Curtains from Indonesia memang TERBAIK!

IMG_5594

macet di Indonesia memang terkenal…baik di Jakarta, Bandung, mahupun Medan. samo jer macetnya. Our trip 3 hari is very short one, means 2 hari sahaja untuk berjimba. sehari Ahad tu tak leh kira coz by noon dah nak masuk airport balik kl. wpun paginya boleh lagi nak bersoping ligat.

so anw kita lupakan kejap citer van’s service aka driver yang kureng itu…terus ke Pasar Ikan atau dikenali juga Pajak Ikan.

aku kalau tak kerana google, takde nya aku nak pi pasar ikan ni kot…

IMG_5608

Supir bawak kita ke deretan kedai yang jual langsir. huh banyak ko, aku masuk kedai pertama, dan kedai tu jugaklah kita kawtim. takde dah aku nak pi kedai lain. wpun tempat lain ada jual, tapi pi tempat lain pun konsepnya sama gak…antara depa boleh buat or idak.

ini kedai pertama aku masuk memang tokeynya cakap tak boleh buat. ada ke patut dia kata seminggu baru boleh siap. Langsung saja aku sound ‘haritu aku buat di jakarta, 3 jam saja sudah siap dong’

iya ibu tapi di sini aku enggak bisa siapin, kerna yang lagi sebelum raya juga masih ada yang belum bersiap

wah gila lah kan seminggu. ko ingat aku dok Medan.

IMG_5620

melambak gila kain langsir, dari panelnya, rail, kainnya, tombol, apa yang ko nak?? semua adoooooooooooooo!! satu je takdak, kain langsir kaler hitam, bunga merah darah tarak. kain tu dah habis. coz aku dah ada merah merah berderet, so aku nak lah hitam jugak pastu ada bunga merah sket wah gitu. tapi nan adoooooo!

IMG_5613

so aku pun blah, ater takkan nak tempah jugak dah seminggu baru siap. tapi saje je kot depa gertak heheheh nak tengok betul ke kita ni nak menempah. Kat Indon tu apa sahaja yang tak boleh dibuat. segala jenis sumber rezeki depa boleh bikin. so mustahillah tak boleh siapkan langsir aku dalam masa sehari. coz curtains umah aku tu yang korang suka bangat tuh, 3,4 jam jer diorg siapkan dulu waktu di Jakarta…

so designer cakap dia bolehlah siapkan jugak, tapi bukan sehari. Pagi Jumaat aku tempah, by Sabtu sore boleh dihantar ke hotelku. yippiiiiiiii!

so first task:

1. pilih jenis kain dan corak

2. pilih design langsir

3. pilih panel

4. bayor deposit – half of it

5. pi balik ronda2 Medan, esok depa hantar ke hotel… :)

IMG_5624

actually waktu ni sume family aku tunggu dalam van coz lama nau kan aku dok pilih kain langsir. tapi pelan2 jap tuh mak aku datang, mak mertua ku pun datang jenguk. hangpa tau…aku dok situ pilih kain langsir, setitik air pun dia tak bagi. tapi bila mak aku datang, dibaginya kerusi, dia bukak sekotak air offer kat mak ajah. waaaaala weiii! power tol lah kuasa mak ajah nih.

tokey tu cakap dia macam tak terlintas gila nak offer air kat aku, tengok aku busy betul dengan mencarik kain langsir kan…

hah belakang mak ajah tu lah 2 contoh kain langsir yang aku pilih. eiiiiiiii dah siap kooooooo lawaaaaaaaanyaa! sumpah cantik, tak caya tanya Fifin. eh ok tak leh nak tanya dia, korang tak kenal dia. ha tanya Rose GBM, she came to my house already and saw the 1 big box of langsir. cantik kan rose????????

IMG_5626

hardest part is to choose the pattern. aku tak boleh pilih pattern design yang sesusah, coz tukang jahit tak bolehlah nak siapkan yang remeh temeh ni in 2 days. kena amik design yang simple, simple2 pun dia punya ring, panel pun dah malatop top top!!! eii suka betul aku. puas hati lah sangat….

harganya yes cheaper than malaysia. langsir untuk sliding door rumah aku tak boleh main beli siap coz aku naikkan kayu panelnya tinggi ke ceiling (tok ID cakap rumah kecik kalau nak nampak besau langsir kena tetinggi sampai ke ceiling panelnya) memang betulpun. aku setuju cakap tok ID itu.

anw aku tak de lah amik langsir sampai untuk satu rumah. unlike ada orang tuh, pindah rumah baru, sampai 10 tingkap langsirnya dia tempah kat Medan nih.  aku tempah 2 sets, dedua warna merah, siap ngan layer nya lagi, ada merah and ada hitam.

tunggu tahun baru lah nanti aku pasang langsir baru yek. for me no new langsir for raya maya, ni sebab dah berlambak langsir baru ada, so kita bantai tukar2 ikut sukati aku nak tukar bila dan pakai apa heheheehhe. rumah sendiri kan, sukatilah kan ko nak pakai bila pun. apehal nak tunggu raya plak.

IMG_5634

ini kedainya yang kita pergi. tapi esoknya kita pi pasar yang lagi famous penuh gak orang jual langsir kat situ, the Central Pasar tapi kat  situ rata2 aku tanya sume boleh siapkan curtains in 1 minggu, not 2 days. hanya di Pasar/Pajak Ikan ni jer boleeh siap in 2 days. very lah rezeki ku.

aku pi sana bawak 3 luggages, 1 je penuh berisi. 2 kosong coz memang nak balik bawak langsir. tapi bila balik, depa dah siapkan pack dalam kotak and wrapkan lagik tuh. oi yai, sampai abang kastam KLIA ikut belakang lah ko. ha tu nanti kita cite kejadian di KLIA :) so bila dah depa sumbat dalam kotak, terus sahaja luggage aku jadi kosong. hahhahaha….dah dimudahkan kerja kan.

Tapi langsir ni tak bolehlah nak kirim suh orang belikan. Aku datang pun dah siap2 bawak ukuran langsir rumah aku, sebab kalau ko tak tau ukuran, menggagau lah ko kang nak agak2 berapa meter pulak. dulu pun masa tempah langsir kat jakarta, aku tak bawak ukuran, coz tak terpikir pun nak beli langsir, but sebab kebetulan adik aku ada kat umah aku, on the phone ler terus suh dia ukurkan!

mak mak aku tak minat heh langsir2 nih, depa shopping lain. laki aku pun tak kisah aku beli langsir ni coz dia memang tau harganya berlipat ganda murah beli di Indo dari di Malaysia. Oh ye aku tempah 2 sets kat sini, satu lagi aku beli dah ready made dari Central Pasar. merah gak tuh . Nak tengok gambar proper langsir tu nantilah, bila dah pasang baru kita al tayang yek :)

tapi serious cantikkkkkkkkkkkkkk!! sapa2 pi Indonesia, jangan lupa tempah langsir kay! 5thE tanya kain set pengantin? wuii sabau yek…mengelip2 segala jenis ngelip bling2 punya baju pung ado!

Comment: 31