Cambodia

Cambodia to Vietnam…

Assalamualaikum

Sedikit ingatan untuk yang ingin membantu masyarakat dan muslimin di Kemboja.

Remember akak ada pergi Kemboja last year ngan Pak Aji and adik bongsu untuk misi yang sama. So untuk tahun ini dipanjangkan awal2 untuk kalian yang dok nak kata nak join nak join nak join, sama ada dari segi kewangan, barang dermaan or even pergi sendiri physically.  Ada 3 options, first untuk Ramadhan, 2nd untuk Qurban dan third untuk hari2 biasa.

i cuba explain batch by batch kay.

 

0e6e808d35eaab3db57b6816d9b09cca

 

untuk makluman muslim kemboja sana memang sangat2 miskin, ada yang dalam category fakir miskin jugaklah. Gomen depa takde bagi funds, so dari dermawanlah depa berharap untuk menderma for their schools, rumahs, kids etcs. Boleh refer kat entry2 akak on Cambodia, camne surau/sekolah/rumah/kampung depa yang sangat2 uzur. So saluran wang dan derma tak pernah putus datang dari seluruh dunia gak tau, Malaysians memang famous to help the Cambodians too.

Untuk bulan Ramadhan, sekiranya mahu lanjutkan derma kalian, bolehlah tengok2 borang ni and boleh contact akak or Ustaz Hafiz dalam number tertera. Lagi 2 numbers haji hajah tu, depa tengah not available right now.

c8f20ec87fd561584e193f0db615a4c7

for Qurban, hari raya kedua biasanya dah terbang ke sana. So sebelum raya qurban tu nanti akan ada ramailah yang nak bayar bahagian qurban/akikah memasing gak. Harga is a bit cheaper than KL, for Korban is RM300 per bahagian dan Akikah pulak is RM550.

I memang letak semua qurban anak beranak di sini. kesiannya depa sangatttttttttttttttttttlah setahun sekali jugak dapat merasa daging qurban nih. Depan mata akak gak aritu 7 lembu dikorbankan. In less than 2 hours tau, laju betul depa sume buat keje. itu 2 hours siap bungkus kemas tempat qurban gak yek. dia tak cam kita nak kena ada proper khemah segala bagai. Depan rumah Tok Penghulu kampung je depa settle semua.

So kalau keen, boleh contact Ustaz Hafis or even Kak Red. Tu dia number aku pun terpampang diletak dek Ustaz.

Dan untuk sesiapa yang nak ikut sama ke Kemboja mahupun Vietnam, ada trip dijalankan sambil kita buat qurban tu.  Boleh refer itinerary kat bawah nih.

Macam tahun lepas akak round Kemboja jer but for this year, depa sambungkan ke Vietnam. Insyallah 5,6 of my anak beranak akan turut sama. Mehlah.

6f163bae8bd9c3ba3392441f06954c41

68a051930cdb04ab21a9e623268fd9e5

c0ffb559c36fd84ed1597085d124b1e1

2c5361e5f53c8272a5c7a200295a61c2

cef64c2c8f696caa25c25ba584e79c55

 

3de727fc2e12365ebf37483070422052

 

Jadi harga untuk package ialah RM1,000. Untuk flights kena arrange sendiri (my team dah siap bayar for the flights coz nak kejar harga murah). Jejemputlah berminat, ramai jer aritu cakap kan, so  akak dah advanced bilang nih. Ada extension pergi Vietnam gak tuh, ai dulu tak sambung ke sana pung. untunglah korang.

b1ad14acd11be15ae9313cb1b1f1e403d75109c4c4669e6580e8899b195cecd9

 

Semoga dengan rezeki yang kita ada ni, dapat dipanjangkan buat mereka di sana. Untuk reference for Cambodia trip akak last year, boleh refer sini, selain beramal jariah segala kita buat a little bit of charity and buat jugak shopping sana sini hehehhehehee. ting!

http://redmummy.com/category/cambodia/

Sesaja tips, hangpa bawak sports shoes, or trail /hiking boots or even selipar cabuk sudah. Ko jangan pakai kasut cecangih segala. akak pakai loafers aritu abis kau kotor piang kena lecak hahahahaa. Kindly contact Ustaz Hafis 016 971 6045 untuk urusan derma, either ramadhan, qurban mahupun berterusan.

