Medan

Medan random pix!!

Korang, enjoy the random unique pictures from our Medan trip :)

image

image

ni bas mini depa

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Most of the pix captured dari van yg bergerak, so senget benget la jadinya :)

Comment: 23

Flying back via MAS…

IMG_7232

abang yang lajuuuuuuuuu ke depan. eh bapaknya pung!

IMG_7235

kita tak mintak wheelchair for Medan’s airport coz dah dekat sangat nak ke kapal terobang, mak abah aku pun nak jalan jer… wah mak mertua eden pakai jubah baru dari Medan! bukan MIL aku jer, mak ajah and pak aji aku pung! tapi tudung MIL aku tak match, dah suh dia carik biru gak dia tak berkenan banyak ngan design tudung yang berjualan di Medan. But my mom pakai, yang tudung labuh putih tu siap dengan lengan lagi, suka betul dia. I bought 2 pcs, masa kes hilang diorg tu lah, aku main rembat jer, harap2 dia suka. one is red and one is white gitu.

IMG_7240

sirman jerit…cepat sume gathered depan plane! so tu pasal gambar sirman je sorang yang takde…sebagai sorang yang pemalu diamik gambornya hahahaha luak aku nak tulis. dia lebih suka menjadi photographer untuk setiap trippppp kami.

sapa ke tanya harituh aku naik apa, bukan ke awal2 entry dah cakap KLIA not LCCT. so naik MAS lor. coz harga package aku dapat waktu booking adalah lebih rendah on MH rather than AAsia. Kalau AAsia murah, aku sebat gak. I have no objection lah mana2 airlines, i ve been writing and promoting on both airlines jugak.

IMG_7267

kali ni duduk main terabur jer. yang pastinya mak abah kena dok tepi, coz again for wheelchair passengers, apa2 hal kalo nak evacuate senang.

IMG_7268

MIL, Nana and Pak Aji dok sederet. panas ko lam flight coz waktu ni belom take off, so aircond tak kuat. bapak aku dah hangin2 dah bukak baju, tinggal baju pagodanya jer. kejap2 crew datang mintak mahap, siap anto kacang berkacang2 hahahahah nak amik hati. Gegirl pun tak tahan panas so aku kipaskan jer ngan board yang ado.

IMG_7312

halohaaaaaaaaaaaaaaa!

abang, Khayr and BIL aku dok sederet…Sirman dok single hehehehe….

IMG_7286

dalam flight gegirl nak merendek buat hal main chang2 pulak. dahlah kerusinya bukan besau, sib baik mak ko ni a bit halussssssssss!

IMG_7271

abang buang masa with reading the newspaper story on the Mastering Chinese by Malay student. terus dia macam jelesnyaaa….

sedo pun ko bang kan!

IMG_7316

opss dah sampai klia. 2 wheelchairs dah siap, terus sorang staff tolakkan Mak Ajah, satu lagi pulak anak2 aku tolakkan atuknya…amik luggage beramai2. dah aku bawak curtains maunya idak kena panggil dek kastam. hiks..tapi alhamdulillah ada budi bicara dan budi bahasa di sini. Thanks Kastam kerna memahami.

Kalo tak kena tahan, kena blogkan. Kalau kena tahan lagilahhhhhhhhhhhh aku blogkan.

Takkan nak suruh aku panjat pejabat Director of Kastam KLIA lagi sekali pulak. eh korang lupa, oh bertahun dulu aku ada blogkan light2. hahahaha! ya hampun, kita sudah tiada lagi dendam kesumat dan marah. Coz dedua dah even. Dedua party dah ada ampun maaf dan juga kata sepakat.

Hanya Kastam KLIA dan RM sahaja yang tahu sejarah penuh peristiwa lama itu.

Well again…RM kan penuh ngan kontroversi gak. namapun Redmummy :bloody: sekali airmata darah ko!

