Red baby car seat pouch!

 

IMG_3619

Kita dah ada pun car seat tapi untuk my car, not for husband’s car, so we bought this one sebab adakalanya RD needs to take RB along with him, yelah kitakan sokmo merata kulu kilir yang waktunya aku takde, dia takde. This is safe and can be used for RD, but not for long journey lay, untuk dedekat punya jalan2 jer. kalau untuk berejam2 tuh memang pakai car seat ler coz lagi sedap empuk duduknya.

Lain ler kita ada 2 car seats, so macam tak worth it ler nak beli sampai 2 heh. Cukup ler satu pun coz most of the time, RB is in my car for memana, but tu lah maknya pun busy jugak yang terpaksa split the job with their dad.

So ok….tengok RD pasang yek.

IMG_3849

RB yang suka betul dia dapat pegang stering. ikut sukatik dia jerrrrrrrr, memang happening happy go lucky boylah dia heh bila dapat pegang dok situ sementara bapaknya buat kerja. bapaknya masa ni baru jer hegeh2 nak memasang bukak dari kotak tuh hah. Orang rumah atas langit kan, takde nya kuasa nak turun sesaja pasang kalau tak kerna nak dipakai jam2 tu gak….

Oh laki aku standard, kerja dia memang sumer last minute pung.

pak jangan lupa katuk wayar astro wayar cctv rumah tuh, RB dok mulas cable tu nak dicabutnya heh!ini reminder kedua, kot dia baca entry ni dia tak buat gak, aaaa lotih acik.

IMG_3862

dah sudah pasang siap ikut arahan dari dalam kotak pouch tu camne nak pasang. pastuh masukkan ler baby ko

IMG_3870

tapi dah siap masuk pasang, kena jugak pasang the seat belt kereta, tak boleh biar gitu jer…..

IMG_3876

pantang ko mak panggil suh tengok camera, senyum jer yek. muka dia sembab masa ni coz baru pas bangun and lepas mandi, bedak pun kecapuk. Car seat belt tu akan ada diselitkan nanti celah pouch tu jugak, so takde direct ngan baby ko.

IMG_3887

belt pouch untuk belakang tu pun kena tight up, jangan loose. ikut jugak manual instructionsnyalah. aku pun tak berapa perati, aku agah2 borak ngan si kecik and amik2 gambor hah….sok sok sapa tanya aku divert je korang kat RD gak

Kuala Lumpur-20130123-01021

tapi jangan lupa lambakkan segala toys maknek kat anak ko gak, mau bosan pulak dia dok dalam kereta walaupun sekejap. RB tak suka kereta berenti lama, mula ler dia membosan suh keluarkan dia heh! at least ada pouch ni agak selamat dari takde pakai apa2, yang jenis bapak2 driving bawak anak kat stering tu yang agak tak senonoh betul. oooi tak leh lah den gitu. sebak hati tengok.

Kuala Lumpur-20130124-01028

The baby car seat pouch nih meant for 11months up to 4 years. Untuk yang lebih umur 4 tahun or apatah lagi nak masuk 9 tahun tak boleh yek Kakak! Ā Bukan main lagi dia pi pasar ngan bapaknya, dibukaknya pouch adiknya dia nak masuk hahahaha ko kan kakak! eh tau stroller pun aritu dia selamba je duduk, manja nak jadi baby lagi yekkkk!

So, cariklah merata di mana sahaja, kalau rasa nak pakai silakan. Kalau rasa tak nak pakai, tak yah condemn orang yang pakai. Ada setengah2……hemm, ok tak yah go on. Kalau nak sendiri pegang anak dalam kereta pun sukati you, negara kita tak pernah lagi mewajibkan penggunaan car seats, but Australia, US ke Europe countries memang ni wajib. takde kalu, saman! kuor tickets.

Alah hangpa google je lah nak carik nih. Online banyak gak kot…tak sampai 100 hinggit pung.

Comment: 12