RedBoy/Zeeshan

Kecuaian ayahanda…

Rasa macam jem terus blog aku bila cite pasal maid tu keluar. Tapi alhamdulillah ikut pikir balik takde le seserius yang korang alami, sampai bawak jantan masuk dalam rumah majikan and got pregnant! wallahwei, tu antara komen2 di sini dan jugak kat my FB page. Dasyat betul. but tu lah, akak pun banyak dah pengalaman maid lahanad2 nih.

ada yang baru semalam kerja, lari – pasal rumah ada CCTV tak selesa katanya. Plotak ko lah.

ada yang lari pasal dia kata lakinya tak dapat duit dari agent Indo/agent Msia yang amik dia bawak ke KL. Adoi tu bukanlah masalah aku, aku bayau RM8ribu kat agent Malaysia, pastu dapat kau, aku tak pedulik dah whether agent sana sini tak bagi duit kat family kau tu hoi! tu patut settle sebelum kau masuk Malaysia ler.  Cerita pasal maid ni akak sambung2 kemudian hari lah. Lots to tell too. Ada benda lain gak aku jumpa heh…

Let s talk about tragedi Zeeshan.

while we were in Kuala Kangsar a month ago.

Remember ada akak cakap pasal satu kisah buat jantung aku luruh.

 

 

SAM_0292

So on the wedding day, paginya depa berempat pergi brakfast, i tak makan i dont need to join them, Akak bersiap dalam bilik hotel.

When depa balik from makan, nothing major to update me. Macam nothing happened.

but at nite, malam tu, depa revealed satu cerita. Firstly, depa berempat (technically depa bertiga ler – the bapak, abang and kakak). rupanya ada kisah dari pagi breakfast tu yang depa senyapkan from my knowledge.

You know Zeeshan had gone missing from their eyes, for about few minutes!! while depa tengah minum makan kat kedai mamak hujung hotel tu???

Ya Allah!

 

 

IMG_5327

u bayangkan, depa makan – pastu bapaknya bangun pergi depan kedai makan mamak tu sambil mata on his mobile (apa lagik, sibuk dengan dunia maya ler), abang kakak pulak sambil makan, mata dok galid tengok tv. Adiknya yang tengah makan sorang2 tak berlayan, telah bangun dari kerusi meja makan, and mencari bapaknya (he wanted to show something to his dad). but dia tak jumpa bapaknya.

n he jalan lari jalan lari, far away from the kedai mamak tu!!

Bila bapaknya sedar, everyone kelam kabut carik adiknya. You know, the jarak from the hotel to the kedai mamak is about 150 or 200 meters away (in between ada satu main road, orang perumahan lalu lalang situ, with vehicles of cos), dan kemudian dari hotel ke hujung kanan jalan pun ada lagi kedai jarak dalam 200 meters away.

They found Zeeshan at the hujung kedai of the other side of the kedai kanan. Please do the math, from the kedai mamak to the hujung kanan jalan kedai. about 400 – 500 meters away Zeeshan berlarian cari his family, dengan melintas jalan yang kereta dok keluar masuk tu!!

argghhh!!!

I was so mad and speechless bila dengar cerita ni. Depa kept the secret coz tak nak maknya tau before the wedding. This is what I hate about the gadget. Bapaknya sibuk mata dengan handphone, anak2 hilang dari mata. This is not the first time ye, ini kali kedua dah Zeeshan hilang dari eyes of his dad. First time was last year, at the park of KLCC (i was at work masa tu).

I cannot imagine if he was hit by a car waktu melintas jalan tu, how about dengan orang jahat merata sana sini, everything could happen. I hate telling this, me and RD pernah gaduh pasal all these gadgets coz he dok leka sangat dengan handphone. Playing chess online, itu toksah cakaplah. Aku pun main chess online, but eyes eyes eyes come on always on the kids.

We set the rules no handphone on the dining table, but sometimes, bapaknya terlajak jugak buat. kalau kita cakap pun, nak tunggu dia habis dengan dunia maya dia baru dia attended to us. I do have my bad habits on the gadget as well, but aku pun ada improvement, you wont see the kids growing, talking, spending with them lagi if you keep on ‘beranakkan the gadget’ tu, if keep on checking the social medias, dok galid dengan timeline facebook, leka dengan chess online games tu.

Banyak sangat dah kejadian, please everyone, look after your kids, eyes on them. Amik my case jadikan perhatian dan pedoman. Aku kadang2 bila keluar makan, aku dah simpan handphone lam handbag, tapi orang kiri kanan masih lagi dengan dunia maya memasing, masih dengan wassap masih dengan dunia social korang. Udah2 lah tuh, manusia depan kita ni.

My guests yang datang rumah aku, bape ramai yang dah aku tegur, you came my house, but your eyes on your gadget, habis buat apa datang rumah aku?? Find good time, your own good time with your gadget, dah kalau ada manusia depan mata korang, specially anak2, please lah put aside all those things!!

Anyway, back to Zeeshan, they found Zeeshan kat depan kedai hujung tu lah, mingling around dok carik bapaknya. Alhamdulillah, takde buruk yang berlaku. Tolonglah, please dont repeat to the 3rd time, anak tu.

Comment: 12

The model and the photographer….

