Stay Calm and Fly with Qatar Airways

48hours sponsored post

IMG_8114

Yes, it was Milan, Italy :)

Dah selamat pergi dan balik dah pun. Only me, RD dan RB yang pergi dan kami diterbangkan oleh Qatar Airways alhamdulillah dengan selamatnya dari KLIA ke Malpensa Airport via Doha dan vice versa. Abang dan Kakak kena tinggal, sian kat depa. Lagipun depa sekolah, tak leh nak bawak sama pun.

IMG_8101

Flight kitorang hari Sabtu dalam pukul 9 malam but by 7 pm kitorang dah pun smoothly check-in without any delay or problems. 3 luggage, 2 hand carry dan 1 stroller. By the way, Qatar Airways memanjakan aku dengan Business Class seat all the way pergi dan balik :) dan frankly speaking aku memang looking forward for this trip dan teruja sangat untuk terbang dengan Qatar Airways.

20130512_053658

But for this trip, RD dan RB were on our own expenses la dan since RB masih menyusu badan kena la dia duk sama dengan aku kat Business Class seat jugak. RD biar duk Economy sudah. RD memang no hal la, dia cakap as long as dia dapat layan movies on demand dari their In Flight Entertainment System, Oryx yang ada berpuluh-puluh entertaining movies tu sudah cukup bagus dan aku relakan jer lah dia dilayan by the friendly Qatar Airways‘s flight attendants.

IMG_4693

Since aku dan RB were on Business Class, meh la kita menyinggah kat Golden Lounge. Dan juga we have ample of time before boarding, syok la kitorang melepak berdua kat sini. Bukan main suka dia tu. Untuk mereka yang ada anak, masa adalah sesuatu yang berharga. Kalau yang takde anak, one task mungkin leh settle dalam masa sekejap tapi untuk parent yang membawa anak ni, subjective sket la, memang makan masa yang lama dalam membuat satu-satu task.

Sama la jugak macam aku, really take some time for me to settle down relaks makan dan minum kat Golden Lounge with RB melekat macam handbag! Luckily RB was well behaved, probably sebab suasana dalam lounge yang begitu relaxing dan tenang. Bila anak happy, emak pun happy la :) Ditambah pula dengan layanan mesra staff kat dalam tu plus spread makanan dan minuman yang membuatkan aku lupa diet aku ha. Duduk pula di atas sofa yang comfortable empuknya sampaikan aku lupa la ada laki kat luar menunggu hiks :)

IMG_8115

Time for boarding. Ok babai daddy. Daddy kena masuk ikut pintu lain dar

IMG_8128

Masuk-masuk jer disambut dengan senyuman manis oleh krew Qatar Airways dan terus diusher aku ke seat aku. “Here is your seat Madam Mira” Bukan sahaja friendly dengan aku, dengan RB pun tak sudah-sudah diacah oleh depa ni. Mengejek-ngekek si RB gekak suka di ba bu cak depa. Jangan terover friendly dengan RD laki aku tu sudah lah, jeles mak nanti!

My hand carry luggage pun depa bantu bawakkan and simpan dalam compartment coz tangan aku dah penuh dek dokong anak dan jugak handbag.

IMG_4746

Once dah selamat took off, RB pun selamat belayar dalam basinet. Aman dunia aku hiks :)

IMG_4750

As you can see, in Bussines Class, space between your seat with basinet memang luas dan comfort. Even kaki aku melunjur pun tak sampai ke wall basinet tu. Ke sebab aku ni petite kot? Nope, it’s really spacious :)

IMG_4929

Sponge Bob soft toys and diaper + toiletries set for RB

And as a parent with little baby, 3 benda yang kita kena jaga supaya anak tak meragam. Makan minum dia, waktu tido dia dan diaper dia kena sentiasa selesa. Same rules aku apply during this flight and he was very good little baby during entire flight plus the crews keep on entertaining him and “bribe” him with Sponge Bob hiks. Suka la budak kecik tu!

