Make Up Artist

Red glitters makeup by Shae, for the roaring 1920s!!

gegambar dalam ni adalah sangat diwarning yang the heavy make up betul yeah. Ini untuk special event and so bukan untuk dipakai untuk majlis bebiasa bagailah. kang ada yang pitam plak…

IMG_2892

yeah…rambut tak yah siapkan, so the glitters.

IMG_2896

i told Shae yang ai nak the red glitters bagailah, so she looked around, coz susah kan nak carik the red one. Even the lipstick pun dapat glitters gak

IMG_2897

not just the glitters, but I love the eyeshadows too, of courselah dalam glitters tu ada berlapis2 colours eyeshadows nya kan, i did IG stories masa Shae did my face. My eye-bags yang tak pernah pun cukup tidur, dapat dicovered gak.

IMG_2919

sudah berwig wig bagai. it s a Roaring Twenties theme

rasanya ini kali kedua tiga kot aku berwig2 bagai, i wanted to have the white wig yang lagi lekuk more to 20s but hilang waktu postal. Entah ler mana poiknya (but dapat refundlah). So wig nih, aku beli kat Beijing, murahlah and dedekat dengan 20s nya ladies dedulu gak…

Jenuh bff aku bargainedkan, dok aku ngadu2 sakit pala ngan wig nih, dia cakap ko tahankan gak…

IMG_2928

tapi wig ni, coz aku tak biasa pakai kot, ya allah rasa nak cabut2 jer. ketat. memanglah bagus ketat so takde le lelari terbukak hapa kan,but tu lah, abis je function, masuk lam keter terus hakak bukak hiks…beauty memang pain noq…

IMG_2986

the full outfit, bagi ni jer lah cukuup walaupun ada berpuluh2 kot gambars, tak sesuai tepek sini, function tu leh letak satu gambar ni pun dah cukup afdal. So ada pantyhose merah , ada glove merah lah, ada bebulu leher tuh (20s kan pakai gini dulu) but leh pakai for winter, asalnya memang untuk winter pun hehehe…dan jugak hemm..bebulu merah yang chippo tapi quality hadooooooooo..hujung2 aku simpan tak pakai.  The black flapper tu, was my 2nd option. The first option was red, but it s too hem….too sexy. Jadi simpan kati, pakai flappers hitam ni. It s like rambu ramba la…

IMG_2961

the flapper tu  tak leh nak nampak closer, but ada dalam IG story ai lah (too bad kot dah abis 24hours so takdak dah kot situ). hehegeh nak pakai glove

IMG_2949

dah balik malam tu, demi nak tunjuk make up Shae, aku sarungkan balik wig nih hehehe…i loveeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee this makeup so much. But perlu diingat, untuk event besau bolehlah pakai, hok untuk hari2 biasa or event standard tu, idok le aku nak pakai cenggini

IMG_2921

 

So, ai dah pakai service Shae sejak 3 taun lepaslah, dan ini kali ketiga Shae served me. I love her touch, actually ai ada 4 orang MUA yang aku suka sangat service depa, Bertukar2lah tetiap taun tengok sapa yang senang or sapa yang aku nak pakai. Mostly yang 4 orang ni jer lah ulang2 alik pakai. Coz ai suka sangat ngan hasil kerja depa.

Shae ni antara yang top paling akak suka, knowing me yang agak fussy gak. But if you rasa nak kening macam nih, nak kening macam tuh, bilang jer dia. Or nak gincu gini, nak mata hok gitu, hah….siap sedia Shae nanti usaha gak buat. Macam makeup 20s nih, memang aku demand nak gini, perlu heavy, ini bukan majlis kekecik :)

Selain makeup, hair bun pun Shae expert. Please call her, contact Shae di 012 214 1810. For annual dinner bley, for tunang, photoshoot nikah sanding ker, all in Shae leh amik booking, she dah famous gak kot lam RM nih.  Thank you Shae,  one thing for sure, ai sangat suka and 10 star for this red glitters makeup!!

