MAS

Another sad day. 1707. MH17. 777

For the time being, this entry will be on a sticky post. Please scroll down for my new entry,

Embedded image permalink

Our deepest condolences to all the family of the crews and passengers on board MH17, may the families and friends of those on board, sabar dan sesabarnya, diberi kekuatan from this dugaan besar buat MAS to our country Malaysia.

ALFatihah.

Comment: 3

1Malaysia flashmob by MAS

48hours sponsored post.

Apa perasaan korang semua bila balik ke tanah air setelah lama di perantauan disambut meriah siap ade scene song and dance. Siap ade joget+lagu Hindustan ‘Aankhein Khuli’ dari movie Mohabbatein lagi ? Bertambah-tambah happy la lagi dok? Dah la dapat pulang ke tanah air Malaysia tercinta, disambut pulak dengan scene yang meriah 1Malaysia. Hilang terus rasa rindu!

I saw somebody tweet the other day pasal benda flashmob ni, terus aku terjah link dia. Seriously I LIKE it very much! +1000!!! It was totally unexpected and unusual scene dekat Arrival Hall Level 3 KLIA.

Boleh nampak orang ramai tercengang, tersenyum, tersengih macam tak percaya dan tak kurang juga tumpang sekaki hahahaha but all were enjoying it very much.

Have you ever watched Malaysia Airlines cabin crews in full uniform dancing and singing together? Nice move like jagger hiks

Memang 1Malaysia flasmob ni. You can tell by just listening to the songs. Of cos la start dengan Malaysia Airlines’ theme song “We fly” diikuti dengan Janet Jackson’s ‘Miss You Much’. Then lagu Rahim Maarof’s ‘Istana Menanti’ siap dengan acapella, lepas tu lagu Hindustan ‘Aankhein Khuli’ siap lari-lari nyorok belakang tiang KLIA tu hahahha, follow by ‘My Boyfriend’s Back’. Belum habis lagi, the next song pulak Richie Ren’s version of ‘Lang Hua Yi Duo Duo’ dinyanyikan oleh Chinese tourist siap ade bawak flag group tourist lagi. Tapi yang best sekali ialah lagu ‘Rindu’, aku siap tak sangka, ingatkan makcik-makcik tu tunggu orang balik, rupanya depa yang joget nyanyi bagai, then ‘Balik Kampung’ dan ‘Signed, Sealed, Delivered,’ featuring Malaysia Airlines cabin crew in full uniform!

This is how Malaysia Airlines welcomes the New Year 2012 with a BANG!, exciting and energetic start. Tambahan pula dengan diorang punya A380 planes yang baru plus kerjasama dengan Oneworld Alliance, semakin lebarlah sayap Malaysia Airlines terbang :)

But seriously, korang should check out the video. So much fun and entertaining!

Khidmat pesanan masyarakat MAS is brought by Redmummy.com

Comment: 20

Jom buddy-buddy with MAS MHbuddy!

48hours sponsored post, pls scroll down for new entries

Cuti sekolah yang lepas dah pergi terbang ke Langkawi, ingat cuti sekolah bulan June ni nanti nak terbang lagi la bercuti. Kalo last year bulan June dah pergi Europe layan summer, ingat this year nak pergi Australia la pulak, nak main snow hiks :)

Biasa nak check or booking flight selalu pergi directly kat MAS website jer, tapi this time jeng jeng jeng ai buat dari facebook jer u. Ha korang sure tak tau ni…

Ce citer ce citer kak red camne nak buat tu…

Ye la nak citer la ni…


Baru-baru ni MAS ade memperkenalkan satu applikasi baru yang diberi nama MHbuddy

Apa MAS nak buddy-buddy ni Kak Red?

Ok MHBuddy ni ialah Facebook application yang membolehkan kita untuk buat checking, untuk membooking and even check-in flight. And of cos juga untuk kita to manage our flights, kot-kot nak tukar date or time ke dan apa-apa jer la. Dan since Facebook ni tempat kita dok share things among our friends, so dengan MHbuddy ni pun kita boleh share our trip details dgn kawan2 FB kita tu. Kasi depa jaki sket hahahaha, iskk bukan nak kasi jaki, kan sharing is caring dok?

 

Ok balik pada ai punya Oz trip ni, ai pun start la nak book flight yg bersesuaian dengan June punya school holiday ni.  Ala kalo korang biasa dengan MAS punya website, MHbuddy ni pun lebih kurang sama gak. Buh the destinantion, date, class semua bagai & just click search.

