Abah

Hysterectomy for Mak..

IMG_2754

This was on her first day

IMG_2793

On her second day

IMG_2810

on her 3rd day, but no photo of her, just the hand will do, with kakak’s special appearance

IMG_2822

on the same day too….this day Mak baru had her operation, so she s still mamai and not really sedar. So kami duduk situ pun queitly, habis roti jala kakak bedal, lapar punya pasal. Operation was about 6 hours jugak.

IMG_2829

on the 4th day, during the lunch break, aku pi beli the adults pampers, if mak tak pakai pun, boleh simpan untuk akan datang jugak

 IMG_2844

me on the 4th day, sleepy betul ler pulak, went out from office a bit late so decided to fetch kakak first then terus ke hospital some more aku ada bawak banyak barang diapers food segala for mak

IMG_2885

dan coz mak ada kawannya sedang datang melawatnya, aku pun panjat le katil mak, nak tumpang nap sangat2 hah (ada kosong katil sebelah but malas ler nak kena jegil ngan staff nurse, it s not right pun), naik katil mak aku pun tetap not right but aku dah tak tahan mata mengantuk sangat, letih pun yeeeee. It s like additional routine, jenguk mak, amik 2 anak2 dari sekolah. Lepas dah abis petang melawat spent ngan mak ni, aku rushed pulak amik Zeeshan, jadi memang lembik sket ler, but takpelah, mak aku sakit. Tugas anak2. pepandai le bahagi2kan ngan lelain tu amik alih gak.

IMG_6276

on her fifth day pulak, my mak mertua datang melawat..kita bekal2 sikit apa yang mak nak makan gak

IMG_3309

on Sunday, her 6th day, aku buat tomyam putih seafood, ayam goreng berempah sambal sotol bekalkan to be sent to mak. Just nice aku packing lauk pauk nih,  mak aku whatsapp dia nak ayam goreng berempah, nasib baik le memang setiap ahad aku kalau masak buat ayam goreng berempah.

by today insyallah, on her 7th day, mak dah boleh discharge but of cos she cannot walk sangat ler, she tak leh nak memandai2 buat kerja segala (knowing her), and kena pantang bagai le kan.

IMG_6263

My mom had an operation to remove her womb (Hysterectomy). This has been planned since January, so Doctor dah bagi tarikh yang this date to do lar, tu pasalnya kita tak leh nak delayed. No point of delaying. Itupun mak berhajat gak lagi ni nak pergi buat Umrah bulan depan (fasting month) but better not lah, rehat dulu memolek.

My abah pun sama not well actually, dah sebulan kena gout, quite bad. So akan sampai masanya kita as anak2 akan terima dugaan bilamana mak ayah kita sakit, so ini le ujiannya. Jadi aku mungkin tak boleh bagi banyak but maybe sedikit bantuan, tanggungjawab kita as anak-anak pun. Ada aku beli satu creme ni, untuk gout abah, harap ada perubahan. My husband and brother among yang sokmo bawak abah pergi clinic, ada sekali aku datang, nak bawak pergi clinic terpaksa balik tukar kereta coz keter tetinggi ni susah abah nak diangkatkan by the boys. Long story bla bla bla….I cuma tak citer details sangat, cuma tu lah, both of my parents tak sihat.

Semoga berpanjangan usia mak abah…

 

Comment: 7

Abah and Prof Dr Zainul Rashid

IMG_7371

abah tak sihat. Admitted again few weeks ago. Anak2 datang mengikut giliran, mak datang most of the visiting hours

IMG_7353

dalam 5,6 hari jugaklah abah dok ward HUKM nun.  Mak aku pulak, celah bedah mana le dia manjang je dapat masuk, baik siang baik malam. Tapi datang kekejap ler. Ada kalanya masa mak datang, abah takde, depa bawak pergi check up bagai etcs.

IMG_7357

aku pi visit pun, dapat time off petang lari jenguk, sempat angkut mak, kakak and Zeeshan. bawak makan2 sikit, ballon yg kononnya dari Zeeshan untuk atuknya. He thot untuk dia bila masuk kereta.

Takut Zeeshan nak dok atas riba atuknya, dengan bercucuk2 kat lengan abah aku tu kan.

IMG_7360

nak capture pun tak senang, itu anak buah sulong aku, pun ada sama. Nak mendiamkan budak kecik ni dari berjalan satu ward, kena la bagi ipong aku, but at the same time kakak pun nak selfie/ wefie, marah ler si adiknya.  Kita makan reramai kat sini, lauk hospital suku2 je dibedalpun, banyak makan lauk mak aku ler. Nasi pun sama mak bawak. Lagi sodap.

