Wyeth Nutrition

Percaya kepada anak kita dan #LetThemLearn!

.

.

IMG_7296

 

Tengok betapa beraninya budak kecik ni, dia pergi ikut daddy dia keluar ikut tingkap duduk atas roof tu! Naik luruh jantung Akak bila tengok gambar ni! Ini semua sebabnya dia perhati, belajar dan praktikkan apa yang daddy dia buat. Tapi ayah dia trust him, so he just let him climb atas roof tu. Kalau Akak memanglah tak kasi la dia naik atas tu. Korang camna? Percaya tak anak-anak korang buat benda-benda macam ni?

IMG_7132

 

So ingat lagi kempen #LetThemLearn oleh Wyeth Nutrition yang Akak postkan dulu? Kempen yang bertujuan untuk menunjukkan kepada ibubapa tentang keseronokkan dan keindahan dalam membiarkan anak-anak kita learn to do things by themselves dan dalam masa yang sama membiarkan mereka to develop their Multiple Intelligence (Brain Smart, Body Smart & People Smart) and become all-rounded individuals.

IMG_7233

 

Selepas 2 bulan buat aktiviti-aktiviti flashcards dari #WyethNutritionMY bersama-sama si bongsu, Akak boleh katakan Zeeshan lebih menjurus ke arah Body Smart & People Smart, dan ada tambahan Brain Smart.

Apa taknya, dia lebih suka buat aktiviti-aktiviti dari Body dan People Smart flashcarsds seperti keluar bermain di taman samada indoor or outdoor playground, main bola or just main kejar-kejar dengan budak-budak sebaya yang lain. He also loves to play with building blocks, playdough and clay, tapi lebih-lebih lagi suka main dengan abang dia melompat between sofa, panjat, merangkak dan balance himself. He is also quite a peramah, maybe ikut mummy dia :) cepat dia bermesra dan berkawan dengan budak-budak sebaya dia. Ha, satu lagi, dia pun rajin buat kerja-kerja rumah hiks. Satu pagi tu, Akak pun belum bangun lagi, dia siap vakum kat dapur hahaha.

IMG_2782

Belum lagi 5 tahun budak ni, dan Akak rasa perkembangan dia quite normal sama dengan yang lain, cuma dia lebih cepat independent and almost all things yang setara untuk umur dia, dia nak buat sendiri. Salah satu sebab mungkin Abang dan Kakak dia dah besar dan dia pun nak ikut Abang dan Kakak buat sendiri :) Selain tu Akak dan husband memang galakkan dia belajar to do things on own his own. Memang at first dia akan minta tolong kita on certain things, tapi lama kelamaan dia akan cuba dulu sebelum minta tolong kita :)

Baru-baru ini sempat Akak sekeluarga spend some quality time sama-sama main boling. It’s a new game for Zeeshan actually but he loves it very much. Sekarang ni tiap-tiap hari dia berzikir ajak pergi main boling lagi hiks

IMG_2794

 

Bayangkan bola boling tu lagi besar dari kepala dia, terhuyung-hayang dia mengangkat bola tu. So ayah dia pun tolonglah angkat sama. At first jer dia kasi ayah dia tolong, lepas tu, “No daddy, shan buat, shan boleh angkat ball ni” :D

IMG_2607

 

Dan lagi satu yang paling penting dan sangat Akak tekankan ialah spending quality time with them. Bukan sahaja mewujudkan strong bonding between us tetapi juga to learn from each other, to listen from each other dan ini mewujudkan suasana ceria dalam famili kita. Kalau dah ceria dah tentu bahagia, betul tak? Dengan ini secara tak langsung anak-anak saling menghormati sesama sendiri dan sesambil itu kita sebagai ibubapa talk to them, bagi nasihat apa yang patut. At least diorang boleh belajar sesuatu bila sama-sama berkumpul sepending time macam ni.

IMG_0876

Akhir sekali, Akak juga sangat tekankan pemakanan yang seimbang. Ini memainkan peranan yang sangat penting untuk perkembangan anak-anak kita untuk pelbagai kecerdasan mereka ataupun their Multiple Intelligence. Itu sebab Akak prefer them to have home cooked meals. Taper la penat sikit balik kerja masak, asal yang penting air tangan sendiri untuk anak-anak kita dan kita tahu apa yang berkhasiat untuk anak-anak kita.

