RedMummy

Short vacay!

i was in Penang for kerja thingy, Mon to Wed. Petang rabu sampai pi celebrate birthday laki akak, sampai umah malam dah pokpak bagai blayadayada, kol 12pm the next daynya dah odw to airport again for our short vacay.

 

the trip and location was decided lepas dapat passport Sunday baru nih and begitulah kisah dipendekkan. My birthday treat for my laki and my anak sulung.

IMG_7387

 

 

 

Comment: 5

The pengsan days…

IMG_4839

ini bukan dalam hospital, ini dalam clinic jer, kat satu bilik doctor, kena masuk air. It was on Tues morning, I was supposed to go to work, but kepala ai berpinar2, tumbang atas katil. Zeeshan dok berzikir, faster la mummy, shan nak school nii…so ai mandi pun sambil duduk (ada kerusi) and masih lagi berpinar. Hoping bila kena air kat pala tu berkuranglah sikit.

But still tak nak gak pergi clinic. ai siap pakai baju kerja but dalam masa yang sama berdiri jalan semua tu masih berpaut. It s very dangerous sangat coz I was alone with Zeeshan. So i memang  lawan la the dizzy nih, kena kuat semangat ler coz pikirkan aku ada anak kecik. So sebelum turun tu, ai duduk kejap and memang menahan sangat badan kepala ni and masa tu la ai cakap Zeeshan, i m so sick la.

Then Zeeshan pun, haaaa yelah mummy sick.

I m going to clinic la Shan.

Alah nanti Shan late to school

yelah mummy send shan first ok, then mummy go to clinic.

Turun kami berdua dengan berpegangan tangan, mbe coz dia tengok aku memang longlai sangat, dia pun risau gak kot, entah sempat aku pi sekolah idok nih hahahaa.

Driving pun macam gigil gak lah, kepala berpinar2, dah bape kali tumbang kat katil tuh. So selamat je aku hantar Zeeshan to skul, ai terus cabut pi clinic. Memang badan pun dah naik bulu roma bagai, lemah sesangat. Doctor checked, my BP was too lowwwwwwwwwwwwwwwwwwww!!! she terus waterdrip me, dok le lam bilik satu lagi, 3,4 kali dia datang check aku sampai air tu bebetul habis masuk ke badan. Barulah rasa kebah sikit.

Terus aku pi umah mak aku, coz earlier I told mak already and she dah terus masakkan anaknya yang sakit ni dengan porridge daging (ya allah sedapnya), satu tupperware besau mak buatkan (untuk cucu2nya gak). So cut story short, hari tu petang baru rasa better.

Then coz I was given 2 days mc, I thot I was ok ordy lah kan, I nak pergilah kerja on the next day nya. Coz husband was on trip, pagi tu masa hantar kakak sekolah, sekali lagi kena pening and tumbang. It was so hard for me to even walk from the bed to bathroom (dengan Zeeshan moody tak nak bersiap with the help of his kakak), nak aku gak yang attend dia.

Even nak masuk kereta pun pala aku peningnya lahai, ini tak boleh jadi ni, camne ler hai nak driving but I had no choice, gigih gak hantar dedua anak pergi sekolah pagi tu. Langsung balik rumah, pasang aircond bilik and boommmmmmmmmmmm, betul2 ai pengsan and tertiduq. Padanlah doctor tu bagi 2 hari mc, gamaknya she can see my body is not fit enough. My point is, i know it s very bahaya for me to drive etcs but I had to fight the dizziness, aku pun bukan jenis melembik. I remember when I was admitted at the hospital for my dengue (my mind my mulut still bergerak thinking on the house the anak2 semualah). Itu being mak lah, so sakit macamanapun anak2 takkan paham sakit maknya, depa pun nak tolong2 pun tak pandai sangat specially kakak and Zeeshan yang masih budak lagi. Abang lainlah, dia dah besar and if dia tau mak nya pengsan pagi tu sebelum dia pergi sekolah i m very sure dia will skip school to look after his mom. But dia tau pun after dia dah pergi skul .