Harap pepanjangkanlah yeah. Akak pun insyallah tahun nih, sambung lagi qurban buat di Kemboja ni gak.

Amin.

Comment: 8

The last one of Cambodia.

Masa untuk pulang dari Cambodia. Flight petang.

asalnya awal2 dulu nak balik Rabu terus, pastu pikir dah alang2 pi Kemboja ni baik le balik Khamis, pastuh eh sehari je lagi so sambung le till Friday. So aku amik cuti 4 harilah, kira break kejap dari dok KL nun hah. Last overseas trip aku pun bilakah…Japan kot.  Lamalah kan coz biasa max 3 bulan pastu aku dah gatal nak berjalan obersi. Anyway, tak yah nak gatal sangatlah, dapat jalan local pun syok waaat.

IMG_9151

aku bagi driver tu ole2 yang memang ada aku bawak dari KL, jugak segala makanan yang kita bawak dari KL gak and malas nak bawak balik KL, rezeki driver. Gambar driver tah mana perginya. Sampai sudah aku panggil dia Mahadi kot, nama sebenar tak tau, ikut Kedek le, dia panggil nama tu, padahal nama dia susah  nak ingat. Boh je lah. Depa dropped kita kat airport.  Mahadi tu boleh speaking sket, tapi waktu kita makan adakalanya dia tak join coz dia bukan muslim so dia nak gak pekena air dia, katanya Ustazlah.

IMG_9199

kat sini je lah Ustaz hantar, tak per lah dah cukup besau aku nak handle abah and adik aku. momantai. Letak mana negara pun aku leh manage sesorang insyallah. Banyak negara dah pun aku sendiri pergi sorang2 takde laki takde team lain. gitu.

IMG_9227

muka kak merah yang baru bangun tidur dalam van sebenarnya. Beria ler dia explain aku blur tak tau dia cakap apa, angguk2 jer hahahhaa. Thanks Ustaz.

IMG_9231

dari dok melanguk tunggu boarding, baiklah dok dalam kedai kopi ni coz boleh gak charging handphones memasing. Aku main order je air untuk abah and kedek, kek coklat abis laku tapi satu air tak laku dedua tak sei tekak minum hahahaha…aku ingatkan depa suka coz laki aku sokmo je order air yg ada hazel2 tuh.

Ai is belasah air suam je cukup.

IMG_9246

dah tak tau nak buat apa hah, aku pun dah buat ronda sekeliling airport nih, biasa jer, kecil. Nak membeli pun nan ado.

IMG_9252

hah kedai kopi yang kita minum, hajat dok sini pasal nakkan aircond tapi takde gak aircond kuat….berdenting kuap abah aku memanas

IMG_9262

anytime to drop luggage…dah takde kerusi untuk duduk for both of us, ada kerusi utk abah aji jer

IMG_9267

Kitorg ok ler lagi dok sini, tapi ada sorang guy baju merah tu, hah dah beratur tak menyabau ko! tapi hujung2 kitorg gak yang masuk dulu hehhehehee

IMG_9277

tak excess baggage, ada lebih lagi 20kg kot for all 3 of us

IMG_9282

Wheelchair for pak aji, dah memang requested for pergi balik…senang baitu, kitorg lalu kat diplomat lane lagik, semua melaju lah…tak yah beratur langsung

IMG_9291

dah placed bapak aku kat waiting area, kita pergi meronda 2 beradik dalam tuh. apa yang ada. tetengok jer pun…semua mahallllllll!! udahlah in USD, tapi memang menggila punya memahal sangatlah

