Tanah Abang, dan pulang to KL…

IMG_5827

hallu our final day. To shop and to balik KL, flight tu late petang, so dari pagi le aku dah buat routine pi berjalan sendiri ngan Pak Sulis. As usual, aku dari first day tak join the ASUS punya program except the official day on 2nd day tu kan. Hari lain memang aku buat hal sendiri. Pi nyopping sana sini.

Ini di Novotel. Tunggu Pak Sulis. waktu datang luggage oren duduk dalam luggage hijau, tujuannya untuk letak barang le kan, organize sikit pala otak mikir.

IMG_5840

tuju pertamanya ke Martha Tilaar. Aku asalnya ada buat booking untuk massage, tapi depa punya massage call off time to start is at 5pm, yet waktu tu ler kita ngah sibuk shopping.  Jadi datang singgah le jap beli barang.

IMG_5836

Ada PAC gak dalam nih, lagi senang kerja aku, sekali arung setempat beli sini

IMG_5844

langsung terus kemudiannya ke Tanah Abang. Mata aku tengok dress merah nih, omeng. Bila masa le nak pakainya. Ada kat FB suh aku pakai masa Abang nikah, ko ni abang nak nikah ke mak nya yang nak menikah baru pakai cenggini hoiii

so lawanya.

aku ni ada penyakit pantang nampak merah, sumenya lawa

IMG_5848

the kebaya, memacam jenis fashion hah.

IMG_5851

well kat Tanah Abang, first location mestilah to curtains floor. Aku buat curtains lagik. Asal buat curtains je mesti buat kat Jakarta or Medan. Kat Bandung je dulu aku tak buat

IMG_5853

macam2 jenis ler langsir ko nak, yang tempah, yang ready made, yang design segala jenis pun ada

depa boleh siapkan in 24 hours, paling lama pun dalam masa 3 hari dah siap

IMG_5854

dan macam biasa, kepantangan aku bila nampak memerah nih. but aku tak amik ler nih, apa kehal pulak nak tunjuk apa yang aku tempah kat sini kan. Mai lah datang rumah :)

IMG_5860

so pilih materials, pilih design. Knowing me, measurements semua dah in hand. Bukan ini pertama kali pun aku buat curtains kat Indonesia. Prices? Yes, wayyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy cheaper than KL

IMG_5886

oh lawa2 nih.  pikir le kan bila nak pakainya. Raya memang tak ler. event boleh. nikah kawin family members, tapi semua pun dah kahwin heheeeee

IMG_5890

satu lagi kat Tanah Abang nih walaupun kat Thamrin, depa ngah banyak betul jualan barangan orang India. Anting2 aku tayang nih, aku ada le tanya harga2nya, siap ngan gelang maknek bagai ler. Tapi bila convert, eh seratus lebih gak sume heh

IMG_5893

hah tu lah, sari ke baju Punjabi, semua ada. Banyak kedai gak tau camnih

IMG_5895

ini lagi kebayanya. Kita tak berenti pun, snap bergambo jer

IMG_5897

kebaya lagi. Kalau kat KL ni or even Malaysia tuh, jau reratus seketul kan?

IMG_5905

hah merah ni pun lawanya.  Baju untuk Indian nih but kita boleh je pakai, muslimah what. Cuma dia punya mengelip. Nak tanya harga pun takut

IMG_5925

kat kedai ni ada jual kain batik. Tapi bagusnya kain batik ni:

1. Bukan macam pario, so tak yah nak ikat2, tak yah nak pakai belt

2. Ada 2 buttons, so kalau ko gemuk ke kurus, bolehlah adjust buttons tu. Main2 kat buttons jer. So far aku dah pakai 2 helai. Takde belahan, so very muslimah gak.

3. Ada siap ngan selendang plak tuh, harganya, lumayannnnnnnnnnnnnnnnnnn murah.

hahahaha macam aku menjual jer.

eh abang ni kan, dia punya demo beria le pakai kain nih, coz memang aku macam korang le ingatkan ni macam pario, rupanya wah, canggih. Senang gila nak pakai pasnih.

IMG_5929

varieties of colours and designs

IMG_5931

ini aku beli gak, dah pakai dah pun. hijau gold

caya tak ai beli 9 helai?

caya tak???