Tambahan untuk Zeeshan pula ialah 2 gelas S-26® Gold Promise (atau S-26® Gold Progress untuk anak-anak umur 1 hingga 3) setiap hari yang kaya dengan kalsium dan protein yang sekaligus menyokong pertumbuhan fizikal yang sihat, secara tak langsung dia akan mudah belajar pelbagai perkara untuk membantu meningkatkan kemahiran harian dia. Anak korang pun boleh juga :) Perkembangan otak pula dengan pengambilan makanan yang mengandungi DHA, Choline dan Lutein.

Secara kesimpulannya, Akak percaya untuk mengekalkan kesihatan yang baik serta imuniti yang kuat ialah dengan pengambilan makanan yang baik yang datangnya dari makanan dan susu yang mengandungi vitamin, pre & probiotik seperti Oligofruktosa dan Nukleotida :)

Hendak tahu maklumat lanjut tentang Wyeth Nutrition, Multiple Intelligence dan juga parenting tips? Jom lawati laman:

 

Comment: 2

#LetThemLearn oleh Wyeth Nutrition!

.

.

 

IMG_2473

A few weeks ago, akak berkesempatan untuk menambah serba sedikit ilmu-ilmu parenting dengan menghadiri Wyeth Nutrition #LetThemLearn Table Talk Session.

Sebagai ibubapa, kita sememang wajib mempelajari selok belok dalam hal-hal penjagaan anak-anak. Bukannya ilmu itu mari datang sendiri, kita kenalah berusaha baca sana-sini, tanya sana-sini, berkongsi pengalaman sesama ibubapa lain dan bermacam-macam lagi cara kita boleh buat untuk menambah ilmu-ilmu parenting. Tak bermakna Akak anak tiga, ilmu Akak lagi banyak, masing-masing kita ada cara kita tersendiri dan yang paling utama untuk kepentingan anak-anak kesayangan kita. :)

Tapi kadang-kadang, kita wonder juga, betul ke cara kita mendidik dan mengajar anak-anak kita tu?

So inilah pentingnya bertanya pada yang pakar. :)

CSW_0603

Perbincangan pula bermula tentang topik dan isu parenting by Ruth Liew, Child Development Expert.

IMG_2488

 

Memang santai, exciting and good discussion session indeed. Semuanya yang hadir mostly lah ibu-ibu, masing-masing ada sahaja soalan dan juga bertukar-tukar pendapat dan pengalaman masing-masing. But, non-parent pun ramai juga, quite fun and interesting at the same time.

CSW_0973

Akak pun tak ketinggalan juga bersama-sama bertukar cerita dan pengalaman dalam membesarkan tiga anak Akak. Honestly untuk anak-anak Akak, it’s not smooth sailing, ada sahaja kenakalan dan perangai diorang yang memeningkan kepala, tapi at the same time, merekalah penghibur kita. :)

I’m sure you as a parent pun feel the same way right? Yang penting sekali, apapun perbuatan mereka, macamanapun kenakalan mereka, mereka masih dalam pembelajaran, so Let Them Learn! Dan kita sebagai ibubapa wajiblah sentiasa mengawasi dan guide mereka seadanya.

IMG_2503

 

Kempen #LetThemLearn oleh Wyeth Nutrition ini ingin menunjukkan kepada ibubapa tentang keseronokkan dan keindahan dalam membiarkan anak-anak kita learn to do things by themselves dan dalam masa yang sama membiarkan mereka to develop Multiple Intelligence (Brain Smart, Body Smart & People Smart) and become all-rounded individuals.

Tapi Akak tahu kadangkala kita tak sampai hati tengok anak kita itu dok bertungkus-lumus buat sesuatu benda, sehinggakan belum pun habis dia mencuba kita pun dah terus tolong buatkan. Even Akak dan hubby pun kadang-kadang bertengkar sebab kesiankan anak-anak, betul Akak memanglah cepat kesiankan budak-budak, hubby pula tak kasi Akak tolong diorang buatkan. Ibu mana yang tak sedih, betul tak? Well actualy, tiada salah atau betul, tapi sebaik-baiknya berikan kepercayaan kepada mereka untuk melakukan sendiri, with our guidance of course!

