Baloon Sinuplasty

Selepas susuk merah hidung dipasang…

IMG_0653

oh nak habai mai sini cek nya citer pasal surgery baloon sinuplasty (resdung) tuh yerk….all went well. good good! ni bak kata doctor aku yang suka pakai bow tie tu lah…tinggi betul dia tuh. he s very veryyyyyyyyy funny doctor. on the morning of Friday, he came to my room coz nak bukakkan menda yang dia blockkan lam idung aku lah. aku ni dahlah pantang banyak kalo dalam keadaan sedar ada menda nak masuk lam mulut telinga mata aku.sama gak ngan idung. kalao injection wa ok lagi. but dia bawak jari dia ke idung akup un aku dah lari2 kepala hahahhhahha

wah ko tak tau masa Prof aku nak masukkan ubat induce utk beranakkan abang dulu pun, siap aku sepak lagi dia ngan staff nurse hahahahah…tak leh blah aa. sib biakler diorg tidokan aku waktu buat surgery nih, kalo idak kompem ada yang meroyan2 lam OT’s room. so waktu doctor nih dok nak tarik benang yang menampung benda like spounge ke hapa kat kerangka hidung aku, sekali sentap je kor…vavavaaaaa! sakit siot. boleh pulak waktu aku ngah sedu sedan ngan belah kanan nya idung, dia sentap pulak belah kiri. katanya dah alang2 melolong biar in one package..hohoooo

IMG22210

saya dapat 2 nasal sprays and antibiotics kena abihkan for 2 weeks jugak. ubatnya dahlah besau hishh, nak lalu kat tekak pun ke main leh rasa besarnya. nak tekan spray lam idung tu yang paling siksa. first round sirman buatkan, dah lepas tu aku buat sendiri. siksanya ubat tu spray kat idung dia lalu kat tekak, haisayyyy. banyak tol lah loya….tapi lam among us reramai kan, Abang paling excited ngan surgery aku nih.

since he used to stay in Prince Court gak for his H1N1′s case, so dia dok pujuk2 aku buatkan dianya surgery idung pulak. dak kecik tu pun ada simtom bersin, cuma sebab dia kecik lagi Sirman x bagi buat lagi lah. mbe aku bawak jer dia pi jumpa ENT to check up on his sinus. actually korang aku x kisah korang nak bagi aku petua bagai for resdung nih but sebab aku dah carried benda ni sejak kecik, aku dah give up. bila tau ada surgery Baloon Sinuplasty yang permanent hilangkan, so why not. x yah dah lah nak buat the petua2 bagai tuh. macam2 dah aku tried yong oi.

cuma tak menahan bila Sirman said aku ada snoring lah bila tidur. macam aku nya napas berbunyik. aku pun sedo gak macam aku tidur tu kan masih lom stabil je idung aku nih, yelah katanya pun dioperate dalamnya so macam belum stabil lah idung aku nih. You tidur berbunyiklah, taulah rompong idung tu dah kosong, terowong dah besar ke main bunyiklah Merah oi…

tapi bukan berdengkur tau, ni bunyik macam tak cukup napas. ha something like that lah. ada sound gitu. ok nanti aku masa follow up check up aku tanyalah Doctor bow tie yek…..so sapa2 yang ada heavy sinus/resdung cam saya blehlah buat surgery nih the Baloon Sinuplasty, the cost again is around RM15k if in Prince Court, spital lain im not sure. La ni acik ngah tunggu duit insurans for my hospitalization plak…

selepas 5 hari surgery, aku korek idung, perkhhhhhh wa tell u, very the feelingggggggggggggggggggg!

Comment: 45

Discharged but nak aim for Lasik pulak..

thanks Prince Court Medical Center

going back home, dapat discharge arini,, wpun leh je dok lagi 2,3hari but no point. kalau nak jadi pemalas ha mmg best dok lelama kat spital sume org buatkan, but i prefer to be at home wt my own kids. lgpun dok sepital badan mmg sedap manja semua staff nurse buatkan, aku pun banyak lemak asiklah lalok sesajor.

gambar tu kan penipu sungguh, bukan main lagi berpeace2 ko hek, padahal paginya baru terjerit2 dek kena tarik whatever it is yang doctor pasang kat lam idung aku tuh. so now idung aku dah mancung sharp2 leh bau leather designer bags kaw kaw ahhahaa (joke kak ann). hapo ke korang kata aku pi mancungkan hidung pulak, aku pi cabut sumer sinus resdung lam pala muka aku nih. kat ct-scan can see fluid tuh penuh kat pipi, kat dahi kat idung. so they put me on sleep and clear all of it.