Bangun tu pun dah nak thari pun aku tak larat nak masak hapa…kejap lagi anak nak balik sekolah (ada ler satu lauk pindang aku masak semalamya but nak tanak nasi pun tak larat). So husband teponkan McD, abang balik lunch McD jer, haruslah dia sukaaaaaaaaaaaa!!! For the second day of my tumbang lambang tuh, I only recovered late petang. So that bad.

Now i m feeling better already. Hence the update of this blog :) . Alhamdulillah.

Comment: 2

3 days off!

IMG_4768

my adik number 5 had his ACL and segala jenis operation. kaki bola would have this problem mostly. Kami pergi melawat dia kejap satu malam Ahad tu, of cos our magnet Zeeshan sokmo ngekorr lerr. Except Abang Kakak memang sekarang dunia depa study jer. So takde keluar2 rumah pun…

IMG_4775

dan lepak makan jap kat Haslam restaurant depan hospital adik aku tu. Best pulak makan sini, our first time. Laksanya kita bungkus satu untuk anak2 di rumah buat merasa. dah malam sangat pun, but tau depa lom tidoq lagik. Zeeshan dah longlai, dok ajak balik after makan siap cepatlah balik cepatlah balik. Dia dah passed his bedtime. Usuallynya dia tidur between 830pm to 9pm. Paling lambat pun 930pm itupun if dah setengah jam bergolek atas katil. Coz memang 830pm tu dia dah panjat katil sesiap.  So dari dalam kereta dia dah terus tidur. But pagi memang dia bangun cepat. So tu pasal tidur malamnya kena on time. Walaupun cuti, tetap akan tidur as this hour, yelah dah biasa.

IMG_4830

dan routine biasa untuk suami bersihkan the porch, tapi dalam masa yang sama anak bongsu nak main basikal, so abang volunteered to look after his brother sesambil dia study sikit; nampak dok abang tu kat tepi jalan tu dok kat kerusi rotan hah.

Best betul cuti straight 3 hari tuh, keje aku masak masak masak baked. Itu jo lah.

IMG_4814

dan part of it basuh all the brushes. Ini yang kat rumah punya lah. hok stock dalam kereta ke opis or surau opis tak leh campur sekali basuh kang aku gak yang kena buang masa asing2 kan mana satu sini sana. So yang ni pun basuh dah late petang so matahari pun dah nak terbenam jadi dok jemurkan bawah kipas yo lah. About brushes ni ada kala aku rendam gak semalaman but best for oval lah, yang jenis brushes lain tu sekejap je dah putih bersih cantik semula. Oval brushes specially if for foundation memang agak sukar or lambat nak hilangkan the kesan2 foundation or concealer. Apapun letak kat muka sendiri gakkan, if MUA agak payahlah korang, coz clients sure tak suka. Tapi on coverage the oval lagi sedap sangat pakai!

I have so many things to tell but i tengah mood pemalas nak blogging. I ngah gila nak upload all my videos back then masa make up dalam kereta at Youtube.  Check me there lah.

Comment: 1

AidilAdha…

Sudah selesai alhamdulillah Raya Haji kita….

I had a very simple raya, memang biasanya pun raya haji kita tak sambut meriah sangat.

IMG_3364

These 4 went for solat raya, kali ni bawak Zeeshan (means next year raya Syawal akan datang pun dah boleh bawak masuk Masjid gak), i didnt join cos masih lagi ‘cuti’

IMG_3365

pagi tu, memang hujan rahmat…depa pergi balik jalan kaki jer, masjid depan rumah je pun

IMG_3230

dan lam jam 10 lebih kami bergerak ke BTR yang senapas tapak jer…

IMG_3243

my pink jubah, kainnya asal dari Cambodia yang laki aku belikan setahun lepas baru dapat pakai wpun raya aritu dah siap (same goes to kakak’s gak). Lelain depa semua repeat pakai baju melayu lama jer. In fact laki aku pergi rumah mak bukak sampin songkok sume tinggei

IMG_3258

terus ke Surau, sebelum tu hantar food kat rumah mak since everyone semua dah ke surau untuk sessi qurban, the maroon shirt is my brother, Ayin. He memang master lah bebenda nih.