IMG_9296

Acik, dahlah cik, bukan standard ko beli barang dalam nih

hahahaha cilakok adik aku

IMG_9316

tak puas hati lagi tu, dok kira conversion

IMG_9329

currency converter aku kali ni aku buat 3 sections, in USD, in Riel and in Ringgits

it was prepared by my laki, aku ammend2 jer…

IMG_9351

nampak benaulah adik aku yang selfie nih

IMG_9347

membosan tunggu nak boarding, makan roti + sekopi cawan. Adik aku rela tak nak minum kopi coz dia dok cakap ler kopi2 mahal ni orang tak geti ler minum cik oi…Abah tak nak join, coz senapas je dari kedai kopi ni dari tempat duduk abah…

IMG_9355

the dollars and riel yang aku tak pakai. Kalau lama lagi shopping kat Central Market nun tuh memang abis gak dollars nih

simpanlah, buat beli aircond baru umah mak nanti hahahaha

IMG_9359

flooding wa group pak aji ngan muka kami bertiga je hah

IMG_9392

banyak video kelakar yang aku kenakan si Kedek dalam flight nih. hiks…abah most of the time dalam flight tidur, ada gak aku pasangkan cerita melayu untuk abah tengok but tak sampai 10min, tv tengok dia, mentidoq!

kami sampai KL on time…esoknya bushhhhhhhhhhh mengqada’ lagi tidur

IMG_9412

some of the ole2 yang aku borong dari Cambodia for my big family, my mertua family, my kenkawan and also my readers gak. Ada yang dah dapat, ada yang belum jumpa akak lagi, so nanti bila jumpa akak lelanting but jangan memalu untuk mintak bila jumpa akak sepcially tshirts Cambodia tuh, coz mungkin akak pun terlupa nak passing the batton kan. Beli barang2 ni pun walaupun ko kata shopping, tapi hak orang jugak, akak buat sedekah and ingatan untuk depa yang akak bagi le kan.  Untuk akak apa yek, hah stone sets sahaja. SAHAJA. kain ela tu tak kira, tu kakak punya, mak ada le selai 2. Stones sets tu yang mengelip2 ko tengok akak pakai kat IG ke FB tu, kaler merah, hijau, biru and yellow.

Lagipun asal niat pergi Cambodia ialah untuk buat amalan kat sana, by helping out the Cambodians, hantar duit derma dan juga barang2 derma, once again sesapa yang nak saham akhirat lagi dan lagi, kesian dengan warga Muslim Kemboja sana yang sangatlah daif, contactlah Ustaz Hafis 016 971 6045.  He is willingly to help you, kalau nak derma untuk peralatan surau, speaker ke, radio ke, microphone ke, sejadah2 ke, or kain baju kasut ke or even wang ringgit untuk depa, terus je contact Ustaz Hafis yer.

Thanks Allah, alhamdulillah bagi saya peluang melawat dan mengenal Cambodia dan menyampaikan di dunia semasa saya.

Comment: 10

The Russian Market, Cambodia.

IMG_8726

sian abah sampai tertidur2 menunggu Ustaz Hasif turun dari bilik hotelnya.

ai is terlepas entry Russian Market, so kita patah le balik jap. Kena ler show show, kang sok sok aku nak pi Cambodia, aku pun refer balik kat sini wor.

IMG_8729

Russian market tu panehhhhhhhhhhhhh!! tu je ayat pertama bila sampai situ.

IMG_8735

so bila dah paneh, and dia tak berapa sedap macam Central Market so aku banyak tengok je lah, not keen to buy apapun for me, aku pun dah lupa abah beli bag dia kat sini or kat CM tuh.

IMG_8750

Tak berapa organize lah dalam ni, but cam kat CM gak sini pun orang Malaysia bersepah2 ado

IMG_8768

dalam ni yang shopping pun Abah and Kedek. Aku dah cakap aku punya shopping tak so much sangat. Sekali banyak yang tshirts for ole2 and kain ela Cambodia tu jer

IMG_8777

sini pun, belikan for Kedek, dia mintak bargainkan. Dah macam aku je yang beria nyopping pun

IMG_8808

satu je benda yang aku beli sini, kipas tangan hahahaha, berkuap wei. Dahi pun dah menitik2 peluh

IMG_8819

Cik, orang nak ni ni ni

ha yelah, jap acik bargainkan

IMG_8841

hujung2 aku duduk tumpang kat gerai nih, coz atasnya ada kipas. Tunggu Abah beli barang ngan Ustaz Hafis. Lama gilerr, memang yang sangat lama, so aku ngan Adik pi ke dalam dalam dalam lagi, sampai sudahnya kita hilang Abah n Ustaz kahkahkah….pastu hujan melebat.

