Happy for Kakak…

Apr 19, 2013 | Tao yee by redmummydotcom on Keek.com

keek atas nih, abang mintak tolong maknya spell check, or was it dictate check, coz dalam masa few min private tutornya nak sampai. hahahaha! kelam kabut betul anak sulong aku tuh.

IMG_2882

aku joined depa dah late petang, kedai basikal near by umah mak ajah. masa tengok2 basikal, kena bawak mak, pandai le mak mintak nego kurang2. Gegirl dah berzikir nakkan basikal yang dijanjikan. For getting the No 2 position dalam kelas….

tu pun masa aku sampai, muka dia dah pepoyo sentap.

Basikalnya takde stock!

 

IMG_2889

abang pula dah menyorok membawa diri, merajuk. coz dia tak dapat. few years ago kita memang belikan for both of them. hadiah. placed kat umah neneknya.

but dah lama ler, ada basikal depa tu, tayar pun dah dicuri dek orang. teruk betul, tayar basikal pun kena curik tuh, orang panjat pagar rumah mak pak aku. Hish.

dah usang jadinya basikal memasing. Abang tak dapat basikal coz dia punya result exam tak up to standard, not below 10, or not even below 20 in the class. Quite hard lah for anak melayu nak dapat around that in chinese school, but tak semestinya tak boleh at all.

ada lots of improvement sejak aku engage private tutor untuk all of his mandarin subjects. But bukan murah2 alanglah aku bayar, sokay, for my son. Dia berhak untuk merajuk, dalam kereta aku dah nak mengalah je belikan jugak coz dia dah menangis sedih.

tapi bapaknya lagi kuat kental hati, a BIG NO.

tengok, aku walaupun garang but kalau dah anak, hati mak sure nak berlembut gak. Masalahnya bapaknya yang korang rasa lagi lembut ngan anak, yet lagi garang and keras dengan anak. so bapak tak bagi jugak.

makanya…no no ler kan. kuasa veto kat bapaknya. kalau apaknya travelling, sure aku belikan gak anak aku punya basikal tuh.

Apr 21, 2013 | Basikal baru for getting the no 2 position by redmummydotcom on Keek.com

 

IMG_2948

The next day, kakak got her new bicycle. merah lagi. ada gear apatah. RM280 dapat RM250. We both RM RD share2 to buy this for her. part of our agreementlah, suka betul dia. Berdoa dok tunggu hujan berenti. Pastuh siap kemaskan rumah, dapur, kasut2 sekolah, biliknya kasi licin cantik.

ater…dapat basikal baru kan.

IMG_2945

abang yang memula sedih, kemudian dapat menerima hakikat. But bukan dia tak sharing pun bawak basikal adiknya. Walaupun aku negotiate jugak ngan dia, he can use his money RM150, and balancenya lagi RM150 mom boleh top up kan. Tetap dia tak nak! takper ler he redha pinjam basikal adiknya.

Kakak ni pun sebelum dapat basikal, aku cakap ko jangan tak share2 ngan abang yek.

kenapa pulak abang nak pinjam basikal kakak?

hidup jadi adik beradik- kena ler pinjam meminjam dan berkongsi. Hak awak, kena dipinjamkan jugak ngan abang. Jangan kedekut kemut yek kakak….

oklah mamiiiiii

so depa kekongsi le pakai basikal tuh, bukan boleh naik hehari pun, satu hari dok busy sekolahnya.

IMG_2946

budak ni agak melopong tengok abang kakaknya naik basikal. he doesnt has one. ada yang main dalam rumah jer ler. adat ler, kat kedai basikal dia dok sibuk nak naik sama. hahhaha! terpinga2 dia tengok bestnya basikal kakak tuh. Apaknya naikkan le dia jugak kat basikal, suka riang ria betul.

You have got to take turn le baby boy, at one stage nanti, ko pun akan dapat basikal ko jugak.

skang you are a baby, act like a baby toddler yek :) . Hidup biar ikut pangkat ahaks!

aku punya sejarah berbasikal…alah len kali ler citer. This entry is bout my kids.

Comment: 11