Birthday

Her 13th!!

IMG_5639

9 September.

Our daughter’s birthday. The only daughter pun yang kita ada.

Because it falls on Saturday, weekend yang dia tak boleh balik rumah or even outing. so kami berkhelah kat sekolahnya. As a simple girl, dia tak nak kek mengarut2, her fav is the Indulgence of Sec Recipe, so top up ngan bihun. Kita makan 5 beranak sikit jer, lebihnya semua bawak naik ke dorm. Makan ngan kenkawan pulak doh…

The laminated card tu was made by Abang.

IMG_5653IMG_5654

IMG_5659IMG_5660IMG_5661

That s her birthday present. Masa lepak kat spital waktu adiknya admitted tuh, dia cakap nak satu benda ni jer (she s not like abang siap berlist2 bagai). Dia nakkan jam Adidas but specifically in black and gold inside (as seen there).

There s one weekend (masa cuti sekolah), dia ikut aku pi training netball kat KLCC. so abis training tu, kita pusing jap KLCC, aku pi beli tight aku dalam Adidas, dia dok melepak le kat kedai tu sambil aku menerai, masa tu la dia nampak jam tuh and dia sudah  jatuh hati. She s very jenis simple kan, so jam tangan yg dia pakai sebelum ni pun makan bertahun2 tau, dia tak nak tukar walaupun aku bagi memacam jam lain.

So a day after adiknya discharged, aku pusing KLCC, carik jam nih (adidas masa ni dah relocated pulak, new shop yang relocate takde pulak carry jam masuk kedai), luckily kat Parkson KLCC ada, it has 30% discounts till end of September nih.

IMG_5667

kelakaunya sebelum tu dia dah nak nangis, coz she called me tanya bila nak sampai skul, aku ckp, alah tak dpt datanglah kakak. mami dok carik jam kakak kat KL ni tak jejumpa lagik. 

sebak je bunyiknya.

padahal kita dah nak sampai pagar sekolahnya hiksss

nampak je keter apaknya,  dari sebak sedih mengembang senyum sungguh, dapat pulak jam idaman *yet aku tipu gak kata tak dpt la jam adidas, dapat asadi, muka pun dah cuak*

prank sket je pun. Yet dia kena prank ngan kenkawan sekolah dia for her birthday lagi dasyat ….(berbatasan of course).

IMG_5673

IMG_5674

Happy birthday Kakak, semoga terus  menjadi anak yang solehah, anak yang membanggakan mak apak ko, banyak ucapan untuk kakak dapat from my IG and my FB page. Alhamdulillah.

Kalau aku letak gambar hanbag baru pun, tak pernah nak dapat that kind of like, but setiap kali post  pasal my daughter nih, gamaknya semua orang sejuk je tengok dia ni kan hahaha…

tapi pipi tu kakak ooiii…tembam pau pau.

She did thanks to all of you, but in Mandarin. Coz dia tak confident nak berucap dalam BM, English or Arabic. She’s comfortable converse in Mandarin, so bolehlah dengo ucapan thanks dia to all of you kat my ig or fb page yeak. Aku pun tak paham gak but abang kakak translatedkan lah apa kakak cakap tu kat maknya.

We love you kakak, Allah jagailah anak dara kami ini, lindungilah langkahnya, tenangkan hatinya dalam pelajaran, ukhwah keluarga dan yang penting, kena belajar lagi memasakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk…cuti sekolah aritu, kantoi dah lama tak masak, makin lupaa. Ha..siap ko cuti year end, kita dok dapur ye kakak.

 

 

Comment: 12

11 July – 42

I just turned 42, few days ago. To be exact on 11 July.

Tengok tuh bila dah tetua camnih, the excitement tu dah takde pun. Letak kat blog pun main kaup belated jer. But I had a very fun day on my birthday.

I took leave, me and husband pi breakfast at our nearest mamak BSP, together with my bff + husband gak. Pahtuh, both husbands balik. Laki aku ada urusan root canal dia (since akhir ramadhan sampai la ni tak settle lagi giginya). He memang tak join aku punya plan pun.

So me and my bff – we went to:

1. Jakel Mall near by Jalan TAR tuh, first time aku sampai situ, Kalau tak kerana dah  nak abis raya, mungkin aku akan membeli belah lagi kain baju raya kat situ. syukurlah insaf. Keliling mall besau tu kitorang pusing, depan belakang gak. Balik tangan kosong.

2. Pavillion – kat sini aku kena pi Balenciaga, then we had our lunch kat Kempachi. My bff gave me a pair of Poh Kong earrings (again, last year was gold, this year is white gold pulak), dia tau aku giler gold kan. Kat sini ada lah beli 2 helai baju.