IMG_5934

caftan lagik. orang pendek cam aku kena carik caftan yang short bukan yang medium, kalau nak labuh, baik amik terus yang sampai knee. Kalau yang standard size, nampak macam pakai baju mengandung je hahahaha

IMG_5938

ada lagi jumpa Indian shop

IMG_5943

jubah biru and dark blue gak, aku amik 2 helai, untuk mak and mak mertua.

tokey kedai ni banyak cakap ler, orang lagi nak cepat dia lagi banyak borak citer pasal customers dia all the VVIP Malaysians yang dok situ.

oh untuk shopping kain baju cecantik yang kat Tanah Abang tu, mesti cari di Lantai 5, 5th Floor, Tingkap 5 kay. Aku yang setiap tahun datang Tanah Abang ni asyik ler lupa tingkat, sampai aku bukak blog aku kat situ, tunjuk orang gambar entries tahun lepas, baru kitorang tau rupanya harus ke Lantai 5

IMG_5948

kusam je muka masa shopping, penat ler.

Dah lapau, makan kat food court atas nun, the mee goreng. Aku nak le dapat macam mee goreng sedap kat Thamrin tu kan, alahai, hok yang kita makan nih, tak sesedap pulak. Jadi makan ala kadar je lah. Pak Sulis yang always be with me, whenever I am in Jakarta.

Those asking Pak Sulis number, momantai, insyallah boleh bagi tapi tu lah, dia ni schedule padat. Lepas jer dia uruskan aku, dia ke Bandung, about a week kat sana. Ramai Malaysians jadi customers dia.

IMG_5970

tetiba dah merah menyala kan. Dah touched up cecantik. Nak pi mana ko agak?

nak layan jem macet ler, nak tidur. dok belakang tu aku membuta. Lam sejam lebih dengan jem dari Tanah Abang to Airport. Last year pun 2 jam kau, dah bangun tidur pun tak gak sesampai. lamanya lahai.

IMG_5991

Aku sampai awal few min dari Malaysian contingents yang by bus. Siap ler hakak punya 2 luggages, tu hah 2 sejadah tebal

IMG_5999

Ada sale sikit kat dalam duty free airport, borong perfumes lagik

IMG_6013

sorong le sampai ke depan, itu bag biru hitam tu belongs to Patrick. Alia dah hilang ke mana hahahaha…Famous Alia pastuh, dalam aircraft dia tertinggal one of her shopping bag, nasib baik crew datang asked around

IMG_6022

sampai 4 bijik le pulak hand carry aku kan, bagpack tak boleh lari, kena jadi back up untuk my sling back Chanel tuh. Mana muat nak letak semua barang, ngan cables ler, wayar ler, power bank ler, tah hapa2 ler lagik. Udahlah ngan ‘cuti’ lagi le banyak makneknya kena usung in hand.

IMG_6031

Kak Azian is my loyal reader, she s also a mother to Alia. Gitu kan, jodoh betul kita. Nasib baik ai upload gambar kat FB heheheeh. Thanks Kak pinjam Alia jadi teman kami di Jakarta.

IMG_0787

dalam flight, layan lagi sambung movies. Aku memang hantu in flight movies. Ada cerita best pun, dok ulang alik tengok. Tak tidur pun. Last year ada orang China mari sana kena tangkap coz mencuri duit pax lain dalam flight, i did blogged about it. Tahun ni alhamdulillah no drama. Trip was good, cuma my bad cough tu lah, yang smapai kita kena beli repeat the gegula untuk sore throat. Haru sungguh.

RD sambut aku balik ler. Kecapetan.

Semua ole2 dah gave out to most of my buddies and families.

IMG_6034

one of the items yang ai beli kat Martha Tilaar. PAC lipstick pallete. Dulu aku penah pakai ni, siap beli buat jual lagi ramai orang gilakan nih, kali ni repeat balik beli for self.  Very handy.

Later to details about this.

Jadi, those nak pergi Tanah Abang, a must place to visit. Baru ni aku ada jumpa sorang Russian, she stays dok kerja in Jakarta, bila aku cakap kalau aku pi Jkt tu sokmo ke Tanah Abang, she kept saying itu tempat low quality, she never been there bla bla bla. Ko jangan le caya cakap Russian tuh. Ko caya cakap akak kay. U must visit Thamrin and Tanah Abang.

Fullstop.

Comment: 7