McDonald’s new Happy Meal Book Programme!

.

IMG_7298

 

Rasanya dah lama tak pergi singgah McDonald’s ni. Eh chop, hari tu ada lepak makan breakfast dia kat KLIA sebelum terbang ke Jakarta. Tapi both me and hubby jer la. Cuma kids jer lama tak bawak depa pergi McD.

Bila sebut McD, for sure korang ingat McDonald’s hanyalah restoran fast food semata-mata kan? Well technically yes, but the most important part, apart from menjadi makanan kegemaran anak-anak kita, they brings happiness to our kids :) with their big smiley Happy Meal set. Bila kids happy, kita lagi lah bertambah-tambah gembira. Itu yang kita mahukan, as long as kita moderate, not too much, not too less gitu.

IMG_7187

Personally for me, as long as we are all together, I treat as family activity. Banyak benda boleh kita buat bersama-sama dengan anak-anak sambil-sambil makan McD. Normally me as mak biasalah just ask and borak-borak with them about school, their friend dan macam-macam. Tapi RD suka main mind games or IQ tests even berteka-teki :)

IMG_7230

And kalau diorang ada new story books, they’ll baca buku sambil me and RD kejar Zeeshan yang berlari-lari pusing di McD‘s playground hiks. For me, this quality time is actually really important and significantly bring more positive vibes to our family values.

IMG_7214

 

So recently McDonald’s baru sahaja memperkenalkan programme terbaru mereka iaitu Happy Meal Book Programme and I’m sure this programme will bring more happiness to kids specifically and to us the whole family generally. So it’s time to bring the kiddos there :)

Apa Happy Meal Book Programme ni Kak Red?

McDonald’s memperkenalkan Happy Meal Book Programme ini sebagai salah satu usaha untuk menggalakkan aktiviti kekeluargaan dan menjadikan membaca sebagai kegiatan yang menggembira dan menceriakan. Disamping itu, program ini bertujuan untuk memperkukuhkan unit kekeluargaan dengan melibatkan anak-anak kita dalam pembacaan yang menyeronokkan. Bila sesuatu aktiviti itu menyeronokkan, anak-anak kita dah tentu tak jemu nak buat. Tak gitu? Especially tabiat membaca yang agak susah untuk dipupuk pada anak-anak zaman gadjet ni. Akak memang setuju sangat dengan langkah baik ini!

IMG_7266

Selain itu juga McDonald’s akan mengadakan beberapa aktivti-aktiviti menarik di restoran-restoran mereka yang terpilih seperti peraduan story-telling, Book Time bersama Ronald McDonald dan berjumpa sendiri dengan aspiring local authors.

IMG_7295

On top of that, Happy Meal Book Programme will features buku cerita dari siri Watch Me Grow by renowned publisher – DK Publishing

IMG_7208

 

Bukan itu sahaja, restoran mereka juga akan dihiasi dengan tema yang sekaligus mewujudkan persekitaran yang simulative untuk keluarga kita. Bertemakan dunia bawah air, anak-anak kita dan kita sebagai ibu bapa akan berpeluang menjamu selera dengan lebih menyeronok dan menceriakan :)

Tambahan itu, McDonald’s juga akan menderma sehingga 10,000 buku Happy Meal kepada pelbagai rumah anak yatim dan pertubuhan amal untuk memastikan bahawa bahan bacaan sampai kepada masyarakat yang kurang bernasib baik. McDonald’s berharap sumbangan ini boleh membantu untuk merangsang anak-anak untuk mula membaca seawal yang mungkin. Sumbangan akan dilakukan secara berperingkat-peringkat kepada penerima terpilih di seluruh negara. Bagus sungguh usaha McDonald’s ni. Akak memang sokong langkah murni macam ini!

IMG_7245

So now kita ada new aktiviti untuk weekend ni, to participate dalam Happy Meal Book Programme :) Korang pun boleh join sama, just remember the list of participating restaurants for the weekend activities as per below:

No.

Venue

Date and Time

1

Kota Damansara

9 May – 10:30am

2

Jalan Gopeng, Perak

9 May – 10:30am

3

Greenlane, Penang

10 May – 10:30am

4

Titiwangsa

10 May – 10:30am

5

Batu Caves

10 May – 3:30pm

6

Bukit Indah, JB

15 May – 4:00pm

7

Mutiara Rini, JB

16 May – 10:30am

8

Kota Laksamana, Melaka

17 May – 10:30am

9

Klang Sentral

17 May – 10:30am

10

Kota Emerald

17 May – 3:30pm

11

Kota Damansara

23 May – 11:00am

IMG_7182

 

Untuk info lanjut jangan lupa LIKE McDonald’s Malaysia Facebook atau layari website McDonald’s

Comment: 12