IMG_7385

cukup masa habis waktu melawat, aku turun ngan the kiddos. Mak tunggu kat atas.

PPUKM or dulu known as HUKM , bila le nak maju korang punya parking system.

Dulu masa aku sarat2, valet korang sampai jam 4pm jer. Motif?? pastu yg public parking tu, boleh bayar dengan coins kat barrier, pastu korang upgrade, letak  manusia berpondok dalam kawasan parking gak, bukan kat barrier.

pastu skang, lagi upgrade, korang pakai machine jer, tapi bijaknya, machine tu hangpa letak kat lobby spital.

Masa buat tu, tak ukur ke bape meter from parking to lobby yek?

Kalau nak letak gak kat lobby, letak la 1 gak back up kat parking tu. Haih…tak banyak menyenangkan pelawat/pesakit. Masih menyusahkan. Kalau dah keluar parking pun, tak boleh nak turn right or uturn, kena la pusing kat stadium depan tuh, lepasi the traffic light.

I hope ada improvement la tahun2 akan datang. Make the valet tu sampai midnite ke, takde company yang nak buat duit lebih ke? Aku rasa kalau outsource luar lagi, jual je balik tender valet tu, ramai orang boleh amik buat lah. Ini sampai jam 4pm je. Ingat lagi aku dulu boyot2 nak pakai valet, tapi tak boleh. Menapak le jauhhhhhhhhhhhhhhhh dari parking, panjat tangga bukit parking tu, lalu berlobby lobby, naik lift, turn right kiri kanan terus lagi dan tak sesudah lagi hujungnya baru sampai. From the parking to Private wing 7th floor tu makan 30min gak kalau ko mengandung hoih

Since we are talking about HUKM, let s congratulate Prof Dr Zainul for being Tokoh Ma’al Hijrah 1436H peringkat negeri Selangor. Dia ler gynae yang beranakkan ketiga2 anak aku. He s based kat private wing tu lah, dulu kita panggil gitu je coz the only floor, clinic yang private kat HUKM. I chose this private wing masa anak pertama dulu coz 1. was highly recommended by my doctor’s fren to Prof Dr Zainul

2nd. coz masa tu among the private hospitals, 15 years ago, sini paling murah sikit le kalau nak beranaknya.  I had c-section for Abang, 15 tahun dulu was about RM4k (at that time I can even claim from EPF, skang tak boleh dah).

anak kedua pun I of coslah pilih Prof Dr Zainul gak, selain HUKM tu senapas kangkang je ngan rumah aku, we are comfortable with him. Kakak was normal delivery, pun kami bayar sendiri (company tak cover, lam 2k kot, eh tak sampai, murah2 le lagi). Ini harga beranak masa 11 tahun dulu.

Anak ketiga, company cover – I pi dedua doctor (sorang kat Prince Court, famous la konon katanya), but at the same time masih lagi visit and be under my fav Prof Dr Zainul. after 2nd or 3rd visit with doctor famous Prince Court, aku terus stop ngan dia. Mungkin symptom mengandung, I just dont like him, I hate him some more (masa tu lah), tapi dengan Prof, aku tenang je. Lagipun dah 3 kali beranak ngan dia.

Though my comp covers pun, aku maintain gak beranak under the private wing of HUKM nih, UKM Specialist Center. He s been looking after me, dah tau record aku, dah tau pangai aku. Dah tau kedivaan aku (part depa suh jalan turun dari wheelchair, aku tak nak gak, sakit le ngok, terpaksa depa mengalah coz Prof masuk campur hahaha, long story le ni).  Ada kalanya tu aku dah sampai kol 6,7pm kot, lama tunggu (yelah dia beranakkan orang punya ler ramai), so staff nurse bagi aku bilik untuk tidur, sampai 9 malam kau! Sian….no husband yek teman2 nih, aku ni semua mengandung tetiga tu, jarang laki ada. Jaranggggggggggggggggggggglah sangat. Dengan Prof, tetiga mengandung tu jugak sebulan sebelum beranak dia dah bagi aku MC, coz dia sendiri sian tengok badan aku yang very the whale benau.

Eh ni dah macam citer beranak aku je pulak heh. Kembali pada Prof, hah tahniah Prof. Alhamdulillah, sudah dijangka satu hari Prof mesti akan dapat jugak, kot2 tak lama lagi dapat Dato’ Tan Sri pulak.