IMG_7323

kita amik satu van Nissan terus balik ke Cheras. MIL aku terus balik ke Klang, adik ipar aku menunggu sama menjemputnya. Sonok mak mertua ai pi holiday2 kay. nanti kalau ada rezeki lagi kita bawak mak lagik ye mak…

Van Nissan KLIA ni or mungkin pregio di malaysia lagi cun gah and mantap. sedap gila dok dalam nih. Compared than van pregio yang kat Medan tuh, nangis walang hati dibuatnya. Fares dari KLIA to Cheras RM233.10 ko! itupun dapat timbangrasa dari pihak airport limo untuk turunkan ke 2 buah rumah. yelah satu rumah mak aku, satu lagi rumah kami di VA. sebab dedekat je kan, takkan nak amik 2 keter pulak.

Pulang malamnya pak sulis ku sms mohon maaf, siap dia bantai lagi (over the phonelah) pompuan yang provide service haprak supir + van di Medan. Sian Pak Sulis, dia pulak yang rasa guilty. It s not his fault cuma dia terasa gak coz i have been helping out his business, selama hamir 2 tahun aku provide number phone nya kat korang my readers, rasanya sudah lebih 100 readers aku yang pakai service dia sampai business kereta sewa dia membesar tapi bila tang aku yang jadi pendukung service dia, dapat hampetdotcom punya experience di Medan.

Ya gitu sudah al tamat cerita Medan.

3 hari yang pendek tetapi mengambil lebih seminggu untuk disiapkan entries kerana ni memang kerja aku, very detaily in sharing the travel stories. Coz kalau pun bukan engkau yang nak pi Medan, ko tau ke ada orang lain sesenyap yang pergi Medan siap print out and jadikan my entries as reference. ha ko takdoooooooo!!

eh jangan tak tau, sume trips aku baik local, Asian or mahupun Europe ramai orang gunakan tau buat pedoman. Yah yah….very the khidmat masyarakat katanya kau!

Comment: 19

Medan’s airport very the kocik!

IMG_7114

hah! ini bags untuk 10 orang punya holiday ke Medan. Just to recall sapa yang 10 orang itu:

1. Red Family 4 orang

2. Mak Ajah and Pak Aji aku

3. Mak mertuaku, oh ibuuuuuuuuuuuuuuu

4. My sis Nana and suami serta anaknya

ngam2 10 orang. 7 adults, 3 budak kecik.

IMG_7110

well…nak amik gambar berempat sangatlahhhhh payah. aku laki bini adalah antara subject yang paling senang nak diamik. then goes to Gegirl. Tapi nak tangkap abang suh duk diammmmm bergambo masyallah toksahlah. siksaaaaa!

IMG_7124

hah nampak kita siap susunnnnn baik punya. Me handles the passport and check in. Sirman and BIL jaga untuk bahagian angkut bags ke tempat nak check in tuh plus isi borang untuk tax. 150k rupiah ye perperson untuk airport tax nih. Jangan ko buat perangai pulak pi abihkan duit rupiah tak stand by langsung untuk tax.

ni bukan main2 tau coz ramaiiiiiiiiiiiiii kawan2 aku yang lupa daratan, shopping cam nak rak tapi bila kena bayar duit tax langsung takde sesen, terpaksa mintak kat malaysians yang ado di airport. kakak aku antara orangnya yang leka. so sebelum kita merendek 3 hari kat Medan, duit rupiah memang dah put aside untuk 10orang.

IMG_7163

pas dah checked in barang, kita dok merambu betwen toilet tu lah. itu je kerusi yang ada dalam airport kecik Medan nih. depa tak bukak lagi the pintu imegrisen. dan dik kebosanan, anak2 main 2 cameras…

IMG_7168

photographer is Gegirl

IMG_7169

haiiiiiii….eii dah malas nak posing ko

IMG_7172

gila banyak gambar kat airport Medan nih budak2 ni amik…sebab lama gak kena tunggu sebelum diorg bukak pintu

IMG_7184

abang and khayr pulak punya main sampai kilatlah lantai airport nih depa cuci! siap baring2 ko! eiii terjerit2 aku dibuatnya dek pangai the boys nih.

