Bandung

Final day of 2012

IMG_0327

orange cardigan, ada kan nampak kat entry Bandung, but not the one yang mannequin pakai, depa pakai hok lain. but colour sama ler.  takde colour lain, ni je ada so sebatlah orange nih, love it!

IMG_0446

The lace brown cardigan ni pun smart, seberadik with the black yang i pernah pakai before.

IMG_0468

 sendiri bikin, aku memang terer la buat tocang lipan nih, sendiri buat boleh, buatkan untuk anak pun boleh, buatkan untuk orang pun boleh, belah kiri ke kanan, atas ke bawah, lipat segala, sap sap soi jer settle.

May Success Kiss Your Feet
Ahead Are Waiting For You
So Live Life to the Fullest and
Enjoy Every Moment
Happy New Year!! Happy 2013!!

Going to publish the imbasan of 2012 :)

Comment: 10

Tangkuban Perahu…

 

IMG_7517

aku macam dah pancit jer nak buat entry Bandung, tu lah bila lama benau berperam. Entry lain pulak bersusun gak nak kena publish. So untuk menyenangkan kerja aku, kita buat small story ler, nak details lagi cerita bagai, memang tak ler kan….

morning heading to Tangkuban Perahu. our 2nd day di Bandung.

tour guide suruh pakai baju yang tebal, katanya di sini dingin. so, aku pun pakai le 2 lapis, RB pun aku pakaikan baju panjang and bawak jacket. abang kakak too.

pagi kalau tak dan budak kecik ni breakfast kat hotel, aku belasah je bagi sambil dalam bas tuh. bukan payah pung.

IMG_7518

dah kenyang

menyondol2 nak susu

IMG_7521

Asal nak amik gambar family, budak kecik ni mesti membongkang

DSC_4466

tidaklah dinginnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn sangat, but for kids memang kena pakai baju panas gaklah

IMG_7520

mak korek apa tu mak

20121201_092859

aaa ooo okok

20121201_093418

ok atas ni ada dinginnya

so RB kena pakai jacket

20121201_093431

tempat ni namanya Tangkuban Perahu

volcano ni hidup lagik

20121201_093457

steadylah pakai carrier nih

ok mak repeat again yer…

ni brandnya COMBI

akak beli kat ISETAN KLCC

so pi carik kat combi’s site, harga tak sampai RM200

20121201_094340

jalan2 around situ jer buat amik gambar

dan jalan jugak coz nak lari dari penjual2 yang dok mengekor

20121201_094349

kakak bukan sakit bukan demam or batuk ke hapa

but sini sulfur baunya tu lah, kakak tak berapa tahan, mask memang being provided by the agent, so pakai je

dia sorang jelah yang manja benau tak tahan

orang lain tak pung

20121201_094410

turun naik turun naik

20121201_094621

kena naik coz nak tengokkan dari puncak, kalau tidak tak nampak ler apa

sian baby aku diselindung dek bapaknya

20121201_095036

 ahcakkkkkkkkkkkkk!

IMG_7515

huk aloh gambar masa kuor bilik hotel pun ada selit kat sini

 

DSC_4469

beliannya ibu

enggak apa2 makasih

beliannya pak

haaaaaaaa dok ulang alik cakap yang sama jugak

IMG_7537

originally dari camera, takde filter

DSC_4476

lawa kan

berani le ko turun bawah tuh

DSC_4477

eii lawa sangatlah

IMG_7541

haaa

IMG_7552

so ko tau lah sapa yang amik gambar aku masa aku mendaki bukit tu kan…

DSC_4480

 

DSC_4486

untuk pemandangan yang lebih luas

DSC_4489

DSC_4492

panjat lagi ibuuu

DSC_4493

bapak ko yang ngusung adik ko pun dah ke depan naik atas

aku menjaga steps si kakak

tu pasal lambat

DSC_4495

sket lagiii

abang kaki panjang, tu yang laju!

DSC_4500

incomplete family

IMG_7557

abang ngan RB kacaulah, dongak le atas weih!

IMG_7559

waaa ok jadiklah

my red family the red batallion

IMG_7561

tak ikhlas betul muka memasing bila bergambar…

IMG_7577

last one….

