Paris

Shopping in Paris!!

IMG_5471

ini muka senyum banyak comel banyak itu bling bling bahagia.

seiiii kan?

hari shopping!

yang sekejap jer, ater duitnya in Euro

cuba in Rupiah ke, boleh gak aku berharian menyopping.

IMG_5509

pun hari ini aku tidur2 ayam, lagi le the 2nd day kan, dapat pulak hari pertama jumpa laki after few weeks tidak di mata huk aloh

takkan tak pepaham pulak heh!

IMG_5512

kopi kopi kopiiii

IMG_5533

dah dapat kopi….jalan jalan jalan…

IMG_5535

pastu aku melaju

meninggalkan sipolan di belakang

IMG_5539

ingatkan orang pertama rupanya ada lagi yang group pertama awal sampai sini heh. i thot bukak jam 10pagi rupanya 9.30pagi dah bukak La Fayette ni heh

IMG_5557

bonjour- i want to check this that this…

IMG_5563

gold studs or silver studs?

IMG_5576

1 is Velo in Purple 1 is Giant Hip Shoulder Bag in Red

both in gold studs :)

IMG_5586

Prada for a dearie friend

IMG_5590

mandrem sket puh puh

IMG_5605

Ferragamo shoes for a dearie

IMG_5609

few rounds done

IMG_5627

Coffee coke break vs sejuk

IMG_5636

Dear Givenchy

Antigona hang nih meman le cantik, colour ni pun dah cantik. army green.

tapi should strap ko tuh tolongggggggggggglah dipanjangkan lagi so bag tu boleh sampai cecah pinggang ke, just nice dah. Ini tengok, pakai jacket pun rasa nak bercinta bawak apatah lagi ngan celah ketiak.

Antigona ni ramai bawak hand carry je, ala dedatin.

Ok jimat duit dah

tak yah amik. walaupun dah berkali aku try anak dara ni di kebanyakan negara yang aku visit but masih lagi strapnya jadi issue.

IMG_5641

no big no

IMG_5644

Printempts we go

IMG_5671

Chanel, kat setengah jam je beratur sini pulak. Yang paginya beratur kat La Fayette lain, yang kat Printempsnya lain

IMG_5676

high and low mencarik

susahnya bila yang dalam wishlist ni takdak.

IMG_5679

almost to buy this

pun tak jadik

you have seen the bag that i bought already dah kan

IMG_5685

dah abis ke cik kak?

dah kot…

dah dah

jom pak

pulang :)

 

IMG_5709

some he helps me to bring

some i had to bawak le kan

IMG_6057

happy broken mama merah

 photo 4

Nak tengok ke isi-isi dalamnya? boleh….

but not here. not in the blog.

Please install an Apps name Dayre at your smartphone, register and do follow me dayre.me/redmummydotcom . Dayre is dedicated for my passion on handbags, so yang berisi2 dalam gambar tuh sumer, bolehlah tengok di at my dayre.me/redmummydotcom.

Oh dengan ini, habis cerita Paris :)

Meet you in Dayre for my handbags stories. Kat situ aku kekoyak segala isinya untuk lam gambar atas tu heh.

Comment: 7

Thank you Paris…

gotta get home

pun malamnya tidur2 ayam, sekejapan jer dah mata terang.

IMG_6717

Our 2 big and 2 small luggage, tak termasuk 1 bagpack and my new red sling Giant Balenciaga

IMG_6723

tak sampai 5min bagitau hotel nakkan cab, sampai depan pintu hotel lagik. laju ko yek

laki aku bertahan jugak ngan sweater tapi aku bertabah je lah ngan baju nipis nih but 3 quarter sleeve (love this baju from my IG sponsors).  Jacket segala semua aku dah packedkan, malas heh nak menyarung…

IMG_6742

jangan perasan le naik biz, sayang duit wor hahahaha, leh dapat 6 bijik bags aku kalau bayo kat biz jer semata….kita checked in 3 luggage, berbalance lagi berapa korang tau

ada lagi 15kilog lagi!!

huh hebatlah

IMG_6760

aku kalau long flight tu memang takkan pakai contact lens, semedang je ngan spek heh

but nak buat baru yang lain ler, bosan le pakai nih

IMG_6770

siap semua segala hal, baru ler kita breakfast. hah ko dah lepas 2–3 jam jugak baru dapat lapik perut nih

IMG_6766

hot choc, cappuccino and segelas juice for both of us. roti sedap sume dah habis,  so makan je roti nih buat lapik perut, tapi pastu about an bape minit, depa letak balik roti sesedap ayooooo, kesal betul.

