RedBoy/Zeeshan

No bubble please…

IMG_7301

IMG_7307

Boleh tak pasnih kalau korang nak bagi hadiah ke hapa, or nak bagi anak aku ole2, tolong jangan bagi bubble nih please. Unless kita main ni kat rumah ko ke kan, or kat luar2 rumah tu. Eh penat tau akak nak mengelap lantai.

Jadi adik, ko dok sini facing the bathroom while mak blow rambut yek.

Kalau facing bathroom takper, ha tiup la kau bubble tu bebanyak pun.

Paling best bila aku tengok bubble tu dah habis, yey!

Dedulu masa dok rumah VA, aku rajin gak bagi dia main bubble ni, tapi dulu kita ada balcony, leh blow blow and the bubble tu pergi ke luar le kan, tapi ni hahahaa….melekit tu yang tak tahannya.

Pagi2 ajak main bubble ko ni tau, petang sebelum tu pun main gak, but kat dapur, takper, sambil aku kemas dapur dia mainlah, tu tak kisah, memang ngah mengemas pun. Cuma pepagi camni, hah jangan, mak tak cukup time nak mengemop 30 saat yek.

Btw, this is the main bathroom of our Red house, not sure this has been out in my blog ke before, rasa macam belum. 2 sections, split between the WC and shower. Between that ada lagi section, before walk in wardrobe. Black concept but the heater has to be in red, nakkan contrast colour kan, aku mencariknya kaler merah tu, ko ingat senang, sampaikan tokey kedai heater merah tu datang hantar ke KLCC. So nice of her. Rezeki merah.

Comment: 8

Rahsia Mak dan yang bongsu…

 

This is not so  heavy entry, very light je pun. Tak yah post pun takper, but aku dah transfered to my draft sume gambar ni so macam, what the heck, type je lah sikit.

Ini dating ngan little boy, waktu semua di Kemboja hari tu.

We woke up lepas tidur petang wedding di Kajang tuh and siap ke Tesco. Dia le yang tidur, aku tak de hajat nak tidur but while waiting for Asar tu, aku boleh terlelap, nampak benau la satu package ngantuk ngan Zeeshan too.

IMG_6946

Dia ni kadang2 pemalas sikit nak jalan, nak suruh kita dukung but nasib baiklah dia pun mintak jugak duduk dalam trolley ni, dapat le aku nak menyopping barang rumah dengan aman tenteramnya kan. Sebelum tu, kita excitedkan dia dengan toys, at his request, apa saja. Pusing 2 sections of tempat toys tu, dia dok hemmm hemmm, no no no. Sampai kat section vehicles, terus dia i want this ammi.

Kau! bapak truck lagi. but aku rasa the quality is not that good, even i can get much more cheaper than this price kat AEON. Ini about RM40. to me it is expensive la for the low quality of this truck and motor2 dalamnya. Aku dok pujuk dia amik benda lain, gagal. Hatinya dah love at the first sight ngan menda nih.

Your rezeki la dik.

IMG_6951

pusing satu Tesco, bawak bembarang. sampai nak bayar, hadoi panjangnya q!! memang melingkar2 panjangnya. Aku datang hari Sabtu coz no plastic day ingatkan takde le orang nak nyopping sangat kan. Baik ler order beli online.

Punya panjang q sampai dia mintak bukak chipsmore, lapau ye…

IMG_6959

Wajah2 kegembiraan bila dapat bukak the truck, kita dok tunggu the food tapau. Hari tu ada kenduri wedding, so takat aku nga dia je, baiklah tak yah masak utk aritu, beli bihun sup jer buat lapik kita makan kan dik.

IMG_6967

Hujung pulang, baru dia nak turun trolley. No plastic bags day, tapi aku sentiasa bawak my own paperbag/plastic bags. Mak mak standard le, semua dalam bonet keter tu macam bag Doraemon gak.  Best is we did this together, just both of us.

Esoknya I was thinking to take him to the Viva Mall for his Viva car, tapi dia punya tidur petang lamanyaaaaaaaaaaaaaaaa, sampai aku dok kejut banyak kali tak nak gak bangun. Dah boleh bangun dah boleh menjawab2 dok cakap ‘tak nak, tak nak. dont want wake up, nak sleep lagi’. Last2 aku off kipas, aku naik atas. Tak lama lepas tu baru dia naik (at that time dia tidur bawah but sebelah aku jelah, aku angkat iron board buat ironing depan tv ahaks). Tau ko paneh takde kipas kan, haahahahaa.