DSC_4510

for tourists kalau korang nak datang sini, jadilah dari takde, ada lagi satu tempat kita kena pergi, the next day for 4hours trip, skip terus. memang tak nak ler sampai pergi balik 8 jam. oh kem salam…

DSC_4533

si kecil yang dok gak nak menyelinap celah maknya, janji dia nak minum, ada susu, syukur alhamdulillah

DSC_4528

kitorg sanggup menyangkung and aku bagi RB makan, carrier tu kan dah siap boleh kita stand kan jadi kerusi jugak. coz kalau duduk kat gerai2 belakang tuh, ko kena makan minum kat situ pulak. aku  kalau part makan minum gini memang fussy gila ler…bersihnya satu hal, halal haramnya lagi satu hal nak pikir. dok ngaper jer ler.

Sini bus tak leh naik so masa sampai kita terus naik chartered van and dihantar naik ke atas bukit bila nak turun ke bus pun naik balik semula the chartered van. About 5 min jer dari naik van ke tempat bus bersidai pung.

DSC_4530

jadi bersatu kita berpadu menyangkung sekejap, lagipun windy, sejuk sket jer, wpun ada matahari panas tuh. asal dapat bagi RB makan, dia kenyang mak senang hati. kalau tak, anak2 lapar, mak yang naik hantu gak tension worr!

Tangkuban Perahu ni aku baca cerita lagendanya, berbelit-belit. mak kawin ngan anjing, anak bunuh bapak, mak halau anak, anak balik jatuh cinta ngan mak yang tak disangka itu emaknya yang awet muda, suh siapkan lake in 1 night, eh berjela-jela. namanya pun cerita lagenda Tangkuban Perahu.

Tiada ole-ole jugak dibeli dari sini, coz tak sanggup dikerumuni.

Our frens yang dari sampai hingga nak balik dok diekori dek one seller ni sampai sudah dia tak nak bei jugak and seller tu condemned them by saying ‘abang kakak ini kedekut!’

hahahaha ko sendiri yang volcano, orang dah tak nak beli!

Comment: 10

A bit of rojaks…

IMG_7704

Bertabahlah ye bila nak sudahnya habis cerita Bandung nih, dah nak masuk tahun baru plak tuh. So sambungannya gini ler abang susun2 soft toys angry birds bagi adiknya meleka, this was our 3rd day, hari penutup untuk menyopping, habis semua factory outlets situ kitorg masuk. Bunyik factory outlets tu tak leh caya lah, kena cakap kedai biasa jer. ada yang tip top ada yang ala2, ada yang aku masuk baru setapak dua then kuor balik…..siap kitorg buat uturn lagik.

NMS_5058

camera ni ada yang lebarnya size lain kan. aku pun tak tau le apa yang abang buat kat camera jadi size gini, kalau camera satu lagi sizenya ok gak. hah ini si adik yang berjaya gak melepaskan diri menyelinap nak bebas merangkak. tapi kan dia kalau dah satu hari gini macam nih, bila malam dapat katil dia punya berbaring pusing2 badan, puas!

ko kalau jumpa buaian baby, gamaknya sure lagi ko menjerit tak geti nak tidur situ. member kita ni tidur atas katil jer, tak cam abang kakaknya yang merasa gak berbuaian.

DSC_5060

Rajin kakak kulu kilir jaga si adik…baik di luar mahupun di rumah.

IMG_7712

selubung le sumerr masa jalan dalam hujan renyai2, asalnya boleh tahan melebat

DSC_5069

dimodelkan anak, masih mencari cardigan yang secocok untuk digantikan dengan the nursing cover

DSC_5131

anak2 mak yang dulu kuor kemain putih melepak bila dah sekolah, huk aloh kaler memasing! anw dalam bus nih kakak ada gang, ngan opismates RD but tu lah, akak tak leh menayang gambar2 depa dalam blog nih. abang sampai kena usik disakat dek kakak2 jelitawan itu. sampaikan dari duduk belakang closer to them lari ke depan dia hahahaha! sian, takde gang lelaki kan…dok dengo iPod jer dia bila dalam bus

DSC_5151

Zeeshannnnnnnnnnnnnnnnn!!