Comment: 3

The arabian by Marinaz Gorgeous…

IMG_0628

IMG_0730

IMG_0778

IMG_0639

IMG_0654

IMG_0732

 

IMG_0572

IMG_0762

IMG_0743

IMG_0552

IMG_0603

This entry is dedicated for the Make up artist: Marinaz Gorgeous

Instagram: Marinaz_Gorgeous

Facebook: MarinazAhmad

Whatsapp/Mobile: 01133408131

She s actually my dear fren, kawan akak sejak zaman sekolah. Jadi untuk arabian night, akak nak cuba her sentuhan, kali ni akak request untuk muka garang2 ganas. Memang ganas je serious je aku rasa hahahaa…but i love her touch. Marinaz and her team member Arina, bukan je makeupkan, tapi buat rambut dan jugak siapkan badan akak ni hah. Gladiator shoes tu dengan kakak tolong sama ikatkan, bukan senang hahahaha…

but all went well. The fun night. Untuk pakaian Aladdin RD tu, sesapa nak sewa, boleh dialukan, for my other stuff too kalau nak sewa pun boleh, kecuali top veil and skirt, not mine, tu akak sewa. Lelain boleh bincang.

image

Marinaz ni korang kalau tengok Muzik2 tu, or teater kat Istana Budaya, or kat Astro tu, hah you may see Marinaz ler, tangan dia dah make up ramai le artists celebrities bagai. Cuma lambat je nak makeup kan kawan dia ni hah, coz akak pun bukan hehari perlukan makeup artists hiks…Thanks babe for the muka mak meyah. Merasa le make up ganas gini.

Cuma tu ler, aku suh dia increase her price. Murah bebenar harga service dengan tangan yang dia dah bikin ramai artists bagai ni kan. Patutnya shouldnt dah charge that much, kena lagi naik. Jadi korang, sebelum Marinaz naik lagi harga  (aku rasa dia nak naikkan harga pun masih lagi lingkungan murah lagi), sila cepat book Kak Marinaz ni.

She can do everything, dinner, engagement, nikah sanding. Tapi aku suka gambar2 dia untuk sentuhan pepelik, macam make up as hantu, make up untuk tema2 arabian ke rock ke, or even yang Nabila Huda and Beto jadi bawang putih bawang merah teater tu, pun dia make up kan, tangan power betul ler pompuan nih.

All the best babe!

I think sok sok kalau ada event lain, nak panggil lagi Marinaz, tapi my previous make up artists pun korang jangan risau, korang pun akak akan panggil gak, suka semua yang make upkan akak, sangat pandai, banyak gak aku belajar bila orang makeup aku nih.

 

 

Comment: 6

Arabian malay look…

IMG_3824

Top and Bottom from Zalia Zalora too

Pakai code ni untuk shopping kat Zalora tu yek. Entitle 15%. The code: ZBAPZDSU .

IMG_3789

Akak tolong promote kawan akak, she s new in the line of make up, her name is Liza – 012 299 3881

Ni dia yang make up kan, yang buat heavy is my contact lens, tu pun kawan lain akak gak punya. hahahaha semua kawan2, tolong2 jer. Auralens.

IMG_4029

siang mak nya ke main gedebom le kan tapi balik petang tu, dapat la sampai gak sebelum Maghrib and malam tu tidurkan Zeeshan, sambil tuam pala dia. Demam dak kecik, not heavy, dah pi klinik. Skang dah sihat le, gambar2 ni pun lama punya stock, masa Syawal aritu.

Cukuplah nih, skang entry kena buat lelaju, nak pepanjang pun tak leh sangat gak. Ai is maidless now…very the Supermak skang nih. Hari pertama kerja, without maid, jam 12midnite tu akak dah tidur hahahaha, biasa 1.30pagi kay baru tidur. Laki aku cakap dia pepanggil tetiba aku dah longlai, memang kuyu letih sikit ler buat kerja rumah. Tapi one thing for sure, puas hati! Puas hati dan selesa tiada orang luar di rumah, that s the best feeling ever.

