Abang

This is so my thing…

kauuuu

hakak rombak lagi bilik laundry tu (asalnya maid’s room). Macam kesal je beli katil baru bila pindah sini, yet untuk maid bongok tu pakai sekejap jer kan. Aku suh cabut je katilnya, tapi memang takkan ler laki aku  nak buatkan. Kang ada yang nak tidur situ, satu hal nak memasang balik.

So selepas berhari2 aku bunyik, katil yang menyempitkan keluasan bontot aku, jadi laki aku pun godam le jugak katil bilik ni. With my help. Dia dok jerit panggil abang, but budak bujang tu ngah buzy buat benda lain, so baiklah aku je yang tolong, nak terbalikkan the other side tu je pun, bukan qudrat hakak tak boleh pung. kann…kata beranak 3.

so tukar gini pulak position, pueh hati aku nak mengiron dalam nih. Board pun besau panjang bonar.

IMG_8444

Memula RD dok kata macam ni la macam tu la, position yg dia propose tapi aku cakap ai yang dok dalam ni iron baju tau bukan you, so biar ikut ai punya selesa la. kan kan betul tak? orang yang tak buat keje sini pulak yang dok galid nak caner bagai.

baru la syok sket buat ironing, ada iron super power, ada board lebar besau, bilik pun selesa, kipas hala 2 penjuru. Sedaplah. Skang dah ada radio lagi dalam bilik ni, sket lagi aku nak beli radio baru bila teringat yang the docking iphone si Zeeshan rosakkan dulu tu boleh pakai radionya lagi hish..harus tak jadi beli. Penjimatan.

IMG_8686

la ni dah cuti sekolah, maksud aku ngan SPM so awal ler cuti sekolah abang, 2,3 hari je sekolahnya dalam sebulan ni.  So weekend aku ler buat ironing but hehari biasa, if tak de keja sangat agak2 dah lebih 4,5 pairs abang yang ganti aku buat ironing nih. Dia suka je buat nih, memula dulu dia memang menyampah. But we have to keep on training bebudak ni.

Lain le laki aku kan, dah rebung,  memang takkan menjalan ler dia nak buat gini.

IMG_8690

tudung kakak paling lah dia annoyed mengiron. sabar bang sabar, abang yang baik ialah yang mengiron tudung adiknya. hahahaha….

sok sok ko dah kawin, kacang je nak iron tudung anak bini kau…

 

IMG_8754

the rest of the days, pun abang jugak iron, ini baju jalan2 adiknya, momantai jer lah. guna pulak Philips iron canggih tu kan.

tapi abang pun, bukanlah terus pandai ironing, aku ajar dia setiap langkah untuk semua kain baju ni. Seluar macamana, baju kemeja, baju yang berkembang besar camne, specially on the side lines and jugak the tajam2 part tu, kena ajar dulu camner.

Dah lama kelamaan, his cup of tea lah sangat.

IMG_8748

He dok  cakap lenkali mami amik ler video yek, biar abang buat tutorial ironing kat fans mami. hahahah kau bang, mak kau dah buat ler. Eh aku dah buat kat instagram, very the laju cut tutorial. untuk kemeja lelaki ler

untuk seluar lelaki pun aku ada buat video, the steps.  but aku tak post lagik. sok sok lar…

IMG_8463

Tapi hari tuh, omang kau. dekat sehari ok aku buat ironing, tapi bukan sekali jalan ler, kalau sekali jalan aku rasa 2jam kot yelah baju banyak tapi ni baru duduk dah kena bangun buat tu buat ni. Kira memang banyakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk sangat berhenti ler. Haih. Habis siap only at 830pm macam. Terus aku naik mandi pakai baju nak kuor rumah.

Eh ini aku iron sedas ni, 60 helai yer. Enam puluh!!!

Depa pun pelik, nak gi mana mak kau?

ai dah penat iron baju. Esok mammi tak nak masak, now jom, mammi nak pi shopping.

Kedai dah tutup laaa

Not yet, itu kedai DIY kedai 2 ringgit BSP bukak lagi, jommmmmm!!

Jadi pergi ler kita ke sana, dapat le gak aku merabak 50 hinggit kot. Memborong apa tah, janji dapat hilang stress menyopping dok ngadap ironing kan. Tu yang dok terlanding makan kat Hajris as per this entry.

Apapun kan, ironing is now my fav things to do gak at home.  Buat dengan kasih sayang, syok jer. Penuh dengan ikhlas hati, a tanggungjawab, you gonna love it. Now that Abang is expert on ironing, kakak agak ketinggalan, she lambat sedikit belajar ironing coz of her age factor and also dia belum lagi cuti sekolah. But one thing, she of cos ler lagi terer memasak dari abangnya. Ada untung rugi pro cons setiap anak2, takpe kakak, cuti sekolah nanti ko catch up le balik belajar ironing dengan jayanya :) .