ala tomei-tomei <<———- fav words kakak and daddynya

sket hari lagi ko nak umur setahun

aku and kakak asyik ler nyanyikan skang kat dia lagu Happy Birthday, menggeleng2 pala dia badan menari bila dengo mak kakaknya menyanyi

DSC_5188

oh i got the cardigan already!

ini gambar dah dari hujung ke pangkal belakang ke depan habis darrr

20121201_150739

one of the days di Bandung, ada kita pergi Strawberry Farm, but aku tak turun. dok dalam bus jer coz RB was sleeping, so aku baringkan dia kat kerusi bus, kena la jaga dia lagipun panas. some more sekejap je kat sini, so aku stayed in the bus with RB jer, depa bertiga turun, petik2 strawberries, percuma petik 7 ketul.

20121201_150822

Suka ler depa dapat petik…

dapat jugak minum strawberry juice yang syedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!

20121202_180752

tu pasal the next day nya kita minum kat hari penutup shopping tu order gak air strawberry, teh botol dan abang ko tak sesudah ngan fresh orange! sini air mark up, tapi tu lah nak mark up cabut le or cover ler sket price tag kat botol tuh. kat menu harga lain, tapi bila nak bayar dia mark up kaw kaw, so aku ada gak bising napa tak ikut harga kat menu katanya tak leh tukar. yoyo lah ko kan, mementang kita ni tourists hangpa main ketukkkkkkkkk jer ler!

C360_2012-12-01-15-32-16

Masyallah gebunya pompuan nih!

Itu apps Camera 360 dari RD’s SD nih, abang petik strawberry kembar ko! dia khaskan untuk ibunya makan, berdoa moga siibu dapat melahirkan adik kembar untuknya. hahahaha! ko ni bang, RB tu pun ko malas nak jaga, asyik buli suh kakak jer yang tengok adik ko, ni berangan nak lagi adik kembar kan.

Tapi aku makan ler jugak!

Terima kasih Abang coz mengingati jugak ibumu yang dok dalam bus ngan membawakan strawberry kembar. Terharu makkkkkkk!

Comment: 15

Kakak the editor…

  Gambar2 dalam nih, waktu dalam flight, pastuh Kakak main edit2 dari S3 bapaknya, aku ajar sekali 2 jer terus dia edit kemain lagik….

20121203_183333

menjulur kaki si adik yang mentidoq

20121203_18333820121203_18334220121203_18335120121203_183357

20121203_18340120121203_18340520121203_183453

tengah kakak amik gambar mak, tup2 bapaknya perasan button baju mak yang baru pas bfeed si kecil tak bertutup ahaks!

20121203_183457

since tangan sebelah kanan aku berpangku, maka bapaknya ler yang memberi bantuan menutupkan

20121203_183459

 

20121203_18350220121203_18350320121203_183505

20121203_18350620121203_18350820121203_183559

abang ko dapat iPAD diam seribu yekkk

C360_2012-12-03-18-38-38

kakak edit sendiri sume nih

takde merah theme ler, jadi oren2 je segala

C360_2012-12-03-18-39-05C360_2012-12-03-18-40-08C360_2012-12-03-18-42-23C360_2012-12-03-18-43-13

ni bukan dalam flight, ni kat boarding area…melonjong budak baju biru ni yer

C360_2012-12-03-18-44-35

dalam bus…RB skang pun dah pandai bila ada camera dia pandang and kalau mood ok dia senyum bila kita nak snap

C360_2012-12-03-19-02-44

 

sketch theme, kakaknya edit gak…

dah tu jer ler

busy hazab ler…hari-hari buzy!

Comment: 11

Pasar Baru Rumah Mode I Muda

IMG_7450alright

come back to Bandung story, i tau i dah buat tunggang langgang cerita. but dulikkkkkkkkkkk! this entry pulak on the arrival day, first day pulak tuh. Hari tak cukup mandi, coz mandi at 2.30am to airport pastuh sampai late petangnya baru check in, baru dapat mandi. Jadi selepas sampai Bandung, langsung terus ke Pasar Baru.

