Pelancaran ASUS ZenFone di pasaran Asia Tenggara

 

 

Intel Vice President and General Manger, Asia-Pacific and Japan Region, Gregory Bryant, joined Jonney Shih on stage.

Minggu lepas di Jakarta, Pengerusi ASUS Jonney Shih bersama CEO mereka Jerry Shen telah melancarkan ASUS ZenFone Series untuk pasaran Asia Tenggara. Sempatlah aku terbang ke sana bersama-sama kontigen media dari Malaysia untuk memeriahkan majlis hiks.

IMG_1357

Dalam majlis pelancaran tersebut, Mr Shih memperkenalkan barisan ASUS ZenFone Series yang lengkap dan juga antara muka mudah alih ASUS ZenUI yang eksklusif.

ASUS Chairman Jonney Shih brings the empowering luxury ZenFone to consumers in Southeast Asia

Antara ciri-ciri hebat ASUS ZenUI adalah PixelMaster, teknologi kamera yang membolehkan penangkapan gambar ataupun video tanpa masalah dalam apa juga keadaan pencahayaan. Ini kerana adanya features tambahan PixelMaster iaitu Low-light Mode dan Time Rewind.

IMG_1393

Low-light Mode ini dengan ketaranya meningkatkan prestasi kamera dalam suasana yang kelam ataupun kurang terang. So dengan menggabungkan piksel yang bersebelahan, kameranya dapat meningkatkan kepekaan cahaya sehingga 400% dan contrastnya sehingga 200% , menyebabkan tembakan cahaya rendah yang jelas dan terang tanpa memerlukan flash. Electronic Image Stabilizer (EIS) pula meningkatkan prestasi cahaya rendah lebih jauh sekaligus menyebabkan gambar lebih sharp dan tidak kabur. Low-light Mode juga boleh didapati apabila merakam video.

 

IMG_1399

Teknologi kamera ASUS mempunyai ciri-ciri  Selfie Mode dan Depth of Field Mode yang dapat meningkatkan prestasi kamera dan membuat ianya lebih mudah bagi kita untuk menangkap gambar dan video yang menarik. Taper nanti once it available, aku boleh buat review dan demo especially Selfie Mode yang trending sekarang ni :)

The ZenFone series come with ASUS ZenUI, the all-new mobile user interface

Selain daripada itu, ZenFone ini adalah salah satu daripada peranti ASUS pertama yang menonjolkan ASUS ZenUI - eksklusif antara muka serba baru dibuat khas untuk pengguna telefon pintar yang berkonsepkan freedom, expression dan connection. Ciri-ciri reka bentuk visual baru dibuat menjadi lebih cekap dan menarik, mengandungi ikon moden ‘ flat‘, tema warna yang terang, animasi, nada dering  dan notifikasi bunyi yang baru, dan layoutnya yang teratur sekaligus maklumat yang ingin disampaikan jadi lebih jelas.

Southeast Asian customers first time can experience the empowering luxury of the long-anticipated ZenFone

Dua ciri-ciri yang terdapat dalam ASUS ZenUI iaitu What’s Next dan Do It Later – direka khas untuk membebaskan pengguna daripada menguruskan pelbagai maklumat yang kita hadap setiap masa, dan seterusnya membolehkan kita untuk menjadi lebih produktif. What’s Next meletakkan maklumat sedia ada yang paling penting dan berguna kepada kita – seperti upcoming appointments, mesej baru dan missed calls dari VIP contacts, cuaca di destinasi seterusnya, dan banyak lagi – front and center on the lock screen, the home screen and in the notification drawer.

IMG_1378

Do It Later pula membebaskan pengguna untuk memberi tumpuan kepada tugas yang kita sedang lakukan, tanpa melupakan perkara penting yang kita perlu lakukan kemudian. Sebagai contoh macam kita sedang tulis email kan, tiba-tiba ada call masuk, ada simple button tap untuk automatik menbuat reminder to call orang itu semula.

IMG_1380

Kita juga boleh menyimpan item yang menarik, seperti artikel, video YouTube, atau mana-mana laman web, untuk membacanya kemudian. Setiap reminder dan item ini disimpan dan dikumpulkan dalam aplikasi Do It Later secara berasingan dan juga shortcut untuk melakukan tindakan yang berkaitan, seperti membuat panggilan ataupun surfing laman web.

Banyak lagi features menarik yang ada dalam phone ini, korang tunggulah nanti phone ni dalam tangan aku, lagi banyak aku story mory ciri-ciri menariknya :)

 

IMG_1442

 Steven from ASUS Malaysia, the one that manages and handles our Malaysia’s contingent. Many thanks for the great welcomed and hospitality.

IMG_1430

Dan ini pula ASUS ZenFone nya – Ada HITAM si tampuk manggis :)

IMG_1431

KUNING warna diraja :)

IMG_1436

BIRU langit di angkasa :)

 

IMG_1417

Dan MERAH si Redmummy :)

ASUS Chairman Jonney Shih, accompanied by CEO Jerry Shen - ZenFone SEA launch

Berapa harganya Kak Red oiii?

Sure korang terkejut tengok harganya yang murah kalau dibandingkan features yang ada di dalam smartphone ni.

ASUS ZenFone 4 = RM 299
ASUS ZenFone 5 = RM 599
ASUS ZenFone 6 = RM 899

Dan kesemua model ASUS ZenFone Series ini dijadualkan untuk tiba dan dijual di Malaysia paling latest by end-April. Tak lama jer lagi!

 

 

IMG_1390

So yang mana satu pilihan kalbu korang? ZenFone 4, ZenFone 5 ataupun ZenFone 6? Oit bukan ceweknya ya dong! I am planning to get one, hopefully dapat sebat the red phone. The last red phone in hand aku pernah ada was like many years ago, nak dapatkan merah kena carik casing merah, so I hope the red ZenFone, will be mine, in red. Maybe the ZenFone 5.

Kalaulah korang baca lagi review on the Zenfone, they did the study between S model phone and I model phone, oh my oh my, korang mesti regret if not getting the ZenFon’s family.

Comment: 10