Comment: 5

Belated birthday dinner…

IMG_7709

80 kali snaps, Zeeshan tak nak gak amik gambar. yang lelain dah sonok je tengok camera. Ini  jelah yang the best untuk tak nak gegar semua muka walaupun aku rasa muka aku je yang perfect sket hahahhaha….

IMG_7717

 

untuk ni, dia pandang bawah ok, dia tetap gak tak nak amik gambar, bapaknya kelentong eii apa tu, terus dia dongak and zapp aku snap. kahkahkah!

 

IMG_7727

tapi bila mak kau selfie, ko jeling plak! grrrrr

anyway, aku nak tunjuk le lipstick ni, aku beli online. 7 hinggit je kau. Tapi quality dia sama ngan sephora matte tu!! the colour ni aku tak suka, masa order tengok gambar macam kaler lain bila dah dapat pakai, gila cam pinkish oren. Dah nak lantingkan kat orang tapi hairstylist aku cakap, eh lawa ler kaler ni kak red.

terus aku ok…pakailah balik simpan hahahhaaa

tapi aku tak suka ler beli ngan online tuh, PR lambattttttttttttttttttt!!! Dari aku nak repeat order bertambah2, terus aku cancel. She had to repost one of the items yang patutnya aku dapat coz first posted tu, boleh pecah dalamnya. dia tak letak bubble wrap. Jadi sebab dia lambat nak revert, aku pun malaslah dah nak beli dari dia anymore. Sometimes she took 3 days to reply. Oh meng.

I found one kedai kecantikan cewahhh kat BSP some more. Same product, cheaper price lagik.

For me, kalau PR kamu bagus, i dont mind lah sangat repeat lagi order, tapi kerna hemm…so tak yah lah. Nak recommend kat korang pun tak de mood. Poi jer lah kedai yang kat BSP tu, sebelah Gadget World.

 

IMG_7729

btw, we went to Midvalley last weekend. Seperti dijanjikan untuk belated birthday dinner abang. His birthday falls on Fri, jadi abang pun balik lambat dari sekolahnya, so kita buat hari Sabtu je lah.

Ko ngapa kakak….

IMG_7741

First few shops pi carik baju RD. kita nak buat photoshoot. Aku ada beli online baju RD tapi some of his baju pakai M size, some pulak L size. Yang sampai padanya, tak muat sket. So untunglah lagi abang, dapat lagi baju baruuuuu

IMG_7747

Jadi tunggu bapaknya menerai baju kat dalam Metrojaya Midvalley ni, let s posing2 ler. Zeeshan tu sian, he s been trying to sleep, tak gak dapat2 tidur. Abis tu….dia yang lawan matanya

IMG_7771

mak kau tokey cards, waktu bapaknya ngah nak bayau, aku dok mencari card Metrojaya. Aku rasa aku ada semua members cards for all kedais/butiks/malls. Tapi hem…Metro punya dah expired ahaks…

Adik dalam tu masih belum tidur. abang abang….so tall, dark and hensem. Poyo la ko bang

IMG_7773

panorama theme by Kakak

IMG_7784

i love this baju, aku aritu pi Wangsa Walk, mencari jubah merah untuk anak aku kat situ. Dapat le jugak. So ada kedai baju bawah tu, ala2 gini, aku borong beli 4 pcs, lelain design ler. I ll pakai nanti and try to show show here

IMG_7792

dah settled baju korang semua, meh dok sini dendiam ye….mak pulak nak shopping

IMG_7793

aku keluar dari Nichii, dah macam ni 4 beranak!

IMG_7801

kita makan kat sini, makan dessert dulu, beli dari bun shop. Sedap gila kek nih….pisau pisau steaks diasing jauhkan dari Zeeshan hahahaaa

IMG_7811

sini sedap seii…depa tak pernah makan kat sini. Tapi sebab aku pernah makan kat sin dulu sorang2 (waktu project mencarik and mengambil gambar bersama my own gambar/poster for P&G Product yan gaku jadi model iklannya. So memang sedap sangat steak sini.

Portion dia ada 2 options, so kami semua amik yang minimal ler jadi tak boleh share2. Except Zeeshan makan fries jer. share tu means biasanya aku mmg takde portion at all, but aku akan makan sesudu 2 dari setiap plates, but cos tu lah portion sini tak besar dan aku sangat laparrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr jadi one plate for me too (which is jarang ler sangat pun).

