Cambodia

Lagi Raya’s OOTD…

i ve been buzy

4 hari baru nih, jaga mak ajah, she stayed with me.

but now she s already at my sister’s house (saham akhirat dikongsi bersama).  But dalam buzy2 tu, waktu kerja tu ada lah events yang aku attended.

IMG_1787

 yellow sesatunya yang aku tempah from the Ampang Park’s boutique.

that s not a red flower, itu red wig, ponytail. n I had to wear other colours than red coz dah kena sound ngan my frens, coz tetiap taun aku asyiklah ngan merah merah menyala, pasalnya  tukar lah pakai aritu ngan kuning diraja lagik.

IMG_1813

IMG_1915

not a baju raya but one of the mornings yang kami mulakan shift as early as 6am to shower my mak ajah, ger her to do the subuh, breakfast etcs. So terus aku pi kerja and suami tolong sambung jaga mak sementara aku pulang dari kerja in between abah, my sil and my anak sulong pun ada sama monitor (there s always a support system to look after my mak).

IMG_1950

 Red Ashanti from the Shawl Publika

banyak drama baju nih…malas sembang sini, dah bercerita pun kat my instagram…if ada kaler hijau (supposed ada kaler tuh), kompem akak amik gak…sedap and vass betul pakai baju nih.

IMG_1974

 if u know them, kem salam. Dedua ni the ex and the current SO, hebat dedua orang nih. aku dah macam post msia diapit tower 1 and tower 2 heh

IMG_2017

 ai fulfill their wish to be featured  in this blog – specially Miss Bunga and Shamira :)

IMG_2020

 nah Kak Red up lagik, extra bonus for Pejal and Kimmy ….

akak tak leh letak semua ye lam nih, akak letak randomly jer. Kang kalau semua semua orang akak letak sini, dah melanggar perjanjian asal akak sendiri- 14 years kot, ai hardly nak sembang so much about it.

IMG_2203

husband patut pakai baju melayu but the wife baru perasan the card, bila dah bersiap nak keluar. muahaha…takpelah, bak kata adik2 kat IGs, anggaplah ni batik siam punya corak baju laki aku tuh hiks…

 to Haiqal and Maryam – congratulations on your wedding: #HAxRAM

IMG_2292

The black is from the #youmeandhunny tengok si Anzalna pakai lawo, aku terus sebat masa tu depa baru letak kat Isetan KLCC, tak letak price tag lagi, baru sampai kuor dari kotak, jam2 tu gak aku rembat coz kain dia tu yang unik sangat. baju tu bebiasa jer…

last final round of Syawal will be this weekend insyallah, itu last one for melaram baju raya, and i m sure aku takkan sempat nak perabihkan pakai semua stock new baju raya this year, which i ll bring forward to next year (s) hahaha…that s ok. Baju2 yang dah berpakai sebelum nih pun (for raya ai meant), mostly dah berulang 2 kali pakai gak to the houses yang dedekat rumah, kes satu rumah, or rumah adik beradik. Then pastuh leh simpan or paling abis pun ai will send to Cambodians, apa susah. Takde pembaziran pun, depa dapat pakai baju lelawa and bebaru lagik.  Ramai orang kata aku membazir beli baju raya sampai lebih 30 lai, once again, aku tak rasa pun. coz for me, hasilnya akan pergi to Cambodians.

Speaking of Cambodians, sending you the details for derma, aqiqah, qurban, insyallah by this week.

Comment: 1

Qurban Aqiqah 2016 for Muslim Cambodians…

 

Qurban 2016kak.rednew

salam korang…raya haji dah nak dekat, syawal pun dah berlalu. Musim qurban tiba lagik. Seperti tahun2 yang sebelum ni, this is part of my charity for our Muslim Cambodians there. Cuma tahun ni sebab my both parents tak berapa sihat so takde lah dapat mereka turun padang (tetahun lepas memang kami sekelurga pi turun tanah Cambodia nih), but not to worry, our dear Ustaz Hafis tetap jadi orang tengah untuk qurban dan aqiqah kita.

