ASUS

Caught red handed in the flight!

 

IMG_1269

ada dalam 50 of us, the media contingents from Malaysia for the ASUS launching in Jakarta.  Yang sesama kita kenal each other, Nara as usual my best buddy, Nisa Kay, Tekong and wife. The rest, online and offline medias. 2 busses waited for us at Jakarta airport, you know ler the macet kat Jakarta, ya hampun. This is my 3rd time mai Jakarta so takde le kepelikan or bengang sangat, unlike Nara, hhahahahaha, serik dah dia nak mai Jakarta kot.

IMG_1287

Had our first dinner at the Bukit Randu. Akak cuit2 buat rasa di tekak coz mengambil hati client, banyak tu food depa served, tak cuit kang, tak molek ler. Met new friend, Alex from soyacincau? kalau tak silap. Macam2 nama portal skang :) .

IMG_1295

The photo yang akak published for my HCG Treatment, location ni kat restaurant Bukit Randu, kat belakang stage tu dah boleh buat kenduri kahwin, macam pelamin segala.

IMG_1302

Checked into Pullman Hotel, Central Park. Kiri kanan depan belakang shopping malls. Kemaskan kain baju, semua dah ironed sesiap dari KL, harap2 tak yah iron baliklah, dah malam buta, penat aku nak ngadap kain baju jer. I need to get out from the hotel to meet our Indo frens jugak.

IMG_1304

Those gilakan gym, hah siap dumbbell ngan yoga mart ko lagik! idok le aku nak membelasah, kudrat yang ada pun dah menipis. dok ingat nak membuta jerr ada ler…

IMG_1308

bilik sorang satu, nothing much. but very recommended la hotel ni, sekangkang je ngan mall kan. 5 star kot or 4 star paling busuk. Sungguh, nyaman di sini.

IMG_1297

2 single beds. takdok nak dapat 1 queen/king size. so satu katil aku, satu katil letang shopping stuff.

IMG_1299

The fridge tu kunci! so the hotel people came by to my room that nite to collect my ‘HCG Treatment’s stuff’! i nak kena fridgekan, ye segala kunci kata merata berjalan, jangan lupa your dietary and your treatment. Kang naik berkilog2 balik, nangis akak balik dik. Susah payah akak jaga badan.

IMG_1325

Belah bagi nak kuor ke tak nak ke kuor ke tak nak, but thinking esok malamnya tak tentu dapat keluar jumpa the Indo frens, so aku kuor jugak, amik taxi terus ke location. My frens are having their drinks and main pool kat one of the pubs in Indo, but no choice to meet them there.

I had to pass the ole2 from KL, kalau tidak mau melepas bila lagi mahu ketemu.

Funny thing is aku still mintak green tea LOL, bengang je depa. Agak2 la ko Red, order Coke pun logik gak, ni green tea??

sorry, coke tak coke, aku on strict diet. else, air suam pun ok.

Dari air suam, waitress carik jugak the green tea for me. Settled satu masalah.

Selesai met up lari balik hotel and boommmmmmmmmmm!

IMG_1449

The next day, was the ASUS launch event, i dah posted that in my blog. 2 different red dress for 2 occasions. A nite and the morningnya. I hanya bawak 2 kasut and 2 sling bags, coz this is part of the travelling trip, agak payah nak mengusung handbags yang hand carry. Both shoes pun flat jugak, no heels too.

Gambar banana ni kena ada ler nak tujuk betapa laki aku adalah die hard fan on banana, rejim makanan harian dia jugak, sama dengan apple merahku. I dont eat banana, part of my HCG, banana yang harus dielakkan, with other fruits, banyak pantang buah wor.

IMG_1265

Well ok, the highlight of my first day di Jakarta ialah about this guy from China. He s definitely from China, sudah kompem double tripple lagi with the MH Crew. As you can see dalam gambar ni, dia duduk betul2 depan akak, sebelah kanan. So masa naik baru duduk sebelum take off tuh, mata mamat ni merambang habis merata depan kiri kanan berjalan sana sini. Macam look suspicious sungguh.

I dok tengok orang camni, mula le akak tak sedap hati, instead of putting my handbag kat compartment atas, or kat bawah seat, akak kepit kat celah kiri, i sat next to Nisa by the way, feel secured ngan handbag letak gitu. Bila kita tengah sibuk2 tentok tv/movie, i ada nampak dia bangun, but i couldnt be bothered, akak dok leka tengok movie the Silent Witness. hoi bestnya movie nih.