Salam Maal Hijrah, Abah will be admitted again dalam bulan ni jugak untuk further check up. Those kerja kat HUKM, sampaikan salam Kak Red pada Prof Dr Zainul yek, we miss him, tapi as much as I miss him, Insyallah I wont be returning back as his pregnant patient – LOL.

Comment: 7

#OBW2015 for #SAS8690 – Sekolah Alam Shah

 

 

IMG_4432

helping abah pakai sampin. Depan2 dewan selamba je pakai. dulik.

IMG_4440

disambut by the bebudak SAS. Dah bukan budak pun, bapak2 budak jer sume. But yelah panggilan ‘budak’ tu coz depa dulu ex students SAS. SAS ni meant for Sek Alam Shah yang nun di Cheras tu yek. Originally sekolah tu di Cheras kemudian pindah ke Putrajaya. Yang di tempat asal Alam Shah lama tu masih ada lagi, boarding school gak.

 

IMG_4441

Like i mentioned hundred times ler kan, bapak aku bekas pekerja Alam Shah (SAS). for 33 years, dari belum kahwin sampai dah pencen. So kami memang menetap di dalam Quarters pekerja situ ler, ada banyak rumah2 pekerja. So dari aku lahir kecik sampai ler aku abis ITM, kerja memang membesar di situ. How we know konda kondi, bola chop, main pepondok, main memasak, belajar mengaji solat kenal boyfrens pun di situ gak ler.

Ramai kawan jejiran aku dari situ, ada yang masih in contact ada yang dah putus langsung. yang jumpapun bila ada kenduri kendara jemputan untuk mak abah. Macam last year adik aku kawin tu, ramai ler gak orang2 Alam Shah lama yang hadhir.

Gang2 jiran lama kan.

So sama le jugak dengan nih, depa ada buat Old Boys Weekend 2015 #obw2015 .

Ada extended invite untuk abah. Jadi mak ikut sama. Dan jemputan jugak depa extend kat aku. Ikut tekak aku drop mak abah jer, hahahaha so boleh kita melepak Alamanda jer lepas mak abah abis majlis.

IMG_4459

by right laki aku pun tak patut ada sama, coz we just confirmed 2 + 1. Dia cuma tukang ngantor jer. Dia nak pi lepak num kopi sambil main chess online dia kat Alamanda nun. Tapi abang komiti jemput jugak laki aku yang dah nak blah untuk sama turut dalam majlis. Dahlah member ngan pakai tshirt jer. Some more dia budak STJ bukan SAS Lol.

Eh STJ takde OBGW ke? tambah G coz tu sekolah campur.

IMG_4442

samping ko dik dari 30 taun dulu sama je kan. ini the current students of SAS lah, depa performed for this event. Majlis ni dibuat dalam sekolah jugak, tak ganggu students lain coz depa buat ni kat dalam dewan.

IMG_4470

Abah yang jadi antara tetamu VIP malam tuh. depa dok depan, aku laki bini pi dok belakang. But dah ujung2 kami berdua pindah depan, cilok mak abah punya kambing bakaq (yang laki aku pi beratur amik kat luaq).

IMG_4477

Batch yang jemput nih was from SAS1986 – 1990.

Batch sebaya laki aku ler nih.  Frankly speaking back then, aku tak berapa kenal ngan batch nih, bapak aku kenal ler a few. Mungkin ada yang penah ada jadi kawan aku gak dulu ni masa sekolah but dah tetua ni memang tak ingat langsung ler pung. Maaf ler ye abang2 oi, saya kenal batch lain.

But terima kasih atas jemputan untuk kami anak beranak, specially for Abah.

IMG_4513

Cipela Zana in gold platform for my dinner that nite

IMG_4515

Abah Mak and bekas2 guru SAS

hoping gak jumpa makcik pakcik SAS lain tapi tak dapat plak depa hadhir

IMG_4518

Faizahanum

so kurus senangnya lahai nak sarung apa pun kalau camni ko kak oi and she s very sweet lady. She s one of my readers (antara sebab aku mendapat jemputan ni jugak).  Thanks baca RM dan jugak petik kami sekeluarga kat suami mu kak hahahaha.

Ada jer budak SAS lain baca blog nih, takde ler plak nak jemput or even appreciate us kot kahkahkah. Mau terasa terus budak SAS lain kan….you know who you are. LOL.