CSW_0977

Wyeth Nutrition menekankan betapa pentingnya parents to put trust in their children and letting them learn on their own.

Trust, quite a strong word. Even Akak pun kadang-kadang ada ragu-ragu to let my kids do things on their own, but somehow slowly Akak manage to kurangkan rasa risau dan biarkan anak-anak mencuba sendiri. Tapi, mesti kita monitor 24 jam. :)

Dengan kombinasi pemakanan yang betul serta bimbingan daripada ibubapa, insyaallah anak-anak kita will develop their multiple intelligence in problem solving, people and motor skills, thus unlocking their innate potential. Kadang-kadang kita tak sedar yang anak-anak ini mempunyai kebolehan tersendiri! And at the same time by valuing independent learning, children will discover their potential to think critically, build confidence and become better-rounded, responsible and independent individuals.

Tapi berpada-padalah dan sentiasalah mengawasi dan memberi bimbingan dan sokongan kepada mereka, tak begitu?

IMG_2545

Personally for me, anak-anak Akak belajar dari apa yang kita sebagai ibubapa buat. They actually have their curiosity untuk buat apa sahaja yang kita lakukan tanpa perlu kita suruh pun. Ha! Macam Zeeshan bila nampak Akak mop lantai, terus sahaja dia kata “Shan nak buat” Tapi mestilah, carca marba bila dia yang mop lantai :P Sekurang-kurangnya secara tak langsung dia belajar sesuatu :)

IMG_2553

 

Lepas itu bila dia nampak Abang dia buat homework pula, dia pun sama nak buat juga. :) Macam Akak cakap, anak-anak mempunyai keinginan mereka sendiri to do things on their own, so let them do and learn!

Anak-anak ni secara semulajadi mereka membina personaliti dan independence bila mendapat galakan, keyakinan dan restu ibubapa. With the right tools and guidance, kita sebagai ibubapa perlulah belajar untuk melepaskan kebimbangan dan percayakan anak-anak kita untuk mereka belajar sendiri. Dan apabila gagal, mereka akan belajar untuk bangkit, sekaligus membangunkan a higher sense of self-esteem dan seterusnya membina keyakinan untuk berinteraksi dengan dunia sebenar!

 

CSW_1033

 

All in all, memang berbaloi Akak bersama-sama hadir mendengar nasihat dari pakar dan pada masa yang sama, mencedok pengalaman serta cabaran dari ibu-ibu yang hadir sama ini tentang pelbagai masalah dan cara yang betul untuk mengatasi masalah anak-anak.

So kepada ibubapa semua, sejauh mana dan sebesar mana kepercayaan kita to let our children do things on their own?

     CSW_0464

 

Dan lagi satu kita sebagai ibubapa mestilah peka bahawa pemakanan yang seimbang memainkan peranan yang sangat penting untuk perkembangan anak-anak kita untuk pelbagai kecerdasan mereka ataupun Multiple Intelligence. Dan dari 2 gelas S-26 Gold Progress / Promise setiap hari yang kaya dengan kalsium dan protein yang sekaligus menyokong pertumbuhan fizikal yang sihat, secara tak langsung anak-anak kita akan mudah belajar pelbagai perkara untuk membantu meningkatkan kemahiran harian mereka.

Begitu juga kepentingan perkembangan otak dengan pengambilan makanan yang mengandungi DHA, Choline dan Lutein. Kesimpulannya untuk mengekalkan kesihatan yang baik serta imuniti yang kuat caranya ialah daripada pengambilan makanan yang baik yang datangnya dari makanan dan susu yang mengandungi vitamin, pre & probiotik seperti Oligofruktosa dan Nukleotida.

Hendak tahu maklumat selanjut Wyeth Nutrition, Multiple Intelligence dan parenting tips, boleh melawati laman:

 

 

 

 

 

 

 

Comment: 1