IMG_7128

saya juga adalah pemegang utama semua passports. bukan tak caya orang lain pegangkan, tapi macam dah azali gitu kan, benda2 berharga memang aku handle.

so travel agent ke sapo2 nak pi holiday, korang kalau nak angkut RM, korang tau aku ni memang organized and very the systematic.

teringat jiran aku, diaorg kan keje ngan travel agency, syok ko, aku rasa boleh kira dalam sebulan, asik terbanggggggggggggg sana sini jadi tourist guide. perkh! cayalah korang apeks.

IMG_7120

ahah last photo laki bini sebelum masuk dalam for boarding…

IMG_7191

masuk dalam terus carik port untuk minum makan light2 sket….ada pulak kedai yang jual macam2 aneka souvenirs. mahal betul ko FM kat sini. kalau beli 10 huiii ada gak cecah RM100. kira mahal ler tuh. FM je tuh. n Nana merembat sehelai lagi jubah hitam berkelip kelip uuuuuu.

IMG_7200

kita makan minum ringan2 jer…pas 2,3 orang pi tengok kedai tuh, lain jaga barang kat shop makan nih, pastu sapa dah sudah, dia pulak duduk and lain plak pi tengok.

IMG_7190

ha kat sini gak aku belikan tudung mahal untuk my maid, tapi dia tak suka pulak. katanya macam orang Indon. hahahah dah ko orang Indon apa. aku tengok lawa jer. takpe Fifin, nanti kalo ada majlis keagamaan, akak pinjam je lah tudung brown ko tu yek…

budak2 pun pau gak bapaknya beli toys. tak sudah2 ngan toys lah…

toys gegirl kelakar, beca siap nyanyi2 lagu indon…

balik kl esoknya dia pasang pagi2 buta, tekejut aku ke main hangat lagu indon kat beca yang berbunyik tuh.

IMG_7213

ha berderet2 naik untuk boarding…………..! itupun tak pasan suara dah panggil2 suruh masuk tau…ai donno napa le aku nak letak gambar gini. mbe sebab nak appreciate sirman yang beria snap setiap movement kami anak beranak. or mbe nak tunjukkan airport Medan yang takdelah riuh ribut mana at the departure area. Cuba korang pi kat Arrival, masyallah, ai tell uuuuuuuuuuuuuuuuu! gila manusiaaaaaaaa ke main banyaknyaaaaaaaaaaaaa.

IMG_7225

Orang sebelah Sirman tu kan, anak malaysia tau. dia keje kat Medan dah setahun 2 gitu. dia keje bahagian apa tah tp loaded gak lah…gaji in USD. selang 2,3 minggu sekali dia balik Malaysia visit mak ayah dia. oh biasalah ai tak kepohcik tanya tapi mak aku kan peramah. kalo ko letak omputih depan mak aku pun, mak aku leh berborak sakan. so tak heranlah mana datangnya mulut tamah ai kan…

so amacam? nak bawak RM jalan2 pi lam holiday trip ko?

beresssssssssss jer…ai follow uuuuuuuuuuuu!

Comment: 20

Check out babeh!

IMG_7008

halluuuuuuuuuuuuuuu masa untuk check out! 3 biliks sirman checked kot ada tertinggal barang…sampai2 lam van nak ke airport aku tengok jacket aku punya holder button kat tengkuk tarak sudah. mau tak nya jacket aku tuh dipakai dek Gegirl. budak tu dok ngadu sejuk sejuk…rupanya dia pi cabut and sirman nampak holder tuh and he tot itu hiasan langsir bilik hotel!

arghhhh! bengang waklu pun tak leh buat apa2….dahlah jacket tu mahal aku beli kat Ams!

takpe, itulah antara puncanya jugak kita nanti kena beli jacket baru ye dok :-[)

IMG_7012

bellboy datang with 2 trolleys. ko tengok yang kotak berbalut hijau tuh, full of curtains! Kita check out kejap jer by noon coz nak terus lepak kat airport. kalau dapat masuk awal boleh lah makpak aku nak light2 shopping dalam airport kan…

duit rupiah memang banyak berlebih lagik, in fact aku memang bawak balik banyak jugak balance, bolehlah pakai untuk belanja pi Indonesia lagik kalau ada panggilan keramat ke sana. idok pun kirim kat orang belikan kain ela ker dok.