3. Star Hills – checked out something at Dior.

4. IKEA Cheras – hah kat sini kita memborong few stuff. Padahal hajat nak beli satu barang jer pun but hasilnya sampai satu bag shopping tu kitorg 2 kena angkut sama2 membahu letak kat kereta and turun balik for coffee.

5. My Town – sama je pepusing hasilnya for IKEA tuh, dah tentu mall depa 2 nih next to each other.

6. AEON Maluri – pun ada ler dapat shopping sesikit.

Yang kita skipped pun SSF Cheras cos kawan aku allergic tempat yang ada bebunga bagai, yet jual bunga kat situ tak sampai 10% pun, the rest sume bembarang rumah, hover tau pompuan. But actually 2 days before birthday aku, aku dah pergi pun SSF tuh, depa kan ada buat 31% discounts till 18 July nih. But aku nak pergi lagi coz aku nak claim my birthday month nya 50% discounts.

So tu lah, macam pergi kerja je kuor masuknya, balik pun waktu lebih kurang aku balik kerja gak. But gotta spend time with my bff, we hardly meet (setaun 2 kali je jumpa pung), she s leaving back to Beijing soon (yes the one that I visited last year, sama jer orangnya). Memang malls haunting betullah hari tu.

Malamnya, I had dinner with my husband (2 sons at tuition, kakak of cos lah takde dia kat hostel). Pastuh malam tu jugak laki aku ajar bawak scooter. 2,3 rounds, I tak bolehlah. I m so phobia, terjerit2 aku belajar bawak motor tu walaupun dia tak lepaskan pun minyak ke break kiri kanan tangan tuh.

So misi untuk belajar bawak motor memang terpaksalah dibatalkan. Tak kesampaian nak pakai high heels pi KLCC ngan scooter, forget it. Selain dari aku takut nak jejak kaki, badan pun nak kena ke depan habis untuk kaki sampai ke tanah, aku memang takut nak pusing minyak kanan tu, jadi abaikanlah. Boleh strike out, tak yah dah panjangkan hajat nak belajar bawak motor. sob sob. Majorlynya aku takut ler.

IMG_1689

 

Malam sebelum birthday, my 2 sons bagi big card. Thanks abang and Shan. On birthday nite gak, Zeeshan ada buat pom pom balls card ngan cikgunya, besau betul dedua cards tu heh.  Semua handmade. Also malam before birthday gak, laki aku balik awal from his work (pun after midnite) and delivered (kenkonon surpriselah) big choc cake. Ramai orang dapat makan kek tu aku peragihkan, kawan2 sekolah kakak pun dapat sama gak (of cos we sent to her), sek abang and Zeeshan gak, even my opismates pun ramai merasa. Thanks suami for the cake. Fendi’s handbag was part of the birthday present from him :) .

I oso got that big flower (artificial), from RD. Eleh aku yang pilih bunga apa yang aku nak, kang dia hantar bung hidup, tak hingin dah aku. I want all the artificial flowers, barulah leh pakai sepanjang zaman. Ngeh….

apapun, thanks for the wishes, for my birthday nih, I wish semoga kesihatan mak ajah kembali sediakala, chances aku untuk umrah and haji dipercepatkan, anak2 dilimpahi dalam lindungan Allah sentiasa, dan banyak lagi, doa yang bebaik…terima kasih Allah.

The rest of the photos (please refer to my Instagram). Love.

Comment: 3

Zeeshan turns 5!

Kesian anak mak sorang ni, lambat update untuk birthdaynya. Usually untuk hehari kejadian birthday / anniversary, aku mesti letak kat sini, but tu lah…lamo tak bukak blog gak hehehehe…sorry ye Shan. But tak update kat blog jer, kat ig and celebration, ada jer….

This was on the actual day of his birthday – 29th Dec 2016. Anak hujung tahun macam ni lah. Tu pun sebab aku mintak induced awal, if not lagi ler early January entah2 keluarnya, coz due date memang pun January….lagi lambat ko kuor lagi jauh beza ko kang.

By the way, on the hari birthdaynya  ni pun, was the 3rd celebration. He celebrated the first time at school, and 2nd time waktu kami di rumah and ni makan kfc, pun requested by him gak lah.

He tak nak hadiah apa, just nak mintak main ipad. Lamo dia tak main ipad woi, kira dia mintak tu, nampak benaulah rindunya sama ipad. But tu lah, wpun takde specific hadiah mintak, yelah dia pun kecik lagi, but ada ler gak aku bagi kereta2 mainan segala. Itu tak birthday pun dapat LOL .