Comment: 6

The 3rd reunion of SMJC!

IMG_7500

so kesian kan, cam aku cakap, rumah dah kena langkau segala ngan kotak sana sini hehehehe

IMG_7515

i just love this part, dijadikan objek untuk make up. padahal muka sebelum tu lesunyaaaaaaaaaaaaaa! yelah dok pergi berjalan merata carik barang sana sini. Ngam2 lagi sejam lebih Shae nak sampai baru aku sampai rumah

IMG_7532

Zeeshan punya ler looks so hensem that day coz dia thot dia leh ikut mak nya, padahal dia kena tunggu bapaknya (yang tengah sibuk kat Red House with his frens). So nak lari keluar nih, depa kena bawak Zeeshan distract pi tempat lain baru aku leh lari keluar yek! Malas ler nak dengar dia menangis2 meraung, memang ler dia akan keluar tapi dengan apaknya bukan dengan maknya.

Aku kena pergi solo, laki aku tak leh nak teman lagipun dia dah 2 kali ikut pi reunion aku and he dah malas ler nak menebeng heh…

IMG_7549

Accessory kepala tu aku beli online, beli sampai 3 tapi tak sempat nak pakai dek kerna terlupa jer!

IMG_7556

mix and match outfit

Thanks Shae, kali ni make up tak amik masa lama sangat coz she dah hilang nervous hahahaa

IMG_7711

The gang! at least 10 of us from our own class

IMG_7562

IMG_7565

IMG_7568

IMG_7575

IMG_7577

IMG_7580

 

IMG_7586

IMG_7590

IMG_7581

IMG_7592

IMG_7598

IMG_7604

IMG_7609

IMG_7636

IMG_7643

IMG_7658

IMG_7692

IMG_7699

IMG_7711

IMG_7714

IMG_7718

 She s my lovely buddy,  kat kelas dulu dok sebelah ngan aku, love you Baz!

IMG_7732

IMG_7733

 

IMG_7751

 

IMG_7770

IMG_7757

IMG_7761

IMG_7714

Baz and Mas

Mas ni jatuh bangun aku dulu, she was around me, bangun masa ngan sekoq hal dulu lah hehehee

IMG_7768

IMG_7746

This is our 3rd reunion, the SMJC’s big 40 reunion kekdahnya. Mos of us will turn 40. I wont mention all names here but if you recognize any of them, my kisses to my frens hahahaha. love them so much. Zaman sekolah dan kemudian langsung berpanjangan ukhwah.

IMG_7558

Entry ni kena buat lelaju cos unifi rumah aku nak kena potong dah. Nak kena relocate ke rumah baru, so semua entries 2,3 hari ini memang pulun buat dari weekend rumah lama.

Jadi untuk Zalora, for getting 15% boleh guna this code yeah bila shopping ZBAPZDSU . Akak pakai baju sequin crepe and sequin skirt, beli asing2 kat Zalora but dapat pulak sedondon walaupun bulan yang berlainan belinya. Tak plan beli baru coz tak jumpa (terjumpa shopping benda lain ada ler), lagipun semua kain baju dah bungkus masuk dalam kotak for pindah.

Untuk my beautiful make up and hair bun serta accessory sendiri tapi dipakaikan oleh MUA Shae, do engage her at 012 214 1810. Boleh make up untuk tunanglah dinner ke wedding birthdays or macam akak nih, dah 2 kali kiranya pakai service Shae Taib.

Sebab kali kedua, Shae dah tau yang tang mata kena buat lelaju coz akak merah sambil dimake up akan main chess online via mobile hahahaha, cerdik dak Shae ni, dia perati jer kita punya tabiat.

Happy alhamdulillah dapat gak attend reunion nih, lain tahun kalau ada lagi, insyallah cuba lagi untuk hadhir. Previous reunion aku hanya dapat hadhir di hujung acara itupun bergegas balik dari Terengganu dek kerna event di sana.

