The New Mercedes-Benz CLA 200

48hours sponsored post

Last weekend sempat aku lepak-lepak lunch ngan my girlfriends. Meriah sungguh, maklumlah lama tak jumpa so syok la melepak sambil catch up apa-apa cerita yang patut. Mak-mak duk berborak sakan, yang bapak-bapak ni berlarian kejar anak yang mencicit tak tau duduk diam hiks.

Selesai makan berpotpet, time to balik la dah. So time nak masuk kereta tu ada sebijik Mercedes ni parking depan kereta aku. Peh mengancam jiwa raga betul design dia ni. Kalau aku kaya memang sebijik dah sambar… kalau la 🙂

Mercedes-Benz CLA 200_Exterior (1)

Bercakap pasal Mercedes ni, dulu kalau korang ingat last year aku ada attend dan blogkan pasal the lunching of Mercedes A-Class. Memang da-bomb keta tu.

Tapi yang aku nak ceritakan hari ni, baru-baru ni Mercedes-Benz Malaysia telah menetapkan standard baru dalam reka bentuk expressive avant-garde dengan pelancaran CLA-Class terbaru mereka, 4 pintu premium coupé dalam segmen intermediate. Design dia alahai memang mengagumkan dan mengiurkan!

Mercedes-Benz CLA 200_Exterior (2)

CLA-Class baru ini secara tak langsung mewujudkan satu segmen yang baru, dengan world-leading aerodynamics untuk reka bentuk avant-garde coupé. Sebagai coupé empat pintu yang baru, ia actually mengikuti idea CLS, yang reka bentuk konsep telah dilahirkan sejak kemunculan sulung pada tahun 2003.

Mercedes-Benz CLA 200_Interior (14)

This newcomer mempunyai sistem amaran yang berasaskan radar (COLLISION PREVENTION ASSIST) sebagai standard yang mampu untuk memberi amaran kepada pemandu tentang penghalang daripada kelajuan 7 km/j. Sistem bantuan berasaskan radar ini memberi amaran visual dan bunyi kepada pemandu tentang halangan yang dikenal pasti dan prepares the adaptive Brake Assist system for precision braking. Memang first class in term of the safety.

Mercedes-Benz CLA 200_Interior (16)

CLA-Class mempunyai ciri-ciri aliran udara yang baik, yang merupakan faktor penyumbang utama kepada penggunaan bahan api yang rendah dalam pemanduan setiap hari, sekaligus mengakibatkan pengoptimuman aerodinamiknya. These include a low A-pillar shoulder with adapted A-pillar geometry, aerodynamically optimised exterior mirrors, bahagian belakang diselaraskan, roda direka untuk aerodinamik rendah dan spoiler roda bergerigi di bahagian depan dan gerbang roda belakang.

Mercedes-Benz CLA 200_Interior (17)

CLA-Class ini dilengkapi dengan integral seats di bahagian hadapan dan belakang, yang menekankan watak sporty. Tempat duduk belakangnya menekankan kerusi luar (2 +1 tempat duduk) provides comfy room. Warna berbeza jahitan boleh didapati, mengikut pilihan dalaman yang dipilih. Kabel gentian optik diantara pembukaan dan kekangan kepala dan backrest adalah pilihan yang ada, sebahagian daripada pencahayaan ambien.

Mercedes-Benz CLA 200_Interior (18)

Selain daripada sistem breknya yang advance, pelbagai sistem bantuan pemanduan disokong dalam CLA-Class ini dan secara tak langsung membantu kita dalam pemanduan. Ciri-ciri Smart Safety termasuklah ATTENTION ASSIST drowsiness detection. Wow ini memang terbaik, especially bila selalu memandu waktu malam dalam keadaan mengantuk. Juga macam aku cakap tadi radar-based COLLISION PREVENTION ASSIST with adaptive Brake Assist dan juga Active Parking Assist yang boleh membantu automatically parking in lengthways ataupun crossways parking spaces. Cool giler! Senang aku nak parking macam ni haiii…

Mercedes-Benz CLA 200_Exterior (5)

Hiasan dalamannya pula diperlihatkan sebagai “Cool touch” effect. Progresif, rupa luaran yang sporty ini diteruskan di hiasan dalamnya. Bahagian dalamnya ditambah dengan material yang exceptionally berkualiti tinggi dan reka bentuknya yang sangat istimewa. Betapa sleek dan sexynya design dia, berkarisma sungguh. Elegant with its own unique style and characteristics.

Korang kena pi test drive sendiri kalau tidak, tak tahu how it really feel. Harganya bermula dari RM 235,888.00, CLA-Class baru ni semestinya merangkumi segala aspek terutamanya dari segi ketangkasan, keselamatan, keselesaan dan gaya digital masa kini! Untuk maklumat lanjut, do visit Mercedes-Benz Malaysia website.

Khidmat pesanan masyarakat Mercedes-Benz CLA is brought by Redmummy.com

Comment: 14