 

IMG_7821

hah kat sini kita makan – NY Steak Shack, tak yah q coz memang aku dah reserved awal2 bila datang MV. Next visit dapat dessert free coz kami jawab survey depa.  Terus balik ler pastuh, singgah jap market kat rumah beli makanan bebudak ni lagik. Abang kakak tu kuat makan, sekolah cuti haze, depa yang berulang makan aku rasa macam setiap 10min depa mengunyah ler….Perut badan ngah naikkan.

Tapi one thing he belajar makan kat sini ialah, never ever order chicken bila kat steak house. Bapaknya cakap, umpama abang pergi kedai burger tapi order ayam goreng. Atau pergi kedai ayam goreng dan order ikan. Hah macam tu. Orang lain semua mengejarkan ribeye lah, lamb memacam dia dok order ayam. Frust dia kahkahkah….takper bang, kita belajar dari pengalaman. now you know lar.

Hey speaking pasal birthday kan, ada sesapa contact dengan fireman Bomba punya office? Nak plan buat birthday Zeeshan kot kat situ. Kot ler. Nak survey dulu. Sesambil nanti aku check Bomba kat Bandar Tun Razak jugak.

Comment: 5

Abang turns 14!

IMG_7676

Taraaaaa

my son’s birthday la today. He turns 14years old! 23rd October. Memang 4 hari selepas bapaknya birthday, goes to abang pulak.

This lonjong panjang very tall handsome and dark boy – Shameel or famous known as Abang.

IMG_7685

Malam tadi punya posing, buzy mop lantai. 4 hari dok rumah, macam2 kerja rumah dia buat (selipar rumah kakak tu yang dia pakai btw). Thanks Abang. with the help of his sister lah of cos. He dok berharap janganlah sekolah cuti on Friday lagi, coz he wants to be at school, to celebrate his birthday with his friends. His wishes came true, sekolah dibuka semula on Friday today.

Eh mop tu best, aku beli sampai 2, satu untuk atas satu untuk bawah. Senang nak manage, mop perah perah tu dah so old fashion, though aku ada lagi mop tu gak kat rumah, 2 ketui plak tuh. Teriklan plak on his birthday.

Anyway, Allah jagalah anak sulong ku ini, jadi anak soleh, insyallah. Jaga mak abah kau, jaga adik-adik mung, ingat Allah sokmo (eii dok tengok video 3 parts of budak Kelantan 3 orang bantai budak perempuan tu, slang tulis pun dah dialect Kelate heh).

Happy Birthday abang, we loveeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee you.

Anak pertama ni walaupun biasanya sokmo kena marah, tapi dialah pertama hati kami, permulaan kami jadi makpak. Thanks Abang for being such a good boy, habis exam nanti kita pi jenjalan kay.

Comment: 7

Chess for Abang…

IMG_9375

well well well

someone rasa tercabar bila maknya bawak balik all of the chess medals yang maknya borong as Chess Champion kat opis. Tapi tu lah sayang, bila dah pindah randah rumah mak ajah, all of my chess medals masa sekolah/ITM dah entah ke mana, kena baling buang dah kot gamaknya. Semua tu champion waaaaa

IMG_9377

member belajar ngan buku sesikit. Aku dapat hadiah kot buku ni, bila dah Abang jumpa, he memang ler aku ngan laki aku ada ajar chess but pun dia kena gak practise belajar sendiri. Kenal steps on the movements semua. Kadang2 mak pak pun malas gak nak ajar hehari yang dia nak belajar hahahaa

ai still remember dulu aku nak belajar pun kat bawah pokok / pangkin Quarters Sek Alam Shah, tengok kenkawan jiran, abang aku main chess, semua tak nak ajar tau. Belajar gitu2 jer. but dari pangkin tu ler yang bermulanya nama aku di persada Chess, ayat cam terer giler kahkahkah.

what the heck, i hold the 9 years championship / best single female chess player. Tak termasuk waktu di ITM, semua semesters aku champion gak. Kat ITM main as individual some more, tak de group.

IMG_9380

so kalau nak belajar main chess, tak boleh le pakai board yang ada display kat rumah kita nih. Kena main yang khas for tournament or untuk belajar. bagak2 besar punya chess set hah. aku ada 2 sets lagi some more, 1 lagi yang board dia jenis mat/boleh roll up.

ada jugak abang main dengan computer, kadang2 aku sampuk gak, tolong ajar dia from there. Kena banyak kalah, memula steps main chess ni, kena tau dulu cara movements pastuh tactics will come later.

