Melaka Raya 3 Syawal…

 

IMG_4656

ini rumah yang kami duduk sepanjang 2 malam 3 hari kat Melaka. a homestay, belongs to my reader Farah. Sepanjang dari KL Melaka aku asyik browsing carik apartments or homestay yang kami satu family ni boleh duduk, about 24 orang termasuk kids. sambil jejerit di twitter, pusing sana sini last2 aku amik yang dari my reader coz one unit boleh sumbat reramai.

ada tu lain kena amik 2 units rumah.

IMG_4659

tu pasal kita boleh berposing ramai2 dalam nih with 24 orang. wpun orangnya tak cukupkan….adik beradik ada yang takde and ipar duai apatah lagi mak pun takde, boh jugaklah bergambar sama

IMG_4662

dah nak dekat tengahari le jugak baru kita kuor pi menyambung aidilfitri Syawal ketiga di Melaka.Tapi sebenarnya nanti malam 3 kereta akan pulang terus ke KL but me my family, Abah + 3 orang anak buah + Epi stayed. Aku tambah lagi semalam duduk sini. ada hal lain.

RM200 per nite. so total RM400 for 2 nites.

IMG_4664

so far best je dok sini and plan to stay here lagi kalau ramai2 nak tidur Melaka jugak. But kalau aku berlima Red Family memang  taklah kot coz the house is big. yang ni memang wajib beramai2 tidur sini, tahun depan insyallah kalau balik Melaka lagi nak lagi book sini.

Farah – akak auto booking setiap 2 Syawal ok?

IMG_4666

Rumah ni ada 2 halls, ada kitchen besar but mbe next time boleh letak dapur masak kot coz so bolehlah kita nak panaskan lauk ke hapa senang. ada 2 bilik air, ada 3 bilik + 1 loteng. semua bilik ada aircond cuma masa kita datang master bedroom punya aircond tak kuat, jadi harapkan kipas je lah. Basic things semua ada ler lam nih, tv with Astro pun ada jugak. But coz first night kita sampai pun dah nak almost midnite so nak tengok tv mendanya pun.

Anak-anak buah aku siap dapat wifi percuma lagi, ada le jiran tetangga yang tak password protected depa punya wifi heh…

IMG_4671

hoi banyaknya gambar family, mampu letak ni jer lah…

IMG_4685

i am always the ‘over’ between them :)

IMG_4687

tudung biru kakakku

tudung purple adikku

IMG_4702

baju kurung ni simple tapi sebenarnya best pakai coz ada zip di tepi kiri kanan untuk breastfeeding. Dijahitkan oleh Amy Sweetdarling. bukan sponsored, bayau ler. so korang pun kalau nak suh Amy jahitkanlah. ada 2 pasang aku buat gini.

IMG_4703

aku paling comel. yes thank you.

IMG_4682

 kakak ni muka dia kena make up dek sepupu makcik dia ler nih…

anw mata dia ada sepet coz malam tu dia kena gigit ngan apa tah. sian bengkak  sepet pun ye. dahlah ko mata sepet cam cino

IMG-20120821-00170

Sherwood served me for the Melaka Raya

tangan harus bersingsing coz nak uruskan anak kecil tu hah

kehkehkeh masa kendujri kahwin and raya je aku beremas berlian :)

IMG_4709

mata adik2 ipar aku ni memasing. wohai…biru hijau bagai

IMG_4723

wpun bising, kalau dia nak membuta apa dia kira!

IMG_4725

aku bawak balik semua ipads, semua direbutkan!

IMG_4735

takpelah makan tangan kiri, tangan kanan dok kendong anak

kek umah makcik ni sangat sodapppppppppp, satu mangkuk tu habis aku telan sorang

IMG_4707

one of the uncles house di hemm…Bertam Ulu

IMG_4746

Pak Aji saja cabut kopiahnya pinjam topi abang…tapi muka depa 2 sama tak? itu Pak Aji dan Abangnya….

IMG_4761

bapak aku ni dok sokmo semedang pi Mekah, sampai pi beraya pun bag tu pun dia buat macam gaya pi Mekah jugak…

eh baju raya dari malam raya yang kita beli. the seluar too :)

aku nak belikan merah bapak aku sokmo tak kenan, takut dia tua2 pakai merah katanya

IMG_4794

ko mampu amik buah rambutan gini kat kampung orang? ahaks…pakcik makcik aku bagi amik, so RD pushed sket keter and suh anak buah aku capai amik. yang lain kutip.

IMG_4790

ha carikkan lagik. kalau tak Abang yang kena panjat amik tuh

IMG_4814

satu bag kita dapat rambutan tuh. sodapppppp! pastuh buat belasah makan kat beach

IMG_4835

di rumah late arwah ayah Pak Aji, ada mak tirinya lagi

aloloo RB, kat sini abang kakak ko busy depa coz ada kawan lain kan

IMG_4837

budak2 kolumpo jakun ngan lembu. dok sibuk nak kejar lembu heh

IMG_4877

asalnya aku nak bergambar sorang je ngan abah aku tapi ramai betul yang tetiba datang menebeng samaaaaaa

 

IMG_4895

tak kira, leh bagi makan jugak walaupun atas kereta orang

IMG_4897

hahaha beranganlah ko kan…

abang kakaknya tak duduk sama lam kereta coz semua dah bertempiaran dok ngan cousins memasing. anak2 buah aku yang bebesau je dok ngan aku lam kereta nih

IMG_4903

ada satu game depa main

ha game tu le yang sampai ada ipad retak kan kan kan??

IMG_4920

begini ye

dok tepi beach makan rambutan. asalnya nak carik cendol tapi rupanya cendol tu tak pernah ujud di sini ahakskskskks

IMG_4930

pastuh 2 kereta pulang dulu. 1 kereta pulang after the dinner kat Umbai nih, 2 kereta tinggal lagi semalam

IMG_4945

aku sempat borong caftan kat sini untuk teman dan jugak untuk mak and mak mertua. nothing for me. RB tu hah bukan tidur tapi ngah bercakap2 ngan maknya. dia kan suka menceceh, nak tidur pun ye jugak sambil dengo tengok maknya. Kita balik semula ke homestay at almost midnite jugak.

IMG_4884

tahun lepas kat pokok ni jugak bergamar

2 years ago pun sama, gambar aku lelompat solo di sini. rumah makcik ni best, depannya ada beach :)

watamat. for today.

Comment: 13