RedMummy

Hi hi hi…

IMG_3826

I know he is famous but aku baru tau yang skang ni dia lagi famous dengan drama pepetang kat tv tu yeah? Aku tau dia ni berlakon dalam Upin Ipin Jeng Jeng Jeng tu yang aku beria le amikkan gambar. Kakak sangat pemalu segan, but bagi gak lah depa bergambar berdua…..

so since aku sangat bzzzzzzzzzzzzz dengan dunia nyata and malam ni pulak sejak pas maghrib aku dok kena diarrhea, jadi Gambit Saifullah sebagai back up entry dulu till my rajin mood datang balik. Hensem Gambit nih, ramai kat IGs suh akak bungkus dia bawak balik, ko ingat kuih keria ke leh main tapau2.

bukan main lagi banyak likes for post ni dalam instagram yeah..

oh by the way, korang dah ready for the free vouchers dari Bangi Golf Resort for Ramadhan nih? akan ada 10-20 pairs of vouchers untuk hangpa semua. Last year ajer dekat 100 orang kerumun nakkan vouchers ni di blog akak,so so, keep on checking my blog for the details and the tnc. Very easy one…

Comment: 12

Tolong sorok sikit the bodohness tu…

IMG_7147

Since when pulak jadi dosa tulis cecampo rojak, in bm ke in english? Bapak lah kau punya takde keje nak carik busuk salah orang jer. Aku bukan famous dari semalam, dah 13 years aku dalam industry nih, segala mala rojak bahasa and dialects aku tulis dalam nih. Bukan aku tulis surat to gomen, or kepada Menteri, some people if dah hati busuk, kalau benda tu wangi pun tetap dia akan busukkan. Akannnnnnnnnnnn carik point untuk tunjukkan the irihati,the dengki, not to mention the bodohness! No such word bodohness? Do ai look like someone yang keje ngan DBP? or even Oxford Dictionary?

aku tulis dalam bm and english cecampo, pun jadi dosa besar to u, Norma Yuna???

Haih..pleaselah sesapa yang nak mencarik pasal tuh, tolong move on boleh? ai kan dah lama, almost retire to bash orang dalam blog akak nih but since well….i dont want to blog about something else, this triggers me lah.

Orang dok citer pasal hal anak aku sendiri, not even about orang lain, tapi ko boleh hebohkan ngan bahasa secampo tulisan aku yang in bm + english, akak nak kena amik periksa SPM ke pompuan?

For the rest, i m ignoring her, tu pasal komen dia akak tak melayan but ai just want to send a reminder  kat sini lah. For 13 years, akak memang tulis rojak, semuaaaaaaaaaaaaaaaa orang tahu, wtf yang ko nak bash pasal tulisan aku.

apapun, nak bodoh ke nak tunjuk sangap, tolong sesorok sikit, jangan show off sangat, tak baik takbur the bodohnesss tu.

Eh lipstick matte yang best giler akak cakap dalam IG Stories akak tu kan, no need to mention the brand here (awat hang tak follow IGstories haku), tengah promo kat Guardian with buy 2 free 1!! Gambar lipstick is as per the above.

 

Comment: 13

Gadget is killing us slowly…

IMG_6327

One day, I was at the saloon. Dari balikan cermin, i tengok ada 3 beranak masuk saloon. Macam mamak2 or Bangla tapi terer cakap Melayu. Si anak umur dalam 5,6 tahun. Si bapak sejak dari luar saloon, sampai masuk, tangan dan mata tak berhenti dari smart phone di tangan.

Takde sekalipun aku tengok mata muka dia mengangkat ke atas. Semua urusan done by the wife. Kemudian, bila nak kena angkat dukung the anak from the floor tu kerusi saloon yang tinggi (coz ada stand chair tambahan untuk bebudak di saloon kan). Bapaknya pun sama bangun. Aku ingatkan dia nak ler menolong angkat anaknya bagai, rupanya dia bangun, coz the wife bangun, yet mata dia masih lagi kat hp, masyallah.

Sampai bini dia angkat anaknya sendiri letat kat kerusi, si laki bingai ni masih lagi berdiri tapi mata tetap di hp. Pastuh wife duduk, lakinya pun duduk. Umpamanya ko tak rasa macam nak jentik ke laki macam nih? apa function bapaknya macam tuh, ikut sama tapi kalau u are talking, walking, eating with the hp??’

I left the saloon with broken heart. Coz aku pun pernah kena macam nih.

Zeeshan pernah hilang dari pandangan mata coz laki aku dok galid kat hp, not once but 3 kali.