Selaind ari aqiqah dan qurban, kalian boleh jugak buat derma sama ada dari segi wang ringgit mahupun barang2 terpakai (biasanya toys and kain baju amat diperlukan).  So untuk derma barang2, if tak nak terus ke Ustaz Hafis, boleh terus hantar to my house. For cash derma pulak, terus ke account ustaz. Acct number details kemudian kita cerita di whatsapp or sms ye.

Untuk qurban pula harganya RM350 per bahagian dan untuk aqiqah pulak ialah RM650 untuk seekor kambing. Dah ramai yang start buat booking, insyallah my family pun macam biasa tetahun lepas akan buat di Cambodia gak lah. Photos of the event (sembelihan) akan ai share at least seminggu after the event kemudian coz tunggu Ustaz dah settled down from this trip.

For further details tu bolehlah contact akak or Ustaz Hafis,  numbernya 013 3744366 and mine is 019 320 6264.

Boleh pepanjangkan info ni. Kenapa saya pilih Cambodians ni coz kemiskian muslim di sana sangat ketara, setahun sekali masa raya haji ni lah depa merasa dapat makan daging bagai, dan they are not getting any fully supports from their govt so kebanyakan orang2 Malaysia memang akan turun Kemboja untuk bersedekah, aqiqah and qurban. Insyallah.

 

 

Comment: 0

Derma Ramadhan dan Qurban/ Aqiqah

Assalamualaikum, meh rerapat sikit….

IMG_8422

Qurban akan datang lagi insyallah, dan untuk peringatan yang nak buat qurban, atau nak ikut sekali trip ke sana, akak sertakan the jadual2 dan itinerary trip kali ni.

So untuk qurban dan aqiqah, harga untuk 1 bahagian ialah RM350 dan akikahnya pula ialah RM650 untuk seekor kambing. Untuk yang nak ikut trip pula ialah RM1300 ini masuk transport hotel makan (tapi tix flight kena sendiri ye), jadual flight you kena amik pada 14 Sept flight MH at 405pm and return pula pada 18 Sept flight MH gak jap 11.10am. Tapi kalau nak amik flight yang berlainan pada tarikh 14 and 18 Sept pun takde masalah gak, nanti Ustaz Hafis uruskan on the pick up kat Phnom Penh tuh.

IMG_8421

jadi ini buat reference, harga flight kalau beli sekarang memang agak murah, bolehlah start beli if nak ikut trip nih. Kalau lelambat,  naik le harganya. Last year ramai je yang ikut my family pergi.

IMG_8412

form ni nanti isi and submitlah kat Ustaz or kat akak pun boleh, dah resmi pun tetiap taun akak buat job nih. Harga untuk qurban memang lebih murah di Cambodia dari di Malaysia ni.

The itinerary for Ziarah Qurban Cambodia as per below:

IMG_8418IMG_8415IMG_8417IMG_8413IMG_8414IMG_8416

Mehlah reramai bersama ziarah dan buat qurban di Cambodia, Ramai dah yang pergi sama dalam trip nih, akak sendiri pergi 2 tahun lepas with my adik bongsu and my dad. Last year pulak my mak abah pergi with my 2 kids and my suami too. Our frens pun join sama, and of course kenkawan mak pak aku ramai le, tua muda sama ada.

Memang le trip ni for qurban tapi ada jugak berjalan2, dan bershopping. Refer je kat atas tuh yeah. Sambil beramal sambil tu beriadah gak.

IMG_8411

 

IMG_8423

Dan tentunya ada jugak untuk ramadhan ni, paling meriah di Cambodia. Ramai sangat orang2 Malaysia yang menderma untuk buka puasa / derma depa. Pun kalian kalau sudi, bolehlah sesama panjangkan cerita ni untuk senyuman keluarga muslim kita di Cambodia tu ye.  Boleh refer kat borang bawah ni, ramadhan pun tak lama je lagi. Tapi kalau nak bagi barang2 derma biasa or wang ringgit pun boleh, segala mala yang korang nak derma pun takde issue lah.

