Shopping in Jakarta!

Masih lagi penceritaan pasal Jakarta.

Shopping day.

Tak banyak masa, so aku skipped dari ikut the trip by ASUS. i have made my own arrangement, lagipun depa keluar agak lambat. Aku jalan sendiri, so i can make my own plan.

My super best supir di Jakarta. Yang bertahun2 dalam khidmat masyarakat RM, ramai korang dah aku promote to use Pak Sulis :) .

IMG_1609

Pagi lagi Pak Sulis dah sampai hotel amik aku. Yang kelakarnya coz dah lama tak jumpa, ada satu Garuda van ni datang berenti depan aku. Aku pun kompiden ler nak naik nih.

Pak Sulis? Kenapa bapak nampak tua sekali?

Driver tu senyum jer

Eh Pak Sulis ke ni?

tapi dia pakai baju garuda, van garuda

aku terus tahan bellboy dari naikkan luggage.

Kamu Pak Sulis

Iyah.

ler biar benar, napa muka lain.

Tak lama kemudian my original Pak Sulis sampai parking belakang Garuda van.

astaga. driver garuda ni pun, main iye iye jer bila aku tanya.

Yang aku pun dah tau rasa macam muka lain, lagi macam kompiden. kahkahkah

 

IMG_1613

Sebab aku engaged own driver coz aku nak ke Tanah Abang. Dalam trip ASUS takde location nih, so takpelah, aku buat own arrangement.  For me, personally – Tanah Abang is a must place to visit, for hantu kronik shopaholic cam aku nih.

IMG_1614

kaftan bukan main main banyak, kat KL harga meletup mahal. Kat Tanah Abang, 40inggit boleh dapat, ngan segala bijik kerawang bagai.

IMG_1623

mak lawanyaaaaaaaaaaaaaaa

IMG_1626

lawa beliaaaaaaa

siap ngan ada inner jugak tapi kalau tak bertudung nampak tak cantik plak innernya tang turtle neck gitu

IMG_1629

 The green caftan, aku beli for my best buddy.

IMG_1611

Lawa? tak lawa?

Gila ko kata tak lawaaaaaaaaaa

IMG_1634

Jubah for mak mertuaku

Mak, nanti kami balik hantar yer mak hahahaha mak baca lah blog ni dulu tengok jubah mak nih

IMG_1635

baju batik lelaki for abah, tapi sayang abah tak muat pulak. and suamiku. so adik aku le mendapat. ada pasangan batik untuk pompuan gak tapi aku tak berkenan blouse style nya tuh

 

IMG_1642

ini package mahal punya tudung ngan jubah. lupa dah bape harganya but sampai Pak Sulis pun cakap waduh lomayan ya harganya

hah, photographer for my shopping trip, was by Pak Sulis. Hebatlah dia!

IMG_1645

kebaya Indonesia yang cantik2 genit sekali….

i cannot go with black ke putih anymore, dah ada pun stock lama. Melaka, and Indo pun dedua aku ada.

so i must go colour lain, tapi kedai ni tak best, tak boleh nak acu terai. nyampahs. nak bargain pun tak leh.

IMG_1646

cocok sekali!

IMG_1647

korang agaklah kat KL berapa kebaya2 gini. Sini between RM50 to RM70 jer selai

IMG_1650

asal merah je ko nak amik

asal merah je ko nak capai

udah2 le kak red oiii

IMG_1657

di kedai telekung, aku bertafakur coz aku dah kehabisan duit

hahahaha

tragis betul

dapat le beli telekong untuk a few pcs jer. Terpaksa pinjam duit Pak Sulis. Asalnya duit tu aku bayar dia for his service, patutnya around this much jer, coz aku tak pakai dia lama pun. Tapi kerna aku sayangkan Pak Sulis, selain ole2 dari KL and Sogo Pullman yang aku bawak, aku memang niat nak bagi tips, buat anak2 dia jugak. So memang aku bayar dia banyak la for his service, orang baik cam dia, kita bagi banyak pun kita takkan berkira. Percayalah. He s very nice man.

Mana lagi dia tolong angkat bawak segala shopping bags aku.

So pinjam dulu duit Pak Sulis lam 200ribu rupiah.

Kemudian di ITC Kuningan aku cucuk lagi duit and paid him back. Siap aku bagi lebih lagi coz dia belanja aku emping :)

IMG_1676

sambungan tengok2 dalam Tanah Abang

huh jubah dah siap2 segala ko

lawanya

IMG_1678

The black merah jubah tu, aku beli for Mak Ajah. ada  in red too. Tapi kalau dah from top to toe mak aku pakai merah, ya hampunnnnnnnnnnnnnn. toksei ler… hitam sudah.

IMG_1690

 

hah ini merahnya. besar on me…contoh je nak tunjuk kat korang

IMG_1682

mengcomparekan jubah2 mak mak ku, gold and silver

IMG_1697

this red one, i think aku amik kot, not sure hahahaha benda dah sebulan kan

IMG_1715

usai habis di Tanah Abang, kita rehat makan, for Pak Sulis ler. aku bukan makan pun. aku makan emping ngan air kosong jer.