IMG_6781

so masa yang ada tu kita jalan2 dalam duty free, tengok2 apa yang ada…

IMG_6786

tengok jugak apa yang berkenan

dan aku berkenan kan satu lagi Rayban

IMG_6795

best betullah bawak sling bag merah tuh! i love Balenciaga!!

this is not in my wishlist but masa tengok try kat butik depa, terus jatuh hati! Bungkus satu please….eh dua actually with the Velo.

IMG_6798

hah see kalau pandai amik gambar, macam lengang je airport nih, takde orang kat belakang tu sangatkan….btw aku balik tu pakai leather pants but teramik size salah, should be taking 1 size smaller

IMG_6802
luggage oren tu kan, ringan sesangat, 5kg tak sampai!

IMG_6866

our flight dah ada pun, no delay, best best!

IMG_6867

makcik yang duduk terkangkang depan tuh, betul buat drama le masa kat police checking scanning barang badan tuh. dia boleh keluarkan barang2 dia and susun macam letak kat pasaraya punyala sopan santun punya le berhias gila, Penyudah kelembapan dia, 2 guys behind her, terus potong, coz gila ko sapa nak tunggu dia punya gemalai.

Lepas 2 guys potong, aku pun potong sama. Pastu dia shouted kat 2 guys tu hey i m not finished!

Kastam police Paris siap jeling2 lagi kat pompuan nih, sampai laki aku pun potong dia jugak. Teruk betullah heh ko nih, agak2 le tak yah le nak bersusun bagai, ko tau tak aircraft ko naik tu A380 berapa ratus orang kat belakang tu ngah tunggu nak scan barang…mana ngan upper lower deck nya.

clip_image001

dan kami pun bersedia untuk pulang….but malangnya sekali lagi aku tak dapat tidur, ada le sejam lebih je tidur out of 13 hours nih. Laki aku punya sedap tidur, bangun tengok movies, makan, sambung tidur, bangun movies lagi cari makan tidur balik huh lena sungguh.

orang kanan aku kekdahnya dia langsung tak tidur so dia banyak drama, dia asyik bergerak ke tepi ke kanan macam resah gelisah betul sesungguh so aku yang baru nak lelap terus tak boleh nak lena dek dia punya movement. Tu tak kira lagi bape banyak dia asyik kuor masuk kuor masuk…

kalau gini baik letak dia kat aisle seat ler

IMG_6933

Sampai KLIA, dapat luggage, scan kat Kastam is a must to do and terus amik cab! the electric blue is my new baby from the Paris Airport, Rayban. Kira murah ler kalau hok ni kat KL memang lemau le mahal hoh! You ve gotta change colours, walaupun pencinta merah, aku takde le sumerr nak menyarung merah semata.

IMG_6913

The 3 dok tunggu makpaknya…

Adik was the first person sampai di pintu bila ayahmaknya bagi salam, berpeluk cium segala. Followed by abang kakak, rindu sangat dek bertiga nih. Most of the time 4 hari tu aku sokmo je skype ngan depa, sampaikan Zeeshan tu mengadap lama je kat skype walaupun dia belum pandai bercakap lagi tapi dia ngan bahasanya lah, bercerita kat maknya sesungguh. Nampak sangat dia rindukan mak apaknya.

but sebenarnya dia lebih rindukan bapaknya, coz most of the nites dia akan carik ketiak bapaknya, peluk bapaknya yelah apaknya kan sokmo takde, tu yang dia rindu lebih kat RD.

Kitorg sampai pagi tu, terus mandi makan and terus masuk tidur. Sungguh mata aku memang dari sampai Paris sampai dah balik KL betul2 kena qada tidur. So dapat ler tidur lam 2-3 jam, siap RB pun sama join makpaknya tidur. But malamnya jam 7,8 malam dah kembali balik sleepy so at 9.30pm aku dah tutup lampu and tidur! Esoknya kerja, baru ler pala aku tune up balik, baru le pagi esok yang aku bangun tu pala aku back to normal. Finally.

