The ‘hot’ Sport’s Day…

IMG_0190

630 pagi punya make up berasaskan lampu kereta yang sesamar. Ngam2 655am macam tu kita sampai Wetland Putrajaya. Zeeshan kena be at his school sport’s day before 7am, gitu kata nak start at 730am kan. So kami ni memang mengikut kata sajaa….

IMG_0211

we dropped le Zeeshan kat tent campusnya, tapi dia punya meraungg…dia ingat kena tinggal coz the red family semua nak berjalan walaupun dah ada kawan2nya and Cikgunya dok memujuk, tidak le berjaya jugak. Kita tinggalkan jer…sambil2 tu kita pusing2 pi bergambo bagai ler…

dari kejauhan sebesar sukan ni nya port aku boleh dengar suara anak aku kau! eii budak ni…

  IMG_0213

buang2 masa amik gambar kat sini

IMG_0215

tak lama kita nak bergambar, belum sempat pun nak posing kat photobooth tu, aunty Zeeshan dah called aku suh amik dia gak coz budak tu takde harapan nak senyap, dia tau makpak abang kakaknya ada somewhere there, hishh…

IMG_0224

boleh ler gak amik gambar photobooth beramai2 sini kan but dah budak kecik tu bad mood (wpun dah senyap tangisnya) so memang dia tak nak le kan pandang camera at all. Gambar printed pun takde gambar mukanya, eii ko ni dik

IMG_0227

Kita je ler yang hover2 kan, adik kau jangan harap ler…

we are the Red team, mendukung warna yang Zeeshan bawak, red. Molek sangat ler tu, sarung je semua baju merah memasing, warna wajib gobok Red Family (except laki aku, bought him a new shirt a day before)

but for Rose, her daughter rumah pink, so depa semua all in fink fink hehehe…wig si afa…goli akak tengok weih

IMG_0238

tak habis2 meraung lagi koo….inipun dah dapat toy set, keter kekecik situ 20hinggit, beli nak bagi mengsenyapkan dia

 IMG_0248

so well, kembali semula ke tent depa, aku kena dok diheret sama by budak nih. Dan of cos hadiah nak bagi dia join the group tu yang 20hinggit tu kan, berpeluk sakan ngan dia. Aku sorang je mai sini ngan kakak, so pastu nak cabut blah (not nice ler nak dok sini lelama, parents lain pun dok luar dari tali khemah ni), so aku cakap aku nak kena pergi toilet. Dia pun tunjuk oh situ toilet ammi, ha baru aku leh blahhh. Kena banyak cong kalau nak berpisah dengan dia nih…

IMG_0259

so ada senyum juga ini budak…

IMG_0261

baru le dia nak pakai bintang bulan kat palanya tu…

IMG_0267

dan kita kembali le dok tepi padang, memang le ada tent untuk berlindung but ko nak tengok apa kalau dah semua kerumun tepi padang tu tengok anak memasing (expected pun), dan jugak anak2 korang bukan jenis tetinggi galah macam abang tu, semua nya macam semut jer macam Zeeshan jadi kena le semua parents ke depan

 IMG_0274

panas pun dah mula start pun, walaupun katanya nak start at 730am, tapi dijangka juga itu semua mesti le lari dari itinerary

IMG_0275

macam aku cakap semuanya semut kan, mana le nak tau mana satu anak kau, kalau hok oren ni nampak le jugak tepi sekali tapi kalau yang tetengah tu, hah dah semuanya merah, agak2 jer ler…

IMG_0279

jadi kami anak beranak berpisah, lonjong2 macam bapaknya anda bang bertenggek kat port macam nih…

aku yang pependek ni memang tak kuasa le nak berlawan ngan orang2 yang tetinggi semua tu

IMG_0290

yang pastinya kena check on the BSP’s outlet jer..situ le dok anak aku

 IMG_0311

 Zeeshan’s first game, berteleng2 pala ko dik bawak baloon tu, his fren tu namanya Irfan kalau tak silap…out of 20 shots, hanya satu ni jer lah yang ada molek sikit, lelain sume blocking by aunties, parents and jauh. Zoom pun tak cantik.

 IMG_0316

semua gambar video pun anak2 dan suami aku yang uruskan, aku dok jerit2 pun dia tak dengo tak tau tak nampak mananya mak ayah dia

IMG_0329

ini satu lagi game yang Zeeshan masuk, susun ball kecik atas botol….video nak show pun alahai, blocking sangat. so tak yah ler

IMG_0330

dan of cos, kalau tengok pun panas dah berdenting denting gak heh

 IMG_0362

habis game bagai, aku tengok dia jap kat tent ni, tunggu jap for the medal collection. It s time to get home, coz panas tu toksah cakap ler kan, takut dehydrated jer, aku pun jap2 hantar kakak suh bagi adiknya minum.

