Warna Warni Nippon Paint…

48 hours sticky post, new entries do scroll down.

IMG_9566

Yellow is Happy, Green is Fresh, Purple is Romantic and Blue is Calm

That the basic meaning of colours yg perlu ko kena tahu bila korang nak cat rumah korang. Jangan korang ikut suka jer main cat dinding korang tu. Nanti tak naik mood nanti :)

FYI, umah aku takdak cat merah lah…jangan salah konsep. Yang betul2 merah menyala adalah di wall dapur sahaja. Bilik pun warna merah but not so chilly red.

Hard to find the good red till we found Nippon Paint.

IMG_9399

That s what ai learnt from Puan Gladys Goh semasa Nippon Paint Workshop few weeks ago.

Sebab warna ni memang memainkan peranan penting dalam kehidupan kita, selain menaikkan mood kita (tapi kadang turun gak mood sbb warna tak berkenan dak?), ia juga merupakan elemen2 sentiasa yg menarik perhatian kita. . Dan juga benda pertama yg kita notice bila masuk bilik or tempat or ruang legar.

Sure dalam fikiran kita “eh cantiknya warna wall dia” atau “ishh tak berkenan aku warna rumah dia tu”

IMG_9402

IMG_9408

Which colours are warm and which ones are cool. Contoh kalo anak you, macam abang lah kan…. seorang yg hyperactive, seelok2nya gunakan Cool colour supaya dia tak jadi terlampau active.

Most hospitals painted in Green coz the patients berasa lebih fresh, tak la monyok sakit jer. Yelah sakit tu memanglah sakit, tu pasal kena dok spital, but a bit fresh lah dia nya mood.

IMG_9404

IMG_9448

Then the colour schemes kena la betul kalau dak nanti tak kena gaya warna yg digunakan. Lain la pulak jadinya. Kita boleh gunakan Colour Wheel to understand the play of colours yg kita berkenan. I wanna share you the colour wheel tapi the best kalau korang visit online Nippon Paint. Or enlarge the photo to play around with the Colour Wheel.

IMG_9473

Apapun, bolehlah gak aku ajar korang tip2 untuk mendekor warna wall kita. Ada step by stepnya bukan main langgar je cat, ko kena ikut mood perabut sofa ko gak. Macam umah aku dah tentu merah menyala takkan nak merah gak wall nya kan.

Pilihan2 warna yg sesuai utk bilik, main hall dan juga bilik air. Gunakan warna biru lembut utk bilik yg menghadap matahari. Gunakan purple untuk mendapatkan mood romantic atau hijau utk bath room.

Selain kita mengecat wall kita only with plain colours, actually kita digalakkan melukis corak atau pun melakarkan simple design supaya menikkan lagi seri wall kita tu. We don’t have to be an artist to do that. Let me show it to you ya…

IMG_9590

IMG_9504

Actually ada banyak cara utk membuat corak2 ataupun patern2 seperti menggunting kertas secara bulat utk mendapat circles pattern dan macam2 lagi la. Gunakan creativity korang sendiri. Tapi seriously wall with some arts atau pattern lagi menarik dan menambahkan mood kita.

OK lets say nak buat corak2 sekata, dengan hanya menggunakan span pun dah boleh. Tapi kena la potong or gunting span tu cantik2. Gunting bentuk bunga ke bintang ke. Lepas tu korang tekap2 kan jer la kat wall korang tu.

IMG_9610

Atau pun pakai CD untuk mendapat kan corak2 bulat macam Sirman nak buat tu

IMG_9625

Atau lagi senang pakai masking tapes utk mendapatkan vertically or horizontally design and pattern.

IMG_9631

Dalam workshop ni jugak saya belajar gi mana cara nak buat patterns and designs of the wall, cara sebenarnya untuk mengecat, pemilihan colour mengikut mood dan environment of the house, all in lah kita leh tau.  Tapi mcm yg I mentioned before, these patterns actually cheers up the mood!

IMG_9701

Mesti korang nak tahu apa design yang saya pilih untuk cat di VA kan. I wish to paint it at the CV’s house, but unlikely, kunci umah CV tak dapat yet, so our VA house is the main target.

So do come back to Nippon Paint story if you wanna see the best feature wall in RM’s house, kita main kaler2 kay :) Sambil2 tu aku jugak berguru dengan Meng Lee, she s from Nippon Paint and her knowledge bout the colours of paints, in her fingertips wooo!

IMG_9749

Habih compang camping kena cat, tp sbb ni cat air so basuh pakai air jer dah bersih dah. Rasanya aku salah bawak partner of crime untuk workshop ni lah, ai should be tagging my daughter, she is the best in colouring, or painting. Her talent in painting adalah the greatest among all 4 of us.

Sirman you are fired! Gegirl, you are my painter now!

IMG_9756

Tgk gambar aku ngan Gladys jer bley tak…. korang jangan telek hasil seni aku kat belakang tu. Tu kalo gegirl nampak tu sure terguling2 dia gelak.

Tak cantik la drawing mummy ni
Hallo Gegirl, itu bapak ko yang painted
bukan mak koo lah.

Tetiba aku tak nak ngaku painting buruk tu… eh betul, it s all painted by Sirman.

By the way RED colour is …..

IMG_9434

Redmummy speaks for the colour already :)

IMG_9561

Happy decorating with Nippon Paint!

I had fun in the workshop, sooooooooo time to do the painting!!!

Khidmat pesanan masyarakat Nippon Paint workshop is brought by Redmummy.com

Comment: 20