Pastuh, I meleka dengan movie, I ada sesekali nampak dia bangun, dia berdiri, dia usik compartment atas dia. Tapi waktu dia berdiri kat sebelah kerusi dia, masa tu akak pandang and dia masih lagi dengan muka suspicious dia dok pandang kiri kanan depan segala, when one crew caught him right handed!!

The drama begins!

Make it short, idaklah kuasa akak nak buat scrip pulak kat sini, the crew tangkap dia mencuri! he took the luggage from 2,3 rows depan punya passenger, the passenger must have been sleeping, he bawak to his chair, he bukak dalam bag tuh, ada le pulak barang berharga, ada duit ok dalam tuh, he took the cash first and maybe ada laptop dalam bag tuh, yelah kita kalau hand carry mostly ada laptop le kan kalau travel nih. He letak kat atas kepala dia, he probably nak bawak lari keluar the luggage, or i donno.

Since this is not the first incident happened for that flight from KL to Jakarta, crew dah berjaga2 for the situation if it happens again lah. Malang for this guy, he sorokkan the cash (about RM1k, in rupiahs) di bawah seat yang dia duduk tuh. Crew selongkar habis and investigatelah. Habis kecoh satu flight.

Memang serious benda nih. Empunya luggage terkejut bana tengok his luggage yang patut ada atas kepala dia, dah ‘berjalan’ ke belakang, opposite compartment pulak tuh. Oh pencuri di dalam flight, dengan berjacket segala ko, tapi ini rupanya depa punya kerja. Make it short, sebab ada witness yang nampak dia buat ‘kerja’ and also the crew dapat tangkap with the cash money some more, so bila kita landed Jakarta, the security officers dah tunggu dari dalam flight sampai ke luar!

Jadi makanya, i kept reminding my husband (currently not in country) also whoever i know to make sure, try to put your stuff di opposite seat you, letak kat compartment yang opposite and belah depan so you could see if anyone cuba2 nak mencilok or do something bout it lah. But tu lah, kadang2 kita dah rasa secured but kalau dah terjadi, cuma benda boleh dielakkan, cubalah yer. Apa yang terjadi kat the Chinese country man, we do not know after that, di bawah tanggungn security Indonesia lah sudahnya.

Comment: 10

Pelancaran ASUS ZenFone di pasaran Asia Tenggara

 

 

Intel Vice President and General Manger, Asia-Pacific and Japan Region, Gregory Bryant, joined Jonney Shih on stage.

Minggu lepas di Jakarta, Pengerusi ASUS Jonney Shih bersama CEO mereka Jerry Shen telah melancarkan ASUS ZenFone Series untuk pasaran Asia Tenggara. Sempatlah aku terbang ke sana bersama-sama kontigen media dari Malaysia untuk memeriahkan majlis hiks.

IMG_1357

Dalam majlis pelancaran tersebut, Mr Shih memperkenalkan barisan ASUS ZenFone Series yang lengkap dan juga antara muka mudah alih ASUS ZenUI yang eksklusif.

ASUS Chairman Jonney Shih brings the empowering luxury ZenFone to consumers in Southeast Asia

Antara ciri-ciri hebat ASUS ZenUI adalah PixelMaster, teknologi kamera yang membolehkan penangkapan gambar ataupun video tanpa masalah dalam apa juga keadaan pencahayaan. Ini kerana adanya features tambahan PixelMaster iaitu Low-light Mode dan Time Rewind.

IMG_1393

Low-light Mode ini dengan ketaranya meningkatkan prestasi kamera dalam suasana yang kelam ataupun kurang terang. So dengan menggabungkan piksel yang bersebelahan, kameranya dapat meningkatkan kepekaan cahaya sehingga 400% dan contrastnya sehingga 200% , menyebabkan tembakan cahaya rendah yang jelas dan terang tanpa memerlukan flash. Electronic Image Stabilizer (EIS) pula meningkatkan prestasi cahaya rendah lebih jauh sekaligus menyebabkan gambar lebih sharp dan tidak kabur. Low-light Mode juga boleh didapati apabila merakam video.