IMG_9392

ini glass chess set yang aku tak bagi sapa pun usik, for display.

Sungguh tak ingat beli dari negara mana…

 

IMG_9425

these 2 for display gak, both RD beli tahun lepas kat Budapest when he was working there. Trio and duo chess set. Pernah main trio?

Huh tanya korang ni, percentage chess players dalam nih cinonit jer sangat dari 10-11 tahun dulu aku tanya hahahaha…

korang baca je ler citer pasal chess ni, but one day, Abang will mastermind the game. Insyallah.

Comment: 4

3 new things…

IMG_9087

Ya Allah penatnya aku Fri lepas.  Kerja, pastu lunch break lari ke AEON Maluri. Kenkonon nak beli satu-2 barang jer, tapi knowing me, terbeli ler barang2 lain gak.

meh tengok, dahlah pemalas nak susun amik gambar bila dah sampai rumah, so gambar ni asalnya aku hantar kat RD, jadi pakai semula ler.

Rak untuk letak dalam cabinets dapur, so cantik le sikit aku punya maknek barang2 masak.

The king and single bedsheets (for parents and Abang). Akemi brand is always my fav, tapi mak datuk kenapa harga makin mahalllllllllllllll, ini sale tau, kalau takde sale, omeng!

Berus jamban merah hahahaha, nak amik lagi 2 takde stock ler pulak dah.

Pisau containers, sebab dia merah. Kalau dia hijau aku tak amik dah tentu. Sapa suh korang buat warna merah.

Botol air sekolah Zeeshan (dari dia sekolah, itu ler satu botol dia pakai, about 5 months, weekend pun pakai tu, dah naik lusuh hoih), ini mami up sampai 2 terus.

2 tier rack sets, patut tak nak le pakai coz aku tak suka semak atas top dapur tu but banyak jer pinggan mangkuk kena basuh. I told my maid dengan syarat, rerajin sikit simpan lam cabinets, kain lap baru untuk lap pinggan aku dah beli jangan nak malas buat (tapi aku gak yang buat setiap malam sebelum aku tidur!) Bangun pagi pun or bebila ler bila aku tengok ada je pinggan mangkuk kat situ, aku gak yang lap masukkan dalam cabinets. Haiyohhh cik kak tu.

All total atas tu was closed to RM550. Nampak benau lah kan yang mahalnya kat bedsheets tuh! Sebelum pindah aku dah beli online for 4 sets of my king size tapi tu sume bukan Akemi, ni yang aku datang poi beli, my bedsheets must be changed 3 times a week (kids hanya once a week).

IMG_9093

Habis kerja, terus lari balik amik kakak abang, 2 weeks cuti bebudak tak pergi mana ngan parents, kita cuti lama tapi dah cakap depa kena paham kita pindah rumah. Diorg pun looking forward. But their cousins ada bawak depa pi skating kat IOI, lelepak reramai ngan cousins. Ada gak adik aku ngan bini anaknya bawak abang kakak gak pi bowling gak. Cuma ngan parents je takde.

Zeeshan tak leh ikut abang kakaknya, he s too active ler. Kena ada either mak or apak sama, aku tak berani le nak bagi dia lepas. Lagipun petang2 memang his bed time, so tak yah ler dia ikut abang kakak.

Yang masa aku bawak Abang Kakak keluar pas keje aritu pun, aku suh depa  keluar sesenyap, adiknya tidur, tak leh ikut. Kita nak kena tengok wayang hahahaa…

IMG_9096

Lepas beli tix bagai, jalan2 kejap coz memang initial plan nak beli barang sikit. Halahaih beli lagi! Ni aku tengok, harga ni standard ke mahal ke murah? RM124. Korang rekomen sket. Ada yang duo/double but tak nak le yang tuh, nak amik seketul ni jer pung.

IMG_9099

aku risau je dalam kedai nih, abang kakak dok memain gak but aku dok remind le dalam ni banyak kaca kang jangan ada yang terlanggar bersepai ha….mak kau gak kena bayau

IMG_9104

rumah aku tu dah ada 2 step ladders yang 3 steps. Satu dok bawah, satu dok atas. Tapi bila nak pakai kat bilik kakak, kena le pergi bilik sana amik, so aku beli ni extra 2 terus. Tak boleh  nak gegaduh ngamik bagai yek.

IMG_9108

camne aku tak bebel, ada je lawak jenaka bebudak 2 orang nih

IMG_9109

bila tengok gambar nih, oh selain letak pinggan basahan boleh je letak lam cabinets aku tuh, untuk tetutup periuk, kan kan kan, molek gak, leh amik yang 1 tier jer for letak pinggan basuh, lagi murah. Ada yang contractor cabinets aku provide, but ada yang tidak, so nak cecanggih lain tambahan kena le beli sendiri.

