Alam Shah (SAS)

Chess for Alam Shah’s alumni

IMG_5218 IMG_5220 IMG_5223 6784f9d2-c830-4b53-9e45-08ab1ecd24a6 IMG_5225 (002)

 

Just for record purposes, since aku taun ni takde pi tournaments at all (baik internal or external). Just this one jer. Internal coz depa tak buat, ppone to next year so takpek lah nak sambung2kan title championship tu kan. external pulak, mmg aku tak masuk memana tourney coz kepala banyak benau masalahnya. saratlah. 7 games at least, 7 juta kali jantung ko debak debuk masa nak start the games for each boards.

seram sejuk tau main chess nih…

But this one, exceptional case.

I was invited by a fren of mine Al Azmy (also ALUMNI of Alam Shah) to play / rep for the Alumni. Apparently tak cukup alumni yang register for tourney arituh. Oh for their event Old Boys Weekend kat SAS Putrajaya tuh. I kan mmg membesar kat Alam Shah and also anak pekerja, some more dah 13 years Al ngan ai pun main chess together2 at our ‘place’ so tu pasal dia import Kak Red nih.

Kita lawan vs bebudak from Form 2 to 5 kalau tak silap. Lawan saya was anak / student form 2. Selamba je dia cakap nak kenalan ngan anak aku (mintak instagram kakak lagi) bila i told him anak aunty pun same age as you. But anyway, dia kalah. Dia resigned coz setapak je lagi dia akan kena checkmate. So overall, Alumni menang 3 1/2 : 5 . and pastuh main sesuka, ada sorang Alumni ni gak suh anak dia sek rendah kot, main ngan ai. Ok mak menang lagik.

Eh OBW ni 3 hari but i pergi  on the 2nd day Sabtu 11 August 2018.

 

Comment: 6

#OBW2016 for #SAS8791 – Sekolah Alam Shah

 IMG_8813

anak2 dok ingat makpaknya nak pi dating, orang nak pi amik atuk nenek korang ler…

Zeeshan lagi, kelam kabut dia pakai baju

cannot la dik, ammi nak pi work

ok eeshan follow pi work

haigh ko….kang kalau bawak mau berlari satu dewan apaknya nak kena kejar plak

IMG_8772

Sorry mak abah, tiada gambar proper kita, baik berdiri mahupun duduk ni pun sambil mak abah tengah makan. This entry is just for my record, a little bit of diary gak, kot ler nak pakai di masa akan2 datang kan who knows.

Abah dapat invite for this OBW of Alam Shah, again for this year so sekali lagi kami datang bawak mak abah lah. Some more this batch ramai yang ai kenal, the most batch yang ai ramai kawan ler, batch lain agak kurang heh..

IMG_8783

The only guy yang aku nak letak gambarnya dalam ni hehehe…have known him since he was 14/15yo, aku sendiri pun a younger than him pun. Thanks Boq for inviting us, and to KRANTZ91 too. Depa ni amik gambar group bukan nak naik stage so memang tak dapat le nak snap pun kan hish. Nak suh laki aku, memang takde maknanya le dia nak pergi, well hehehe..for some reasons :)

IMG_8787

adik, kalau nyanyi tu bukak le suara tu bebesau sikit dik, ko macam ada diamond dalam tekak ko dik oi..

Budak tu suara tak pecah lagi lah – back up sang suami

LOL :P

IMG_8794

Antara bekas2 pelajar yang melepak ngan abah mak.  Well ai pun bukan kenal pun semua dah skang, muka memasing dah lain. Tokey perabut tu baru last year aku jumpa, dah dok semeja bape minit pun aku tak recognized him till my mom mentioned. Ini kan pulak yang 25 taun dulu lagi le bukan kenal semua pun, faces berubah, badan apatah lagi.

IMG_8819

 

Simple make up, not even eyeshadow pun but I cuma pakai lashes. Bila tengok gambar ni I kena pi beli his 3 quarter pants (biasa ler laki aku order je, bininya kan Owner KLCC :P ).

I know mak abah ai nak borak lepak lagi ngan the ex students but aku dah paneh vontot dok situ lelama, selain dari ada pandangan yang tak berapa best kahkahkah hati hakak di rumah, anak2 kan kat rumah walaupun dah besar galah but you know lar. So anyway, thanks to the ex students of Sek Alam Shah batch 87 – 91 jemput abah.