 

IMG_1399

Teknologi kamera ASUS mempunyai ciri-ciri  Selfie Mode dan Depth of Field Mode yang dapat meningkatkan prestasi kamera dan membuat ianya lebih mudah bagi kita untuk menangkap gambar dan video yang menarik. Taper nanti once it available, aku boleh buat review dan demo especially Selfie Mode yang trending sekarang ni :)

The ZenFone series come with ASUS ZenUI, the all-new mobile user interface

Selain daripada itu, ZenFone ini adalah salah satu daripada peranti ASUS pertama yang menonjolkan ASUS ZenUI - eksklusif antara muka serba baru dibuat khas untuk pengguna telefon pintar yang berkonsepkan freedom, expression dan connection. Ciri-ciri reka bentuk visual baru dibuat menjadi lebih cekap dan menarik, mengandungi ikon moden ‘ flat‘, tema warna yang terang, animasi, nada dering  dan notifikasi bunyi yang baru, dan layoutnya yang teratur sekaligus maklumat yang ingin disampaikan jadi lebih jelas.

Southeast Asian customers first time can experience the empowering luxury of the long-anticipated ZenFone

Dua ciri-ciri yang terdapat dalam ASUS ZenUI iaitu What’s Next dan Do It Later – direka khas untuk membebaskan pengguna daripada menguruskan pelbagai maklumat yang kita hadap setiap masa, dan seterusnya membolehkan kita untuk menjadi lebih produktif. What’s Next meletakkan maklumat sedia ada yang paling penting dan berguna kepada kita – seperti upcoming appointments, mesej baru dan missed calls dari VIP contacts, cuaca di destinasi seterusnya, dan banyak lagi – front and center on the lock screen, the home screen and in the notification drawer.

IMG_1378

Do It Later pula membebaskan pengguna untuk memberi tumpuan kepada tugas yang kita sedang lakukan, tanpa melupakan perkara penting yang kita perlu lakukan kemudian. Sebagai contoh macam kita sedang tulis email kan, tiba-tiba ada call masuk, ada simple button tap untuk automatik menbuat reminder to call orang itu semula.

IMG_1380

Kita juga boleh menyimpan item yang menarik, seperti artikel, video YouTube, atau mana-mana laman web, untuk membacanya kemudian. Setiap reminder dan item ini disimpan dan dikumpulkan dalam aplikasi Do It Later secara berasingan dan juga shortcut untuk melakukan tindakan yang berkaitan, seperti membuat panggilan ataupun surfing laman web.

Banyak lagi features menarik yang ada dalam phone ini, korang tunggulah nanti phone ni dalam tangan aku, lagi banyak aku story mory ciri-ciri menariknya :)

 

IMG_1442

 Steven from ASUS Malaysia, the one that manages and handles our Malaysia’s contingent. Many thanks for the great welcomed and hospitality.

IMG_1430

Dan ini pula ASUS ZenFone nya – Ada HITAM si tampuk manggis :)

IMG_1431

KUNING warna diraja :)

IMG_1436

BIRU langit di angkasa :)

 

IMG_1417

Dan MERAH si Redmummy :)

ASUS Chairman Jonney Shih, accompanied by CEO Jerry Shen - ZenFone SEA launch

Berapa harganya Kak Red oiii?

Sure korang terkejut tengok harganya yang murah kalau dibandingkan features yang ada di dalam smartphone ni.

ASUS ZenFone 4 = RM 299
ASUS ZenFone 5 = RM 599
ASUS ZenFone 6 = RM 899

Dan kesemua model ASUS ZenFone Series ini dijadualkan untuk tiba dan dijual di Malaysia paling latest by end-April. Tak lama jer lagi!

 

 

IMG_1390

So yang mana satu pilihan kalbu korang? ZenFone 4, ZenFone 5 ataupun ZenFone 6? Oit bukan ceweknya ya dong! I am planning to get one, hopefully dapat sebat the red phone. The last red phone in hand aku pernah ada was like many years ago, nak dapatkan merah kena carik casing merah, so I hope the red ZenFone, will be mine, in red. Maybe the ZenFone 5.

Kalaulah korang baca lagi review on the Zenfone, they did the study between S model phone and I model phone, oh my oh my, korang mesti regret if not getting the ZenFon’s family.

Comment: 10