RM likes PPZ!

48hours sponsored post

Aku rasa aku dah pernah mention sebelum ni yang aku buat potongan zakat pendapatan secara automatic dari gaji setiap bulan. Tak yah la kot nak tau bape pulak potongan aku tu kann. Memang ade kiraan dia, berapa jumlah zakat dikenakan based on berapa pendapatan kita. Disamping memenuhi  kewajipan kita sebagai orang Islam untuk berzakat, ia juga dapat membantu mereka yang memerlukan.

So since aku kerja kat KL, aku punya zakat diuruskan oleh Pusat Pungutan Zakat atau lebih mesra dengan nama PPZ. Untuk pengetahuan kita semua, PPZ berperanan mengutip semua jenis zakat harta di Wilayah Persekutuan (KL, Putrajaya, Labuan). Segala urusan pengagihan zakat kepada asnaf-asnaf dibuat oleh Baitulmal.

So selaras dengan perkembangan mendadak social media yang menjadi medan untuk berinteraksi, PPZ baru-baru ini juga telah mengambil langkah sama melancarkan laman social mereka untuk lebih mendekati dan berinteraksi dengan orang ramai. Disamping dapat berinteraksi dengan orang ramai, laman Facebook Myzakat ini juga dapat menjadi medan untuk bersoal jawap segala kemusyilan tentang zakat. Since korang semua ramai yang facebooking, so secara tak langsung senang nak bersoal jawap dengan PPZ nanti. Feedback atau jawapan pun dapat diterima dengan lebih cepat dan santai.

Soal jawap pun tak semestinya untuk topik zakat sahaja, tetapi juga persoalan-persoalan mengenai kemusykilan agama juga dialu-alukan lebih-lebih lagi sekarang ni bulan Ramadhan, lagilah digalakkan berbicara topik keagamaan ni.

Sempena pelancaran Facebook Myzakat ni, PPZ telah melancarkan kempen “Like” Facebook PPZ“ yang juga menawarkan pelbagai hadiah termasuklah hadiah utamanya Samsung Galaxy Tab 10.1 & iPad yang baru tu kepada mereka yang bertuah! Juga ada Hadiah Saguhati yang akan diberi hampir setiap hari sepanjang tempoh 3 bulan kempen ini.

Apa yang korang kena buat untuk jadi pemenang bertuah tu?

Hanya LIKE Facebook Myzakat dan sentiasa aktif memberi komen positif di wall FB Facebook Myzakat sepanjang kempen promosi ini. Pemenang akan dipilih berdasarkan komen terbaik dan kempen ini akan berakhir pada 20 Oktober 2012. Aku pun dah LIKED, aim for my 4th iPad, tapi dapat Galaxy Tab pun aku redha hiks hehehehhee :)

So selain dapat ganjaran pelbagai hadiah, kita juga dapat ganjaran pahala kerana membantu menyebarluaskan dakwah zakat serta meningkatkan ilmu pengetahuan agama. Insyallah…

Khidmat pesanan masyarakat PPZ is brought by Redmummy.com

Comment: 7