Aku pernah merajuk jauh hati sangat, while I was talking to him, he dok leka ngan chess online, or even the social medias. Udahlah kami laki bini yang susah nak jumpa bila weekdays, the 3min yang aku ada nak cakap ngan dia sebelum pergi kerja tu, tangannya masih ngan hp. Aku pernah bercakap ngan dia, beria2, bersungguh2 tapi konsep yang sama, coz sibuk ngan hp. Jadi gaduh besar. Not to mention, tengah2 driving yang main chess tu, kalau aku anak beranak takde dalam kereta tu takper, ini nyawa kami semua sama ada dalam tu, alasannya, sket lagi, nak abis dah. not just hp, sama ngan tv ke computer. Bini bercakap, mata ko kat tempat tuh, pastu the fault goes to the wife, what the???

For the parents out there, please, respect your spouse, respect your kids. Aku pun ada gak dulu bila anak2 cakap aku terleka dengan hp, but bila dah kena tegur so kita jangan ler buat lagi, but masalahnya orang2 ni sedar diri sekejap jer. A fren of mine pun, sama lah jugak. masalahnya perangai macam ni, ramai goes to suami. Dalam purata 10 isteri yang aku tanya, 9 suami is confirmed dengan perangai gadget macam nih. Being ketua keluarga, bukan alasan ko boleh buat semuanya sesuka hati.  Jadilah contoh pada anak2, ini sebab ko ketua ko bapak ko laki, ko boleh pulak nak buat sukati apa saja yang ko nak buat. Meaning soldiers bawah2 ni semua tak boleh nak tegur ko langsungg.

I m sure the wife lam saloon tu dah sinonim dengan perangai si suami. If I were the wife, aku dah cakap, pergi lah balik, tak yah lah ikut kalau tangan mata hati dok kat hp bernyawa awak tuh. Seriously, what s the point of having them there if semuanya kita yang buat.  ada kawan aku gak, laki sama je senasib ngan bini2 lain gak, bila pergi kenduri kendara pun, memang ler laki ngikut, tapi tak nak bersosial. Dok tepi hisap rokok, layan hp. Bini jer lah kena buat sesengih kat sedara mara. Mana yang jenis bini dok makan sorang2 kat majlis orang coz laki dok 20min 30min kat luar, berasap ngan hp. HP tu lah yang punca segalanya. Kelekaan yang melekat dengan hp, dari bini ko yang sorang2 tercongok.

Aku tau korang mesti ingat yang ai ni cakap mesti dari hal pengalaman ai jugakkan, yes lah dah tentu, tapi ada banyak lagi kes2 kawan2 akak yang sama lebih kurang gak. Ada yang jenis hp hp hp, sampai food pun kena sua kat mulut (udahlah bangun dah tengahari/petang). Dah makan pun, all the jajans, tinggal macam tu jer, alasan – terlupa nak kemas, terlupa nak clean up coz kenapa? yelah, berkepit ngan hp tu sokmo. Fuck that hp, berjimak jerlah ngan hp tu kalau dah tu yang dikejarkan sangat. Pastuh, bini dah bengang, pi carik the other shoulder to cry on. Hah, tak yah citer lah nih, dah meleret2 pulak.

As much as i cuba advise my frens or even the isteri2 ni semua, deep down in their heart, walaupun gegelak, senyum tapi sangat terluka jugaklah of cos ngan pangai suami macam nih. Mungkin ada jugak wife yang over reacted gak ngan hp tapi percayalah, mereka lebih tetap mengutamakan suami, haih… tu belum lagi masuk lelaki yang kaki tidur. Semua kerja rumah jatuh kat bini, jatuh kat bahu anak2.

Btw, minggu lepas adalah sejarah setahun lepas kami anak beranak2 kena denggi. ada kuor kat FB memory kan tu yang baru akak perasan. Tragis sangat bila kenang balik, 3 dari 5 kena admited, while sorang lagi was suspected.

Comment: 10

Sudirman Tribute: One Thousand Million Smiles

IMG_0135

the highlight the highlight :)

IMG_0143

our not so dating nite lah, pi tengok the Sudirman’s Tribute at KL Pac, few weekkkkkkkkkkkkk ago

IMG_0152

lama kita tak datang KL PAC nih, walaupun banyak invites aku dapat for event sini, tengok show lah macam2 but mostly aku tepis, family commitment.

IMG_0162

Dato’ Faridah Merican at the back

IMG_0179

my die die lawa gila skirt nih, pun akak ada in red gak.