Thanks Paris for having me and RD, dapatlah kami berpeluk2 honeymoon lakibinimoon sajemoonmoon di Paris. Alhamdulillah diberikan lebihan rezeki untuk menjejak kasih di bumi Paghis.

Comment: 5

Last tour…hah finally!

dok sekejap je kat Paris, senang ler nak buat entry tak yah pepanjang tak yah nak lelama sampai sebulan pun.  dah sampai satu entry aku lepas pun takde captions langsung kahkahkah….

sian aku. kudrat penat nak cite padahal tahlah tak tau nak citekan apa coz benda repeat kan. wpun aku tau hangpa ada yang tak pergi lagi and tak baca entry Paris lama few years ago punya tuh but still aku anggap benda tu macam tak penting nak citer memandangkan yg dulu tu dah all out aku storykan.

so jadi photoblog je lah untuk entry Paris arituh kan…

but this one aku cuba ler potpet a bit.

IMG_6515

laki awok, perlukah kita turun di sini?

Perlu coz awak kena posing depan mangga2 nih

IMG_6501

#rdrm vs #neno

hahaaaaa sapa tak tau cerita mangga neno segala

lupakan saja… LOL

btw, kami tak bawak pun padlock :)

IMG_6518

semata2 nakkan hot choc yang sedap terdunia dulu, meredah balik Musse De Lurve

actually cold is nice but too cold and bila dah berhari2 macam ni dah tak nice seronoknya pun….bila too windy ngan angin sampai nak kena tutup hidung mulut telinga, adalah perit.

IMG_6525

aku ni memang takde le nak melompat2 segala but kalau mood mengantuk datang aku cuba le jugak buat so takde le loklak kan. so aku pun naik le batu kerusi tuh. Bila turun, laki aku nak snap le gambo jump but then mak merah jatuh berderai menyembah bumi, siap berguling lagi.

itulah gambar sebelum jatuh.

but sebab pastuh aku gelak sakan so orang keliling yang tengok aku jatuh pun gelak le sama. Laki aku pun dah habis gelak baru dia tolong tarik bangunkan aku, hampeh btol. He said ok ler jugak dia dah habis gelak baru tolong, dari dia tolong amik gambar yang tergolek2 jatuh guling tu hah lagi le kesian…

 

IMG_6534

jatuh pun, jatuh di Paris :)

IMG_6544

arghhhh langsung aku takde mood nak posing sini heh hahahahaha

jatuh punya pasal. ni kalau abang kakak tau sedap membahan

IMG_6559

IMG_6560

panorama view for the Musee du Louvre

IMG_6684

jadi jadi kita sudah pun berlarian duduk di Le Cafe  Mariy ni yeh, just inside of the Musee du Louvre tuh. Dulu kita kan minum hot choc nya punyalah sedappppppppppppppppppppppppp. Sampai aku buat remarks ko ler hot choc paling sedap heh. Semata2 nak minum tu balik aku sanggup  le redah sejuk Paris untuk datang ke sini semula wpun actually malas je asalnya heh.

At this restaurant, kalau nak makan minum boleh duduk dalam tapi kalau nak duduk luar pun depa sediakan warmer and blanket merah. Kat atas pala aku tu ada warmer memang bertuah le sangat memang perlukan sangat pun.

IMG_6573

but i was sad ler, this time punya hot choc tak sesedap delicious yang dulu. Ini lah yang sedih parahnya bila kita high expectation on something and so looking forward but it turned out to be so blue mooonnnnnn. manis cekadak btol hot choc nya, tu takde gula tuh, dah kacau siap aku taruk air suam lagi lam tuh pun tak kick. Tak habis pun, minum sesuku jer… dan ayuh pulang. janji dapat warmkan badan sket pun dah sedap…

IMG_6585

agak lam sejam 2 kot kita kat sini aku dah kematu tak leh tahan ngan angin ngan pala berdentum sakit lagi dok nyoet nyoet nak suh tidur, tak habis lagi jet lag ok! dah 3 hari tuh kat Paris. so kita jalan slowly, kalau ada cab, kita naik cab kalau takde cab if nampak metro first, kita naik le metro….

wa no hal…

masa ni no hal ler, semalamnya banyak hal….kena balik gak naik cab.