Comment: 4

#OBW2015 for #SAS8690 – Sekolah Alam Shah

 

 

IMG_4432

helping abah pakai sampin. Depan2 dewan selamba je pakai. dulik.

IMG_4440

disambut by the bebudak SAS. Dah bukan budak pun, bapak2 budak jer sume. But yelah panggilan ‘budak’ tu coz depa dulu ex students SAS. SAS ni meant for Sek Alam Shah yang nun di Cheras tu yek. Originally sekolah tu di Cheras kemudian pindah ke Putrajaya. Yang di tempat asal Alam Shah lama tu masih ada lagi, boarding school gak.

 

IMG_4441

Like i mentioned hundred times ler kan, bapak aku bekas pekerja Alam Shah (SAS). for 33 years, dari belum kahwin sampai dah pencen. So kami memang menetap di dalam Quarters pekerja situ ler, ada banyak rumah2 pekerja. So dari aku lahir kecik sampai ler aku abis ITM, kerja memang membesar di situ. How we know konda kondi, bola chop, main pepondok, main memasak, belajar mengaji solat kenal boyfrens pun di situ gak ler.

Ramai kawan jejiran aku dari situ, ada yang masih in contact ada yang dah putus langsung. yang jumpapun bila ada kenduri kendara jemputan untuk mak abah. Macam last year adik aku kawin tu, ramai ler gak orang2 Alam Shah lama yang hadhir.

Gang2 jiran lama kan.

So sama le jugak dengan nih, depa ada buat Old Boys Weekend 2015 #obw2015 .

Ada extended invite untuk abah. Jadi mak ikut sama. Dan jemputan jugak depa extend kat aku. Ikut tekak aku drop mak abah jer, hahahaha so boleh kita melepak Alamanda jer lepas mak abah abis majlis.

IMG_4459

by right laki aku pun tak patut ada sama, coz we just confirmed 2 + 1. Dia cuma tukang ngantor jer. Dia nak pi lepak num kopi sambil main chess online dia kat Alamanda nun. Tapi abang komiti jemput jugak laki aku yang dah nak blah untuk sama turut dalam majlis. Dahlah member ngan pakai tshirt jer. Some more dia budak STJ bukan SAS Lol.

Eh STJ takde OBGW ke? tambah G coz tu sekolah campur.

IMG_4442

samping ko dik dari 30 taun dulu sama je kan. ini the current students of SAS lah, depa performed for this event. Majlis ni dibuat dalam sekolah jugak, tak ganggu students lain coz depa buat ni kat dalam dewan.

IMG_4470

Abah yang jadi antara tetamu VIP malam tuh. depa dok depan, aku laki bini pi dok belakang. But dah ujung2 kami berdua pindah depan, cilok mak abah punya kambing bakaq (yang laki aku pi beratur amik kat luaq).

IMG_4477

Batch yang jemput nih was from SAS1986 – 1990.

Batch sebaya laki aku ler nih.  Frankly speaking back then, aku tak berapa kenal ngan batch nih, bapak aku kenal ler a few. Mungkin ada yang penah ada jadi kawan aku gak dulu ni masa sekolah but dah tetua ni memang tak ingat langsung ler pung. Maaf ler ye abang2 oi, saya kenal batch lain.

But terima kasih atas jemputan untuk kami anak beranak, specially for Abah.

IMG_4513

Cipela Zana in gold platform for my dinner that nite

IMG_4515

Abah Mak and bekas2 guru SAS

hoping gak jumpa makcik pakcik SAS lain tapi tak dapat plak depa hadhir

IMG_4518

Faizahanum

so kurus senangnya lahai nak sarung apa pun kalau camni ko kak oi and she s very sweet lady. She s one of my readers (antara sebab aku mendapat jemputan ni jugak).  Thanks baca RM dan jugak petik kami sekeluarga kat suami mu kak hahahaha.