Jadi pembatalan untuk car viva but we still went out that nite after Isya, but to…………….ada ler :)

Rahsia kami berdua.

Rahsia ibu dan anak. Rahsia dalam bag Doraemon :P .

Comment: 6

Kecuaian ayahanda…

Rasa macam jem terus blog aku bila cite pasal maid tu keluar. Tapi alhamdulillah ikut pikir balik takde le seserius yang korang alami, sampai bawak jantan masuk dalam rumah majikan and got pregnant! wallahwei, tu antara komen2 di sini dan jugak kat my FB page. Dasyat betul. but tu lah, akak pun banyak dah pengalaman maid lahanad2 nih.

ada yang baru semalam kerja, lari – pasal rumah ada CCTV tak selesa katanya. Plotak ko lah.

ada yang lari pasal dia kata lakinya tak dapat duit dari agent Indo/agent Msia yang amik dia bawak ke KL. Adoi tu bukanlah masalah aku, aku bayau RM8ribu kat agent Malaysia, pastu dapat kau, aku tak pedulik dah whether agent sana sini tak bagi duit kat family kau tu hoi! tu patut settle sebelum kau masuk Malaysia ler.  Cerita pasal maid ni akak sambung2 kemudian hari lah. Lots to tell too. Ada benda lain gak aku jumpa heh…

Let s talk about tragedi Zeeshan.

while we were in Kuala Kangsar a month ago.

Remember ada akak cakap pasal satu kisah buat jantung aku luruh.

 

 

SAM_0292

So on the wedding day, paginya depa berempat pergi brakfast, i tak makan i dont need to join them, Akak bersiap dalam bilik hotel.

When depa balik from makan, nothing major to update me. Macam nothing happened.

but at nite, malam tu, depa revealed satu cerita. Firstly, depa berempat (technically depa bertiga ler – the bapak, abang and kakak). rupanya ada kisah dari pagi breakfast tu yang depa senyapkan from my knowledge.

You know Zeeshan had gone missing from their eyes, for about few minutes!! while depa tengah minum makan kat kedai mamak hujung hotel tu???

Ya Allah!

 

 

IMG_5327

u bayangkan, depa makan – pastu bapaknya bangun pergi depan kedai makan mamak tu sambil mata on his mobile (apa lagik, sibuk dengan dunia maya ler), abang kakak pulak sambil makan, mata dok galid tengok tv. Adiknya yang tengah makan sorang2 tak berlayan, telah bangun dari kerusi meja makan, and mencari bapaknya (he wanted to show something to his dad). but dia tak jumpa bapaknya.

n he jalan lari jalan lari, far away from the kedai mamak tu!!

Bila bapaknya sedar, everyone kelam kabut carik adiknya. You know, the jarak from the hotel to the kedai mamak is about 150 or 200 meters away (in between ada satu main road, orang perumahan lalu lalang situ, with vehicles of cos), dan kemudian dari hotel ke hujung kanan jalan pun ada lagi kedai jarak dalam 200 meters away.

They found Zeeshan at the hujung kedai of the other side of the kedai kanan. Please do the math, from the kedai mamak to the hujung kanan jalan kedai. about 400 – 500 meters away Zeeshan berlarian cari his family, dengan melintas jalan yang kereta dok keluar masuk tu!!

argghhh!!!

I was so mad and speechless bila dengar cerita ni. Depa kept the secret coz tak nak maknya tau before the wedding. This is what I hate about the gadget. Bapaknya sibuk mata dengan handphone, anak2 hilang dari mata. This is not the first time ye, ini kali kedua dah Zeeshan hilang dari eyes of his dad. First time was last year, at the park of KLCC (i was at work masa tu).

I cannot imagine if he was hit by a car waktu melintas jalan tu, how about dengan orang jahat merata sana sini, everything could happen. I hate telling this, me and RD pernah gaduh pasal all these gadgets coz he dok leka sangat dengan handphone. Playing chess online, itu toksah cakaplah. Aku pun main chess online, but eyes eyes eyes come on always on the kids.