IMG_5642

nampak je depa marching, itu dah kompem ler nak pi amik medal kan..elok sangat le awal abiskan, tak yah ler nak tunggu habis majlis coz health anak2 ni lagi penting gak

IMG_0349

but of cos dia punya manjanya sebelum tu berkepit sakan le kan…

IMG_5659

one little happy boy on his sport’s day walaupun paginya ko punya meraungggggggggggg satu Wetland boleh dengar heh

IMG_5671

us, tengah panas. semua topi memang aku bawak pack dari rumah, 4 ketoi but RD and kakak tak nak pakai…Zeeshan tu dah kuyup rambutnya yer

si pinky Myra ehhehehe comel jer. She s in the same outlet with Zeeshan gak, barulah gang kan Rose :)

Amad anak Yanok pun sama tapi outlet lain and his sport’s day was a week before us, baru nak bertenggek sesama…

IMG_5689

so semua dah dapat medal dan terserah to parents if nak bawak balik anak memasing or nak stay, ada lagi event untuk parents main jugak…

 IMG_5696

the beautiful Aunty Dee, the one yang jaga Zeeshan sejak dari first year aritu, tq Aunty, penat korang hari tuh…

IMG_0300

jadi dah dapat medal segala apa nak tunggu lagik, moh ler balik. If last year ada gak laki aku masuk parent’s game tu (he forced me to join too but aku maleh, there r times aku boleh all out tapi ada masanya aku lebih suka lay low and observe sahaja). Jadi untuk this year, laki aku pun tak nak join, sebab utamanya ialah kepanasan, dengan elnino (rasanya dah abis masa ni tapi kita kan masih lagi dengan  musim panas skang ni). Abang and laki aku pun dah basah kuyup merecik2 badan memasing…so memang time to balik le sangat.

IMG_0382

930am pagi, ngam aku terus keluar dari Wetland.

IMG_0386

dan 10min berikutnya, dedua dah melentok tidur. Zeeshan tu tak geti penat betul ler dah lah kau yang bersukan…

kami berenti di QB around 10am, for brunch, balik rumah semua mandi bla bla bla bagai, on aircond and tidur. Semua kami berempat tidur tapi hanya Zeeshan je yang berjaga. Masyallah budak nih, ko tak penat ker. Dalam kol 1.30pm macam tu, aku ada dapat urgent called, terus melompat bangun, mandi and kejut laki aku. Bersiap kita lelaju, yang urusan call tu aku dah settledkan tapi aku nak kena pi rush to another event, the Sepetang Bersama Blogger pulak, itu sudah ada perjanjian.

IMG_0392

Thanks Brainy Bunch untuk yearly tahunan ni, seronok anak2, depa apapun tak kisah, buat indoor ke outdoor ke sama jer. But being concern parents, heharap taun depan tolong jangan buat lagi dah outdoor macam ni, kembali semula la buat kat UNITEN Bangi tu, indoor stadium. Lagi afdal. lagi selamat, insyallah kita more fun.

Nak tengok anak pun senang coz position kerusi stadium tu tinggi boleh nampak anak dari atas, takde le memasing peluh menitik2 dek panas membahang dan jugak tidak ler nanti kita balik cepat. To compare indoor vs outdoor, akak sure sangat 99% parents setuju kalau pindahkan semula to indoor.

Ye ler memang ler kena panas pun boleh jadi orang, tapi dalam perjalanan nak jadi orang tu akan ada sakit bagai, jadi kalau boleh ngelak, elakkan ler. Pepanas ni boleh kena heat stroke tau tak. Besides, dari zaman tok kaduk dulu lagi kita dengar ungkapan, hei supehawau ko…ko balik cepat balik Piannnnn, jangan main tengah panaslahhh! hah, pernah dengar kan, so tak yah ler ai nak elaborate lagi.

Apapun, kami enjoy di bawah bahang nih, cuma tak sanggup nak bertangga lelama, ramai parents lain yang ada baby, beranak kekecik tu, ramai yang dok bawah tent jer…anyway penutup khalam, Zeeshan seronok, that s more important. Pastu aku lupa yang Monday tu sekolah macam biasa, tapi aku bagi dia cuti coz aku ingat skul cuti hahaha….mak kau dah beranak 3 ni banyak yang tune lari sikit, jadual pun terlepas pandang.

Pasnih sukan sekolah abang kakak pulak, tak tau le depa nak buat ke tak, or resked to pas Raya coz skang ni pun coco activities dah kena batal sebabkan musim panas nih.

Comment: 1