IMG_7020

2 trolleys sudah siap yoooo! van pun dah sampai…tapi kita nak pi merendek lagi kat lounge hotel nih coz sofa2 rehat dia lawanyaaaaaaaaaaaaaaaa!!

IMG_7028

hah besaukan lobby hotel nih. tapi sayang sebijik kerusi kat lobby pun takdak, memang dia tak bagi kita duduk berehat langsung. ko nak minum hapa kena pi lounge.

IMG_7040

hah cantik tak kerusi merah iniiiiiiiiiiii…! valvet tuh!

IMG_6953

merah and maroon. huhhhhhhhhh. kelas ko kerusinya.

oklah korang mesti kata, ko kak red asal merah je mesti ko menonong puji kan! ok ok aku paham masalah korang yg tak puas hati ngan kegilaanku pada merah….nah aku bagi kaler lain

IMG_7042

hah kerusi pengantin purpleeeeeeeee!! cak pong cak pongggg!

IMG_7049

ha velvet merah lagik..isk. susah wor nak jaga kerusi camnih. lainlah kalau aku ada rumah besauuuuuuuu, ada 2,3 org maid, hah senanglah amik kerusi gini. banyak kerenah wor kerusi macam nih so sib baik dia tak jual murah kat kl, kalo dia jual murah, i dah borong 8 kilo.

IMG_7064

staff kat hotel jeling jer bila budak2 nih bukak board piano tuh. hahahhaha aku dah cakap jangan dibukak dogil. pastu dah bukak korang janganlah tekan, kang berbunyik. so diorg tekan tekan buat bagi merasa jer lah….suh masuk piano class tak nak, pastuh sibuk nak main piano besau orang.

malam tu ada jugak aku and sirman layan live band kat sini. minum hot choc yang tak dap dap dap langsung.

IMG_7060

huh! inilah gambar yang jadi kontroversi di twitter apatah lagi di fb. katanya is this really RM? biaq benak! depa buat issue coz:

1. mana baju merah ko?

2. u look so damn sexy ngan gambo gayak gini.

ok aku nak jawab

1. kan aku pakai belt and slipar merah tuh….tak semestinya baju suor kena merah.

2. amende sexynya? ni sebab korang jaranggggggggggg tengok aku berjeans, tu pasal kata macam lain, not so RM kan. hahahahaha…lainlah mak pakai 2 pc, tu ye lah wui meletop masuk BN kang!

lek laarr….

gambo baru dah tukar kat both avatar :)

IMG_7077

aku selalu gaduh ngan sirman coz dia kata flash macam ni cahayanya dah cukup. aku tak suka. aku nak lagi kuat cahayanya…! tapi masalahnya camera tu dia yg pegang, kalo aku geti mana nak tekan punat bagi cahaya tu naik, aku dah buat amik sendiri.

cer korang cakap, cahaya gambo ni kurang kan???? :p

Comment: 23

Biru Hijau di Medan…

alo alo

ai nak pi tengok diorg swimming yek

emmmm

perbualan atas katil….

depa nih kan, bergasak2 nak pi swimming kat hotel nun dari malam sebelumnya. mmg aku dah siap2 bawak swimming suit depa, dah agak dah antara program ialah swimming session harus wajib ada. budak2 kan suka main air. so depa dibawak oleh BIL and adik aku with my MIL too…

sirman yang pada mulanya tak nak join, membontoti sama kerna dia tak leh tiduq balik. hahahahah syian.