IMG_6589

mat peta did his routine.

aku malam2 yang balik berjalan tuh, terus tidur. tapi pastu 3,4 pagi waktu Paris aku berjaga. degil betul le mata aku ni nak tidur. pasnih kena bawak ubat batuk le, paksa mata lelap.

IMG_6598

we did souvenirs shopping. hah ni le baru hangpa tengok aku mengeshop kan, sepanjang berjalan kat Paris mana ada pegang  apa2, tak de hurung shopping bags pun kan…

beli sini near by with our hotel, cheaper satu hal, dapat diskauns lagi satu hal, dekat satu  hal senang laki aku membawak…

IMG_6627

the morning in Paris, just near by our hotel

close to Gallery La Fayette

IMG_6634

jauh aku ditinggalkan dek sang suami…

IMG_6639

in the metro, too tired too sleepy and need my bed…

IMG_6644

8 kali laki aku suh berdiri sini dia nak gak dapatkan simboliknya apa tah aku tak tau le but aku annoyed le coz aku dah tak tahan nak balik hotel hahahaha….ai is so cannot open my eyes

IMG_6647

hah depan cafe hot choc yang dah tak sodap tuh….

ada member aku pi sini, dia tak jumpa. dia cakap napa cafe tu panjang beraturnyaaaaaaaaaaaaaaaaaa

hoi, cafe ni tak yah beratur, but please wait to be seated jer lah. yang beratur panjang tu nak masuk musim pyramid tu hahhhhhhhh

IMG_6649

morning version

IMG_6674

afternoon version

membuta je laaaaaaaaaa ko

IMG_6679

nite version, tengok ceiling yang berkayu-kayan….aku tidur je balik tuh wpun masih awal malam lagi, laki aku layan movie, pastu dia pergi beli dinner, di ajak makan luar aku memang tak sanggup le nak bangun dr tidur apatah lagi bersarung2 bagai 2,3 lapis ngan boot segala so dia tapaukan jer. sedap wor…kambing dia beginiiiiiiiiiiiiiiiiiii nyap! Kedai kebab halal tu yang sodap hoh. but jangan makan their rice, tak sedap, bebeso.

there u go

habis

my Paris tour yang pendek je heh….

soknya nak balik KL sudah…

balik sepackage sama suamiku.

Comment: 5

Eiffel Tower and Cruise….

 

 

IMG_6077

get ready for our tour

dan sememangnya aku jugak yang siap awal coz aku bukannya tidur. dok zikir kat telinga laki aku jomlah bangun jomlah jomlah…..dia ye le sedap tidur aku dok kirai mata dok jaga jer….

IMG_6086

padan le omputih suka betul ngan summer panas berdenting kat malaysia nih coz memang pun tiap kali kita overseas kalau dapat sunlight tu dah memang power rangers, seronok ya hampun! sanggup berdiri lelama posing tengah panas (itu sejuk belakang kira ler). cuba kat KL ado ko nak berdiri lelama amik gambo ngah panas ginih

rentikan ler….

IMG_6094

masih juga minum di tempat port yang sama….

padahal dedepan tu ada lagi jer bakery or coffee shop but RD korang nih dah sentap tak dapat kettle dari hotel and tak dapat aik cheong dia kan so dia nak jugak pepagi tuh minum at the first cafe.

his fav cappucino ler apa lagik.

tapi kalau kat bilik hotel tu aik cheong adalah kewajipan.

Hoi Aik Cheong, ko baca tak nih???

IMG_6106

muka mata aku sembab ya hampun tak cukup tidur

IMG_6124

aku rasa in total for the 3 days kat Paris aku hanya tidur less than 10 hours je! so memang mental sketlah pala nih

IMG_6144

Sunday, Galeries La Fayette tutup mar….

kalau bukak pun hem…takde benda nak carik pun. semua dah selesai.