IMG22204

for these 2-3 weeks ni x leh nak godok dendalam idung nih, ada pantang2 ada ubat kena makan etcs lah. ramai orang ada penyakit resdung nih, i ve been carrying this since umur 16 ke 17 taun cant remember. and i know sirman pun ada gak symptom n also my son. so we will do one at one time. kasi buang sumer nih.

feeling aku kan pas buat baloon sinuplasty nih rasa terowong hidung aku kosong , kira laluan tunnel tu luas dan panjangnya….waahahahahha. alhamdulillah, ketakutan nak buat operation nih aku main redah gak selepas kena sogok dek ramai orang specially my own honeybossy. apa ke korang pi percaya aku buat mancungkan idung pulak, susuk merah bagai. it s all a joke dude….aku pi buang lendir yang block my noise sampai asiklah kena resdung tak berenti….so korang pun leh gak buat hek…

pasni acik nak target buat Lasik plak, itu com tak cover, insurance pun tak cover gak, kena duit sendiri.bape riban lasik ek? aku nak buang spek pulak…nak stop wearing all these lens and spek, nak bebas gunakan mata asal sahaja. tp tu lah dulu punca aku pakai lens and spek sebab rabun. rabun pun antara punyanya coz of resdung coz betullah effect mata a lot. skang sinus dah selamat buang, nak let go the rabun pulak. one day one day….

ada sapa2 got contact in Lasik com?

Comment: 58

Minor surgery of Baloon Sinuplasty for RM…

IMG22136

im doing this entry at 6am of Friday, to be published at 10am.

currently saya ada lam spital, for those who are in Twitter and FB, mesti dapat live update yang sejak Thursday morning saya ada dalam spital to go for my baloon sinuplasty surgery. if you lam RM pun bley tau coz kat right side bar ada short cut to my twitter yang memang bagi live update, before surgery tu aku lah yang menceceh but lepas surgery tu sumer Sirman yang updatekan but still using my account.

I took my first and last meal at 830am, pastu dok lam bilik spital main2 tweet. anak2 x ikut depa pi sekolahlahkan…saya ditemani Sirman looorr.

giler laki aku x teman, hengat bini ko pi buat surgery tetiap harii…..

IMG22158

saya kemudian puasa makan till 130pm i was then sent to OT’s floor. muka ceria giler yet masa ni dah mamai, coz they gave me ubat tidur. The surgery ni patut lam sejam jer but of cos lah macam2 nak digodamnya and some more with my asthma record, they have to put me in high risk patient. i remember staff nurse pushed me to the OT’s room, i remember ada 3,4 orang nurse godam aku, i remember doctor bius menceceh2 nak taruk ubat, i remember on my left side ada staff nurse lelaki yang hensem ahhahahahah wpun diorg nih pakai mask. tapi leh nampak hensem. coi kan…itulah yang aku citer kat sirman.

but kemudian aku dah collapse. x sedo hapa langsung till dikejutkan dek my Doctor that the surgery is over. pastu aku collapsed balik.  After 2 jam setengah dok lam OT’s floor, sent back to my room (Sirman didint see the surgery), aku masih lagi dibuai lalok. in fact sehingga malam kol 10-11 pun aku masih weng2 pala nih…

When i woke up, lam mamai2, trying to talk, x boleh. hard coz hidung aku ada something i donno what it is called in scientific. so i use the papers and pen talking to Sirman and my family members. Nak makan minum pun siksa, cant drink any hot meals or drinks, must go for soft and cold one.