IMG_8408

dan kami pun dah siap mengumpul barang2 untuk dihantar ke Cambodia. Kecuali si QuPuteh tu idok ler ikut sama, ini semua akan sampai Cambodia insyallah sebelum Ramadhan. For me aku tak isi pun borang2 derma tu hahahha, aku terus je pass kat Ustaz Hafis and he handles it. Derma ikhlas tak yah berisi borang :) . Kain baju kami anak beranak, molek2 sangat lagi, ada yang tak berpakai lagik pun ada. Ada yang baru pakai sekali, so sangat cecantik and bersih serta hensem hehehehe…Toys Zeeshan pun ada sama sekotak.

So kalian ada 2 options untuk menyenangkan langkah:

1. Derma and send all stuff to Ustaz.

2. Derma and send all stuff to Kak Red (macam setiap taun akak akan panjangkan to Ustaz gak nanti)

Semua derma tu barang atau wang ringgit (online) boleh hantar by hand to our house or post pun boleh, ada yang dari jejauh tu depa post je kat rumah akak, so kira my house jadi tempat mengumpul segala dana barang2 derma.

To contact us, numbers ada dalam gambar2 yang akak letak kat atas tu if malas gak nak scroll nah: 019 320 6264 Kak Red and Ustaz Hafis +60 13-374 4366.

Untuk refer entry2 lepas pasal Cambodia, boleh click it here.  Setiap tahun Project Cambodia ni, charity kami, takde bahagian or untung untuk kami dapat in terms of wang ringgit pun, semuanya ikhlas tolong2 Cambodians and Ustaz Hafis sahaja. So panjang-panjangkanlah cerita ini. Thanks.

Comment: 2

Qurban Aqiqah Cambodia 2015

 

Alhamdulillah, the team dah selamat pulang a few days ago.

Lama korang tunggu kot gambar2 qurban and aqiqah kan, apa nak buat, kali ni akak merah korang tak pergi, so kena lah tunggu gambar2 dari Ustaz, dia baru sehari 2 ni free selepas battalion Malaysian pulang ke KL. Akak tak pergi coz tahun lepas dah pi, and some more tak nak le bawak Zeeshan, merenyah je nanti.

My family yang pergi – suami, abang kakak (my kids ler), both of my parents, my kawan and 15 orang lagi kawan2 mak abah. Ramai kali nih.  Tak macam tahun lepas, only abah aku ngan adik bongsu jer.

Lagi best pulak, habis Cambodia, depa bersambung ke Vietnam. Untunglah anak2, rezeki la korang.

So anyway, before kita langsung lanjut ke citer depa punya trip more detaily (macam le aku pergi, donno why should I do the post hahahaha), so kita dahulukan yang afdal ler, the gambar2 qurban dan aqiqah yang dibuat oleh para peserta (mostly comes from this blog).

Dan jugak yang telah menderma, terima kasih banyak2, my family went there with 2 big boxes and 4 big luggages, semua penuh dengan barang derma dari kalian (toys Zeeshan je ada 2 bags tak sempat nak jalan bawak, dah tak muat), so terima kasih ye semua.

Gambar ni aku dapat some dari my family, mostly dari Ustaz Hafislah.

IMG_7064

IMG_7066IMG_7067IMG_7068IMG_7069IMG_7070

IMG_7071IMG_7072IMG_7073IMG_7074IMG_7075IMG_7076IMG_7077IMG_7078

IMG_7079IMG_7080IMG_7081IMG_7082IMG_7083IMG_7084IMG_7085IMG_7086

IMG_7087IMG_7088IMG_7089IMG_7090

IMG_7065

hah tu yang kiri, macam taliban tu, laki aku :P

IMG_7091

By now, semua peserta aku dah bagi gambar qurban/aqiqah personally via whatsapp tapi kalau ada korang yang tak dapat dari akak, korang tengoklah sini gambar2 pun sama gak.

Di sana, kena ada manila kad and tulis macam ni, kena ada gambar begini gak coz untuk lebih telus lah. Yelah beribu2 duit yang masuk, so nak jugak tunjuk bukti kat orang Malaysia yang buat derma/qurban/aqiqah tu.

