Kualiti atau Kuantiti?

.
PnG-getmoresavings

Seperti kebanyakan suri rumah yang lain, kerja-kerja shopping groceries memang tidak dapat dipisahkan. So seperti biasa sebulan sekali ataupun sebulan dua kali, mengukur la tapak kaki ke seluruh ceruk supermarket mencari barang-barang keperluan rumah.

Sampaikan dah hafal la kat mana letaknya sabun, section mana letaknya susu, rak mana letaknya softener dan segalanya la. Betul tak mak-mak semua?

PnG-getmoresavings-RM

Walaupun dah jadi lumrah, sudah semestinya masa kadangkala menjadi kekangan, bukannya selalu kita ada banyak masa nak berulang-alik pergi shopping groceries ni, letihla kalo setiap minggu nak kena pergi beli barang-barang rumah ni kan, so because of this Akak selalunya seboleh-bolehnya membeli secara pukal ataupun dalam kuantiti yang banyak sesuatu produk tu. Maklumlah beli sekali banyak so tahan la lebih lama lagi kan.

PnG-getmoresavings-RM2

Dan sudah semestinya bila beli dalam kuantiti yang banyak, Akak mestilah cari harga yang paling murahkan. To tell the truth we used to use 2 and at one time sampai 3 trolleys for our groceries need for every visit. Banyakkan! Tu pun kadang-kadang tak sampai sebulan, dah abih guna and terpaksa la mai lagi beli barang, alahaiii…

PnG-getmoresavings-2

Tapi itu Akak yang dulu-dulu yang lebih mementingkan kuantiti, konon kuantiti yang banyak dan murah pilihan yang bijak konon. Ternyata serong! So sekarang ni Akak dah berubah kepada yang lebih mementingkan kualiti instead of kuantiti walaupun lebih mahal sedikit.

Actualy it was started with my own experiences dan juga experiments sendiri ditambah pula Akak terbaca beberapa artikel yang sekaligus mengubah persepsi Akak di mana sesuatu value tidak boleh di kira dari segi kuantiti ataupun harga yang murah.

PnG-getmoresavings-3

Kenapa kuantiti tak sama dengan value?

Dalam kes ini, kita kena mengambil kira tentang 3 peranan utama sesuatu value itu iaitu ketahanan ataupun penggunaan yang lama (longevity), prestasi (performance) dan nilai-nilai tambahan (value add) yang tersedia ada dalam produk yang berkualiti.

Macam yang Akak experience sendiri, mungkin juga korang pun sama mengalaminya, sebagai contoh kalau kita membeli sesuatu dalam kuantiti yang banyak dengan menggunakan jumlah wang yang sama, itu tidak bermakna yang kita mendapat nilai yang terbaik daripada wang yang kita laburkan tu.

So sebaliknya dengan wang yang sama ataupun lebih sedikit, kita membeli sesuatu barang walaupun hanya sedikit bilangannya tetapi berkualiti tinggi, indirectly kita akan mendapat 3 values yang Akak cakap tadi, iaitu produk yang tahan lama, berpretasi tinggi dan juga terdapatnya nilai-nilai tambahan dan yang lebih penting sekali kepuasan hati yang kita dapat dari hasil produk itu sendiri :)

Sebagai contoh bila Akak membeli barang-barang untuk anak-anak. Contoh yang paling senang ialah toys Zeeshan dimana membeli toys yang berkualiti baik akan bertahan lebih lama kalo compare those yang murah-murah yang sekejap jer dah jahanam, ended up with kids frustration jer! Secara tak langsung budak-budak dapat main lebih lama dan they will appreciate more. Inilah dinamakan value yang kita dapat :)

Kita juga mungkin kadang-kadang tergoda untuk membeli jenama yang lebih murah sebab lebih menjimatkan wang konon tetapi apa yang sering berlaku selalunya kita ended up akan memerlukan kualiti yang besar untuk ianya berfungsi dengan baik. Contoh yang selalu berlaku kat Akak adalah pencuci pinggan mangkuk. Jenama yang mana lebih menyenangkan kerja menghilangkan all those minyak dan kotoran dari pinggan mangkuk kita? Sudah semestinya those trusted brands!

PnG-getmoresavings-4

Tambahan pula bila menggunakan produk yang tahap keberkesanan yang tinggi adalah lebih efficient dari segi masa dan tenaga so masa dan tenaga better spend with my family. And since the produk are efficient, they will last longer meaning tak perlu setiap minggu nak kena pergi shopping grocerries. Boleh buat benda lain yang lebih berfaedah :)

Apa yang cuba Akak sampaikan kat sini ialah marilah kita sama-sama menjadi pembeli yang bijak kerana membeli-belah dengan bijak adalah tentang membeli produk yang mempunyai prestasi yang baik, ketahanan yang tinggi ataupun penggunaan yang lama dan juga adanya nilai-nilai tambahan dan it’s actually #getmoresavings dan personally untuk famili Akak, those trusted brands have all these qualities dan lebih dipercayai keberkesanan dan penjimatannya :)

Untuk maklumat yang lebih lanjut tentang tip shopping dengan smart,  bolehlah semua membaca artikel ini http://savemoney.my/the-3-ultimate-shopping-tips-to-getting-better-value

Comment: 11