IMG_8880

aku meleka kat sini hah, dalam membosan tunggu pak aji, terstuck terus kat sini. Padahal kat CM tu pun melambak jual stones nih. Tu yang berset2 aku beli, yellow, red, blue and green. Ngelip2.

Jadi secara rasminya ni jelah jugak ole2 for self mak merah.  Dah kehujanan lebat sangat masa nih, bila patah balik ke entrance, sampai air pun dah naik sikit kat dalam Russian Market nih.

Terus naik van, chow blah. pi cari makan.

Pastu jemmmmmmmmmmmmmmm keliling town tak tau la aku tidur je lam van tuh.

IMG_8884

wefie background Malaysian’s flag!

IMG_8909

We had our dinner kat restaurant owner Malaysia nih. Uncle ni father to Tan Sri Azman CEO TNB tuh. Dia sangatlah peramah, habis dia cerita dari zaman dia muda belia, bujang sampai la skang ni yg dia dok Cambodia hah.  Siap offer ubat kuat lelaki lagi, boleh google pasal hal dalaman lelaki, uncle ni memang expert lah. Naik sogan hakak. kahkahkah.

Malam tu makan lagi mewah, memacam lah tapi yang paling best part makan ni tengok Ustaz makan, dia makan sangat habis semua. Kalau kita tak habis, bagi lah dia, habis lauk pauk dia akan kasi licin. Terer betul perut dia. Tu yang kalau makan jer, kita kena tunggu Ustaz coz dia memang lama sikit amik masa tapi seronok, tak membazir. Dah ada ‘DBKL’ hiks….

apa2 hal urusan nak pi Cambodia, skang or bebila, tahun ke tahun depan, derma or jenjalan, kindly contact him, Ustaz Hafis Cambodian number KLnya since dia dah back to KL: 016 971 6045, call or whatsapp boleh.

Alright to the end of my Cambodia story. Tamat.

Hah Russian market ni, boleh pergi, but kalau too short stay di Kemboja, skip je Russian Market nih, pergi Central Market je sudah. Itu lagi tenang aman dan tak hiruk.

Comment: 4

Lagi Central Market…

IMG_8933

kerusi kekayu nih, korang minat? hah bolehlah tempah kalau nak. Tapi kalau ko nak duduk lelama, kalaau ada satu je set living area umah ko, baik jangan amik. sesuai untuk yang ada 2,3 sets living area, so bolehlah dok sini. Cantik payah gila buat ukiran kerusi tu yer…

 

IMG_8970

kita tunggu kat lobby, macam biasalah, aku 3 beranak akan on time tapi Ustaz Hafis akan selalu lambat. Ada sekali tu sampai aku tepon dia suh turun coz dia leka buat kerja dalam bilik hotel dia tak sedar dah jam 3petang. Alahai, dah wasted sejam….tu yang kalau nak turun tu kena make sure dia pun sama dah siap sama, kalau tidak menunggu la ko. Dia buzy, dok buat paperworks korban ni banyak. Coz orang ramai derma untuk agih2 bagai ke serata kampung.

aku ni pakai timer nak posing ngan abah, ada jer Kedek datang menyelit.

IMG_8972

Dalam Central market yang panas berdentum berkuap peluh koooooo! Abah tengok bag

Kita dah checked out sesiap, coz nanti tak nak balik hotel dah, boleh le terus ke airport, flight petang tuh

IMG_8977

Pun abah jugak, aku kerja menolong untuk bargainkan. Semuanya Abah and Kedeklah.