IMG_0191

thanks buddies tolong snapkan nih….nak cemolot tapi laki aku tak bagi in public :P

IMG_0200

so show malam tu lagu2 nyanyian Allahyarham Sudirman

IMG_0206

ini the closingnya, ada Atai la hujung2….you tengok yang the 2 left sekali tuh…ha lupa (maleh nak google) nama yang young chinese boy tuh and Tria Aziz, dedua aku suka depa nyanyi, lelawak gak.  Dress biru tu anak Logan Alleycats. Ada aku amik video but more for Tria, sebab suara dia sedap sangat

IMG_0210

Atai ni hem…ada kisah sejarah lama dia ngan ex ex buddy aku luh, hiks…itu young boy sebelahnya anak buah dia, also my kawan’s anak gak

IMG_0216

The end of the night. With our kawan lama, yang lady tu kakak si Atai (means anak buah Allahyarham Sudirmanlah), yang sebelahnya si suami is our kawan since 17 ke 18 years ago kot. very the lama giler…………  overall, the show was good, kita pergi on the final night. Thanks for the complimentary tickets ni to (cannot mention).

All the way ramai penonton nyanyi sama, most of his songs tu memang dari kecik sampai ke tua dah tentulah hafal. Sonok gak lah sesekali kuor gini, lama tak berjalan tengok show macam ni gak. Nak bawak anak2 pun, no point, diorang cuma tau lagu Balik Kampung je :) .

Actually pulun berdating ngan laki coz I pi berjalan plak skang nih…..sesila la jenguk instagram and fb page akak ye :)

 

Comment: 1

The end of Lombok…

 

IMG_8832

panjatlah korang, idok le mak nak join sekaki….

IMG_8839

ini Tanjung Aan, dia pantai tapi dia ada jugak macam bukit2 kat tepi beach tuh, so if rajin naiklah.

IMG_8840

so while depa naik bukit tuh, aku explored sorang2 kat beach nih….panas berdenting kau

IMG_8843

dok carik tempat redut tu ada orang tua ni dimandikan dek familynya

IMG_8846

so jalan2 le aku sorang2 kat sini….cadang nak duduk le kejap coz nak merasa air laut tuh, tapi banyak le pulak anak2 ketam

IMG_8863

my beautiful background

IMG_8891

ha nampak batu2 pantai ni macam berlubang2 tuh, tu port2 si ketam duduk le. kalau tengah sikit ada lubang2 kecik, ada gak ketam2 keciknya, kang tu yang kalau aku duduk buatnya dia tibai

IMG_8913

waa cantiknya….wpun aku tak suka mandi laut but pemandangan begini memang bukan sekali datang pun

IMG_8922

coz sini biasanya tempat tourists datang menyinggah (melainkan omputih2 yang dok sini leh le memandi sini) but mos t

 

IMG_8935

askar dah bersatu kembali….

 

IMG_8943

hazab nak dapatkan shot yang Zeeshan pandang camera

IMG_8947

lighting cantik, walaupun aku takut gak dok situ buatnya kuor si anak ketam :P

 

IMG_8962

pastuh kita blah, ada gak jualan tapi tak beli apa. So singgah lagi depannya untuk buaian nih. Ya Allah drama betul buaian ni coz semua orang tak boleh naik tak boleh coz si kecik cakap no no cannot. Bila dia dah abis naik pun kita nak naik tak dibaginya!!

IMG_8969

dah tuh kita je yang pandang camera, tu lah aku cakap kitorg 4 ni kalah ngan budak kecik nih…skang ko kekecik lagi ye Shan, hang tunggu hang besar sok…

IMG_8977

nice jump!

IMG_8981

this one is perfect, pandai Azan amik gambar. 3 orang tu ringan sedap ler jumping kan, aku ngan 2 bags lagik ngan melayan moody Zeeshan tu hah….

IMG_8986

seluar2 kakak semua dari tinggalan maknya….untunglah mung. Imagine jeans, punya banyak aku ada….semua dia dah tereban pakai…

IMG_8995

yang ni lelaju nak berbuaian, gambar pun senget coz adiknya bengang, kan dia tak bagi kitorg main boyan nih

IMG_9009

bapak pun nak gak merasa naik gakk…

 

IMG_9029

hang nampak belakang kami tu ada LOMBOK besar tu kan, nak amik gambar kat situ hazabnya. Coz memanjang besar so ko tak nak orang lalu lalang…heheheheh but me being mak…made it happen.

IMG_9026

see…dapat gak. walaupun behind the scene susahnya nak dpt shot nih coz orang dok sibuk nak bergambar sama. tapi kena kebal ler hati tu mintak orang kerjasama sikit kita nak posing sini…

IMG_9031

ni mood tak nak berjalan dah, ngado btol anak bongsu sorang nih

IMG_9044

umpan icecream for them…

IMG_9049

pakcik icecream tu baik, dia nya tu tak keras sangat, dah melt sket icecreamnya kan so waktu aku ngah bagi2 Zeeshan tu dia datang tambah lagi satu scoop atasnya….