IMG_6152

sunyi sepi masa nih ….pagi Ahad orang dok membongkang lepak lagi kot

IMG_6160

laki aku berkejaran nak mendapatkan HOHO tuh

dulu kita amik hok hijau, this time around kita amik merah, ai think coz laki aku malas nak mencari mana si hijau tuh, well fyi, hijau bus lagi better than merah nih.  dia punya port berenti kat few stops lagi logik than si merah nih…

IMG_6163

70 Euro for both of us, termasuk ngan cruise…

saje je layan cruise, buang2 masa seharian di Paris

IMG_6167

atas bus, ke main bahagia padahal sejuknya….nak duduk depan lagi dah full. ni pun the 3rd one from the front, tunggu orang depan turun nak lari dok depan balik coz ada covered sket

IMG_6172

sepanjang HOHO mos of the timenya aku tidur. ai is jetlag sangat

IMG_6175

dah dapat depan sket, kan ada covered tepi tuh, pun masih lagi mentidur. sejuk sakit telinga so gotta cover with mafla

tetiba je dah sampai tepi Eiffel Tower, bayangkan le aku tidur about sejam lebih gak hahahaha…hohai. sedap betul pala dapat tidur sedetik

 

IMG_6182

laki aku did his thingy ler, dia le yg susun jadual pi mana pun, and dah lambat to catch the cruise, so tunggu sejam sket lagi ada lagi next cruise. apa lagi, bukak le bag doraemon!

IMG_6190

kitorg ni naik cruise pasal masa dulu takde amik cruise package but we did kat London je, so bolehlah lagipun kan kalau tak bosan je tak tau buat apa. nak balik KL  hari tuh pun boleh but aku le yang patah pinggang woi, dahlah baru je sampai 2 days beforenya kang abis masa lam flight je, so spent je lah pepeluk laki kat Paris nih…

bebuat apa yang patut pung :)

IMG_6224

memula je sengih pastuh aku dah macam…

melengas, alahmak lamanya lagi ke lam nih

bosannya hahahaha

tu le aku kan

kalau dasar berjalan sight seeing nih memang al pemalas

IMG_6246

sebesau alam ko punya ala2 ear phone hah! koser le rnak pegang lelama, ada waktu yang sejam nih aku terlelap gak mata lagik…

IMG_6256

the interpreter can speak many languages! sedap je telinga dengo dia bercakap, abang italy (kot) depannya tu pun taksub je dengo, udahlah lawa pandai pulak cakap banyak bahasa….

IMG_6272

pastuh aku dah membahang lam nih, bukak le jacket tetebal….

IMG_6302

habis je cruise, terus makan. lepak dok dalam cafe amik udara panas sket…tengok Eiffel dari bawah tu kejap…

kitorg ada amik sesatunya gambar dari yang orang Cruise tu amikkan, 10Euro. itu je lah satu2nya gambar kami yang diamikkan orang, bayangkan for 4 days sini takde je kitorg bagi sesapa amikkan our photos, semua selfie mode. not even using compact camera, malas bawak. pakai ipong ngan s3 jer…

cantik gak gambar….

gambar yang kita kat cruise tu depa printedkan sesiap tuh, itu je le kenangan hahahhaha…anak2 aku tanya, lah satu je gambar??

nanti apak ko printlah lagi dari ipong mak nih.

IMG_6342

Eiffel Tower, hallo!

IMG_6346

mula le pepeluk tuh…

IMG_6351

  bonjourrr

IMG_6399

shot bini ngan shot laki banyak beza…

bini hang dok berdiri terpacak je lah…

IMG_6402

this shot i suka but ada pulak omputih sebelah in the picture. kalau crop pun tak cantik plak…

IMG_6404

i love this shot

terer bini awak amikkan ye RD

IMG_6405

 

IMG_6426

IMG_6427

IMG_6434

IMG_6444

gambar bercium kelecop2 kita simpan untuk sendiri le yeah

IMG_6456

IMG_6475

IMG_6477

banyak bonar le heh special for Eiffel Tower ko  nih…

Oh tak naik pun atas tuh, tengok orang beratur alahai, aku boleh muntah tidur kot tunggu beratur ke main lahai panjang berlengkar2 pusingan.

so al kisah.