By the way, ni kali ke dua aku terbang bersama Qatar Airways. Ingat lagi dulu trip aku ke German? Sama gak kitorang fly bertiga jer. RB masa tu baru 6 bulan. It was his first fly la. Also lena dia tidur dalam basinet tu. But ada le gangguan sesikit yang buat dia meragam, if you guys still remember.

IMG_4770

It’s meal time. Serve professionally by the crew members. Alas meja, culinary set lengkap macam fine dining kat 5 stars hotel.

IMG_4717

Dimulakan dengan appetizer :)

IMG_4737

Dan kemudiannya dengan main course. Like I said it’s like fine dining :)

IMG_4740

But this fine dining was entertained with an interactive audio and video entertainment system with more than 1,000 different entertainment options with good selection of on demand movies dan juga TV series from their Oryx, In Flight Entertainment System displayed on the 15-inch seatback LCD TV screens. Memang luxury dinner ni :)

IMG_4755

Another set of tasty meal before we landing.

IMG_8123

The crew memang show very much genuine concern dan special attention kat aku. Mungkin disebabkan aku terbang dengan baby kot. Tapi dari apa yang aku observe, diorang bagi layanan sama rata jer to all passengers, not only for me alone.

IMG_4781

Thanks to the huge spacious seat in Bussines Class, RB boleh tidur sekali sama-sama aku. Memang gini la gaya RB tidur kalo kat rumah. Kalau tak atas perut, kat celak ketiak mak dia hiks.

Well not only spacious, but this aircraft features 180-degree horizontal flat bed Business Class sleeper seats with a seat pitch of 78 inches. Aku ulang, almost a flat bed! Same feeling macam tidur kat katil rumah. Tu tunggu aku ceritakan waktu balik punya pengalaman, ha tu lagi lah flat bed.

IMG_4805

Dan hasilnya semua nyenyak dan lena di buai mimpi :)

IMG_8169

Akhirnya landed kat Doha International Airport.

IMG_4826

Exclusive concierge-style seated check-in

Untuk First and Business Class passengers, kami ditransitkan sementara di Qatar Airways’s Premium Terminal.

Dibina dalam masa 9 bulan, Premium Terminal yang seluas 10,000sqm menawarkan perlbagai kemudahan diantaranya exclusive concierge-style seated check-in, duty-free shopping, conference rooms, nursery and play area dan juga spa treatment rooms, saunas, jacuzzis serta fine dining restaurants. Juga ada shower dan wash rooms, Free Internet access stations, simulator games and Sony PlayStation games, prayer rooms untuk lelaki dan wanita dan 24-hour medical centre. Memang complete all in one di Premium Terminal ni.

IMG_4838

Sedikit tentang latar belakang Qatar Airways

Qatar Airways is the national carrier of the State of Qatar, di mana sekarang sedang rancak berkembang pesat, beroperasi sebagai the youngest fleets in the world. Masih muda kerana hanya mula operasi pada tahun 1994, tetapi apa yang dibanggakan ialah Qatar Airways terbang ke 127 destinasi ke seluruh dunia dan mempunyai lebih 100 aircraft dan 14,600 staff.

IMG_4863

Today, this award-winning airline has orders for over 250 aircrafts worth more than US$50 billion! Tak boleh bayangkan duit sebanyak tu!

IMG_8131

Agaknya RB musykil “Terbang lagi ke mummy” “Ye lah, kali ni Doha ke Milan pulak”

IMG_8206

As usual passenger with baby, seat dia nun di depan sekali

IMG_4886

Tapi this time RB tak tidur dalam basinet since seat next to me tak de passenger.