Insyallah jumpa lagi at the next event.

Oh alang2 kan, ai nak tanya, korang ada kawan yang umur between 35 – 50 years old, lelaki. Status single atau duda takper (laki orang diharamkan), dan most importantly the earnings kena ler at least mininum 15k per month. Ado dok? If ada, please whatsapp akak 019 320 6264. Ni serious talk nih, akak bukan tanya sesuka. Ada citer lanjut untuk lelaki2 ini….(dont worry, project ni ada dapat izin my husband).

Comment: 4

#OBW2015 for #SAS8690 – Sekolah Alam Shah

 

 

IMG_4432

helping abah pakai sampin. Depan2 dewan selamba je pakai. dulik.

IMG_4440

disambut by the bebudak SAS. Dah bukan budak pun, bapak2 budak jer sume. But yelah panggilan ‘budak’ tu coz depa dulu ex students SAS. SAS ni meant for Sek Alam Shah yang nun di Cheras tu yek. Originally sekolah tu di Cheras kemudian pindah ke Putrajaya. Yang di tempat asal Alam Shah lama tu masih ada lagi, boarding school gak.

 

IMG_4441

Like i mentioned hundred times ler kan, bapak aku bekas pekerja Alam Shah (SAS). for 33 years, dari belum kahwin sampai dah pencen. So kami memang menetap di dalam Quarters pekerja situ ler, ada banyak rumah2 pekerja. So dari aku lahir kecik sampai ler aku abis ITM, kerja memang membesar di situ. How we know konda kondi, bola chop, main pepondok, main memasak, belajar mengaji solat kenal boyfrens pun di situ gak ler.

Ramai kawan jejiran aku dari situ, ada yang masih in contact ada yang dah putus langsung. yang jumpapun bila ada kenduri kendara jemputan untuk mak abah. Macam last year adik aku kawin tu, ramai ler gak orang2 Alam Shah lama yang hadhir.

Gang2 jiran lama kan.

So sama le jugak dengan nih, depa ada buat Old Boys Weekend 2015 #obw2015 .

Ada extended invite untuk abah. Jadi mak ikut sama. Dan jemputan jugak depa extend kat aku. Ikut tekak aku drop mak abah jer, hahahaha so boleh kita melepak Alamanda jer lepas mak abah abis majlis.

IMG_4459

by right laki aku pun tak patut ada sama, coz we just confirmed 2 + 1. Dia cuma tukang ngantor jer. Dia nak pi lepak num kopi sambil main chess online dia kat Alamanda nun. Tapi abang komiti jemput jugak laki aku yang dah nak blah untuk sama turut dalam majlis. Dahlah member ngan pakai tshirt jer. Some more dia budak STJ bukan SAS Lol.

Eh STJ takde OBGW ke? tambah G coz tu sekolah campur.

IMG_4442

samping ko dik dari 30 taun dulu sama je kan. ini the current students of SAS lah, depa performed for this event. Majlis ni dibuat dalam sekolah jugak, tak ganggu students lain coz depa buat ni kat dalam dewan.

IMG_4470

Abah yang jadi antara tetamu VIP malam tuh. depa dok depan, aku laki bini pi dok belakang. But dah ujung2 kami berdua pindah depan, cilok mak abah punya kambing bakaq (yang laki aku pi beratur amik kat luaq).

IMG_4477

Batch yang jemput nih was from SAS1986 – 1990.

Batch sebaya laki aku ler nih.  Frankly speaking back then, aku tak berapa kenal ngan batch nih, bapak aku kenal ler a few. Mungkin ada yang penah ada jadi kawan aku gak dulu ni masa sekolah but dah tetua ni memang tak ingat langsung ler pung. Maaf ler ye abang2 oi, saya kenal batch lain.

But terima kasih atas jemputan untuk kami anak beranak, specially for Abah.

IMG_4513

Cipela Zana in gold platform for my dinner that nite

IMG_4515

Abah Mak and bekas2 guru SAS

hoping gak jumpa makcik pakcik SAS lain tapi tak dapat plak depa hadhir

IMG_4518

Faizahanum

so kurus senangnya lahai nak sarung apa pun kalau camni ko kak oi and she s very sweet lady. She s one of my readers (antara sebab aku mendapat jemputan ni jugak).  Thanks baca RM dan jugak petik kami sekeluarga kat suami mu kak hahahaha.