IMG_7092IMG_7093IMG_7094IMG_7095IMG_7096IMG_7097IMG_7098IMG_7099IMG_7100IMG_7101

ini pula waktu penyelembihan, pengagihan korban pada penduduk kampung. Untuk hari tu, depa pergi 4 buah kampung dalam Kampung Cham. Tapi sebab Ustaz Hafis sampai awal, so dari hari pertama lagi dah mula qurbannya.

IMG_7102

IMG_7103IMG_7104IMG_7105IMG_7106IMG_7107IMG_7108IMG_7109IMG_7110

IMG_7111IMG_7112IMG_7113IMG_7114IMG_7115IMG_7116

ini pula aqiqah, ramai readers akak buat through sini jugak.

by the way kalau hangpa pandai, baju pink tu pak aji ai ler, abahku tercinta. Mak Ajah yang baju jubah purple

IMG_7118

IMG_7119IMG_7120IMG_7121IMG_7122IMG_7123IMG_7124

IMG_7019 (2)IMG_7020 (2)IMG_7021

dan ini pulak, barang2 yang didermakan. Macam aku cakap, dari Red Family’s collection sahaja, about 6 bijik kotak dan luggage. I really thank you sangat ngan readers, kakak2 yang datang rumah deliver the barang derma, ada yang courier dari jauh merata, dari Terengganu, Laila. Kak Ainon too, Azlin. Terima kasih sesangat. Ada sorang lagi, sapa yek, ini bukan jenis hantar sekotak 2 tau, ini berkotak2 depa hantar to our Red House. Syukur.

Tak sesia aku promote dalam blog, sejak aku balik dari Kemboja last year, till aritu lah sblm raya haji. Bersahut jugak panggilan.

Tahun depan, sapa2 nak ikut, mehlah. Takde le mahal sangat pun. Tix flight (fix tarikhnya, sehari selapas Raya Haji Di Malaysia), may fly via AA or MH, majority amik MH lah, kalau beli tix awal, bayar 3,4 ratus je return sorang per pax. Pastu untuk tour makan minum hotel, is RM1,000.

yang flight tu kamu beli sendirilah, pergi selepas sehari raya haji dan balik pada hari kelima. Yang 1k tu bayar a few days sebelum nak sampai Cambodia ler.  Abang kakak cakap vvip bus yang depa naik dari Cambodia to Vietnam, best gilak, siap ada wifi lagi.  SO tak yah cite sangatlah pasal hebatnya trip nih, korang kalau nak, cite ngan akak tahun depan.

IMG_7125

Group photo from KL ke Cambodia dan Vietnam, kalau gegelap belakang tu hah cariklah anak2 aku, laki aku

FYI, i tak dapat apa2 commission apa pun, this qurban aqiqah trip ni, totally my charity jer ler..takde paksaan dari sesiapa, sekadar tolong2 Ustaz Hafis.

In total, alhamdulillah dari Malaysia, from my contact (korang2 ler) and my parents contacts, about 28 ekor lembu dan 27 ekor kambing telah selamat dikurbankan dan diaqiqahkan.  Sumbangan wang ringgit pula, telah digunakan untuk pembaikan masjid dan surau Cambodia too.

Thanks kalian.

Apapun akak nak mintak maaf gak to those yang tunggu lama akak antau gambar, about almost a week hahahaha, sorry la dik, akak pun tunggu dari ‘supplier’ pastuh if akak tak berapa mesra dalam watsapp tu tak berapa nak berborak sakan, jangan le kau marah, ramai sangat manusia yang buat derma qurban aqiqah ni, So adakalanya ngan bz idup semasa lagi (bukan nak bagi alasan bz jadi supermak) but tu lah, mohon maaflah yeah.  Mana dengan yang datang rumah, akak ngah mengadap berpuluh ekor ikan nak menyiangnya, mana ngan ngah tidurkan Zeeshan lagi, maaflah tak dapat nak attend, Allah membalas budi jasa baik kalian.

If skang, or esok lusa or bebila, tak yah tunggu raya haji raya fitri, if you feel like to do the donation, kalau nak derma barang2, post je, hantar je ke rumah akak merah nih. Tau lah akak panjangkan pada Ustaz Hafis. He almost setiap bulan balik Kemboja, or even adik beradik and suku sakat dia akan balik jadi kita akan kirim jugak.

