CV

The Mines The Mines…The CV

IMG_7485

rumah kedua kami

akan tak lama lagi bertukar tangan

berbulan tunggu process huiii….insyallah sket je hari lagi

IMG_7500

our 3 years tenant telah pun keluar officially so the house is already empty. untuk dihandover kepada tuan yang baru

tak sempat pun aku duduk sini, memang beli for investments, dulu je beli cadang nak duduk tapi penyudahnya VA jugak, malas sayang betul nak tinggalkan rumah atas langit tuh…

lepas tu kan

kita pi berpusing2 sana sini, for something ler…

aku ni le yang pikir, laki aku steady je. tenang je dia takde le nak kekocoh but mak being mak.

dapat pulak mak yang possessive kan.

penutup kisah Saturday nite kita ialah ke Mines Shopping Mall.

IMG_7503

asyik aku je lah beria yang amik gambar

yang belakang dua orang tu nak kena siku gamaknya

 

IMG_7519

masa kita sampai ni pun nak datang for dinner je lah, takde pun motif apa, maybe nak naik boat depa. pun tak le eager sangat pun, jalan2 tengok and makan2 sket.

semua pau ice cream McD

IMG_7582

 

alah mak encik

rileks ler

takde masalah takleh bincang

apak ko senang je heh timbang kati tau

IMG_7546

ini budak kan

punya pandai auta tau! dia geram aku tak nak bagi kuor dari celah abang bapaknya, kasi apit budak nih.

so dia tarik muka bapaknya.

dia cium2 bapaknya!!!

IMG_7547

hah ko tengok ke main dia sayang kiss kiss love bapaknya

bila aku mintak dia kiss aku, loudly dia jawab NO!

hahahahah kurang asam

bapak ko racun ko ler nih bukan main lagi tak nak kiss mak, yelah dah mak tak nak bagi kuor, so dia protest dia bakar line cium bapaknya, tau maknya sure sentap tak dpt kiss dia.

grrrr…..gomol ko dik!

IMG_7551

 

malam tu merasa le jugak aku makan Sushi. aku je pencinta sushi, lelain sume macam payah bonar nak makan but bila dah introduced on ranges of Sushi, baru le ooo sedap sedap. Yang atas ni my fav, dari maki line (betul namanya MAKI). dari salmon. sedap sangat!!!!! aku kalau pi Sushi, ini je yang aku tembakkan.

Plate merah so RM5.

kalau makan sorang 2 plates dah cukup, kalau nak haloba, 3 plateslah. cubalah try hangpa.

IMG_7595

IMG_7600

IMG_7605

siksa nak amik gambar 3 beradik! si bongsu tak boleh nak senyap.

dia diam bila dalam pram jer, bila dia bebas, memang ko pun dah jadi cam lipas kudung

IMG_7610

hah one family!

IMG_7611

hey kooooooooooo dok diam kejap boleh tak!

IMG_7618

 

sebenarnya ramai betul orang dok tengok kita bergambar nih padahal aku suruh je depa jalan, but depa tak nak gak naik tangga tu selagi kita tak habis bergambar. udahlah aku ngah struggle ngan si kecik yang dok nak terbang merata nih

 

IMG_7622

 

yelah yelah give up lah mak ko

pergilah bebaskan dirimuuuuu

dik ko tau tak, bila time posing, ko kena redha, begitulah resmi abang kakak ko dah arif sangat.

takpe ko new joiner, so dimaafkan, sok sok dah beso sket, sila harap  maklumlah ye

IMG_7642

kerja si bapak le kan mengejar

seriau aku tengok dia berlari kat tangga nih…kang terjunam jatuh sagat pala, meraung ya rabbi ko kang…

IMG_7679

mari tengok binatang

walaupun dari luar jer….

dia kalau kat tv ke ipad gadgets

nampak je binatang

eh dog

eh cat

eh dog

eh hos (horse)

eh eh eh

bunyik eh tu mahal ok!

IMG_7671

dan ini jelah yang mampu diamik untuk 5 beranak. korang ni nak kena ikat baru geti  nak amik gambar memolek hishhh! Paling senang is kakak lah, she s so easy going nak amik gambar, ke ko malas nak dengo mak ko memurai.