Ada jer budak SAS lain baca blog nih, takde ler plak nak jemput or even appreciate us kot kahkahkah. Mau terasa terus budak SAS lain kan….you know who you are. LOL.

IMG_4532

mak abah ngan anaknya yang superretis malam tu. Aku ada photoshoot malam tu terus pas abis hantar mak abah, tu yang beria make up segala and proper dinner dress. Baju tu lebih setahun beli baru sarung yek!

by the way, Abah dah selamat di Mekah, buat Umrah lagi, left last week. Semoga abah selamat pergi dan kembali.

 IMG_4503

Hujung majlis sebelum kami bersurai, flag off from batch 8690 to batch 8791 pulak. Aku nak tengok batch 8791 tu will send invite to abah aku ke tidak. Batch nih ramaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii giler ler aku kenal. Kalau sorang pun tak jemput, memang patut ler korang terasa baca blog nih kan!

Musa Samat, ko kat mana sekarang? Mak aku selalu tanya ko Musa. Special ko kat Mak aku, sedangkan yang berkait rapat dulu ngan aku pun Mak aku tak tanya hiks.

Sesapa kenal Musa, dok Kelang, mintak ler dia buzz aku, bertahun aku carik mamat sorang nih. Ada sekali last many years ago aku melawat dia ngan laki and anak aku kat Kelang nun, lepas tu terus lost contact bila dia bertukar lagi number. Halahai Musa, jangan ler menyorok lelama.

IMG_4545
mengimbas kenangan silam di dewan makan Alam Shah.

Senang je nak tau abah aku ni yang mana, the most garang pekerja in Alam Shah. The most garang bapak in the world je rasanya masa tu dalam Alam Shah nun hahahaha. Abah dulu memang ganas punya garang wor. Sekarang je dah tetua memang dah tak garang langsung ler. Baran pun dah macam takde, ada ciput2 jer kalau berangin ngan bininya kahkahkah….

IMG_4538

anyway, depa 2 dah boleh jadi gang! they dont know each other but coz the mutual frens pun kenal ler sikit sana sini kan.

Thanks Sharizal Nasri, orang kuat belakang tabir untuk OBW8690 nih for jemputan dan ingatan to our Abah. Beliaulah yang asalnya carik aku (hasil petikan isterinya). Dan last minute, waktu laki aku dropped us, menjemput jugak laki aku to join the event. Elok ler jugakkan, dah reramai lelaki naik rimas le pulak oi hakak nak mengamik lauk pauk bagai. Oh well aku tak makan pung, cam biasa, makan cecuit yang kambing bakar mak jer.

Sampaikan salam to your batch, semoga majlis akan datang, kami masih dalam ingatan. Specially hang punya junior setaun batch tu, yang hang bagi flag kat depat tu kan, kita tengok depa invite abah acik idok.

IMG_4427

Penutup cerita, lots of thanks and credit to my MUA that day – Shae Taib.

As promised, I will give credit at the instagram sync to FB Page and Twitter too untuk yang did my make up. But of cos, extra bonus for you to get in the blog too :) . Those nak make up akak lagi, for any occassions, do contact me at +6019 320 6264. untuk make up tau, bukan untuk akak pulak make up kau, aku lagi tak rajin nak conteng muka sendiri ko nak suh akak conteng muka ko plak. Prefereable kat only PEREMPUAN MUA sahaja dan jugak yang pandai memain ngan hair bun.

So for my make up aritu, thanks Shae Taib, i love the make up though my simple hairbun too. That end week pun aku terus pi carik the eyeshadow yang Shae Taib pakaikan. Really like it so much!

To engage Shae at a very reasonable prices for tunang, dinner, pre wedd, post wedd or even wedding, birthdays, segala macam jenis events untuk contengan muka, boleh kindly contact Shae yer. Her number is 012 214 1810.

Overall, thank you Shae, thanks Sharizal. Thanks Alam Shah.

Rindu kat SAS, tempat kami hidup membesar.

Comment: 9