IMG_4220

happy boy dapat makan kfc, but aku penatnya lahai. Yelah coz aku keje, so kena kuor balik bagai, jenis cam aku ni badan dah tak fit, kalau terus kuor je takpe dari opis tu but ni nak balik, buat keje umah and kuor balik. Lomah badan heh. Coz my routine lepas Isya tuh, memang aku dah longlai atas katil…bukanlah tidur but dah memang time aku rehat. Demi anak….kuor gak.

IMG_3955

the left hand tu nak cakap – i turn 5 yey!! Ini bukan kek yang aku tempah, ini kek ‘sponsor’. Sedap gila betul kek nih but takdelah kita nak abiskan pun, mana boleh kan….so bahagi2kan kan gang2 opis yang masih ada and sedekah kat jiran tetangga gak. Kat KFC tu aku beli one slice of cake just for him to blow jer. His actual cake – hem…ini yang sebak sakit hati je bila kenangkan. The cake tu kita celebrate for the main party lah, situ yang all out aku buat, the goodie bags siap segala, 2 weeks aku sediakan. But when comes to the party day:

1. A few days before the party, baker was trying to nego lah mintak tukar hari, of cos cannot. Anak aku dah nak bape hari je sekolah pun masa tuh.

2. Baker buat gak but on pagi harinya, tak jawab call tak nampak bayang, lambat by 2 hours!

3. Paling tragisnya, she made a pink cake!! That s not red. Zeeshan request merah merah merah, and what the hal pulak yang aku bodoh hapa pi order pink kan? Tidak ler langsung. But baker ni pi balun buat colour pink, itupun nak coverina dok cakap merah lah merah lah, sedangkan saksi sume kata itu pink and of cos aku pun wpun tengok dari gambar je, memang tau sangat itu pink.

4. Yang kemudiannya aku dapat tau, the cake tu pun macam tak stabil (ada cars bagai for design cake nih), Zeeshan gak special request nak design camtuh.

5. For all of the above, no sorry no apologise from the baker to me! Dengan muka tak malunya jugak, mintak full payment. Wpun aku dah basuh dia, masih dengan mata duitannya. So i paid, but no morelah. Ko pun orang Islam, camne le ko leh sanggup aniaya orang camnih.

Siapa baker tu….hem, kalau aku petik  nama dia memang mau satu BB tu tau. Biarlah, but lesson learnt. I think the friendship pun dah ruined up because of her attitude. Amiklah ko duit kek tu kalau betul dengan itu ko boleh tidur malam. Sekurangnya mintak maaf ke hapa, ini memang penaya jer. Kek dia memanglah sedap but the attitude tuh, and all 5 yang aku cakap tuh.

Tak hingin ler aku nak letak gambar kek pink tu kat sini.

So apapun, Zeeshan masih 5 taun, tak tau apa, bahagia jer. But i love to have conversation ngan dia, skang pun bestnya, dia dah banyak makan veges. You name je lah nama veges, semua dia dah boleh makan, alhamdulillah. But tu lah, bila makan tu kena ler cakap, nanti Shan will be like so talllll like abang and daddy. So tiap kali abis makan dia akan tanya, tak tall pun tak tall pun. hahahahaha….sabarlah dik oi, nanti ko tall ler….

Happy Birthday Zeeshan, mummy daddy abang kakak loves you so much (and Chanel, Kathy, Sharifah and Porche) too. Semoga Zeeshan kekal dengan molek pekerti budi bahasa, bila solat tu punyalah  louder dia nya suara hehehehe….Allah lindungilah anakku ini. Amin.

Comment: 3

Short vacay!

i was in Penang for kerja thingy, Mon to Wed. Petang rabu sampai pi celebrate birthday laki akak, sampai umah malam dah pokpak bagai blayadayada, kol 12pm the next daynya dah odw to airport again for our short vacay.

 

the trip and location was decided lepas dapat passport Sunday baru nih and begitulah kisah dipendekkan. My birthday treat for my laki and my anak sulung.

IMG_7387

 

 

 

Comment: 5

Happy 43rd Birthday RD!

IMG_5715

Today is d husband’s birthday.

Happy birthday suami,

It is difficult to be married to a husband as handsome as you, because when other women drool at you (SOME MORE WITH YOUR NEW RED CAR) but you ve got a beautiful wife and 3 lovely kids that love you unconditionally.

43 years of the husband, Allah bless you Yang.

From the hot wife in Penang (for work related matter).

Comment: 4