IMG_3260

untuk qurban di Cambodia (yang akak dok canang and uruskan dari KL pula, ada 20 ekor lembu dan 17 ekor kambing yang selamat ditumbangkan, insyallah)

IMG_3266

dalam renyai2….

IMG_3283

kidnap jap mak ajah yang dok kulu kilir membuzyyy

tepi jalan pun bolehlahhh

IMG_3289

lepak surau sat, teman my abah. ada group melapah semua di sini. I sent Abang my eldest to help out a bit (ikut pakciknya gak) since my husband kerja2 gini is not his cup of tea. grrr!!

IMG_3296

my transition spek, mengggangu kejelitaanku hahahaa…ini semua my batallion lah…

IMG_3314

she s so beautiful, matanya macam baru pas pakai make up mascara segala, ni mesti dia tereban mak nya punya waktu maknya sibuk nagn baby. My pretty niece (bapaknya nyibuk heh)

IMG_3322

you Zeeshan, i know one day u will be so tall like your abang too…

IMG_3332

my sister in law, we both shared the same hobby, make up. So usually my make up stuff memang goes to her lah…lucky her

 IMG_3350

lepak rumah mak ajah and tinggalkan the kids kat sini. Balik rumah, aku ada banyak kerja menunggu. I have blogjobs yang never ending story siapnya, I have to siapkan all my make up stuff from my car to husband’s car so on. Belum lagi dengan kerja rumah yang tak pernah siap…

IMG_3343

but molek gak tinggalkan anak2 kat sini, kakak abang tolong2 sikit kat rumah ni, as anak dara memang boleh dah Kakak diharapkan bantuan di sini. Abang pun sangat handal basuh pinggan bagai. It s like one day break for them too since depa masih lagi bz dengan exam yang in a month baru settled.

we are not going anywhere pun cuti sekolah ni, kakak kena pipis cili kering, rendam and blend. Pastuh bawang2 halia kunyit tu sume kena gak siang potong and blend bagai. Depa boleh buat masa cuti sekolah jer. Sekali buat boleh pakai untuk max 3 bulan, so bulan 11 nanti seround lagik. That s how I masak usually.

Petang tu gak I ada dapat daging qurban sikit, terima kasih atas sedekahnya. So ai terus rebus and buat sup.

IMG_3252

one of our last days with the black Peugeot

I silap info lah, for Cambodia, both of my parents akan pergi insyallah fly esok untuk sambungan  qurban di sana. Untuk yang telah buat qurban Cambodia through akak, i ll insyallah wa you the gambar2 qurban selepas Ustaz Hafis pulang with my parents group from Cambodia yek.

Salam AidilAdha, semoga kita berpeluang menjejakkan kaki ke bumi Mekah Al Mukarammah (turn haji aku lambat lagi ler, so kena appeal to get it soonest). Can assist me tak?

Comment: 6

Terima kasih Melaka..Raya.

 

IMG_7918

Pose wajib gak di tangga NurHomestay, apasal kat rumah aku, tak pernah berposing kat tangga heh…penah sekali je for advertorials. Hehari biasa memang idok, kena buat gak nih heh…

To book di Nurhomestay, boleh buzz at 012-6944086 / 016-3114054 .

Their FB Page: Nurhomestay

Their Instagram: Nurhomestay

IMG_7936

Inilah pasangan dan orang kuat belakang tabir Nurhomestay. Begitulah 2 kali raya akak pakai rumah depa, tak tau langsung yang depa rupanya kenal akak, jodoh begitu tak ke mana kan…so prebook awal2, setiap tahun kami insyallah akan duduk di Nurhomestay lah. Terima kasih untuk rumah besar dan good sevices too…mak abah ai pun suka happy

IMG_7940

abang aku ni orang nak amik gambar dia sibuk dengan mercun nya heh

IMG_7948

pose wajib jugak di depan Nurhomestay

IMG_7963

dok kejap dalam kereta, akak pun baru habis make up dalam kereta hah, untuk hari terakhir di Melaka tak banyak rumah yang perlu pergi, ramai pulak yang ada wedding bagai so kita pergi 1-2 rumah je rasanya. Laki aku tu ngah godekkan whatsapp mak ajah, masa ni le nak kena update whatsapp bagai, hish…ko hp ni masa kat KL tak nak mengada2…