Ada jer budak SAS lain baca blog nih, takde ler plak nak jemput or even appreciate us kot kahkahkah. Mau terasa terus budak SAS lain kan….you know who you are. LOL.

IMG_4532

mak abah ngan anaknya yang superretis malam tu. Aku ada photoshoot malam tu terus pas abis hantar mak abah, tu yang beria make up segala and proper dinner dress. Baju tu lebih setahun beli baru sarung yek!

by the way, Abah dah selamat di Mekah, buat Umrah lagi, left last week. Semoga abah selamat pergi dan kembali.

 IMG_4503

Hujung majlis sebelum kami bersurai, flag off from batch 8690 to batch 8791 pulak. Aku nak tengok batch 8791 tu will send invite to abah aku ke tidak. Batch nih ramaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii giler ler aku kenal. Kalau sorang pun tak jemput, memang patut ler korang terasa baca blog nih kan!

Musa Samat, ko kat mana sekarang? Mak aku selalu tanya ko Musa. Special ko kat Mak aku, sedangkan yang berkait rapat dulu ngan aku pun Mak aku tak tanya hiks.

Sesapa kenal Musa, dok Kelang, mintak ler dia buzz aku, bertahun aku carik mamat sorang nih. Ada sekali last many years ago aku melawat dia ngan laki and anak aku kat Kelang nun, lepas tu terus lost contact bila dia bertukar lagi number. Halahai Musa, jangan ler menyorok lelama.

IMG_4545
mengimbas kenangan silam di dewan makan Alam Shah.

Senang je nak tau abah aku ni yang mana, the most garang pekerja in Alam Shah. The most garang bapak in the world je rasanya masa tu dalam Alam Shah nun hahahaha. Abah dulu memang ganas punya garang wor. Sekarang je dah tetua memang dah tak garang langsung ler. Baran pun dah macam takde, ada ciput2 jer kalau berangin ngan bininya kahkahkah….

IMG_4538

anyway, depa 2 dah boleh jadi gang! they dont know each other but coz the mutual frens pun kenal ler sikit sana sini kan.

Thanks Sharizal Nasri, orang kuat belakang tabir untuk OBW8690 nih for jemputan dan ingatan to our Abah. Beliaulah yang asalnya carik aku (hasil petikan isterinya). Dan last minute, waktu laki aku dropped us, menjemput jugak laki aku to join the event. Elok ler jugakkan, dah reramai lelaki naik rimas le pulak oi hakak nak mengamik lauk pauk bagai. Oh well aku tak makan pung, cam biasa, makan cecuit yang kambing bakar mak jer.

Sampaikan salam to your batch, semoga majlis akan datang, kami masih dalam ingatan. Specially hang punya junior setaun batch tu, yang hang bagi flag kat depat tu kan, kita tengok depa invite abah acik idok.

IMG_4427

Penutup cerita, lots of thanks and credit to my MUA that day – Shae Taib.

As promised, I will give credit at the instagram sync to FB Page and Twitter too untuk yang did my make up. But of cos, extra bonus for you to get in the blog too :) . Those nak make up akak lagi, for any occassions, do contact me at +6019 320 6264. untuk make up tau, bukan untuk akak pulak make up kau, aku lagi tak rajin nak conteng muka sendiri ko nak suh akak conteng muka ko plak. Prefereable kat only PEREMPUAN MUA sahaja dan jugak yang pandai memain ngan hair bun.

So for my make up aritu, thanks Shae Taib, i love the make up though my simple hairbun too. That end week pun aku terus pi carik the eyeshadow yang Shae Taib pakaikan. Really like it so much!

To engage Shae at a very reasonable prices for tunang, dinner, pre wedd, post wedd or even wedding, birthdays, segala macam jenis events untuk contengan muka, boleh kindly contact Shae yer. Her number is 012 214 1810.

Overall, thank you Shae, thanks Sharizal. Thanks Alam Shah.

Rindu kat SAS, tempat kami hidup membesar.

Comment: 9