Lauk-pauk sewaktu pantang bersalin…

Kuala Lumpur-20120109-00225

First few days selepas pulang dari hospital, sukatan nasi adalah agak banyak, pun sebenarnya kalau biasanya mmg tak banyak tapi sebab my determination nak kurangkan setiap input so memang force to it. Ni pun c/lady yang suh makan banyak a bit coz katanya kita start potong sukatan slow pempelan.

Thats siakap dikukus lada hitam and sayur, sunkist atau limau mandarin wajib untuk lunch hour.

oh lupa btw breakfast aku adalah milo + roti bakar sahaja. Dah masuk 3rd week aku stop roti bakar, semata minum milo jer.

Kuala Lumpur-20120116-00244

ni aku tak tau le apa nama kuah siakap tuh, but diadunkan sama dengan bayam merah, masuk 2nd week bayam merah tu aku tak mau telan dah. 1 lauk cukup untuk tekak aku ler. Air aku tetap sahaja, bukan air suam but air herba tea Tanamera. Air suam aku minum bila dah haus sangat coz usually bila aku lepas pump jer, memang tekak mintak minum sesangat. Janganlah paksa diri untuk tak minum air langsung coz dahlah minum pun 4 kali sehari jer so kena jugak bagi energy untuk air suam.

For malam, amik epal yang dikupas kulitnya yer. Tapi aku biasa makan 2,3 ulas jer..naik jemu bila masuk 2nd week.

Kuala Lumpur-20120119-00263

Minum petang either milo or black coffee memang boleh, but nak buat cicah ngan biskut crackers, biasanya dengan milo lah. Selama hampir 44 hari, rasanya 20 hari je aku mampu makan biskut tuh….seperti biasa, tekak aku dah ‘ooo bosannya makan ko’

IMG_8065

Btw, aku cerewet tang ikan, aku hanya nak makan 2 jenis ikan sahaja either tenggiri or siakap. Siakap mahal kay, but itu jer yang aku suka makan. Minggu pertama ada ikan2 lain but pastuh i told c/lady aku tak nak dah ikan2 lain tu bagai. So atas nih ikan siakap buat masak kukus lada hitam. Makanan dalam pantang aku sumernya kukus and rebus.

Belah kiri tu sekali pulak ikan bilis yang diblend sama ngan lada hitam. Taruk banyak dalam pinggan boleh rasa ler pedasnya. I usually makan sorang2, my family lunch and dinner lambat. Waktu lunch aku biasanya between 11.30am to 12.30pm. Dinner pulak between 6.30pm to 8.00pm.

IMG_8069

Ni tenggiri masak singgang tapi ikut style masak utara, my c/lady banyak buat cara utara. The first week aku tak suka betul ngan halia, but lepas kena ‘basuh’ ngan mak aku sendiri, so aku mengalah and makan gak halia tu macam makan limau mandarin/epal. Berkeruk kerak aku kunyah. Sedap….kalau tak aku yang kentut, RedBaby yang kentut kuat heheheh…angin lor!

IMG_8072

Lauk ni lagi sedap, macam sambal tapi bukan, sos tiram tu pastuh dicampak2 ngan lada hitam halia. Kan aku cakap aku nak 1 lauk jer…1 pun berselera, memang sedap. Again, ikan siakap. aku tak nak ikan lain. First 2 weeks of berpantang, totally ikan sahaja.

No ayam, coz c/lady aku bagi ayam hanya on 3rd weeks but kalau ikut mak aku jaga dulu, hari2 dia belasah ayam. Siap le membadak!

IMG-20120123-00285

Masih lagi ikan siakap tapi kukus dengan sos tiram but dicampur with sayurs. Dah aku tak nak 2 lauks, so dia masukkan jugak sayurs or broccoli dalam main dish aku. Limau mandarin or sunkist tu kira sebijik memang aku habiskan jam2 tu gak.