Penceritaan hari ini, about my little photographer, Zeeshan. Kita tak bagi pun dia amik gambar but dia willingly (menyibuk jer) amik camera dari abangnya. This is Samsung, yang gempak latest tuh, review nanti2 kemudian. So dari rumah sejak a month ago kot Zeeshan dah explored ngan camera ni, makanya so cup of his tea ler sangat kan.

 

IMG_2545

 

IMG_2546

IMG_2549IMG_2550IMG_2551

tapi model of the day, of cos goes to Dania. He loves mingle around with Dania (abis tu dah takde closest cousin, specially boy)

IMG_2558IMG_2559

IMG_2555

 

IMG_2563

 

banyakkkkkkkkkkkkkkkkkkkk sangat gambar depa berduaan berposing dan sorang lagi jadi photographer. dari lantai, naik stage, tepi meja, kat bawah khemah, banyak sangatttttttttttt. Yang banyak tu lah masa dalam kereta abangnya dok delete2. membebel2 abangnya, adik ni, amik gambar Dania je ko yek.

 

IMG_2554

memang membahan betullah aritu, kami yang dah masa tu takde guests dok perati je pangai budak 2 orang nih

tak boleh blah btol, siap depa bermodel photographer atas pelamin!

skang kekecik bolehlah, tunggu besar sket, hah tau lah malu. Kot dah besar lagi tengok entry ni, lagi hangpa malu nak sorok manaaaa muka tuh.

Comment: 8

Arabian malay look…

IMG_3824

Top and Bottom from Zalia Zalora too

Pakai code ni untuk shopping kat Zalora tu yek. Entitle 15%. The code: ZBAPZDSU .

IMG_3789

Akak tolong promote kawan akak, she s new in the line of make up, her name is Liza – 012 299 3881

Ni dia yang make up kan, yang buat heavy is my contact lens, tu pun kawan lain akak gak punya. hahahaha semua kawan2, tolong2 jer. Auralens.

IMG_4029

siang mak nya ke main gedebom le kan tapi balik petang tu, dapat la sampai gak sebelum Maghrib and malam tu tidurkan Zeeshan, sambil tuam pala dia. Demam dak kecik, not heavy, dah pi klinik. Skang dah sihat le, gambar2 ni pun lama punya stock, masa Syawal aritu.

Cukuplah nih, skang entry kena buat lelaju, nak pepanjang pun tak leh sangat gak. Ai is maidless now…very the Supermak skang nih. Hari pertama kerja, without maid, jam 12midnite tu akak dah tidur hahahaha, biasa 1.30pagi kay baru tidur. Laki aku cakap dia pepanggil tetiba aku dah longlai, memang kuyu letih sikit ler buat kerja rumah. Tapi one thing for sure, puas hati! Puas hati dan selesa tiada orang luar di rumah, that s the best feeling ever.

Comment: 6

Drama Zeeshan for my iPhone :(

IMG_8088

Sambung sikit lagi a few days before pindah, waktu tunggu anak2 tuition, aku lari ke Tesco, cari barang2 sikit. Kotak tu, kipas baru untuk bilik maid. Dia tu kan, setahun kerja, habis jahanam kipas dalam biliknya, Tak paham acik camne dia pakai, ko sorang je pakai pun. Ni aku beli lagi. Yang lama boleh pakai lagi tapi tak boleh dok tegak, so itu leh letak kat attic. Untuk ko, bukan takat katil baru, kipas baru pun dapat hah bik. Iron cover baru, pastu beli gak iron board baru, masa nak pindah tu ler dia cakap board dah uzur. Der…

IMG_8091

Memandangkan wardrobe dan walk in wardrobe sangat cantik (as per ai requested), jadi kena upgrade hangers merah baru gak hahahaha….Jadi semua kain baju yang duduk dalam kotak, boleh kita susun yey!!

IMG_8152

pun antara longgokan setiap malam camni lah sejak sebulan lepas rumah VA den

IMG_8173

as i was tengok2 gambar dalam iphone, tetiba aku ternampak gambar nih. Ini bukan aku amik nih…hem…

by the way itu access to the walk in wardrobe, tak siap lagi pintu merahnya :)

IMG_8172

wah ada gambar kaki ko plak!

ini ler kerja si anak bongsu. Waktu aku ngah sibuk2 kemas kat bawah, dia buat keje dalam bilik nih, amik hp aku (yang tak sempat nak lock), waktu tu ngah charging kat docking Philips! Dan dek kekasarannya nak main gak iphone tanpa mencabut dari docking, habis dipatahkannya docking tu. Huwaaaaaaaaaaaa ko ni dik!!

Dan lepas tu aku cuba charge kat docking Philips tak lepas, another 2 dockings pun tak lepas gak, So all 3 dockings semua tak boleh charge!! Cant even transfer gambar, but pakai cable je boleh. Ohmeng! The reason mak ko beli docking coz kelajuan menyecaj by docking Philips tuh.

Sob sob….malam tu bukak Machine check harga iphone6, Ya Allah dekat 3ribu 200 untuk 64g!!  Tunggu iphone 7 jer lah heh dah alang kepalang.

Comment: 5

Red Lipstick…

IMG_7028

kengkadang orang dok pelik, apahal ler balik kerja je pun (after asar plak tuh) yang sibuk make up beria, menyala merahnya….

IMG_7032

well well well…

Comment: 3