IMG_4532

mak abah ngan anaknya yang superretis malam tu. Aku ada photoshoot malam tu terus pas abis hantar mak abah, tu yang beria make up segala and proper dinner dress. Baju tu lebih setahun beli baru sarung yek!

by the way, Abah dah selamat di Mekah, buat Umrah lagi, left last week. Semoga abah selamat pergi dan kembali.

 IMG_4503

Hujung majlis sebelum kami bersurai, flag off from batch 8690 to batch 8791 pulak. Aku nak tengok batch 8791 tu will send invite to abah aku ke tidak. Batch nih ramaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii giler ler aku kenal. Kalau sorang pun tak jemput, memang patut ler korang terasa baca blog nih kan!

Musa Samat, ko kat mana sekarang? Mak aku selalu tanya ko Musa. Special ko kat Mak aku, sedangkan yang berkait rapat dulu ngan aku pun Mak aku tak tanya hiks.

Sesapa kenal Musa, dok Kelang, mintak ler dia buzz aku, bertahun aku carik mamat sorang nih. Ada sekali last many years ago aku melawat dia ngan laki and anak aku kat Kelang nun, lepas tu terus lost contact bila dia bertukar lagi number. Halahai Musa, jangan ler menyorok lelama.

IMG_4545
mengimbas kenangan silam di dewan makan Alam Shah.

Senang je nak tau abah aku ni yang mana, the most garang pekerja in Alam Shah. The most garang bapak in the world je rasanya masa tu dalam Alam Shah nun hahahaha. Abah dulu memang ganas punya garang wor. Sekarang je dah tetua memang dah tak garang langsung ler. Baran pun dah macam takde, ada ciput2 jer kalau berangin ngan bininya kahkahkah….

IMG_4538

anyway, depa 2 dah boleh jadi gang! they dont know each other but coz the mutual frens pun kenal ler sikit sana sini kan.

Thanks Sharizal Nasri, orang kuat belakang tabir untuk OBW8690 nih for jemputan dan ingatan to our Abah. Beliaulah yang asalnya carik aku (hasil petikan isterinya). Dan last minute, waktu laki aku dropped us, menjemput jugak laki aku to join the event. Elok ler jugakkan, dah reramai lelaki naik rimas le pulak oi hakak nak mengamik lauk pauk bagai. Oh well aku tak makan pung, cam biasa, makan cecuit yang kambing bakar mak jer.

Sampaikan salam to your batch, semoga majlis akan datang, kami masih dalam ingatan. Specially hang punya junior setaun batch tu, yang hang bagi flag kat depat tu kan, kita tengok depa invite abah acik idok.

IMG_4427

Penutup cerita, lots of thanks and credit to my MUA that day – Shae Taib.

As promised, I will give credit at the instagram sync to FB Page and Twitter too untuk yang did my make up. But of cos, extra bonus for you to get in the blog too :) . Those nak make up akak lagi, for any occassions, do contact me at +6019 320 6264. untuk make up tau, bukan untuk akak pulak make up kau, aku lagi tak rajin nak conteng muka sendiri ko nak suh akak conteng muka ko plak. Prefereable kat only PEREMPUAN MUA sahaja dan jugak yang pandai memain ngan hair bun.

So for my make up aritu, thanks Shae Taib, i love the make up though my simple hairbun too. That end week pun aku terus pi carik the eyeshadow yang Shae Taib pakaikan. Really like it so much!

To engage Shae at a very reasonable prices for tunang, dinner, pre wedd, post wedd or even wedding, birthdays, segala macam jenis events untuk contengan muka, boleh kindly contact Shae yer. Her number is 012 214 1810.

Overall, thank you Shae, thanks Sharizal. Thanks Alam Shah.

Rindu kat SAS, tempat kami hidup membesar.

Comment: 9

Today is 9th…

IMG19006

setiap petang, beginilah keje aku, mengamik anak2 di SR. nak tunggu bapaknya hemm, kol 8 le jwbnya depa balik. since Abah tak sihat, tugas nganto budak2 SIL aku yang uruskan. tapi kalau waktu balik tu mmg aku lah yang berkejaran angkut diorang.

iskk pinggang aku sakitlah ngadap buat entry and adv lelama malam tadi.

so btw, abah dah discharged, tapi tu lah sian abah. boring je dia.

pas balik dari SR ni kitorg lepak kat umah abah aku, nampak susut badan Pak Aji. was told by the doctor yang Pak Aji ada lemah jantung. alahai…itupun dia x senang hati dok umah, dok jalan sana sini lepak ujung lorong ngan jenjiran tetangga yang ada.