Anyway anak2 aku takde facebook  tapi ramai kawan2 memasing dok racun depa nih suh buat fb account. the answer is still no. sebab skang pun aku tengok abang punya WA and WeChat, sakan meleka….ni berpantau. kalau tak pantau, lagi ribut pala mak ko!

Keluar dari Mines, punya ler jemmmmmmmmmmmmm heboh sangat.

Budak2 nak merasa naik boats kat Mines tu tapi aku malas. dah malam sangat. rimas heh. Lain kali le anak2 yeak…..korang pantang je nampak, semua nak jer.

This weekend abang kakak are away, pi camping. Sunyi lah heh adik korang tu nanti takde gang nak buli.

Comment: 5

Final story of our CV..at least for now lah!

IMG_4046

sunyi tenang je kan kiri kanan….

IMG_4061

it s guarded area…security pun dah kenal the owner..

IMG_4064

makkkkkk! lawa makkkkkkkkkkk! grill merah!! kerawang penuh!!

IMG_4067

tapi sebenarnya bukanlah merah, but tengok dari jauh nampak merah. aku asalnya amik design lain, tapi pastu aku pusing2 tengok rumah orang, ada satu rumah tu dia buat kerawang bunga penuh gini, cantik pulak. but that house lagi minor than mine. so patutnya pilih design grill nih buat sekali ngan sirman, but he was stranded with work, so bila contractor datang rumah VA aku n suh pilih, main kuasa veto lah gua. aku main send gambar via bbm jer tengok dia ok idak…

arghh…ko ok ke idak ke, aku dah ada pilihan sendiri!

IMG_4071

gambar dari dalam rumah

IMG_4094

IMG_4109

close up sket, grill ni solid wrought iron

IMG_4089

waa bilik atas pun…..ai love it so much! kalau korang lalu depan rumah memang wajib berenti and tengok ukiran kerawang grill nih!

IMG_4123

sekali ke main bersepah, satu rumah masa nih ngah sibuk pasang aircond, tapi sekarang sume dah takde lah, sume dah cantik coz tenant aku dah rasmipun duduk rumah CV kami nih…she and her family r so lucky.

IMG_4137

gegirl main tengah panas worr, depan tu memang ada playground. she s so excited to see the aircond dalam bilik dia, tapi sayang, ingat kita nak duduk, i kept saying itu bilik gegirl ada kakak lain yang duduk, sampai gegirl dah big big baru kita boleh pindah sini. So tamat dah lah kot citer CV secara rasminya coz tenant aku pun dah jadi pemastautin tetap sampai donno lah. tak kisahlah berapa lama pun dia nak duduk, coz i dont have any short term plan nak dok CV nih. at least sampai anak2 habis sekolah cina depa kot..

susahnya kat sini coz takde sekolah cina tu pasal aku remeh renyah nak pindah, ngan jauhnya dari klcc pun satu hal gak…

IMG_4073

waaa suka lah….eii bestnya tenant aku dapat rasmikan, ai tak merasalah yer…nanti dah nak pindah sini, memang kompem macam2 renovation kitorg akan buat….tahniah tahniahlah ye tenantku!

kak, nak contractor apek yang buat grill rumah ko ni boleh kak?

boleh…………Contact Red gak, nanti akak bagi no fon dia. buatan kerja dia kemas bangat!!

pendek kata, out of 5 contractors yang kita jumpa, he s the cheapest and reasonable, siap dalam package railing pun aku bedek2 mintak percumakan untuk dapur, pastu aku mintak gak diskaun, so puast hati. Full reno nanti pun kalau apek ni masih active, memang dia gak aku nak engage….

Comment: 30

Rumah sendiri untuk orang…

IMG00296

i got these photos from Sirman’s bb. aku memang tak de di tempat kejadian but would love to share the development of our CV house. NOTE: We are not staying here, tapi kami sewakan…so it s a very2 new house, wpun dah hampir 8 bulan dapat kunci, only recently je kita decided nak sewakan coz permintaan untuk menyewa kat rumah aku ni memang tinggi….

