Tidur malam yang lena dengan ADT

48hours sticky sponsored post :)

Telinga pintu grill dipotong dan pintu dikopak!

Dah terhantuk, baru nak tergadah. Pepatah melayu lama ni memang ada betulnya. Kita manusia selalu alpa, jarang nak ambil langkah berjaga-jaga, so bila dah terkena baru la sibuk nak cari perlindung!

 

RD termenung tengok hasil dari kelalaian kitorang!

Gambar-gambar di atas adalah peristiwa malang yang pernah terjadi kat kitorang, di mana rumah kami dipecah masuk pencuri. It was 5 years back. Banyak juga la harta yang lesap, terutamanya barang kemas saya dari zaman bertunang, cash etc. Memang sedih sangat, tapi whatever pun ia menjadi pengajaran untuk kitorang sekeluarga supaya mengutamakan keselamatan rumah sendiri. Even kawasan rumah kitorang tu ada security guard pun, kita tak boleh harap 100%.

Lepas jer peristiwa malang ni, terus dengan kadar segera kitorang pasang alarm system kat rumah. Tapi malangnya pulak alarm system yang kitorang guna tu tak bertahan lama la pulak. Selalu ade kerosakan teknikal, so RD pun malas nak layan tukar ganti part dia bagai.

image

Tapi setelah sekian lama gak tak beralarm rumah kitorang tu, tak boleh jadi macam ni. Dah la kitorang ni selalu berada di luar rumah, ade events semedang. RD tu pulak selalu berterbangan. So we decided untuk pasang new alarm system sebagai langkah berjaga-jaga. Tak nak lah pisang berbuah dua kali. Sediakan payung sebelum hujan dok.

So pilihan kami ialah ADT Home Security system. Dengan motto “Always There” plus the ADT sign melekat kat the door step, so memang always there lah hiks, insyallah penyangak-penyangak tak berani nak memecah masuk. Aku rasa dengan adanya sign tu pun dah buat pencuri fikir beribu kali nak buat kerja. So secara psychologynya dah selamat rumah kita dari menjadi sasaran pencuri.

image

The installation went smoothly and kemas. Memang pro la cara depa buat kerja. Cara depa lay cables and drilling tak mencacatkan permandangan rumah kita tu. So after few hours dah settle dengan installation.

After that the technician explain secara details macamana nak guna pakai system tu. Macamana nak arm and disarm the system, apa kena buat kalo ade emergency, macamana nak set new pascode dan all the system functions and features.

image

Apa yang aku suka ialah keypad dia yang simple dan senang nak guna. Apa tak senangnya, dengan hanya 1 button press dah boleh set kan alarm. Ade juga button untuk time-time emergency seperti nak panggil ambulan, polis ataupun bomba, juga dengan press 1 button jer. Mana ler tau nanti aku nak terberanak tak sempat nak ke hospital, boleh la press panggil ambulan hiks. Tapi hendak-hendaknya tak de la sampai jadi macam tu.

Pada yang tak tau macamana ADT system berfungsi, meh aku terangkan sikit. ADT mempunyai 24hrs call center yang memantau alarm system mereka ni. Once alarm triggered, they will get notified and will contact you immediately. So korang boleh la ambil tindakan segera. Tapi kalau tak dapat contact korang, diorang akan contact the next person on the list, and so on. Tapi kalo tak dapat contact semua dalam list tu, they will get in contact with local authority.

But 1 function yang I like most is bila kita under dures situation di mana pencuri still masuk even alarm siren berbunyi dan mengugut kita untuk turn off kan alarm siren tu. Dah kalau parang dah kat leher, terpaksa la kita offkan jugak dok. So bila kita turn offkan alarm tu kita actually can keyin the dures code. So the alarm went off and in the same time the system will send silent signal to ADT and ADT will immediately contact the polis. So polis apa lagi kepong rumah tu senyap-senyap then bila pencuri tu keluar terus depa ngap! Red handed terus kat situ.

image

Bukan itu sahaja, ADT system ini juga ada motion detection dan juga fire or heat monitor. Dengan motion detector kita dapat tau kalau-kalau pencuri tu still masuk juga ke dalam rumah. Biasa la kadang-kadang pencuri ni berani mati, alarm dah bunyi pun still masuk jugak amik mana yang sempat. Fire/heat monitor of cos la untuk monitor kalau-kalau ada kebakaran berlaku terus ADT will contact bomba.

So how about you guys? Dah sediakan payung? Kalau belum ni ade good news dari ADT :) Mulai sekarang sehingga September 2011, ADT sedang mengadakan promosi di mana sesiapa yang sign up dengan ADT system akan berpeluang menang BESAR iaitu

2 monthly lucky winners will have the chance to grab :
1 x RM5,000 worth of electrical voucher
1 x RM 2,000 worth of electrical voucher

Just call them at 1-300-88-0228 and sign up, mana tau rezeki korang nanti dapat electrical voucher tu. Tapi tak dapat voucher pun at least dapat peace of mind dengan adanya security system terpasang kat rumah kita. Terjaga keselamatan anak bini sekeluarga ye tak? Don’t wait till its too late… be secured!

So now ai sekeluarga boleh tidur lena sebab ADT Always There :)

Khidmat pesanan masyarakat ADT is brought by Redmummy.com

Comment: 64