IMG_8991

Muka bengang tak puas hati dia letak harga mahal mencucuk kat bapak aku, tengah ngadu kat Kedek kahkahkahkah

IMG_8995

Tak habis lagi nego. Selagi ko tak bagi selagi tu lah aku berzikir dengan harga yang aku nakkan tu, till aku suh depa bagi bapak aku  kerusi, sebab mana boleh berdiri lelama pun abah aku tuh

Finallynya aku dapat pun harga yang aku asked kan, yang nih for Abah and adik ler. Nothing for me…

IMG_9067

ini kedai kain memang aku borong. Eh tak banyak, semua for me and Kakak.

IMG_9076

hah semua warna tuh, saja….buat apa pun nanti pikir. Dress ke jubah for kakak, baju kurung pun boleh but tak berapa In kot dah kan ahhahaa….sok sok le pikir nanti nak raya

IMG_9109

abah and kedek setia tunggu, yelah for them dah settled, for me je lah. Ini pun dah boleh nak balik, depa kalau tunggu barang aku, mulalah lapaulah, cepat je lapau kan. Time barang korang tak pelak melapau yek…

IMG_9115

one last shop sini, untuk anak2 aku gak. The Beats headphones yang aku cakap tuh, 2 for me halus kecik, 2 for abang kakak sorang satu and satu lagi casing hp kakak. Kat Ecurve yang street tengah tu pun jual sampai 50hinggit, tu yang laki aku suh cari kat Kemboja jer, memang murah 2 kali ganda le kan beli kat sini.

Itupun bergolok tekak dok bargained.

IMG_9121

Kami stop kat mana tah, amik Khalifah and bawak sekali pergi makan. Buat penat je Khalifah ikut, patut dia ikut dari awal kita menyoping hahahaha, ini takat dah nak pergi makan and pastuh nak pergi airport kan. Makan besau lagi kat sini…malam sebelum tu nak makan sini tapi takde buat reservation so tak leh masuklah, full house. Siangnya lunch kita makan sini ya allah apa ke nama restaurant ni memang aku dah lost track ler.  Malas nak tanya Ustaz.

IMG_9135

Our last pose dalam dunia Kemboja sebelum balik pulang.

Ustaz Hafis dah ada kat KL skang nih, sapa2 nak derma, or nak hantar barang derma, boleh berurusan dengan Ustaz, bulan 12 nih sapa nak ikut pun boleh jugak, ini number Ustaz, he s going back on Dec ni so bolehlah korang bercharity coz ramai yang tanya2 haritu kan.

Apa2 hal contact Ustaz Hafis Cambodian number KLnya since dia dah back to KL kan: 016 971 6045, call or whatsapp boleh. He can speak Malay fluently.

Hok harga kain2 ela Kemboja tu akak tak tau le murah ke mahal, rasanya murah lah kot, lagipun kalau ko  nak kata mahal, barang dah beli hahahaha….tak yah nak sakit hati.  So speaking of Shopping, like we said kita repeat Central Market ni 2 kali, Russian market buat sesak pala, paneh sangat pun yer.Rerupanya entry untuk Russian market tak keluar lagi hahahahah, ai is lupa hupload gambo.

Comment: 4

Central Market/ Pasar Phsar Thmei of Cambodia

IMG_8164

Shopping ler, tengok apa ada dalam Central Market Cambodia nih. aku punya style soping, sebelum sibuk pilih warna bagai segala, let s deal off the price dulu. Kang kalau nak gaduh apa bagai, senang cite price dah dealed. Ini 2nd kedai kita tanya selepas yang satu kedai awalnya tak setuju dengan harga yang aku bargained.

Khalifah pun ada as our interpreter but takde dia pun takpe jugak coz dia macam tetakut je nak tanya hahahahha….dia nak translatekan aku cakappun gigil dengar harga yang aku cantaskan.

aku dah biasa buat bargained gegini so ko letak le bape harga pun, aku akan cantas either 50 – 70%. Nak ngan tak nak jer. Tak nak gak aku blah.