Kuala Lumpur-20120123-00286

huh sedap nih! siakap kukus bersostiram with broccoli dengan halia lada hitam bawang putih.

Kuala Lumpur-20120126-00299

Ha ni masak singgang kering…tenggiri bawang merah. Pun yang c/lady aku masakkan gak….

Kuala Lumpur-20120126-00300

Dicampur adunkan dengan hati ayam sebab ni minggu ke3 dan ke 4 boleh makan ayam. Tapi 3rd week tu dia masak ayam 2 kali seminggu, aku rasa bahaya dek berat badan yang tak nak turun for that week so aku suh reducekan ke once a week je ayam tuh.

Kuala Lumpur-20120126-00305

Penghujung hari, biskut crackers tinggal serdak jer…. ahaks! RD beli lagi 2 packets, anak beranak memang suka makan nih but tekak aku dah ‘no no no’

Kuala Lumpur-20120127-00318

Minggu terkahir, fav betul aku ngan siakap kukus nih….

IMG_8141

ni dapat cilok yang mak aku sendiri masakkan. perkh, mak aku kalau buat segala jenis tumbuhan dia letak, lagi menambah seleranyaaaaaa. Sama jugak dikukus siakap aku, or tenggiri or ayam. Sorry takde lauk ayam diamik gambar coz temptation nak makan lagi kuat dari nak mencapai camera. Sedap siot, isk tak boleh makan sokmo, tu lagi penambah berat sangat.

Ada 3 orang yang masakkan aku during my confinement, my c/lady, my mak mertua selepas c/lady aku habis 30 hari service and also my own mak bila mak mertua aku balik rumahnya over the weekend and cuti panjang.

Jadual kena ikut… roughly:

Bangun pagi by 7-8am, gosok gigi and minum pagi. I amik Milo sahaja.

Selepas baby dah mandi, 8.30 pagi, kita mak pulak mandi herba. Entry ni untuk makan minum pantang sahaja, proses berpantang lain aku citekan dalam Tanamera yek.

11.30am – 12.30pm – Lunch

400pm – Mak minum petang while anak mandi, leh amik milo or kopi o (crackers, roti kosong or dibakar)

4.30pm – Mak mandi herba

6.30pm – 8.00pm – Mak dinner

Digalakkan minum black coffee or air suam di waktu malam, atau dilapik perut dengan roti kalau terlalu lapar. Semua lauk pantang, banyak yang cilok sama boleh dimakan dek seisi keluarga. Ikan siakap aku tuh jadi fav anak2 pulun baik punya, apatah lagi ayam wuii…

Ingat gak, jangan drastik sangat kurangkan nasi, tapi final week aku berpantang, nasi dah macam sejemput jer….so main2 gatah lauk jelah. Resepi masak lauk pantang nih, main campak2 jer asal banyakkan halia muda, kunyit, bawang putih tu ko malas nak hiris ko ketuk jer, sos tiram or kalau dah 4th week buat sambal kari kering jangan taruk santan perkhhh, itu abang makan 3,4 pinggan, meleleh2 aku tengok depa makan bertambah.

First 2 weeks aku makan ikan lunch separuh, half lagi waktu dinner, kemudian naik 3rd weeks onwards aku makan ikan separuh tu untuk sehari, kes nak mengurangkan lagi berat but mak aku marah coz ikan tu protein, salah kalau kita kurangkan, badan tak naik pun. So jangan salah paham  kalau makan ikan banyak yek, lagipun dah berkukus and berebus, not to worry lor.

Inilah yang aku makan untuk membanyakkan susu badan gak, pasal susu badan punya cerita itu nanti lain entry yek…Anw, selepas makan, hendaklah molek minum air selepas 30min berhadam. Ko boleh? hahahah aku tak boleh mak….

Ko lapar lagik ko belasah halia muda tu buat macam makan buah hahahaha terbaikkkkkkkkk!

Comment: 53