Qurban Aqiqah Cambodia 2015

 

Alhamdulillah, the team dah selamat pulang a few days ago.

Lama korang tunggu kot gambar2 qurban and aqiqah kan, apa nak buat, kali ni akak merah korang tak pergi, so kena lah tunggu gambar2 dari Ustaz, dia baru sehari 2 ni free selepas battalion Malaysian pulang ke KL. Akak tak pergi coz tahun lepas dah pi, and some more tak nak le bawak Zeeshan, merenyah je nanti.

My family yang pergi – suami, abang kakak (my kids ler), both of my parents, my kawan and 15 orang lagi kawan2 mak abah. Ramai kali nih.  Tak macam tahun lepas, only abah aku ngan adik bongsu jer.

Lagi best pulak, habis Cambodia, depa bersambung ke Vietnam. Untunglah anak2, rezeki la korang.

So anyway, before kita langsung lanjut ke citer depa punya trip more detaily (macam le aku pergi, donno why should I do the post hahahaha), so kita dahulukan yang afdal ler, the gambar2 qurban dan aqiqah yang dibuat oleh para peserta (mostly comes from this blog).

Dan jugak yang telah menderma, terima kasih banyak2, my family went there with 2 big boxes and 4 big luggages, semua penuh dengan barang derma dari kalian (toys Zeeshan je ada 2 bags tak sempat nak jalan bawak, dah tak muat), so terima kasih ye semua.

Gambar ni aku dapat some dari my family, mostly dari Ustaz Hafislah.

IMG_7064

IMG_7066IMG_7067IMG_7068IMG_7069IMG_7070

IMG_7071IMG_7072IMG_7073IMG_7074IMG_7075IMG_7076IMG_7077IMG_7078

IMG_7079IMG_7080IMG_7081IMG_7082IMG_7083IMG_7084IMG_7085IMG_7086

IMG_7087IMG_7088IMG_7089IMG_7090

IMG_7065

hah tu yang kiri, macam taliban tu, laki aku :P

IMG_7091

By now, semua peserta aku dah bagi gambar qurban/aqiqah personally via whatsapp tapi kalau ada korang yang tak dapat dari akak, korang tengoklah sini gambar2 pun sama gak.

Di sana, kena ada manila kad and tulis macam ni, kena ada gambar begini gak coz untuk lebih telus lah. Yelah beribu2 duit yang masuk, so nak jugak tunjuk bukti kat orang Malaysia yang buat derma/qurban/aqiqah tu.

IMG_7092IMG_7093IMG_7094IMG_7095IMG_7096IMG_7097IMG_7098IMG_7099IMG_7100IMG_7101

ini pula waktu penyelembihan, pengagihan korban pada penduduk kampung. Untuk hari tu, depa pergi 4 buah kampung dalam Kampung Cham. Tapi sebab Ustaz Hafis sampai awal, so dari hari pertama lagi dah mula qurbannya.

IMG_7102

IMG_7103IMG_7104IMG_7105IMG_7106IMG_7107IMG_7108IMG_7109IMG_7110

IMG_7111IMG_7112IMG_7113IMG_7114IMG_7115IMG_7116

ini pula aqiqah, ramai readers akak buat through sini jugak.

by the way kalau hangpa pandai, baju pink tu pak aji ai ler, abahku tercinta. Mak Ajah yang baju jubah purple

IMG_7118

IMG_7119IMG_7120IMG_7121IMG_7122IMG_7123IMG_7124

IMG_7019 (2)IMG_7020 (2)IMG_7021

dan ini pulak, barang2 yang didermakan. Macam aku cakap, dari Red Family’s collection sahaja, about 6 bijik kotak dan luggage. I really thank you sangat ngan readers, kakak2 yang datang rumah deliver the barang derma, ada yang courier dari jauh merata, dari Terengganu, Laila. Kak Ainon too, Azlin. Terima kasih sesangat. Ada sorang lagi, sapa yek, ini bukan jenis hantar sekotak 2 tau, ini berkotak2 depa hantar to our Red House. Syukur.

Tak sesia aku promote dalam blog, sejak aku balik dari Kemboja last year, till aritu lah sblm raya haji. Bersahut jugak panggilan.

Tahun depan, sapa2 nak ikut, mehlah. Takde le mahal sangat pun. Tix flight (fix tarikhnya, sehari selapas Raya Haji Di Malaysia), may fly via AA or MH, majority amik MH lah, kalau beli tix awal, bayar 3,4 ratus je return sorang per pax. Pastu untuk tour makan minum hotel, is RM1,000.

yang flight tu kamu beli sendirilah, pergi selepas sehari raya haji dan balik pada hari kelima. Yang 1k tu bayar a few days sebelum nak sampai Cambodia ler.  Abang kakak cakap vvip bus yang depa naik dari Cambodia to Vietnam, best gilak, siap ada wifi lagi.  SO tak yah cite sangatlah pasal hebatnya trip nih, korang kalau nak, cite ngan akak tahun depan.

IMG_7125

Group photo from KL ke Cambodia dan Vietnam, kalau gegelap belakang tu hah cariklah anak2 aku, laki aku

FYI, i tak dapat apa2 commission apa pun, this qurban aqiqah trip ni, totally my charity jer ler..takde paksaan dari sesiapa, sekadar tolong2 Ustaz Hafis.

In total, alhamdulillah dari Malaysia, from my contact (korang2 ler) and my parents contacts, about 28 ekor lembu dan 27 ekor kambing telah selamat dikurbankan dan diaqiqahkan.  Sumbangan wang ringgit pula, telah digunakan untuk pembaikan masjid dan surau Cambodia too.

Thanks kalian.

Apapun akak nak mintak maaf gak to those yang tunggu lama akak antau gambar, about almost a week hahahaha, sorry la dik, akak pun tunggu dari ‘supplier’ pastuh if akak tak berapa mesra dalam watsapp tu tak berapa nak berborak sakan, jangan le kau marah, ramai sangat manusia yang buat derma qurban aqiqah ni, So adakalanya ngan bz idup semasa lagi (bukan nak bagi alasan bz jadi supermak) but tu lah, mohon maaflah yeah.  Mana dengan yang datang rumah, akak ngah mengadap berpuluh ekor ikan nak menyiangnya, mana ngan ngah tidurkan Zeeshan lagi, maaflah tak dapat nak attend, Allah membalas budi jasa baik kalian.

If skang, or esok lusa or bebila, tak yah tunggu raya haji raya fitri, if you feel like to do the donation, kalau nak derma barang2, post je, hantar je ke rumah akak merah nih. Tau lah akak panjangkan pada Ustaz Hafis. He almost setiap bulan balik Kemboja, or even adik beradik and suku sakat dia akan balik jadi kita akan kirim jugak.

Just whatsapp me or sms je akak 019 320 6264 ….kalau nak bagi duit pun boleh, but i dont accept cash, nanti akak bagi account number Ustaz Hafis terus, but you may still communicate ngan akak for update, tak larat le akak nak pegang cash reribu korang nih, kang aku gak kena transfer balik kat Ustaz. So ikut, mana yang mudah dan senang je lah. Islam tu mudah, kalau tak dapat pergi ke sana, boleh langsungkan derma kalian. Insyallah.

Wassalam.

Comment: 7