RM’s Tupperware Tapau Diaries…

48hours sticky mode, pls scroll down for new entries.

IMG18982

sakit tak hati korang kan kalau pergi minum kat kedai2 kopi mahal ker tapi cup nya tak lut panas. So bila nak tapau bawak pi opis, menahan lah panas tangan. Eh ada yer, aku dah bape kali face this situation. Kalau kat food court klcc plak, if nak tapau teh tarik dibaginya kertas paling cekai plak tuh. Rules in food court klcc for tapauing drinks cannot use plastic pun lagi keji, kertas cup pun lagi double keji!

IMG_8277

So aku give up. Bawak je Tupperware botol sendiri pi food court, and asked them to put it in the tumbler. Panas pun tahan lama…senang carry pun yer. Stylo pun dah tentu. Redmummy is walking with her fav teh tarik….in the blue tumbler :)

IMG19050

one fine morning, saya singgah ke gerai nasi lemak di Bandar Sri Permaisuri Cheras, aku tapau the nasi lemak. Sebab aku main pilih2 lauk, the Tupperware has saved my life. Aku  mintak makcik nasi lemak asingkan setiap nasi lemak, sambal kerang, telur, ikan bilis and kacang dalam setiap compartment of the tupperware.

Easy bee. Macam banyak kerenah ke? em…banyak kerenah kalau korang tu malas nak mencuci Tupperware tu lah. Kalau rajin macam ai hehehehhee, tiada masalah yang tidak boleh diselesaikan.

IMG19048

dan kalau aku tak rasa nak makan yet, aku boleh jugak panaskan dalam microwave. Bukak je penutup kecil of the tupperware. Standard aku  pakai 1 minute jer, x yah lelama. Kalau agak2 lapar sangat, 30sec will do. The Tupperware memang boleh bertahan dengan microwave.

IMG19041

Since aku makan breakfast yang too heavy in the morning, tekak macam ngidam pulak nak makan western. Gang2 burger and fries. But aku tau kalau makan during lunch hour mesti santak pulak perut.

So aku bungkus the set of burgers, fries, chicken. Oso the soft drink. Too much? eh…bley makan wt frens mar…tu pasalnya.

nampak kemas and steady. Tapi kan satu yang tak best tapi best bila tapau ngan tupperware ni ialah kekenyangannya haiiiiiiiiiiiiiiii. Betul kenyang kau. Remember aku ada tweet pasal aku makan punya santak few weeks ago, sebab aku tapau letak lam tupperware le yang oi. Itu kesedapannya bila kita simpan dalam Tupperware

IMG19119

Di malam yang lain pula, noone at home. Masing2 ada activity luar wt their Dad. So aku malas nak masak and pi pasar malam carik lauk reringkas. Sebab aku nak menyelamatkan dunia kita dari masalah environmental impact, so aku bawak bag tapau Tupperware, and the Tupperware set too

IMG19116

The miracle of the Tupperware is on the top white cover

IMG19111

Dah bungkus bawak balik, tapi tak rasa nak makan jam2 tu jugak, an hour later aku panaskan semula dalam microwave. I dont have to change the box, bleh jer simpan lam fridge and masukkan je terus lam microwave. I chose 1 minute timer. Dont have to open the whole cover cap of Tupperware boxes, coz it s very user frenly, bukak je point punat kepala tupperrware tu.  Senang nyoorrr lahai hidup ni.

Kalau idak kang nak kena carik kuali panaskan setiap satu lauk ni, so dengan microwave dan pertolongan beso dari boxes Tupperware ni, makan je cam gitu. Hidup harus pantas mar….

IMG19122

my simple dinner is served. The 2 tumblers are full with teh tarik and air suam.kenapa sampai ada 2 air pulak…oh kot ler tersedak dok, air suam tu leh lah jadi penyelamat tekak. Malum ler lapau bebenor kan, makan pun ke main laju.

Konsep hidup dengan tuppwerare ni senang sahaja tujuannya. Kita nak mengelakkan lagi pencemaran alam. Sebab bila ko makan dengan bungkusan2 kertas nasi lemak, or polystrene food boxes tu, bila ko dah makan ko buang. Tak ke menyemakkan lagi dunia alam kita. Sampah sarap makin menggunung tinggi.

IMG_8312

Sebab itulah to get a simpler life, dengan memanjangkan lagi hidup generasi anak2 kita, we come out with this idea. I ve been using tupperware since like…15 years ago. So long mannn…..

some ppl would say the price of tupperware is so expensive, benda yang bagus memang lumayan harganya. But pikirlah balik, it has a lifetime warranty so meamnglah tak mahal coz value duit yang korang spend kan tuh, sangat2 berbaloi bertahan sepanjang hayat.

image

Finally, to save the mother nature, we need your help to send your pledge via this link . http://www.tupperwarebrands.com.my/ecobytupperware/reuse_m.php

Setiap minggu akan ada 5 pemenang bertuah memenangi hadiah from the Tupperware untuk pledge yang kamu berikan itu.

Sekadar pledge, helping our world and our future, for our next generation, do send your pledge now  readers, coz i did too!  Thanks a bunch!

IMG_8278

Apapun konsep nya ialah drink safe and save. Seperti contoh ECO bottle biru Tupperware ni is made dari non-toxis food grade materials untuk stringent kan dunia keselamatan yang standard, ko boleh rasa aman tenang dengan minum dari air botol biru tu yang selamat jauh hebat from the chemicals. Sekurangnya dengan menggunakan the ECO bottle biru tu ko telah reduce the garbage contribution. Idak ler nak asik buang sampah jer bila menapau air the tarik or kopi pekat hitammu.

IMG_9407

Agent Tupperware sure ramai dalam blog aku nih…hapa lagik, jalankan tugas sale korang! Thank you Tupperware for giving Redmummy the whole set of tupperware for my lunch and dinner nyamnyamnyamm!!

Khidmat pesanan masyarakat Tupperware is brought by redmummy.com

Comment: 25