Bersama Mak Merah…

bentuk point boleh ke? MIntak k.red publishkan name as ‘kura-kura’
———————————————————————————–
Alkisah ozmate aku:

- suke amik duit org,hutang x pernah byr,kite bayarkan makanan die/brg die ,bole die buat xtau.

- suke beli brg umah tanpa bgtau orang lain,last2 aku jugak yg kne bayar..(hal streamyx la ni,aku skunk kene bayar double hokey.Yang skunk ni, aku gune account streamyx sindri,account die aku xleh guna lansung tapi aku kena bayar die punya jugak,yang die pulak lansung buat x pedulik ,bukan nak tolong usahan connectkan ke ape 2 computer satu account,Yang skunk ni 2 account 2 computer),ozmate aku tuh leh buat x reti je,suruh aku bayo,mase memula masuk streamyx kat umah ni x bgtau aku lansung,tau2 name die,lps tu skunk ni die naikkan issue nak potong line,sudaaah,aku grad lambat lagik,aku juuugaaaaak kene bayo…budus piang btol la!

- asik ikut kepala sindrik

- cakap x serupa bikin…dlu dgn ozmate lame nak kne bgtau die detail segala bil..skunk ni time die kutip bil,satu detail pun x bg,bile tanye apsal x buat detail,tulis ats kertas,die jawab bende remeh..budus(dlu pernah die kate aku x byr sewa,last2 aku tunjuk bukti bank in pun die x caye,aku mara die  suruh cek bebetul,barula die buat..last2 die jwb die terguna duit tu g shopping..eeee budus btol la minah nih..tu sebab la org suruh tulis ats kertas,budus100x..ade jugak manusia mcm nih)

- x faham bahasa…org tgh tido leh kaco,tapi kalu aku ketuk,buat muke x puas hati sbb kaco die tido,kdg2 tu buat xtau jeee…

-asal nampak aku pegang duit je,mula la tanye itu ini,tanye bapak kasik sebulan bape,mase training aku dpt berapa,padahal aku da bgtau dkt seratus kali daa..budussss,lps tu minta bil tergesa2,buduh…time die dlu,bole plak die buat pekak badak,x byr berbulan2,buduh

- cakap besar…paling xtahan…

- kalu kemas rumah,suke mengarah2 org,lepas tu membebel mcm die slalu kemas(aku tgk sthn skalik je die kemas),yang paling aku bengkek die arah mak aku kemas…panas beb…isshh..mmg kuwang ajo…budus btool!!!die buat mcm mak aku nih org gaji,bodo nyeeeee!

- lps tu mcm x bg aku dok umah sewa lame2..kirenye kalo aku balik die suke aar.. aku kdg2 nak balik lambat(time semester break) sebab aku nak kemas rumah..kalo nak harapkan die ,haketuih,xde nyeww~

- mcm arituh aku beli basikal,die pelik sgt ngan aku,tanye mcm2,bapa bagi bape,training elaun dpt bape(perkara di ats citer lain,ni soklan yg same die tanye aku,soo aku repeat)

- aku slalu ckp ngan die,aku x selesa balik hometown sebab umah aku xde bilik…xdeye nak percaya..berulang2 kali die tanye…die tanye aku jawab,sampai la satu hari tu,aku geram sangat…aku naikkan sket suara,aku cakap ngan die,”ko pernah dtg umah aku kan,ingt x, kite pernah mkn kat meja besar tu,ha kat situ lew bilik aku!!!”..rase mcm nak ..dus dus dush kebabom aje minah nih….

naper la ak dpt ozmate bengap camnie~saba aje laaaa…..

kebaikan ozmate aku – ske dok bilik..so time die dok bilik terasa aman,sbb die x sibok2 nak tau pasal duit aku training..kdg2 aku takowt nak beli ape2 kang die syak aku byk duit,lagi aar byk duit die pow..kite tgh kering bknnye ade perasaan nak faham…

kalo aku ckp mkn sekali sehari,lps tu aku keep repeating xde duit,dan dan bende yg same jugak die ckp aku..padahal die slalu ckp die byk duit,aku nak beli laptop,bole plak die mcm syak mcm2..ape laa ozmate aku..lantak aku aar,pandai2 ar aku nk kumpul duit..duit simpanan aku..x kan la nak amik duit simpanan nak byr segala keperluan die..x pikir keee..adussss..tolonglaaaaaa
===========================================

ni citer baru ni plak…

well tadi…aku kemas satu umah….satu haper pun osmate aku x ucap terima kasih siket pon kowang tau aak..saba aje la..da la umah tu mcm tongkang pecah…hitam sana hitam sini..aku sental2 segala pelosok benua..tapi ape aku dapat??

Lagi buat muka x puas hati…,aku x nak pon pujian ke ape,at least aku da tolong kemas diam2 sudah la..xde la plak aku nak membebel macam die kemas umah.