We set the rules no handphone on the dining table, but sometimes, bapaknya terlajak jugak buat. kalau kita cakap pun, nak tunggu dia habis dengan dunia maya dia baru dia attended to us. I do have my bad habits on the gadget as well, but aku pun ada improvement, you wont see the kids growing, talking, spending with them lagi if you keep on ‘beranakkan the gadget’ tu, if keep on checking the social medias, dok galid dengan timeline facebook, leka dengan chess online games tu.

Banyak sangat dah kejadian, please everyone, look after your kids, eyes on them. Amik my case jadikan perhatian dan pedoman. Aku kadang2 bila keluar makan, aku dah simpan handphone lam handbag, tapi orang kiri kanan masih lagi dengan dunia maya memasing, masih dengan wassap masih dengan dunia social korang. Udah2 lah tuh, manusia depan kita ni.

My guests yang datang rumah aku, bape ramai yang dah aku tegur, you came my house, but your eyes on your gadget, habis buat apa datang rumah aku?? Find good time, your own good time with your gadget, dah kalau ada manusia depan mata korang, specially anak2, please lah put aside all those things!!

Anyway, back to Zeeshan, they found Zeeshan kat depan kedai hujung tu lah, mingling around dok carik bapaknya. Alhamdulillah, takde buruk yang berlaku. Tolonglah, please dont repeat to the 3rd time, anak tu.

Comment: 12

The model and the photographer….

Penceritaan hari ini, about my little photographer, Zeeshan. Kita tak bagi pun dia amik gambar but dia willingly (menyibuk jer) amik camera dari abangnya. This is Samsung, yang gempak latest tuh, review nanti2 kemudian. So dari rumah sejak a month ago kot Zeeshan dah explored ngan camera ni, makanya so cup of his tea ler sangat kan.

 

IMG_2545

 

IMG_2546

IMG_2549IMG_2550IMG_2551

tapi model of the day, of cos goes to Dania. He loves mingle around with Dania (abis tu dah takde closest cousin, specially boy)

IMG_2558IMG_2559

IMG_2555

 

IMG_2563

 

banyakkkkkkkkkkkkkkkkkkkk sangat gambar depa berduaan berposing dan sorang lagi jadi photographer. dari lantai, naik stage, tepi meja, kat bawah khemah, banyak sangatttttttttttt. Yang banyak tu lah masa dalam kereta abangnya dok delete2. membebel2 abangnya, adik ni, amik gambar Dania je ko yek.

 

IMG_2554

memang membahan betullah aritu, kami yang dah masa tu takde guests dok perati je pangai budak 2 orang nih

tak boleh blah btol, siap depa bermodel photographer atas pelamin!

skang kekecik bolehlah, tunggu besar sket, hah tau lah malu. Kot dah besar lagi tengok entry ni, lagi hangpa malu nak sorok manaaaa muka tuh.

Comment: 8

Arabian malay look…

IMG_3824

Top and Bottom from Zalia Zalora too

Pakai code ni untuk shopping kat Zalora tu yek. Entitle 15%. The code: ZBAPZDSU .

IMG_3789

Akak tolong promote kawan akak, she s new in the line of make up, her name is Liza – 012 299 3881

Ni dia yang make up kan, yang buat heavy is my contact lens, tu pun kawan lain akak gak punya. hahahaha semua kawan2, tolong2 jer. Auralens.

IMG_4029

siang mak nya ke main gedebom le kan tapi balik petang tu, dapat la sampai gak sebelum Maghrib and malam tu tidurkan Zeeshan, sambil tuam pala dia. Demam dak kecik, not heavy, dah pi klinik. Skang dah sihat le, gambar2 ni pun lama punya stock, masa Syawal aritu.

Cukuplah nih, skang entry kena buat lelaju, nak pepanjang pun tak leh sangat gak. Ai is maidless now…very the Supermak skang nih. Hari pertama kerja, without maid, jam 12midnite tu akak dah tidur hahahaha, biasa 1.30pagi kay baru tidur. Laki aku cakap dia pepanggil tetiba aku dah longlai, memang kuyu letih sikit ler buat kerja rumah. Tapi one thing for sure, puas hati! Puas hati dan selesa tiada orang luar di rumah, that s the best feeling ever.

Comment: 6