 

IMG_8188

Tshirt Cambodia for kenkawan, family members. I bought for 60pcs! 60 helai ok….pasnih beli 50 helai or 40 helai sahajalah. beli 60 lai ni ada berlebih lagi hah.

IMG_8221

Sessi pilih warna. I amik 2 sizes, M and L. and warna cecampor.

They are selling at 5 dollars per pc, aku bayau at 2 dollars per pc. Mintak 1 dollar kang kena hamukan plak, ada satu kedai leh amik 1 dollar but the quality is not as good as what I bought. Itupun dalam 60 helai aku beli tu, ada gak terpelanting 3,4 lai yang quality tak bagus.

IMG_8242

kids baju Cambodia tu aku amik 5 helai, 2 jer for Zeeshan. 3 lai for orang. ole2 orang.

IMG_8264

kedai ni pun sama, bila dah bargain baru boleh borong. Kalau dia tak setuju, aku tak suka buang masa nak tengok apa2, biasanya depa kalau nak, depa akan panggil kita balik and setuju dengan harga yang kita offered. Khalifah geleng pala jer tengok aku punya bargain.  Central Market ni also known as Pasar Phsar Thmei. aku tengok location kat ipon dia lebih detected location Central Market jer.

Shopping sini amanlah sikit, walaupun aku ni asyiklah kena chop sebagai Cambodian by Malaysians yang meramai shopping kat dalam nih. Boleh ke main ramai Malaysian dok tanya2 aku  harga barang bila aku bersidai kat kekedai sini, gamaknya coz sling bag aku bawak. muka pun bih kurang kot. Yelah Asian mar…muka sama ler wei.

IMG_8277

also fridge magnet, 30pcs aku beli. Pasnih cut down to 25pcs jer. Berlebih2 5 hah sangat, unless ada yang datang jumpa akak, hah memang akak bagi nanti korang

IMG_8394

eh dah habis shopping. Kita datang sini dah kol 3 lagipun tutup kol 5, belum pun lagi le tutup but Khalifah tu nak segera balik rumah kakaknya, naik motor so nak le kena hantar dia bagai segala mana tah, kalau tak jauh dia nak balik needs 45min gak. Kang nak gelap, payah pulak.

IMG_8417

Berdiri lelama kat sini tunggu driver van, sangat rimas jiwa raga. Sorang2 orang depa datang tanya ko nak tempah tuktuk tak, berulang kali datang tanya. Kadang2 dia dah datang tanya, dia datang lagi 5,6 lagi pastuh. Nak tunggu driver bukan 2,3 minit coz driver pun nak merempuh jem segala mai situ kan.

Aku jalan aritu kat Central Market tak pusing merata, lagipun tangan memasing dah penuh sarat, kalau takde Khalifah tu memang kita tunggu sampai abis lagi soping, tu yang lusanya kita repeat balik datang.

IMG_8432

Dinner itu malam, repeat ke Mamak Restaurant, abah and kedek amik nasi goreng2. aku amik bihun sup but alahai tak sedapnya lah tak leh lalu kat tekak. aku cuit2 abah punya nasi goreng. Ditapau lagi burger, and buat supper. Malam tu relaks sikit, kita terus balik hotel and dapat le mandi and dok kat hotel ngadap tv panjang lama sikit.

Nanti kan ada entry on Russian Market, bila buat vs ngan Central Market, aku prefer lagi CM nih, yang Russian tu panasnyaaaaaaaaaaa coz atap dia zink ko. At least Russian tu ada le sikit aircond gak. Bila panas tu depa pakai kipas je lah, situ memang berkuap2, but i shopping gak kat sana, abis tu ko dah jalan jejauh takkan tak membeli.

Speaking of CM nih, nothing for me pun, semua aku belikan untuk buah tangan orang and family members.

Tak explore sangatkan, kalau ada lagi 3,4 jam mau gak aku capai barang aku. But sokay, kita repeat datang balik lusanya :) . Tshirts Cambodia tu sapa datang jumpa akak, memang akan akak adiahkan kat hangpa. Physically meeting jer, jangan nak suruh post LOL.

Comment: 11