Ha kuor dah flights yang ada, 2 available flights ke Sydney on the selected date. Yeyyy. Ha tapi pasan tak the blue box bawah tu? “None of your friends are travelling to Sydney at this time:(

Memang bersesuaian la dgn nama buddy dia ni, MHbuddy can automatically lookup kawan-kawan FB kita kalau-kalau ada yang pergi ke destination yg sama dgn kita tu. And once kita dah book the flight, kita boleh sharekan the details to our friends, or make a suggestion to them, mana tau kot-kot depa pun nak join sama, so boleh la buddy-buddy gitu.

Tambahan lak dengan MHbuddy ni kita boleh siap select seats yang kita nak and kalau ada kawan2 FB yang sama flight, kita siap boleh select seats & pilih untuk duduk together-gether lagi. Memang btul-btul buddy la hiks

Cool giler apps ni, if I’m not mistaken, this is the 1st apps in the world can do like this. And since everybody is facebooking now, dengan adanya MHbuddy ni, booking a flight jadi lebih menyenangkan dan sungguh mudah. On top of that we can share our travel tips, experience & itenarary among our friends as well without leaving the FB :)

So now while facebooking, you can also flightbooking :)

 

Oh btw, trip ke Oz tu hanyalah angan-angan semata-mata… kena korek tabung dulu cukup ke bajet akak ko ni nak terbang ke Oz tu :(

but weih..mana tau, bebetul ai pi Australia, hah sure sume nak jadi MHBuddy I kan?

Khidmat pesanan masyarakat MAS is brought by Redmummy.com

 

Comment: 57

For MAS

IMG_0148

IMG_0155

IMG_0157

IMG_0158

IMG_0159

mak tertidur awal malam tadi, antara dalam sejarah. tak usik blog langsung.

sesedor dah kol 315 pagi hahahahhaha, updating this

and terus tidur balik. Minggu ni kupancit sangatlah, event back to back, hujung ke pangkal, utara selatan. Dapat rehat jap malam tadi, tertidur terus k at sofa, laki suh masuk bilik pun wa tak layan (eh apesal you tak angkat je bini uuuu? berat?? muahahahahah)

so entry nih.  gambars tanpa captions :)

Comment: 70

Economy to Business Class via MAS

IMG_3967

aaa kali ni pi Bali dok couple jejauhs ket. Girls setempat, boys setempat…malas nak mintak tetukar coz kita antara family yang terakhir boarded!

IMG_3972

pertama kali dalam sejarah aku menunggu kat counter check in lama gilerrrrrrrrrrrrrrrrrrrr! pelik jugak coz macam ada masalah, rupanya masalah yang best bila MAS upgradedkan the 4 of us nya seats from Economy to Business Class, not just 1 but all Red Family!

IMG_3973

Tickets ni dah issued lamaaaaaa…almost a year. aku dah reserved seats sesiap jugak. bila check in rupanya depa cakap airbus nih dah tukar ke yang besau….so economy seats are all fully booked! mang haik!

IMG_3980

makanya depa upgrade kan kami ke Business! wah syokkkkkkkk ler kan! giler tak syok!

IMG_3988

best betullah for 3 of us merasa sudah naik business class.. Sirman dah banyak kali experience

IMG_3993

abang tak boleh dok diam, jap ke sana jap ke sini. aku dapatlah rehat tidur sekejap. coz we woke up at 5am to catch to this flight. kol 6lebih pagi dah kuor umah….

IMG_7047

the kids dah been looking forward for this Bali trip, lama sangattttttttttttt. Tu pasal aku lenjan bawak depa jalan2 dulu baru aku sunatkan si abang tuh. eh abang dah bersunat. will story that later in RM yek, tapi kat twit wa dah show show pictures

IMG_7053

sedapnya gegirl makan…tapi banyak aku yang abihkan jugak coz dia ni makan banyak songeh

IMG_7054

IMG_3982

takkan depa nak upgrade kan bebudak jer, mana boleeh, we are family, anak2 aku tu budak2 lagi….

my nasi lemak, not so delicious lah. but coz dok dalam business, wah syokkkkkkkkkkkkkkk! kalaulah semua trip dapat upgrade to Business kan ke best. specially the long haul nya flight. Balik tuh kita naik economy, abang and gegirl mengada demand nak dok business. katanya seats economy kecik, sempit tak best. ngehhh

banyak la korang!

Jom kita layan cerita Bali pulak yek!

 

Comment: 16