The very very first day!

IMG_8041

camne first day korang kerja yek?

camne plak first day korang jadi makpak yang anto anak bersekolah di tahun pertama?

tipulah kalau tak busyyyyyy, wajib amik cuti for the first 1-2 days kan kan kan?

so Gegirl pun dah masuk Year 1 hoyehh…..!!

IMG_8029

her Sek Agama session is in the morning. kooo! hari pertama ada 3 orang, kejap tu masuk sorang, esoknya masuk lagi sorang. so in total for Sek Agamanya nih, murid Tahun 1 hanya 5 orang sahaja. 4 girls, sorang boy. eloklah tu, sikit jer students senang ustazah nak monitor.

Oh since Abang dah masuk Year 4, tak yah dah nak bersidai kat sekolah dia, buat malu dia je kang….pagi2 tu cam biasa bapaknyalah yang nganto. Pastuh kita uruskan Gegirl masuk sek agama nih. kita tinggalkan kejap dia kat sekolah, and lari to satu lagi sekolah agama coz she s in waiting list for that school, reason aku letak dia kat situ waiting list coz masa kita register Gegirl nih, katanya hanya dia sorang sahajaaaaaaaaaa student Year 1.

Tahun lepas record sekolah agama tuh hanya ada 3 orang jer pelajar tahun satu for sessi pagi. ramai yang sessi petang….

Dah tuh patah balik kami laki bini ke sek agamanya semula coz nak tengok dia rehat. Budak ni senang jer, dia bukan jenis membeli sangat macam abangnya. abangnya belanja 2 inggit, bekal dibawak lain, pau atuk lain hahahaha…

belanja Gegirl wajib singgit jer, tapi dia tak pakai, she simpan lam tabung. dia kan nak pi Hong Kong!

IMG_8033

huk aloh, aku pakai gini dah macam ghoman mak ajah aku jer…mek pinjam tudung helper aku. i bought it for her from Medan pastuh tudung2 aku sume nak jenis berpin2 bagai, heh rimas ler so pinjam je yang ni dari dia. dah ajar kat mananya nak makan, kita pi uruskan bayau yuran pulak.

aku sampai tertidur2 tunggu kat kerusi meja budak sekolah tu coz sirman dok settledkan yuran, ke main lama. ngam2 jer abih bayau, session Gegirl pun dah habis and apa lagik, balik laaaaaaaa!

balik siap mandi lelaju makan maknek bagai…siap for NK’s school.

IMG_8043

luckily kita dah pi orientation, bagnya tu berat ko, ngan buku teks bagai. buku kerja blom dapat lagik. memang takde dia nak sandang bahu pun, main tarikkkkk jer. at this hour, hujan belum lebat lagi. baik jer masuk dewan, terbaik punya hujan lebat turun.

both of us dah risau, macamana le pulak anak bujang aku  nak balik tu kang. we had to stay here for Gegirl’s first day, abang tu balik naik bas sekolah. nak lepas ke pagar pun dah lebat….

so sambil aku temaning gegirl, bapaknya pi redah hujan lebat carik abang…

IMG04033-20110103-1232

aku rasa kapasiti makpak masuk sekolah lagi ramai dari budak2 hhehehehe….! sejam gak lah HM and cikgu dok bagi briefing, naik lenguh kaki berdiri. dahlah mek tak paham menda pung.

those yang tak tau, anak2 aku sekolah cina dar…..

abangnya sessi pagi, adiknya sessi petang.

IMG_8054

peace :)

mek terjelepok lembik coz memang penat bangat satu hari bersekolah ngan anak2…

abih jer masukkan gegirl dalam kelas, kita kena tunggu coz cikgu ada panggil mak pak for checking on some forms. n so we need to rush back coz nak hantar abang pulak to sek agama. kalau hari lain memang atuknya yang hantarkan but since we are around, kitaorg ler kena buat. kasi atuknya off day.

abih koman sampai umah ngam2 jer abang nak kena pi sek agama pulak, aku dah terjolopuk, dapatlah makan sket lagik and rehat jap.

Then nak2 dekat waktu rehat Gegirl, kita kuor balik umahhhhhhhhh pi NK balik. hah ko!

IMG_8055

Coz budak muslim tak digalakkan makan kat kantin, so biasanya depa nanti yang muslims ni dok makan setempat kat bawah gazebo ke, pandai2lah diorg carik port. kitorg terlambat sket on first day, sudah budak ni pi bondong2 ikut kawan2 dia makan kat kantin. makanan dibekalkan yek. anak2 aku memang sejak dari kindy, bekal bawak dari rumah. apatah lagi sekolah cina, harus wajib bawak bekalan.

tapi gegirl ni steady jer, dia senang berkawan, and mesra alam. masa umur dia 4 tahun dulu tu jer dia meraung2 melalak bila kena tinggalkan kat kindy, la ni dia siap halau makpaknya balik.

Terus abis rehat, sirman nak pi settled benda lain pulak, aku dok mintak dia hantar aku balik dia bolayan, kenalah aku bondong ikut sama. badanlah penat capek tahap mata mengantuk dari pagi bertangga kat sekolah sana sekolah sini…abih settled balik jer, aku terus tidurrrrrrrrrrrrr.

yet kerja sirman tak sudah lagik. dia sambung pulak jemput abang and anto balik. rehat kejap, kuor balik pi amik Gegirl pulak.

huh

meletup satu hari ko dek penangan budak2 nih nya sekolah…

2nd day shift aku light sket hehehehe…..

We are so happy and proudly tengok anak2 dah masuk sekolah. Sirman sampai sengih2…eii anak2 kita dah besar yek, dah sumer sekolah rendah.

sumernya bunyik macam anak ramai jer. padahal 2 orang jer.

hah leganyaaaaaaaaaaaaa! legaaa betul. anak2 pi sekolah, mak pak sama busy.

Comment: 20