IMG_4898

IMG_4931

IMG_4943

And the fine dining continues :)

IMG_4924

Lupa plak aku ade laki kat Economy Class. Bersolek sket wangi-wangi nak gi jumpa laki hiks

IMG_8202

Jumpa laki coz RB woke up and nak pass RB kat RD

IMG_8212

Ceria budak kecik ni. Apa taknya, perut kenyang makan minum sedap, tidur pun puas :)

Sedap la ko kan, tidur dalam flight ko buat macam tidur atas katil rumah

IMG_8161

Macam aku cakap tadi, as long as ade movies on demand, RD is a happy flyer. Dalam Economy Class has a seat pitch of up to 34 inches. Semua passengers ada access to seat-back TV screens.

IMG_8162

Dapat toiletries set plus a pair of sock and eye mask

IMG_8185

Pakcik ni takde “handbag” so cargas la dia dok snap gambar sana sini. Macam aku agak terhad sket sebab RB ade sama. Even ke toilet pun kena pi cepat-cepat. Ye lah walaupun flight attendant baik hati insist yang depa boleh jagakan RB kalau kita ke tandas tapi kita as mother hati memang tak tenang kalo baby ditinggal kan duk sorang-sorang diri cam tu kan.

IMG_8175

Broken City – salah satu movies ada dalam flight ni.

IMG_8149

IMG_8187

Set meals untuk Economy Class. RD cakap even the meal was not the same macam makanan Malaysia kita, tapi they quite tasty dan kena dengan selera dia. They come with roti, fruits, yogurt, juice, chocolate and of cos hot drink. Dan sudah semestinya halal.

IMG_8209

This is how it looks like the bassinet in Economy Class. Walaupun nampak a bit cramp but it still comfort. Aku tau la, dulu kan aku penah duk macam ni. Hey she got the bigger Sponge Bob than RB!

IMG_8234

Bila dia dah puas tidur, dia akan mula aktif nak explore semua benda. So aku trus pass batton kat RD. RD tu dah puas tidur dah tu. Biar dia melayan si kecik tu pulak. Tanya RD apsal tak kuorkan neck pillow yang ade dalam hand carry bag tu, dia cakap head rest kat seat tu foldable tu boleh tahan pala dari terlentok time tidur.

IMG_8244

Dah puas explore, when I said explore RB really berjalan pusing keliling satu aircraft tu. Semua orang di sapanya. Terpaksalah bapaknya ikut bontot si kecik tu terkedek-kedek jalan pusing aircraft tu ke depan ke belakang. Now movie turn pulak.

IMG_8247

IMG_8249

Patutlah kusyuk budak tu tengok movie, rupanya ada Baby TV dalam entertainment system ni under Young Traveller. Even games for them pun ada.

IMG_8262

Dan akhirnya selepas lebih 15 jam terbang dalam keadaan yang selesa dan memuaskan ditambah dengan profesional dan genuinely warm service on board, I even felt so fresh once landed kat Milan Airport ni.

Cepatlah orang dah tak sabar nak shopping ni :)

Saborlah, posing la dulu.

IMG_8283

Yey, we are now in Milan. Terima kasih Qatar Airways kerana menerbangkan kami ke sini. With that kind of professional services you showed during our entire journey, no wonder you guys voted as Airline Of The Year :)

FYI, Qatar Airways memenangi anugerah Airline of the Year 2011 dan tahun 2012 at the annual Skytrax World Airline Awards! 2 years in a row and I’m sure the passengers voted based on their wonderful experience flying with Qatar Airways and I’m very glad I be one of their lucky customers :)

Satu lagi tips yang aku nak share korang to do web check in kemudian kat kaunter just drop the luggage using their fast lane kaunter. Much more faster and can escape long queue to check in. Sama macam what we did during our Germany trip, also terbang dengan Qatar Airways.

I ll share you the video of our journey with Qatar Airways and jugak the returning trip back from Milan, via Doha to Kuala Lumpur. Stay calm and fly with Qatar Airways :)

Khidmat pesanan masyarakat Qatar Airways is brought by Redmummy.com

Comment: 16