Mase aku tengah kemas,bole lagi die tanye”awak buat ape?”err ape die ingat aku tengah buat peti ais…aku tengah cuci peti ais aar…peti ais tu itam giler!!lepas tu aku jawab aar…”saje je nak kemas sebelum balik”..die reply “kite slalu kemas lepas balik”(die mmg slalu pikir die je btol)..aku terpiki2 10 kali…hmm yang sebelum ni x pernah plak die nak kemas..aku x kesah pon die x kemas,sbb aku kalo tolong iklas..tapi yang jadi hilang iklasnye bile die buat suare atau soklan atau riak muke x puas hati..mmg aku pantang

tadi aku kemas lagi dapo..satu beg plastik ,aku buang segala makanan yang da berkulat2..aku sental bilik air..penat mek tau..tp ozmate i nih macam eeeey xtau la aku nak describe..sedey mek….

tadi aku naik keta dia…memula die macam happy je…lps tu die ajak aku g shopping…aku iyakan la…aku xtau pun tempat tu berbayar…dengan x malu nye die minta duit haku…hulur tangan macam tu aje..aduyaiii..kuwang ajo btol…singgit pon berkire siot…aku nye hutang die rm 2 hengget die x pernah nak bayar..aku x minta pon aku diam je,balance duit baki photostat ari tuh pun x bagi ,aku minta die buat x reti je..aku diam kan aje…tapi ari ni singgit pun berkire siot…bapak berkire kurang hajo btol!saba aje la..tapi xpela ,aku da tumpang kete die kan(at least kalo ko xnak orang naik kete ko,cakap la awal2,sebab mase ajak tu macam happy je..jom sane jom sini)

lps tu mase dalam kete die buat aku macam orang gaji…buat tu ,buat ni,bukak tu buka ni..padahal ko ade tangan bole buat aje(tapi kalu die tengah drive aku tolong ar)…memang kurang ajo..saba aje laa…kadang terpikir gak nak buat bende yang sama macam die buat….so aku pun try la malam tadi…

Memula g beli tiket wayang,kawan aku bayarkan dlu,ok aar ,kawan aku ni xde la minta mcm ozmate aku nih(aku da bayr duit kawan aku sebelum die mintak hokey,orang lain buat donno je)..

then lepas tu kiteorang makan ar beramai2,ozmate aku bayarkan dulu…then lps da abes makan,ozmate aku minta duit,”awak belum bayar kan”(dalam hati aku,ish minah ni,bertahun2 aku jadi ozmate ko,tu pun x kenal lagi ke,aku x pernah x bayar duit hutang ozmate,ozmate lame aku da kenal aku da,yang die ni x faham2,bodo btol!aku macam mana lambat pon,aku guarantee mesti bayar punya la)..memang berkira btol la minah tu…kalo aku minta die buat donno je ,slalu bagi alasan…

macam duit bill streamyx tadi,ade ar sen sen kat blakang…sebelum ni bayar duit bill air bil letrik ade balnce sen sen tu mane pegi..hish ..aku geram btol..asik makan duit orang je tau…aku geram ar minah nih…die buat aku bole,tapi aku buat die x bole…ozmate aku ni x pikior keee…aduyaii…

gi satu tempat nih…aku jadi cameraman aar…then die suruh aku pegang langsir aku dengan rela hati pegang kan la..iklas ni..

then,aku nak amik ar video,sbab kawan aku lg sorang suruh amik video…aku minta die pegang…nan ado die layan…buat pekak je…uish mase tu sedey gilerr…macam die memgunakan aku aje.

wei korang tolong la aku..macam mana nak layan ozmate macam ni…aku xmo pindah sebab aku xda duit…aku x kaco orang,slalu dok bilik,jarang tumpang keta die pun,sebab aku tau die nih jenis berkira bangat..aku xtahan dengan perangai die yang mengarah2…aku rasa macam nak menanges…

macam tadi kan kiteorang keluar beramai2…mesti ar penat…dengan bes nye die mengarah aku…” ‘nameaku’ sambung basuh baju,kite nak basuh baju esok’”(aku guarantee kalo korang dgr care die ckp mesti tensen gilerr,waitress ar slalu nampak mcm kureng sket ngan die,sbb kdg2 die minta order macam big boss)uish x menyempat2…sabaaa aar…aku tau…aku memang nak buat pun,lagi pun sepentot aku tu satu je.Kalo die punya baju berhari2…aku diam kan aje tau…xpe2…lps ni aku nak summarize kan ape die buat kat aku..then aku nak buat bende yang sama dengan dia..

Kura-kura


**punyalah short form skunk/ozmate (pening pala akak nak memaham, baca 2,3 kali baru clear the picture)….ok readers jangan ko taram short form budak nih, just concentrate on the contents yer..

Comment: 29