Block M Mall, Jakarta…

300409_jakarta 091

bila kudengar, Block M Mall, kepala otak aku dok pikir gi mana le gaya nya Block M tuh yer….we used to stay in Block M’s area last jan masa di rumah kondo Pak Host, tp kaki tidak pernah menjejak ke sini. so ini pertama kali.

300409_jakarta 089

ai have the address of the shop, but to make sure kami tidak sesat dalam mall gini, Pak Host menjalankan suara dialect indonnya to the service counter.

aku juga bisa bicara lam dialect indon tp ada jugak kata2 words nya harus ko tak paham, yang memerlukan bantuan Pak Host jugak.

FYI, Pak Host is our malaysian jugak, he s my fren my neighbour in KL. he works in Jakarta and orangnya masih lagi bujang ganteng bangat sikk…wink winkkk :)

300409_jakarta 090

btw, setelah 5,6 pharmacies di KL aku carik, even kat Jakarta ni pun aku masuk gak farmasi coz nak mencarik the Biore cleansing oil yang Raf Spore dok promotekan. Kak Ann spore pun beli siap mms aku gambarnya but seriously, memang takde. jenama Biore tu ada lah tp menda nya for cleansing oil kaler purple tu memang takdok, kl tarak, jakarta tarak.

so kak ann, pls send 2 bottles to me boleh?

300409_jakarta 094

Bodyshop di jakarta, harganya a bit murah than KL. tapi waktu ni duit rupiah naik sedikit, so kalau tidak lagiklah murah kan….berajat hati nak menambah koleksi Bodyshop tapi sampai sudah pulang ke kl, aku tak kesempatan nak jumpa Bodyshop nih lagi. haisayyy!

300409_jakarta 099

300409_jakarta 095

kamu tidak perlu terkejut atau pelik bila tengok aku jalan macam beriringian sama Pak Host, kerana ini adalah resmi biasa. kalaupun tidak bersama Pak Host, ai will walk alone leaving behind my manager. he is snapping lots of photos, sudah begitu gayanya kami berdua. aku mencari barang, dia mencari objek untuk dirakam.

Gambar2 unik yang perlu dipapar di sini dari dunia Jakarta, di dalam entry yang berlainan, which saya akan jadikan entry penghabisan yeah.

300409_jakarta 101

anw, kalau kamu masih ingat entry saya on the Professional Artist Cosmetics Martha Tilaar, inilah sebabnya. tiada rakan taulan yang datang bawa pulang ke kl untuk saya, di dalam that entry. itu adalah entry yang tidak membenarkan saya bilang yang ai was away. saya sudah belajar dari kisah lalu, ai will not tell in my blog, atau buat live blogging access anymore. so coz of that, takkanlah saya terang2 nak cakap saya yang ke jakarta n nak beli itu make up set kan?

few days before departure, ai have made a contact with PAC’s counters. punyalah letih jerih sampai budak2 GBM tu siap teponkan gak coz nak dptkan number the mall.

aku buat 2 appointments di jakarta, satu di taman anggerik, satu lagi di Block M nih, and back up di FX Senayan. tapi tetiga mall hancur lah service eiii!

so saya sudah beli, ada 2 orang mohon dibelikan make up set depa jugak.

300409_jakarta 107

300409_jakarta 104

muka aku yang dah layu tepu kay, dek seharian perjalanan dari KL, lom balik umah Pak Host lagik nih, dari soekarno’s airport terus redah nak menyoping. anw masa kat MT’s counter tuh aku menepek ngan memacam kaler dia, siap yang ngelip2 tu pun aku pakai sama…

ai love the make up set by MT.

300409_jakarta 105

300409_jakarta 110

done the short shopping thingy, mood yang ada harus nak menyopping lagik tapi perut dah memulas lapar. pas dah soping baru rasa tau lapar kan. masa lom soping leh plak puasa makan.

300409_jakarta 111

300409_jakarta 112

saya hanya minta beehoon soup, siap ada bakso tp aku tak makan pun bakso tuh. actually ramuan mee dia lain, tp aku ckp tak nak mee gemuk, tak nak tauge, tak nak pedas. ha nanti aku ajar kamu again on the travel kit yang harus dibawak. itu currency converter yang kalau dulu kak ann spore ajar at the small version, tp aku olah and buat satu muka surat A4 agar mudah pengiraan kali ni.

300409_jakarta 113

ape ke menda yang Pak Host order nih, iskk, gak tau…

300409_jakarta 119

sirman makan yang ala2 maggi, tak selera dia nak abihkan…

300409_jakarta 124

the 2 frens were talking bout the hot issue that we faced before we step into jakarta. enggak bisa aku bilang cerita itu buat masa ini. terbahak2 Pak Host mendengar citer yang happend to me itu. Makan di sini jumlahnya 70ribu rupiah, kurang lebih dalam 24 ringgit msia.

Pak Host menjadi penaja dinner di malam pertama RM and Sirman di jakarta.

300409_jakarta 128

bebanyak nama, ini nama kedai yang ko letak…Baso Malang. mas tanter om, itu malang kalau di msia lain maknanya, kalao di jakarta mungkin membawa yang pada kebaikan.

300409_jakarta 136

mencelepet di tangga Block M Mall, kerana menunggu supir datang menjemput…mahu pulang, mahu mandi mahu tidur. ini baru sepetang dan semalam di jakarta, belum lagi seharian.

Seronoknya trip kali ini, coz maknya bebas menyoping berjalan tanpa anak2, yelah aku tak yah nak jejerit kejarkan depa kan. Tapi yang tak seronoknya kami merindui anak-anak. punyalah depa mengira hari for the parents to balik, n pelbagai pesanan penaja dari anak-anak, kalah penaja MAS aku bagi punya pesanan!

Kenapa saya ditaja MAS? kerana saya antara watak yang sesuai untuk tema Ai Wanna Shop Till Ai Drop!

Comment: 15