IMG_9057

bungkus jagung bakar Lombok. Orang sebelah RD tu dia tak kenal pun but borak macam mesra kenal giler padahal bape min je pun lepak sini coz tunggu jagung tu siap dibakar. Siap dia tanya wah di KL takde jagung bakar sedap ke? ha ah takde, kat Lombok, Tokyo, Europe eh banyak lagi lah negara yang aku berjalan makan jagung bakar, overseas nya gak sedap. hehehe….kitorg siap bawak makan sampai ke rumah tuh, reheat pastuh.

IMG_9064

hoh dah sampai airport. 3 luggages, 2 hand carries, 2 bagpacks. Nothing much, camtu datang camtu lah baliknya.

IMG_9069

special one for Azan. he s the supir yang dok layan kita, jaga kita bagailah. Memula pendiam sangat pastuh dah lepas sehari tu baru tunjuk belang, dok berlawak2 pulak. If you nak pakai dia boleh doh, nanti contact akak, akak bagi  number Azan nih. Dia selain supir jadi tourist guide gak lah. Ini supir, sangat highly recommended. Thanks Azan for the hospitality.

IMG_9086

kecik je airport LOmbok nih….pepusing pun tak sampai 10min dah abis

IMG_9095

ada pun shot muka ko dik, walaupun ko nakkan toys hapa benda tuh, apaknya tak bagik

IMG_9104

see, pepusing dah abis, takde benda dibeli pun dalam airport, in fact dalam flight pun aku tak shopping gak, nothing yang best2

IMG_9189

kita dok lepak sini, makan fries lah, roti bakar, soto. Soto tu aku patut share ngan kakak (tak banyak pun portion dia) but Zeeshan rasa sekali 2 terus dia perabihkan….hiks…

 

IMG_9205

flight was full, laju je abang kakak mintak parentsnya dok ngan adiknya…yelah memasing nak layan movies lah games ke hapa, kang adik dok sebelah banyak songeh

IMG_9208

pastuh aku pi toilet, abang tukar tempat amik tempat aku coz dia nak dok ngan apaknya pulak. heh banyak hal anak2 ni heh…ni food yang aku dah prebooked. Memang melapau semua…

IMG_7706

eh eh ni ada gambar lagi di Tanjung Aan, shot ni dari depa atas bukit tuh

IMG_7707

atas bukit gak…macam sebelah pulak air pantai tuh

IMG_7712

berempat tapi sorang lagi ada balik kakaknya

IMG_7723

comel…kalau jumping pun cantik

IMG_7725

IMG_7731

IMG_7747

so that s all, our Lombok, Finally abis dah entry on Lombok.

IMG_7755

balik sampai almost midnite gak, so total parking fees for 4 days ialah RM158 nih.  Memang laki aku tak nak naik mpv ke hapa coz biasa pun kalau trip macam ni biasa kita bawak keter. Lainlah pergi sampai berminggu tu kan, lebih 5,6 hari maybe pakai Uber ke Taxi Limo ke bagai. So anyway untuk perbelanjaan di Lombok:

I tak amik sebijik2 coz I terus amik package (perlu diingat ini last min punya plan, takde beria plan langsung bagai). Even food dalam flight tu pun, aku suh agent aku pilih sendiri ikut dia coz aku takde masa betul nak tengok menu apa yang ada kat lam AA tuh.

So for resort - private pool villa (termasuk breakfast), transportation, entrance fees untuk semua tempat, private boat, snorkeling + gears, makan minum (lunch dinner), kira ground semualah yeah. all in RM4,000. But tak masuk flight, itu coz last minute punya plan (lain ler aku beli tix tu setaun sebelum ke or few months earlier), so mahal gak lah, kena RM3,500 for 5 of us (60kgs baggage tapi pakainya max 48kg jer), and inflight meals. Kita tukar RM2,000 but ada balance lagi enam or 7 ratus ringgit. apa ke benda yang aku beli bayau sampai pakai 1300 lagi tuh hahaha….malas pikir. Ole2 pun ada sikit beli but for family je and close gangs jer. Dia kalau pi Jakarta, hah RM5k confirm tak cukup, tapi ngan Lombok, RM500 pun cukuplah aku rasa, tak yah nak shopping beria pun.  Then RM500 for ground di KL – parking kat KLIA2, food untuk odw ke KLIA2 and while we were there and also duit hotel Chanel dok 5 hari. Dan jugak esok2nya aku kena buat mee goreng untuk my jiran yang baik hati tolong bagikan makan si Porche, Sharifah and Kathy (ada je food nya tapi ada 2 lagi kucing luar pun makan sama so hari ketiga dah abis), hish…all in abis RM10k gak lah for 4 days holiday in Lombok.

The end :) .

Comment: 5