Sayonara Japan….

IMG_4921

My final day in Japan.

Sepatutnya alkisah aku balik ngan JBT team and the rest, but something came up while I was in Japan, so i tukar my flight back 1 day earlier. JBT agak frustrated coz i missed one day, but antara sebab kepulangan awal ialah macam lama sangat dah aku kat Tokyo tuh hahahahaa…

My kids need me. Dahlah bapaknya kat Europe.

Walaupun abang ngan kakak tak kisah pun coz they get used sangat but i have a toddler, Zeeshan sangat2 rindukan makpak nya. He merajuk on the day aku nak fly aritu tau….dan bila aku balik, aku gegurau nak fly lagi, dia merajuk lagi. So itu bezanya anak besar dan anak kecil, pengalaman yang besar2 tu dah paham, kesibukan makpak but ada yang kecil, i bayar je penalty ticket flight balik, that s fine.

So ada limo bus dari near by hotel station to Narita Airport.

Tapi kalau kalian amik AA or SQ ke dari Haneda airport lagi close by. Coz Narita gak jauh dari Tokyo town tuh. I flew with MAS, so ke Narita le kita.

IMG_4929

The 2 luggage, large and medium and a hand carry and baju repeat mak kena pakai coz tak de baju nak disarung dah

IMG_4961

Excess baggage, again! 3.3kg jer terlebih. Pun kena gak bayar. coz coach sharing ngan Japan Airlines yang jaga counter pun orang JAP so kena le bayau. Kalau MAS nya crew takde le kena kot, depa paham rakyat Malaysia depa nih kahkahkah….

Depa suruh je aku kuorkan apa yang aku nak kuorkan, but aku malas. Nak menutup luggage dedua tu pun bagai menyiksa diri tertonggeng2 dibuatnya, inikan pulak nak suruh aku bukak and kuorkan isinya. Terima kasih le banyak Jepun oi. Ai rela lagi bayau the penalty, duit yen pun ada lagi.

IMG_4977

Telah dikhabarkan yang gate aku aku adalah sangat jauh, so aku kena pastikan shopping dalam airport, the most terpantas one to do.

Jalan2 cecuci mata

duit yen ada lagi…

IMG_4982

betullah jauh hoi the gate!!

mine is 98. dengan jalan berenti tengok masuk kedai, sejam baru sampai my gate. Berenti kejap2 je pun heh…kalau berenti lama maunya kena last to board.

IMG_4986

Aku dah ready nak membuta dalam flight hahahaha

IMG_4988

lamanya nak sampai gate 98!

pakai trolley kecik bawak telescope abang yer…

IMG_5006

Thanks JBT for sending this, to show camne depa bend down bila depa ngah on duty, bus lalu berenti baru depa naikkan badan.

hait hait lah korang…

IMG_4999

so aku habiskan duit di airport, tinggal ni je lah. Bayar excess baggage yang 3k yen tuh….

IMG_5004

aku beli ni gak perabihkan yen, tapi pastu lam flight baru aku perasan ler dedua ni sama design ke hahahhaa but satu tu in rose gold and another one is silver. one set and satu lagi as u can see, just the rantai.

Masa beli capai tak perasan, ni kes beli lelaju!

IMG_5007

approaching KLIA

Dalam flight dok ngan abang jepun hensemmmmmmmmmmmmmm kau! tapi kitorg borak ada ler 2,3 patah, aku tidur, dia tolong simpankan the earphone :)

aku tidur lagi dia tolong kejut untuk makan

muahahaha….

pastu memasing bawak haluan sendiri.

IMG_5016

dan siap untuk meninggalkan KLIA, amik taxi terus. Aku orang yang manja surely but kalau takat nak turun naik KLIA tu memang aku laki bini dah trained each other naik taxi jer, tak yah nak suruh sesapa jemput amik. Laki aku yang pergi balik merata dunia berhari2 berbulan2 pun dia sendiri pi balik ngan taxi KLIA tuh.

Bayau je ler. Tak kuasa heh nak menyusahkan orang.

IMG_5044

Dan turun je dari taxi, Zeeshan terus sambut meriah ibunya. Berlarian dia! aku pun tak perasan bila abang taxi tu chow hahahha coz aku pun sibuk kelek si kecik. Abang dok settledkan the luggage bagai.

Zeeshan dok mummy no fly mummy no fly

maksudnya mak tolonglah jangan fly lagi.

IMG_5089

Thanks kiddos!

4 hari kemudiannya, bapaknya pulang setelah sebulan tiada

 

IMG_5145

Gambar akhir tiada kaitan dengan my Japan trip.  but kena marah ngan Doc Jasmine for the cardigan, she asked me to throw it away, lobos katanya. cis!

But akhir khalam untuk thanking the JBT’s team for looking after me, guided me so well, for the layanan, for the joint venture commitment, for the ‘sushi bila nak settle nih?’ dah kat sebulan hoi! for the tolong angkat barang2 ai, luggage kita, for everything lah. For kes Redmummy hilang di Ueno, terbawak jacket tebal berat, for kenapa takde wifi dalam bilik hotel on the first nite, tiada data LOL, for semua yang di Jepun, mahupun di KL jugak…Maaf sorry thousand times for the hiccups, if any.  I am happy travelling with JBT, you should try them too. October boleh pergi tuh…autumn.

Banyak lagi tempat dan budaya depa aku kena explore lah, haritu kejap sangat pergi, dahlah tu balik awal than everyone pun satu hal.  Ditinggalkan, gelak ketawa riang ria anak2 Nani Shukri, sedapnya oysters di Ueno, jagung bakar di Fujishibazakura, bullet trains mulut itik, shopping FENDI di Karuizawa, locker luggage, turun naik trains berjam2, sejuk panasnya Tokyo, the kindness and helpful JBT serta semua pahit manisnya Jepun.

Please contact JBT at japanbudgettrip@gmail.com and do LIKE their FB Japan Budget Trip.  Their Instagram is @japanbudgettrip . Kalau ada rezeki, i may come back again to Japan, either with or without JBT….

Comment: 11