RD and RM di Paris.

balik KL kita buat project #RDRM5kgs . That s to story lain tahunlah…

Comment: 10

Half day tour…

 

IMG_5735

gaya macam nak tunggu tahan bas je ko kan..

aku suka le tengok bus skang coz Zeeshan tengah galid dengan vehicles, kalau bawak dia kuor, mata mulut jari asyik le pointed kat bus, lorry, trucks….cars… jenuh kitorg anak beranak pun show the excitement sama…

toys pun manjang je sangat beli bus trucks lori bagai ni heh…

IMG_5747

well anw, ni afternoon session of our day 2 in Paris…morning session punya story nenantilah kuor. itu entry memang ramai suka tengok, tau pung :)

IMG_5757

menumpang dalam Printempts kejap lari dari sejuk luar…

IMG_5774

mat peta did his job

IMG_5775

another job by my mat peta

IMG_5781

….nak tidur nak tidur….

fighting gila ngan mata yang dok tak cukup tidur and in the same time adalah waktu tidur di Msia pun masa nih…

IMG_5791

sambil duduk pun boleh lelap pejam mata

this was in the metro

IMG_5821

segar betul tengok aku laki aku melompat

eden leh amikkan gambo je ler….aku dok ngantuk ngantuk hahahahaa

 

IMG_5823

dah macam hang duduk atas van tu RD oiiii

 

IMG_5834

pstt pstttt

IMG_5838

 

one more one more

 

IMG_5842

a break from the long walk. makan roti sweetie mar….bekal dibawak dari KL. aku kan bag doraemon segala….

IMG_5848

ramai benau orang heh

IMG_5850

macam comel macam comel je sume in black….

macam meluat je asyik nak sebut macam comel tu heh!

 

IMG_5862

keterpaksaan berjalan lagi dahlah sejuk sangattttttt and berangin. masa ni macam nak balik hotel je heh

IMG_6055

at one of the metros

menyampahnya metro depa, turun je tangga ke hapa bukan terus naik metro tapi kena jalan simpang siur kiri kanan tengok le route number ko berapa….

tu yang aku pening je kalau sorang2

IMG_6064

peluk tiang pun sodap

IMG_6067

kalau pandai amik gambar, macam takde orang lain je heh kat tempat ni but tu lah, macam aku cakap kena pandai carik port yang orang tak ramai so macam kita je dalam itu dunia kahkahkahhh

IMG_5873

at one time aku terpaksa gak sarung glove, memang tindakan yang bijak sangat bawak glove! laki aku pun cecuri pegang tangan aku coz nakkan warm. tu lah orang nak bawakkan glove cik abang tak nak hah….mostly orang sembunyikan tangan kat dalam poket heh

IMG_5882

Champs Elysees

IMG_5896

aku peluk tiang coz nakkan nampak le gambar tinggi hahahaha then boleh nampak Champs Elysees tuh

IMG_5901

package mengantuk lapar dan penat berjalan panjang

IMG_6073

dan ini package one day of jet lag

IMG_5904

LV yang terbesar di Paris, hari Ahad pun bukak….manusia masih lagi ramai beratur kat luar nak masuk dalam tuh….like the last time, kali ni pun aku tak masuk. nothing to look out

IMG_5915

dulu pun aku berdiri kat sini gak amik gambar hahahaha pemalas betul nak pi dedepan LV tuh

IMG_6964

cili sos yang wajib ada merata dunia pun kita berada

IMG_5928

ramainya halahai manusia, maybe ni lam jam 5 ke 6 petang gitu lah

IMG_5938

seluar aku pakai ni memang meant for winter actually, dalamnya boleh buat warm but tulah baju aku pakai tak cukup thick lah. kena pakai 3 lapis baru lagi sedap, laki aku sendiri pakai 3 lapis worrr

IMG_5940

sight seeing ni menemankan laki je, den tak berapa ler dek kan loklak gila pala mata aku heh

IMG_5964

we came back to the same spot

IMG_5979

 Tetengah sejuk ni peluk manjang memang sodap jer

IMG_5996

cari apa yang pelik di gambar hahahaaa

IMG_6013

tak larat ler teman dah nak balik naik metro walaupun malam masih muda, naik je lah cab. about 10 Euro kot, quite near by. This half day tour, by us. jalan sukati mana nak pergi takde nye gegoogle hapa coz dah 2nd time pun kan.

 

Comment: 8