IMG22174

So F&B anto makanan..perkhh laju dik akak makan, laporr tp x leh makan molek2 coz of idungku yang kena block lagi nih. ada rangka ke hapa lah lam idung aku nih lagi, only after 12hrs of surgery jer baru boleh bukak.it s a very good diet gak dok spital nih coz x leh nak makan memang kaw kaw nyalah senang nak kurus. aku belasah mushroom soup and icecream, highly recommended by the doctor, aku makan gak nasi but without the chic, itu sirman perabihkan.

air pun x dpt nak minum banyak coz idung nya masalah kan…

my kids and family adik ipar duai came to visit. x yah datang pun tarak hallah family aku nih, coz aku bukannya sakit but pi buat surgery sinus aku ni je ha. but after surgery sakittttttttttttt……bukan sakit apa ko, rimas ngan kerangka yang masuk lam idung nih.

IMG22176

they lepak in my room till 8pm, kemudian kenalah balik, sent by their dad. itupun ngendeng2 nak tumpang tidur sama….have i told you my spital’s name? later2 lah yek…so for the whole nite of thursday, saya tidur, memang tak mampu nak bukak mata with the balance of ubat2 bius di petang hari. no blogging no internet. dapatlah tweet seayat 2 pastu collapsed semula. i woke up at 5ish am coz of feeling thirsthy and in between staff nurse came into my room to give me the nebulizer and tukarkan kain dressing idung aku, coz fluid2 dari operation masih ada lagi kuor. it should be stop like 48hrs after the surgery.

Those yang nak buat baloon sinuplasty surgery, the cost in this hospital is around RM15k but of cos i got d medical coverage from the place i work, dan juga Agent insurance ku, pls get in touch with the hospital yer, for the necessary.

IMG22165

Sirman tidur in the same room with me, at 630am he went back to send our kids to school….tapi kan heheheh…sirman balik from home mlm Thursdaynya pas anto anak2 sampai bilik pun lam kol 10 lebih kan, pastu dia pun sama lalok, aku mintak dia editkan draft adv aku pun dia kedaung, tup2 dah tidur. then pagi ni bangun sbb nak anto anak sekolah. lor ko baik tak yah tidur spital sirman, baik ko tidur kat umah sama jer fungsinya hahahahah

sebab nak bagi berbaloi, aku suh dia tukarkan dressing hidung aku tuh…korang tau doctor cakap kat pipi kiri pala aku penuh ngan lendir2 mende sinus ni lah. hok kanan tak banyak sangat, yang lam idung kompemlah penuh ada kan. so arini kang bukak kerangka benda lam idung aku  nih, haraplah sangat leh makan minum dan bernapas ikut hidung semula. sebababnya skang mulut aku memang kena terbukak jer, ater kalo tertutup kat mana ke aku nak amik udara, dah idung pun kena block kan kak…

eh btw, thanks sangat2 for the well wishes di FB, di Twitter. tu lah sapa lam RM nih memang lambat 24jam tau citer update aku coz i buat live update kat twitter n fb jer. terima kasih dengan ingatan doa kasih sayang korang. wah mak terharu. ramai tol sayangkan mak merah.

I should be discharged on Friday eve, taknaklah dok lelama….sian anak2 aku x pat nak kepit2 dok ngan makpaknya. oh tu pasal for Gatsby event esok i m not sure to attend or not lor…they want me to bring  Sirman for interview but kekdahnya idung aku ni ha nak tengok luh camner ok ke idak…eh korang, pala aku dah mula mamai nih…selamat yek sumer.

Comment: 48

Baloon Sinuplasty for RM…

berry 199

korang rasa berapa percent antara korang ni memang sihat 100%? yes korang tak tengok apa isi dalam badan korang so u wud say, aku ok jer, takde sihat apa2 so batper nak amik insurans. ok ni cite bukan pasal insurance. but ni citer pasal health kita lah yerk. i know i  dont have a good health condition, sebab tu lah:

1. aku amik personal insurance, not only for me but to us the Red Family

2. i had to quit and pencen from most of the heavy sports that i played before.

i have 2 health prob, one is asthma and one is sinus. for sinus i have like 100 yrs already! hahahaha, giler lama ,umur baru 35! but asthma i got it heavily since 2,3 yrs nih…so tu pasal aku pencen sports. x larat lah asik nak kena puff puff jer. i m on medication right now. not to worry bout it.

