya hanya cintakan chess.

ye saya tau, ai dont look like a brilliant lady, but something bout redmummy that you dont know yet, chess is my passion. tahniah to my team, we won with Grandmaster Title in Chess for this tournament. a team work.

Comment: 21

RM Nak Kepoh tanya…

IMG08973

ada macam pink ada cam purple idok? aku blend ngan itam, tp actually the right one tuh macam tak berapa jadik, ni pun kan aku bilangg sambil aku make up si gegirl dok bersoal jawab ala inspektor gitu….

IMG08980

ahcakkkkkkkkk! itu sume make up tarak yang baru yer, except the spounge je yang aku tibai. arini as of today is wed, aku agak sentap coz bila dipaksa suh buat benda yang aku tak suka. ai dont have a choice, a must for me to do. grrrrrr!

aku nak kabo kat sini, yang Redmummy’s BMM tu kan, terima kasih yer sebab ado plak ramai yang terasa and terus zasss email kat aku but ada jugak yang buat dekkkkkkkkkkkk jer. kita sangka dia tak baca blog aku arini lah kot….

anw saya nak mintak tolong satu lagi, sapa tau kat mana saya nak beli itu jam chess? kan kita main chess tu kena pakai jam yang ada 2 muka cermin waktu tu kan, ha aku nak tau kat mana nak beli and how much? aku tak contact Persatuan Catur Malaysia yet, but if korang tau, pls help me.

ada orang nak challenge chess ngan aku, tapi sbb ni social game, kami takdak bahan, so aku nak pi le beli jam tuh. ai know harganya quite expensive tapi takper, aku suh ler Cap Kapak lam iklan2 aku yang banyak tu sponsorkan. hiks.

oi…sapa tau kat mana nak carik jam tuh?

Comment: 7

Aku giler chess!

pagi nih aku main macam gampanggggggggggggggg!! line asik lagging, timer aku jadi 20 sec delayed dahlah aku main 1 min game. adalah lebih 30 games aku main x sampai 10 pun aku menang, corot gila markah aku la nih…

mencikkk!

kowang sah x paham kan, x kisahlah bebuat yeyeee kan jer…

:) anak-anak malam ni tidur ngan toknek and andak depa huhuuuuu…..siap la ada gak berdering tepon umah hp aku ni depa ngaco suh amik kang…

Comment: 9