IMG_7967

rumah ni best, banyak kucing. Pasal rumah ni le yang aku lagi meronta2 nak bela kucing persian balik hiks…

IMG_7973

kat rumah ni, coz aku tak makan (lagipun tak berapa sihat obviously sangat masa nih), and Zeeshan pulak asyik melekat ngan ai jer

IMG_7976

tuan rumah ni wifenya orang Sarawak, jadi dihidangkan laksa sarawak, semua orang suka, aku jer tak berapa kena ngan tekak tapi kek batik Sarawak dia huiyooooooooooo…very the sesedap

IMG_8008

Minus tuan rumah satu, all 18 of us

IMG_8016

terima kasih tuan rumah…insyallah kami datang lagik

IMG_8020

oh nak cakap gak, sepanjang di Melaka ni, kami ni asyik sesat jerrrrrrrr hahaha coz yang terer jalan tu my abang ipar tapi dia takdak pulak so RD kena lead, sesat barat laki aku ikut waze.

IMG_8025

kita ada jugak menyinggah kat Dataran Klebang. First time maghi sini….Zeeshan ada tu tukar pakai swimming suit lagik main kat air fountain tuh…coz air laut kotor tak leh main, jadik lerr..Frust anak2 aku n anak buah tak dapat nak mandi. Port mandi laut yang best kat rumah satu lagi tapi depa takdak lah pulak

IMG_8045

jadi kat sini melepak2 rileks tengok orang sampai tunggu Zeeshan habis mandi…

IMG_8065

about to balik KL, kita singgah dulu makan kat depan2 Dataran Klebang tu ada banyak kedai makan. Order 2 jenis je, satu nasi goreng kampung senang chef nak masak, and nasi putih + sup untuk Zeeshan.

IMG_8078

tapi kat sini best hehehe coz kat sini kita suh semua cucu2 dan anak buah bayar. Sorang RM9 coz ada 10 cucu dan jumlah harga makan minum was RM90. Berkira betul 10 anak2 ni nak membayar, termasuk Zeeshan sekali aku siap2 dah tolak duit dia bayarkan nih. Duit raya bebudak ni banyak tapi nak suh banjer, punya ler depa susah sangat. Jadi tahun depan pun nak buat lagi macam ni, semua cucu kena bayarkan for 1 nite punya makan hahahaa…hangin betul depa siap ada yang cakap tak nak ikut balik Melaka lagik. Oooo pandai korang yek, ada duit tau nak pau je mak apak memasing.

IMG_8055

oh ini hasilnya my baju raya, kesan terbakar dek iron. Baju ni terkomot sikit (semua baju memang all ironed dari KL) so aku suh abang tolong ironkan sikit, dia tak pandai pakai iron biasa tuh (biasa kan pakai magic iron philips nun), hah hamik kau, sikit lagi nak terbakar lubang habis baju mak ko bang oi….aku mintak ganti rugi RM50, abang bolayan jer hahaha

IMG_7906

my baju is from Lubna, ada kain set nya (tertinggal di KL, coz hantar tailor for potong, labuh bebenau). The kain ni pulak sangatlah sesuai pulak ngna baju, pun kain lama, dari Chanteq.  Baju ni sedap but habis Ramadhan aritu aku tengok balik kat site dah takdek, laju orang dah sebat. If not nak gak amik colour lain.

Dari Melaka raya tu kita singgah final raya di Seremban and ngam2 sampai BTR dropped mak abah about 1.30 pagi ke midnite macam tu lah. 3 lebih gak lerr baru tidur, hoh penat penat….esoknya gak kita pun ada satu rumah je nak beraya tapi aku buat laundry ler….kain baju punya banyak mana nak basuh mana nak berlipat segala.

So routine kami, habis raya Melaka. Weekends dok berjalan open house, alhamdulillah ada gak yang ingat kat kita menjemput kita ni kan…Melaka pun done, dapat dok kat Nurhomestay, berumah2 pergi, dengan sesat barat bagai segala….Sweet memory, Syawal Melaka namanya.

Comment: 1