IMG_6984

berlagak sangat nak mandi pool tapi penakut! penyudahnya si kecik nih dok tepi pool jer main2 air….

IMG_6990

abang bagaikan balas dendam, lama tuh tak jumpa swimming pool. aku pun risau gak kot depa dah lupa swimming skills coz dah lama kan tak turun berkuak lentang.

one more tip, my kids dah diajar berenang semenjak diorang sehabis usia berpantang ibunya. memang dari baby kita dah apung2kan atas air pool. and pastuh aku and sirman ajar sket2 the basic of the swimming gak. tak official tapi kalau setakat nak suh breath in breath out, tahan napas, ampung badan, basic2 tu diorang memang dah tau.

so bawalah anak2 korang yang sedari baby lagi berenang. insyallah, bila dah besau kalau nak pergi professional training pun, diorg dah cepat pandai, dah ada basic.

even me pun pergi swimming class selepas beranakkan Gegirl. aku carik dedicated swimming instructor kat rumah lama aku, setiap malam turun belajar swimming gitu.

tapi aku yg benornya tak suka swimming, air sejuklah…lagi satu air pool nih buat rambut tak ah cunnyaaaaaaaaaa! oh ai had to take the class coz i was the so called finalist in the Fear Factor episode hahahaha!

IMG_6980

riang ria Gegirl….her cousin Khayr as i said, berlagak je dok tepi pool tuh. penakut nak mandi lam nih. Korang ingat tak dulu aku ada blogkan kisah Gegirl yang tertenggelam dalam air pool, punya aku melompat pi rescue anak kecil aku nih….basah lencun maknya belakang kira. boleh dia gelak2 lagik, oi gegirl haii….!

ada hajat pulak tu nak berendam lagi pas dia lost track on berenang ke tepi pool masalahnya. if u read that entry, it was in my old blogspot, mesti korang jumpa.

IMG_6997

semua orang dah kesejukan…tapi yang sorang lagi memang degil! ai gave them 1 hour to swim, so Nana adik aku pandai. dia cepatkan jam tangan si Abang 20minit! so instead of mandi selama 60min, Abang hanya mandi 40 minit sahaja. kehkehkeh….abang doesnt know pung, ni kalau dia baca entry nih, mesti dia menjerit ‘mak andak tipuuuuuuuuuuuuu!!!’

biasalah bang..sapa nak bagi ko berendam lelama :)

IMG_6996

bapaknya dah panggil pun, dia berlengah2 lagi duduk dalam air….

IMG_7002

lepas depa dah mandi pool, terus langsung pergi breakfast kat hotel gak. the idea memang saja pi pool dulu baru makan coz kalau idak lapauuuuuuu! katanya pun waktu di Indonesia lawan sejam dari waktu kita kan. so abih mandi makan, siap kemas badan, mai buat Score A pulak. Isnin onwards tu Abang dah mula exam kooo.

so holiday2 jugak, revision kena buat sama.

I tot to go out that morning with Sirman jer pi factory outlet, saw one masa jalan2 kat Medan a day before, tapi bila roh malas tu datang lagi kuat, so tak yah lah. jimat belanja pun yer. kita shopping kat airport je lah kalau pun mau.

IMG_6991

aku paling tak suka letak gambo2 gini lam RM, rugi space hahahaha katanya tak nak korang lembab view RM kan. aku lagi suka letak gambar orang manusia yang bernyawa…tapi sebab nak bagi korang cool down a bit, rileks and jangan amik pusing dengan masalah yang korang ngah face, cer tengok rumput membasah yang Sirman snap nih…

memang betul, makin tinggi sepatutnya makin rendah tunduk ke bumi

jangan taksub dan sombong…

tapi wpun tinggi mendongak, sentiasa berusaha dan stabilkan supaya sentiasa di atas dan ke puncak lebih tinggi, cuma intai sesekali ke bawah agar tidak terlalu alpa dan leka.

Mung paham dok?

Comment: 19