Just whatsapp me or sms je akak 019 320 6264 ….kalau nak bagi duit pun boleh, but i dont accept cash, nanti akak bagi account number Ustaz Hafis terus, but you may still communicate ngan akak for update, tak larat le akak nak pegang cash reribu korang nih, kang aku gak kena transfer balik kat Ustaz. So ikut, mana yang mudah dan senang je lah. Islam tu mudah, kalau tak dapat pergi ke sana, boleh langsungkan derma kalian. Insyallah.

Wassalam.

Comment: 7

Qurban Aqiqah Kemboja 2015

Assalam and hello hello!

Ni akak nak send reminder sikitlah. My yearly commitment insyallah for the Muslim Cambodians kat sana. Remember few months ago akak ada invite korang kalau nak buat derma Ramadhan ke or even nak ikut rombongan raya Qurban di Cambodia (macam akak pergi tahun lepas), ai did posted the entry kat sini. Sesudilah baca balik buat reference coz ada few seats left lagi untuk beramai kita ke raya Qurban Cambodia sesambil tu boleh jugak makan angin sikit.

http://redmummy.com/category/cambodia/

So basically, macam yang akak pergi tahun lepas tu, selain dari untuk qurban anak2 keluarga, pun bawak untuk kawan2 punya qurban, sedara mara dan korang2 jugak lah. Untuk yang nak menderma pakaian / kasut telekung etcs  pun boleh, coz alhamdulillah kali ni kita pergi ramai jugaklah.

Unfortunately, akak tak pergi tahun ni, but insyallah suami akak dan anak2 akan pergi, together with my parents too. Meriah trip depa kali ni. Dan in fact depa akan sambung ke Vietnam too. Trip’s itinerary ke hapa semua (bayaran RM1,000) ada dalam link yang akak bagi atas nih. Meh meh…even Redmummy pun pergi (some kind a statement jugaklah ramai tak caya yang aku akan pergi joint this kind of trip, even Abah pun terkejut hahahhaa).

 

qurban-akikah_kemboja

 

Jadi, ada yang dah ramai tanya akak untuk qurban tahun ni, so dah keluar announcement dari Ustaz Hafis. untuk satu bahagian korban ialah RM300 (kalau kat KL even Malaysia satu bahagian dalam RM500 kan?, so ni murah sikitlah di Cambodia sana). Untuk Aqiqah pulak ialah RM560 seekor kambing. Jadi dari sekarang hingga 20 Sept ni bolehlah start fill up the form or wassap akak, number ada dalam flyers ni jugak. Kalau tak nak buat kurban or nak sesaja menderma je pun boleh, diaalukan.

Sian depa, makan daging tu setahun sekali je, masa raya qurban ni. Our Muslim frens kat sana memang ramai sangat yang very poor dan that s why ramai Malaysians buat Qurban di Cambodia too.

borang_qurban-akikah_kemboja

Nanti fill up borang macam ni, nama peserta Qurban tu penting coz nanti kita nak tulis nama kat manila card waktu nak sembelih lembu tu jadi nama2 yang bagi qurban ni akan terteralah. Bukti jugaklah, yelah dah bawak duit orang beribu2 mestilah kena ada bukti nak tunjuk. Kalau tak silap akak yang masa akak buat qurban kat sana tu, depa tumbang 7 ekor lembu. dan sekejapan je kay. Pantas betul depa buat, sembelih kat rumah ketua kampung tu jer, simple.

Jadi, marilah sesama panjangkan news ni yeah, tolong2 depa kat sana. Kali ni sebab ramai pergi dapatlah bawak banyak kekotak derma untuk sedara kita kat sana (masa akak pergi taun lepas, few boxes tak lepas coz excess baggage, rules baru MAS masa tu kena 2 luggages/items per person jer).  Heharap banyak tangan beri, banyak lagilah tangan yang menerima. Insyallah.

Terima kasih. apa2 boleh tanya Kak Red.

Comment: 6