but for sinus or malay name it RESDUNG. ini memang never ending story lah. i ve been carrying this sinus issue since hemm…mbe 17-18 yrs to be exact. korang namakan lah apa jenis traditional medication aku x penah buat, rokok kayu, kain putih yang dibakar, homeopathy, A LOT!!  specially tang pagi mandi jer memang kena, pastu kena aircond kena, pi umah orang yang ada kucing pun aku kena. oh masa first few days having my kemek and reddy pun aku kena gak, but now dah immune. too cold pun leh kena, tetengah tidur pun bley kena, makan udang terlebih pun leh kena, halahai, korang yang ada resdung know the feelinglah.

but the good part is when i was pregnant for my 2 children, for 9 bulan X 2 pregnancies langsung tak kena. wonder why? ai dont have the answer for it even doctor pun takde scientific answer on that too. mbe coz of the hormon baby yang aku kandungkan so i dont face it all.

berry 197

takkan nak suh aku beranak tetiap taun pulak ko nak avoid sinus issue. then i was introduced with clarinase and zyrtec tablets. that helps me  a lot, but only for temp. but at least adalah jugak ubatkan. but sampai bila nak rely on this medication, of cos i want to get rid off this problem. to have a healthy life.

So, one day my honeybossy called me into the room and telling me that he just went to visit his good fren in the hospital, a fren of him just did this Baloon Sinuplasty. He encouraged me to do it immediately while i can so that it wont bother me anymore. 2 days after his advise, i went to meet the ENT from this local hospital…

Basically, not all patients need to undergo the Baloon Sinuplasty process, so they sent me for the ct-scan. Make sure korang tak pregnant ye bila buat ct-scan nih, and after looking into the xray…ok doctor yang ada lam RM boleh tau lah yang you can see lots of fluids in my circle of face. kat bawah mata, pipi, dalam hidung aku dah bengkak sebengkaknya. Definitely i have to go for the minor surgery of Baloon Sinuplasty.

I remembered last few years, my ex boss, Momo went into the same process too but not same as mine. he was on medical leave for 2 weeks, his noise is like bleeding all the time, he s in pain and etcs. but for Baloon Sinuplasty, you dont have to go to that process.

I was told, under this surgery, i can come back to work after 24-48 hours!

that s cool.

berry 203

Sinus surgery with balloon sinuplasty may be performed as an outpatient procedure. Because the procedure involves the insertion into the nose of balloon catheters, guide wires and other devices such as irrigation catheters, illumination systems and navigation systems, individuals might become uncomfortable and find it difficult to remain still. Thus either local or general anesthesia is usually administered.

The physician inserts the sinus guide catheter into the nostril to gain access to the sinus ostia (passage) under endoscopic visualization. An endoscope allows the physician to see through the nasal passages to the sinus cavities to ensure that he/she is inserting the catheter into the proper location. A sinus guide wire or sinus illumination system is then introduced into the targeted sinus via the sinus guide catheter. The sinus illumination system provides a targeted fiber optic light transmission that helps the physician place the sinus guide catheter in the correct place.

Once access to the intended location has been confirmed, a balloon catheter (a tiny balloon inside a catheter) is introduced into the sinus cavity via the sinus guide wire or sinus illumination system and positioned in the blocked ostium for inflation. Once the position has been confirmed visually, the balloon is opened to unblock and reshape the narrow or blocked ostium. The balloon is then deflated and removed. Next, an irrigation catheter is advanced over the sinus guide wire or sinus illumination system to flush out the sinus of any mucus or pus. Finally, the sinus irrigation catheter is removed from the sinus to allow the sinus cavity to drain any mucus and/or pus. It is claimed that the linings of the sinus and nasal passages are not disturbed during the procedure and that little to no blood is lost.

or study over here too also can, else google jer, korang leh dptkan roughly idea on the surgery.

after checking my event schedule wt NN, so that i m available, and telle with my honeybossy’s schedule,  i decided to do the little minor surgery, very2 soon. this is a permanent process, not yang akan come back to horror your life after 2-3 yrs, i know bout that issue. bcoz it s permanent, of cos i m taking it. BTW, tunggu sampai aku dah abih process buat baru aku bagitau on the location of my hospital lah yer, plus the cost, memang pitam gak lah tengok costnya but it s under coverage mar….

Mak Ajah aku bising gak bila aku nak buat surgery nih….maunya x bising coz aku pi cakap ‘nak buat susuk idung mak, kasi mancung kaw kaw’.… letih asik terbersin jer…18 taun dah aku usung ulat lam idung ni gamaknya!

Comment: 29