Takde cut cut, terus Pasar Baru tuh….

hangpa google le camne romannya muka Pasar Baru tuh. Very theeeeeeeeeeeeeeeeee manusia mampat padat. Dulu aku pergi berdua je ngan RD, skang pergi bawak 3 beranak. Our bus berenti kat Pasar Baru and bagi about 2 1/2 hours to shop here. Frankly speaking tak cukup nak shopping masa singkat gitu ngan ko ada berderet askar.

**currency converter tu buat sendiri je dong, semua orang pun bisa buat

 

IMG_7462

aku tak risaukan askar 2 orang beso tuh, tu memang momantai, yang askar kecik tu yang aku risaukan. kena ikut mood dia jugak. Sebab kami dah ada pengalaman dengan Pasar Baru, tau carik kedai yang besar and gah sket, supaya anak2 boleh duduk rehat. Ini je le satu kedai yang aku pergi and spent bout 2 hours gak kat sini. 30min bazir untuk tengok sana sini tengok jenguk, jalan bersempit, huhhhhhhh

Pergi Indo kalau tak beli kain ela pompuan dan kain ela baju melayu lelaki, rugiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!

Lagi best kalau dapat beli tempah terus the kain langsir. heh aku buat tu tau, setiap kali pi Indo, itulah yang aku tempah. Ingat few years ago aku pi Jakarta, aku tempah kain langsir, pastu aku pi Medan, aku tempah untuk 3 kali tahun 3 kali raya punya curtains.

I bawak measurement jer, pilih2 kain kat kedai, and dalam 2-3 hari dah siap, terus depa datang hotel hantarkan. Siap! cantik pulak tu yang penting harga lebih murah dari kat Malaysia nih.

IMG_7471

Baby is doing good, sedang memujuk bapak menurunkannya dari carrier. Dia agak geram abang kakaknya dapat berjimba lari sana sini dalam kedai nih, makanya dia pun nak ler samaaaaaa, dok berlengas sangat dok dalam tuh. Jeleslah tuh ko kan

IMG_7476

penyudahnya kitaorang sapu duduk sini and dihidanngkan air teh botols untuk Red Family. Sampai satu stage aku dok situ ngan RB and staff kedai ni bawak je kain yang aku tetunjuk. Main tunjukkkkkkkkkkkkkkk jer. Laki aku main angguk geleng angguk geleng.

Aku punya mata ke main berpinar tengok kain2 sini, ada yang lace, cotton, but cottons kat Medan lagi cun lah.

hah best carrier nih boleh jadi kerusi RB gak, bukak je pedal tuh and taraaaaa. hebat hebat!

IMG_7474

Caftan nih, caftan bawah, caftan atas merah semua aku tak amik. Asal sarung je lobos besau. dia punya XS size pun besau, eh aku bukannyalah pun kecik sangatttttttttt, dulu ye lah, pun lobos gak. Dia dok cakap cantik cocok sama Ibu, banyak cekadak ko, tak honest betul, cakap je lah besar, napa le nak puji2 sedangkan memang tak cocok ngan aku pung!

IMG_7468

Nampak je tak besau tapi eh macam pakai baju size masa pregnant jer. Murah memang ler murah than KL but what for beli kalau dah godang, nak jual memang tidak le kan… but ai tell you the beads kan, ohmy! penuh sejahtera.

IMG_7479

air-air hidangan untuk abang kakak. mak bapaknya minum cuit2 jer, dah hujung2 semua air tu aku yang habiskan, aku penat, banyak nau bercakap, bargain sana sini. pastu membebel. pastu tengok adiknya hilang dari mata aku, aku dah terjerit, padahal budak tu rileks je kat abang kakaknya. pastu aku tak nampak bayang kakak abang pun aku dah menjerit. pastu laki aku ilang pun aku dah terjerit. heh korang niii!