IMG_9116

We left these 2 ladders kat sini lepas bayar and pi makan. Bebudak ni nak kena suap makan dulu sebelum movie.

IMG_9119

Kita makan kat Kenny Rogers, aku dah ingat nak pi kopitiam ke mana tah, coz dulu mana ada Kenny nih, susah nak makan halal kat Viva coz banyak restaurant non halal je dalamnya.

looking into this photo, my first son and daughter, dah besarnya lahai….

IMG_9124

macam aku tak makan je, aku makan mushroom soup, tapi makan suku je, bebudak ni dok pau mak nya. Yang macarony cheese tu, muak ler, tak leh nak telan. sesudu pun payah. Bebudak pun sama tak leh nak goooo

IMG_9126

Abang kakak makan lamb chop and steak, aku add on ayam seketul yang quarter tu pun kekongsi ngan anak2, diorang suka betul makan kat sini coz sedap sangat. Specially kakak ler, sampai lam movie dok terkenang2 kesedapan Kenny nih, leh kita datang lagi yek kids…

IMG_9128

abang nak selfie lah!

kena touch up kasi cantik dulu plate abang..

aku peratikan jer gaya budak bujang nih

IMG_9130

amik dulu, nanti balik rumah ada wifi abang leh share gambar2 ni kat kenkawan abang hehehehe

IMG_9134

yeah begitulah anak2 kita. aku pun jarang selfie ler, bila peperlu je sangat. Kakak takde hp, kena grounded hp for a month plus coz dia tak siapkan tuition’s homeworks (kantoi ngan maknya).

IMG_9141

Habis dinner, abang hantar dulu the ladders and food ke kereta while aku ngan Kakak naik atas to buy the popcorns for them. Well, about the Jurrasic park, hemm bebudak suka ler. Aku tak suka hahaha, tak best kot, not my type of movie. Balik malam tu, apaknya balik je dari kerja aku terus kong, letih kau, tetua ni 3 locations in a day, boleh tahan le pancit sangat.

Hari tu anak2 belajar 3 perkara:

1. Manager Kenny Rogers tengok kami tak luak makan macarony tu, he was then offered a new one with less cheese, complimentary. Tu yang kita tapau. Thanks (beyond our expectation betul yang Kenny will do so), yet kita tak komplen pun.

2. I am an MBO member so points memang penting le tiap kali beli food ke or bayau tix, even dah penah redeemed gak before. So bila beratur untuk bayar tix (tak beli online coz it was less than 1 hour + show), the ticketing adik tu cakap yang system down so tak leh nak amik points. I told her, even your system down ke apa, you kena gak amik my record manually and once your system is up, u boleh insert. This is my right as a customer, if 10 kali down, 10 kali le rugi points aku.

The manager agreed, he ajar the ticketing staff (think she s quite new), coz she memang tak tau camne nak do manually. I wonder gak, takkan le MBO customers lain tak komplen kot suh budak tu buat manually? But pastuh bila aku pi bayar untuk popcorn, cashier sana amik pulak points kita manually and aku tengok ramai gak nama yang dia dah tulis kat bukunya. So bukan aku le gak yang make noise pasal korang kena amik our membership details kan, though your system dah down.

3. Same girl gak, at MBO – Bila dia bayar balik the balance of my money, short 5 sen. Oh well, itu duit kan, my right. Teppanyaki KLCC selalu buat camtu gak, burn duit 5 sen customers. So I asked her politely, yang duit you bagi short 5 cent, dia cakap takde 5 sen, the manager ada lagi situ belakangnya, told her to give me 10cents even they dont have 5 cents. Yes, not because aku kedekut ke hapa, but korang ada macam2 jenis service charge ngan dunia GST lagi skang nih, my 5 cents kalau korang tak pulangkan for 50pax, dah berapa korang untung?  I told my kids, this is not about mami being so berkira kedekut but system yang govt buat sekarang dah buat kita rakyat susah, jadi kita jangan nak bagi muka ngan depa, if that s your right, ask for it, unless korang tak kisah, malas nak drama.

Abang kakak dapat pelbagai pengalaman baru hari tu, depa bebudak so tak tau sepak terajang dunia wang ringgit, yang depa tau, nak apa saja, mintak duit, paling besar pun depa buat, kena simpan duit belanja sekolah untuk pergi berjalan bila cuti sekolah (for eg ice skating), jadi incidents atas ni semua depa belajar baru ler.

As we grow older, we learn new things, that s for sure.

Comment: 8