I want to be a Money Master!

48hrs sticky post, pls scroll down for new  entries ya babehh!

Semenjak dua menjak ni aku rasa la kan, actually bukan aku rasa, Sirman dok suspect yang aku ni terover lebih spend untuk shopping. Betul ke korang? Manader, shopping sket2 biasa la hehheheeee….oh banyak benda yang aku shopping tuh aku tak letak lam blog, tu pasal korang tak perasan. But being laki ku laki ku juaaaa….

Tapi seriously aku pun rasa cam tu gak, so mak insaf la sekejap ni. Sirman ni memang pasal2 financial semua dia jaga. Walaupun pakai duit sendiri, tapi nak beli apa2 pun aku minta permission dia dulu. So disebabkan terover belanja lebih tu, Sirman pun berkhutbah la panjang lebar, berpada2 kalo nak belanja, jimat cermat sket, ingat masa depan then ade gak dia sentuh pasal finance management, planning & macam2 la…

Payau telinga mak dengo kay!

am5

Aku ni kalo bab2 kira2 ni mmg la leceh sket, maleh aku nak mematematikkan kepala otak aku ni. Tapi Sirman pandai, dia tau aku tak suka menda2 kira2 ni, dia suh aku main game online ni…

He asked me to play this an interactive online game created by AmAssurance, called “It’s My Life”. Dia ckp the main objektif game ni ialah untuk mengajar the public specially anak muda untuk start menyimpan duit lah gitu. Be planning and apply prudent financial dalam hidup pun ye gak. Iskk ko Sirman!

“ha samalah cam awak, kena beringat utk masa depan, kena simpan utk time2 kecemasan, jgn dok handbag, handbag, kasut, handbag jer”

am3

Not bad gak game dia. At first of cos la aku tak berapa reti sgt, ko tgk point aku pun dah tau kan, negative ko!!! Ni baru 1st time main. Tunggu la aku dah expert nanti, sure ribu2 aku collect nanti :)

Financial literacy education online game ni memang direka dalam kandungan yang penuh dengan soa2 kehidupan dan pengalaman kita seharian. Macamana kita nak merancang kewangan, mendidik pemain menjadi “money master” dan belajar betapa pentingnya perancangan kewangan melalui pelbagai soalan mencabar yang kita perlu lalui dalam permainan ini.

am2

Bonus stage, you have to collect the icons as much as possible :)

Permainan terdiri daripada tiga tahap kehidupan, dari masa remaja, dewasa ke usia tua. Ketika pemain meneruskan ke tahap kehidupan yang lain, pemain diharapkan mempunyai perancangan yang lebih baik dalam kewangan peribadi. Kemampuan pemain untuk mengawal keseimbangan baik dalam hidup dan kekayaan akan tercermin dalam point yg di perolehi.

Practicing untuk financial management bukanlah proses untuk satu hari pembelajaran sahaja, tetapi sekurangnya kamu tau the process, lagipun tak perlu risau coz this online game is available for usage over a 3 months period. Jadi sikit2 kita boleh apply dari data hidup realiti kita.

am4

Game ni sangat simple and fun and menyenangkan jugak dalam masa yang sama mengajar kita on financial. Aku rasa suruh abang and gegirl main lagi hebat diorang main ni. Silap2 points depa lagi banyak dari aku. Cuma perlu guna keyboard arrows untuk move around kereta ko, along the way to boleh kutip icons untuk Wealth & Quality of Life.

Untuk menambah points pulak click on the symbols and answer the questions lar. Lebih Bonus points akan kamu collec bila ko click the AmFriends Cruiser & from the slot machine.

But there is time limit on each stage ya ;)

AmAssurance Magazine Ad

AmAssurance’s “It’s My Life” Online Game will end on 30 April 2010.  Korang sila log on to  www.itsmylife.com.my dan boleh replay sebanyak yang mungkin untuk menang the grand prize of RM10,000 cash and attractive weekly prizes.

Diulangi, RM10,000 for grand prize ya, don’t play2 ;) and attractive weekly prizes!!!

am1

But be careful during your journey, you may face unexpected incidents just like pic above, car accident! DANGGG!!! Tak pasal2 kopak poket, tapi nak buat macamana, malang tak berbau kan… tapi at least you have prepared :)

Khidmat pesanan masyarakat AmAssurance is brought by redmummy.com

Comment: 16