IMG_7480

dah bape round, tu yang abang pancit kejar adiknya. masih dalam kedai yang sama. kitorg tak lari mana pun, dok melekat kat kedai ni jer…

IMG_7483

hahahaha celah2 kain tu si kecik buat lawatan riadah. malangnya kakak ko akan sentiasa membontoti ko ye dik

IMG_7487

at one time, sampai tuan kedai ni tolong panaskan bubur RB and kita suap makan dia kat sini jugak. Sambil aku usaha mencari menambah kain-kain ela.

aku dapat 3 pasang kain ela untuk dibuat baju melayu lelaki, so boleh for 3 rayas or as long as 3 warna untuk 3 events. 10 meters untuk all 3 of the boys, each kain.

berpasang2 kain ela untuk me and kakak. Mak pak aku pun dapat! Yang paling vass, aku pilih 2 lai kain lace, and kain chiffon and inner and ada tailor hakak-hakak Indo situ buatkan, leh siap dalam 2 hari, designs sumer dia tunjuk gambar,  ala2 katanya Tok Ti punya fashion ler, Kris Dayanti’s design ler, ada yang patung pakai gak, so aku suh tiru situ.

Malam terakhir kami kat Bandung, tailor hakak-hakak datang bilik hotel ai hantar 2 pasang tuh. I can wear it for my events + weddings. Yippiiiiiiiii!! Ikut harga belian and tempahan memang murah dari di Bandung ni dari di KL, but for baju melayu lelaki, aku tak tempah kat sini, balik KL boleh buat coz di Bandung lagi mahal a bit for baju melayu lelakinya diorang sume terer. Baik baju melayu teluk belanga, johor, sumer depa terer buat. Serumpun mar….

2 bags besau, siap on time just about 15min sebelum bus dijanjikan sampai. kelam kabut anak beranak sume turun carik escalators korang tau le kan Pasar Baru tu pun camner. Habis tak leh nak aku shopping lain. Penyudahnya sejam kemudian baru bus sampai, ohmang! dengan sesaknya menunggu kat lobby Pasar Baru tu lagi, pun baby aku selamba je tidurrrrrrrrrrrrrr, capek ye dik.

IMG_7492

After lunch, the next destination was the Rumah Mode. No photos during the shopping trip. Kami berpecah 2, the boys satu gang, aku and kakak satu gang. Semua kain baju depa. Amik kain baju macam ha amik je amik amik le kakak, mom tak kisah. Aku amik uruskan baju RB and kakak. RD and Abang uruskan kain baju depa memasing, wpun begitu RB kita main passing in between.

Cerita rumah Rumah Mode, rujuk cerita kami di Bandung few years ago. Search button on the top right corner of RM. Among all factory outlets di Bandung, Rumah Mode is the best and top list to visit. Factory outlets lain tak pergi tak visit pun tak pe gaklah.

IMG_7496

Dan di hotel, late petang, dengan kami anak beranak yang ngantuk, letih capek, menunggu bilik yang tak juga bersiapan. Family room but dah sampai penyudahnay my blood naik boiling gaklah, Semua orang dah checked in, baik yang single mahupun yang berfamily, except kami yang berbaby. Family room tak siap!

dah terang2 ada baby kat situ, punyalah hotel ni memang bikin panas betullah. I did some dramas a bit, laki aku biarkan jer coz dia pun dah berlengas tunggu bilik tak sesiap, anak2 dah muncung2, RB nak golek2 katil. so on.

I wont recommend you staying in this hotel. The towels bau hapak! kami mintak tukar baru pun, depa hantar the hapaks one too. Bilik air pun berkuap.  Tahap hygiene untuk bilik hotel adalah kurang enak. But what you expectlah kan, ni bukan personal trip. so redha je lah….

Oh internet ada, but so so, luckily bawak laptop coz bertimbun kerja Nuffnang nak jam2 tu gak.

IMG_7508

Depan bilik hotel cukup, ready for dinner, or maybe we just got back from dinner. Malam tu semua bantai tidur lena, yelah travelling here and there dari pagi jam 3.30 pagi dah kuor dari rumah, sampai Bandung jalan sana sini shopping itu ini, mau tak mengantuk.

Some of them patah semula ke Pasar Baru on the 3rd day but kami amik keputusan untuk terus ke factory outlets lain coz laki aku agak dah pening pala bila masuk lagi dalam Pasar Baru tu, sesakkkkkkkkkkkkkkkk dengan manusia, penjualnya lagik.

Jangan expect cerita Bandung habis di sini, walaupun isinya terlompat-lompat. Ai nak habiskan jugak :)

Comment: 17