IMG_1710

ini pun aku amik kot, cant remember. ada satu lagi in purple gak, for my beloved sister. Ipar duai x de beli coz luggage tak muat. Korang tak tau aku balik camne, siap bungkus2 lagi soping bags to become 1 small luggage.

IMG_1724

Selesai kat Tanah Abang, sambung 40min lagi macet (traffic jam) untuk ke ITC Kuningan. Aku pi sini pasal nak cari satu kedai budak if you remember lah kan, rupanya dah takde le kedai tuh. Tapi sib baik ada jugak barang kain baju yg tak ada di Tanah Abang pun ada di ITC. So tak sesia la merentas kejauhan.

IMG_1727

Skirt tu, kalau ko penyanyi superstar, memang terbaik amik. I wanted to take gak, leh pakai event tapi coz aku ketinggian yang supertinggi le sangat, kang kalau pakai nak kena berlipat2 skirt tuh. oh tak yah lah….

Pun katanya Pak Sulis, harganya lumayan jugak itu.

IMG_1735Skirt merah ni tragedi betullah

Aku dah kompem amik

boleh bila balik KL tengok takde dalam bags!

IMG_1740

I took the green

by the way kena sarung try kat situ jugak pasalnya ada orang dalam fitting room and i m in a rush

IMG_1744

This black aku tak nak

kedai tu pi tukarkan red to black.

Tah apa tujuannya

Dah clearly cakap merah ngan hijau

merah merah merah

IMG_1750

hah merah and hijau!

eii panas hati. tak dapat merah. depan tu ada ribbon, yang hitam hijau mana ada ribbon.

IMG_1763

macam ni, try baju kat sini jugak

IMG_1766

i bought the one yang aku sarung kat badan, dah pakai pun. ada dalam my instagram

 

IMG_1793

kat kedai ni pulak

dah nak amik 3 lai baju, tapi dia nak pi amiklah 5min segala

aku pulak nak pi toilet sesangat, so aku cakap nanti kita datang balik. bila pi toilet, jauhnyaaaaaaaaaaaaaaaa….and i decided to cancel my shopping line. Habislah, tak yah. Dah 2.00 petang. nak kena rushed to airport. Jam kat Jakarta ko kena bagi 1 – 2 jam.

Lagipun toilet jauh, nak patah balik memang buang masa. Cukuplah ngan apa yang aku soppingkan, ni kompem luggage tak muat gak.

IMG_1801

Selfie with Pak Sulis

IMG_1820

Sempat aku salin lagi baju!

Kat bonet kereta aku ngan Pak Sulis betulkan balik luggage aku, sib baik ada dia, dia dok henyak2 kain baju hahahaha, pastu satu lagi bag plastic aku balut 3, and sampai airport, porter pi sealed kan. The jam, gila punya jammmmmmmmm, sampai aku tidur, dah bangun tidur ok, pun tak sampai2 lagi.

IMG_1823

Selamat sampai ngam2 kat airport Jakarta waktu the ASUS contingent pun ngah sibuk nak masuk. Depa pun sama lambat dek jam macet tuh heh. Kek lapis Jakarta pun ada sama, Nara dah sesiap tolong amikkan, our tourist guide by ASUS dah siap2 amik order for us, so tinggal tunggu bawak balik jer.

Aku beli 2 kotak.

IMG_1828

Quick shopping at Jakarta Airport

Dalam flight aku sambung tengok the Silent Witness, hangpa dah tengok belum? best betul cerita tu, Lepas laki aku flew, aku repeat tengok balik kat rumah kehkehkeh….but nak2 landing, aku tidur

IMG_1851

Somthing from the Jakarta Airport, sekotak je laki aku punya, lain aku punya. I love all these sets coz tak besar tak miniature, dia yang travel pack punya size. Bestoo!

IMG_1919

Nisa and Tekong at the back, Nara dah melepas laju, dia takde check in luggage. Looking into this photo yang laki aku snapkan, rupanya sebelah aku tu si Kaer AF.  Kalau rapat sikit dah macam kita couple kan Kaer? hahahaha….laki depan mata tuh LOL

IMG_1844

Cik abang jemput di KLIA, zasss balik umah unpack and esoknya kerja. Letihnya toksah cakap ler….tu hah nampak shopping bag yang aku dah sealedkan jadi mini bag hahahaha, dalam tu kain baju soping.

Plan for us to come back to Jakarta again, insyallah this year. Nak kirim?

hehehehe….

Dari korang nak kirim akak, baiklah hangpa pi sendiri. My buddies ramai je yang pi Jakarta tu day trip, pi morning fight, balik nite fllight. I m gonna do the same too kot, tapi laki aku jegillah, dia yang kena angkut angkat soping bags kang. hahahahha…love yang love…love is for you to be my ironman!

The rest of my soping stuff, kita tunjuk as and when kita pakai lah kan. Mostly for raya ler, aku mana buat kain2 baju kurung nih, jalan selamat pakai je maknek yang dari Jakarta tuh.

Comment: 41