Brownies choc cake made by kiddos…

I m so proud with my 3 kiddos. They baked!!

Aku dah memang nak bake sendiri2 ngan anak2 sehari 2 selepas baker datang mengajar us arituh, tapi malangnya aku pulak yang knocked out. Jadi dekat sebulan gak lah huru hara but a day before buat kenduri, aku pi carik barang baking (masa baking class aritu banyak yg baker sediakan).

So bagitau batallian, malam ni kita bake hehehehe….Dalam rebah hujan aku pi beli barang2 baking, sikit2 je yang takde pun but alang2 dah nak buat kenduri kan so aku beli terus paper plates bagai. Kali ni aku tak nak ler pakai plates merah2 rumah aku tu, aku takde manpower nak cuci bagai, sian penat anak2 asyik nak kena membasuh mengelap ulang balik process.

IMG_6862

jadi malam tu lepas member aku balik jer (melawat kami) terus kita start the baking. Dalam 3 resepi yang baker ajar arituh, hanya satu je yang anak2 fav kan sangat, depa nak buat tu, sepakat. So kita akan bake Brownies choc cakes. Kepalanya Abang, helped by kakak, Zeeshan and Pak sedara depa, Pak Wan. Mom tolong sesikit jer hiks..

Aku mana geti buat brownies ni oi, masa kelas nih aku tumbang dek demam. Walaupun ada resepi yang baker tinggalkan, tapi at the same time gak baker teacher and aku buat ‘live update’.

IMG_6869

Comot betul Zeeshan, dia tu kita belom start apa2 dia dah calit2 nutella tu ke mulutnya…

Nak gaul2 choc ngan bahan2 lain tu kan, pun boleh bergaduh depa2 nih. abang nak buat, berebut ngan kakak, berebut lagi ngan Zeeshan. Mana lagi Pak Wannya pun sama, so 4 orang merasa le buat semua benda. Aku pun buat sesikit jer, but agak2 aku tak kompiden ngan cara depa buat aku tanya baker teacher kita hehehehe…

IMG_6880

hah buku resepi depan mata, tapi actually buat ni senangnya lahai. Aku nak buat lagik cuti sekolah nanti, so bila dah sokmo buat, kita boleh lagi pelbagaikan style. Aku dah janji pasnih kita buat bolehlah memasing bawak pi sekolah…

IMG_6888

So satu tray dah siap, kita nak buat 2nd tray pulak. Coz nak buat kenduri kan, satu tray mana cukup (1 1/2 tray akhirnya habis sebelum majlis selesai, sedap oii). Nak mengayak bagai ni hah, kakak abang risau je adiknya kot tercampakkan mangkuk biru tuh ahhahaha…aku keje amik2 gambar jer.

Sebelum depa start kan, aku ngah sibuk kat sinki, tetiba mak mertua aku jerit, oi buat acuan dulu, jangan terus masuk dalam mangkuk biru tu!

hiks…apa lagik, baru aku take charge, betul ler kau, depa selamba je nak masukkan tanpa buat acuan dulu hahaha…sib baik mak mertua aku nampak (she tengah lepak tengok tv sesambil).

IMG_6892

hah sampai bukak baju ko dik, siap jugak the 2nd tray…time to place both kat dalam oven.

IMG_6900

mementang le buat untuk makan sendiri, diorang banjirkan betul the choc chip and choc rice tu kay! Cikgu ajar letak chips jer tapi aku suh depa taruk sama gak the choc rice, baru le mewah!

IMG_6904

35min untuk bakar…so semua pi mandi walaupun dah nak midnite hahaha, abis tu bergasak macam berperang je padahal buat kek je pun…Neneknya pun dah tidur masa ni, esoknya neneknya makan ni as part of the breakfast. Sedapp! Boleh buat jual hahahaa

IMG_6905

belen2 choc tuh, ko makan le bang, suka benau dia, sama le pangai ngan adiknya

IMG_6912

siap semua mandi, 2 brownies choc cakes dah siap hehehe, meh sejukkan dulu baru kita transfer to the other tray, boleh start buat ukuran dengan ruler and jugak the deco2 bagai.

IMG_6921

Deco2 ni tulis atas tu jer,  kakak took the job, Nanti dah terer lagi baru kita letak fruits pulak atasnya hemm…for ruler part, abang amik job tuh.  So for one tray dah jadi suku kot so kita tinggalkan lam bekas tuh (untuk rumah punya makan, dah letak asing, tak banyak pun, sikit bebenor jer pun. Pastuh lain siap dalam cakes stands 2 nih and ready to serve the next day.

Abang Kakak memang so proud betul baking these cakes. Siap dah berangan nak amik order, suh family both sides to order from them.  At least ada le kita improvement on cakes sikit. Dulu aku tak geti bake langsung, but now dah boleh ler satu 2 jenis pun. Rupanya senang gila bake nih, tapi kalau suh aku bake yang beria mengarut tu jangan harap le kan.

Aku rasa pas 2,3 kali buat anak2 dah boleh handle without my supervision lah, tak yah ler dah mak kau nak kena berperang sama kat dapur tuh. Birthday mak korang is coming, bolehlah bake kan, hahahah jimat duit apak kau.

Hangpa nak merasa tak anak2 merah ni bake, bolehlah place order. Abang Kakak dah ada price, but kami belum dapat approval from our baker boleh tak letak harga tuh hiks….Anyway, thanks again to our baker fren, baker teacher yang ajar kami all the baking classes even masa ngah bake 2 ketui kek tuh, dia yang ngah course pun terpaksa melayan live update. Pinkydotz Apron via instagram: https://www.instagram.com/pinkydotz_apron/ :  0132914065 .

Tapi kalau nak order dari anak2 Kak Red, you know where to get me :)

Comment: 7