takkan abah nak pandang dinding rumah ni jer, abah tak senanglah dok dalam rumah jer.

ater camner…

badan tak sihat.

thanks for doa korang berikan dalam entry Pak Aji admitted arituh. pinggang aku sakit le wei…satu ari lebih 10 jam aku ngadap computer, so pinggang aku dah naik sakit plak nih. dahlah smlm lam FB aku bebel2 takdak entry nak buat, tp knowing me, ada jugak lah kubuat.

tak bolehlah kalau takde update

so not me the RM, unless aku terbang..

oh bulan depan aku nak terbang lagi lah :)

Comment: 16

Bila Pak Aji…

IMG18887

i must say, walau pun kita hidup dalah suasana majmuk, tak kira bangsa agama, bantu membantu itu perlu. Kesian uncle tu yang tidak mampu untuk bangun dari katilnya, staff nurse pulak tak perasan, n Sirman berlarian membantu Uncle untuk duduk di wheelchair. tak putus2 Aunty tu mengucap terima kasih.

mereka tiada hubungan tapi nampak ikhlas Aunty tu mengucapkan tq nya, depa takde anak kah, or anak2 bekerja kah. ntahlah…tapi melihat Aunty yang tua tu menolak kerusi roda suaminya…kesian mereka.

insyallah umur aku kalau panjang laki bini, dah tua ganyut, mampukah anak2 ku menjaga kami.

IMG18885

anw, on Friday i rushed to HUKM, bila sebenarnya abah ku ditahan di hospital. he s not feeling well sejak few weeks ni, kesian sangat abah aku. Nana brought him to HUKM and terus doctor menahannya. aku n sirman pun lari lah balik dr opis, n lepas tu berpusu2 adik beradik kami amik turn visit and jaga abah.

IMG18917

nasib baik lah umah aku ngan HUKM ni sekangkang, bolehlah kuor masuk kuor masuk. but kitorg adik badik tak leh nak datang serentak, kalau tak riuh spital tu, so we take turn. ko datang kol bape, ko datang bawak apa, sbb ari sabtu je datang, bertindan2 memasing and bawak makanan punyalah banyak sana sini.

so pastu kitorg match kan balik, ko datang waktu ni, ko lak amik shift kol baper nak datang. gitu.

time aku datang pun nana and ayin’s family baru balik, bila time aku lak clash ngan abang2 aku. riuh ler pulak spital.

IMG18927

hari ahad onwards masing2 kena lah datang ikut slot waktu yang tak clash ngan sume orang. abah pun nak kena tidur rehat gak. as of Sunday, alhamdulillah keadaan abah dah stabil. Pak aji dah uzur sakit yang orang muda tua pun ada, aku geram gak ngan abah aku ni, tak geti nak dok diam.

taun depan aku dah tekad utk anak2 aku naik bas sekolah, tak yah dah atuk amik anto, tapi dalam spital pun dia dok cakap ko jangan, abah boleh antar lg budak2 tu. kekecik nak diorg naik bas kenapa.

iskk…abah oo abah. dok umah je lah bah oiii.

budak2 pun excited nak naik bas, n pasni berbas sekolah lah memasing.

IMG18925

pak aji rindu kan mak ajah ke…ribut gak mak tepon dari Mekah bila dpt tau lakinya admitted. takpe mak, mak rileks je buat haji mak, kitorg ada jaga abah.

Tu yang aku tak leh nak ke sana sini sangat, tp Ahad since kami tak nak kena marah ngan staff nurse coz sekali rap datang reramai visit Abah, kami ada shift memasinglah. Tu yang aku boleh pi blog job bila agih task ngan adik beradik.

Ya Allah, kau panjangkanlah umur abahku. sedih runsing, gitu lah yer, bila pak aji ditimpa sakit. kalau takde apa aral, sehari 2 lagi bolehlah keluar, tp subject to health Pak aji jugak….

He is 68 years old now, wpun dok kulu kilir, tu lah melepaknya kat umah pun dia tak senang hati, ke mamak gak dia tuju, masjid dah tentulah. tu yang dia suka amik anto cucunya sekolah tapi degil gak tu, naik rimas dah tu dok spital….

abah oh  abah…

yang aku runsingkan pasal Pak Aji ni satu hal, pasal satu hubungan yang mungkinkah terlerai tu lagi buat kepala aku serabut.

Comment: 26