IMG00290

Ini anak2 tenant saya…besar2 sudah..malu nak bergambar…

IMG00299

Project diorang di hari itu adalah memasang lampu n kipas jer. grills and aircond akan dipasang secara berperingkat by this week jugak…pemilihan lampu pulak dibuat oleh tenant aku gak, sebab dia yang nak dok sini so kita bagi dia freedom untuk pilih jenis lampu2 yang dia berkenan…

IMG00301

ada lampu putih ada lampu kuning…semua bilik semua bahagian diorang pasang lampu lah…

IMG00268

my tenant ni sangat suka ngan tanam-tanaman, belum pun duduk rumah ni lagi dia dah upah orang buatkan segala jenis tanaman kat porch. aku yang tuan rumah pun tak tentu nak ada pokok2 gini, coz aku bukan jenis ‘pokok’ punya orang…

IMG00266IMG00267

cantik sudah…ngan batu2 sungai..eii comel! kalaulah aku dok sini kan syok. tapi sebelum korang tanya lagi untuk ke sejuta kalinya, aku takleh dok sini coz pelbagai sebab….antaranya sek cina takde di daerah ini, keduanya jauh dari KLCC tempat aku bekerja, ketiga pun jauh dari makpak aku pun ye gak, sebenornya kalau pejam2 mata takde lah jauh sangat but biarlah dulu. biar kitaorng dok je atas langit dulu and sudah menjadi rezeki tenant aku untuk merasmikan rumah kami nih…

cadangan aku untuk jadikan rumah CV ni sebagai weekly house, tak mendapat persetujuan dek suami, kepala otak dia lebih pada financial, coz dia takkan percaya ngan aku punya resmi weekly house tuh kalau most of weekends kita penuh ngan event sana sini.  Insyallah tengok cara dia menjaga rumah ni wpun belum duduk, my tenant nampak orangnya molek budi pekerti, insyallah.

tahniah kerna mendiami the CV house…wpun sob sob sob…aku yang kegigitan jari :( . Rezeki dia…nanti aku dah dok sini, kaw2 aku buat fully renovation.

Comment: 25

Project CV!

IMG01150-20100717-1255

jangan bising ek kalau kata ‘alah kak red, napa tak cakap, saya boleh bagi contractor saya, bf saya pun contractor, abang saya pun contractor’. eii aku makan2 korang kang…i have shouted it out at twitter and fb.aku tak shout kat sini sebab macam asyik2 nak shout kat sini jer, hishh..

so now Project CV has started already. we met few contractors, on the same day. dulu buat rumah VA, kita malas nak pikir, we just have 1 month to move to our new house so kita tak carik choices of contractors pun. pakai yang the panel one jer. takde pun buat comparison of quotations at all. so lesson learnt.

Sirman called 5 contractors, set the date and schedule to each contractors.

IMG01153-20100717-1434

ada waktu2 nya bila ada senang, aku online. first time jugak kita pakai P1Wimax kat CV, laju koooo! banding ngan umah VA, memang laju sungguh…

IMG_3848

this is not my house (umah aku belum ado grill or decoder tu yet)…pusing2 tengok umah orang punya grills. paling2 banyak rumah kan, umah ni aku berkenan betul ngan wrought iron dia. but masa ni kita dah pilih wrought iron mana yang kita nak. sebab wpun i m not staying here, but takkanlah aku nak tukar wrought iron tu bila nak pindah, so biar pakai yang sama jer jugak.

pintu tuan rumah ni pun lawaaaaa, iskk.. apa yang lawa means itu duit. ammaaaa!

IMG_3845

ini stainless steel lah aku rasa. mahal nih! bilik ayo dia pung pakai stainless steel gak, makhaik…

IMG_3828

waktu setiap contractors buat measurement aku akan pilih mana satu design yang aku nakkan. aku kena pilih 2, pastu tengok sirman setuju idak ngan my choices. pastu kita kompem kan satu jenis design…memandangkan kita tak nak  pindah sini, umah ni for rental jer, so buat yang penting wajib sahaja.

IMG_3818

umah ni lom ada lampu api segala, apa satu pun takde, so aku ada bawak kipas bergerak tuh. kecik jer. no red ek, bought it in london. aku tengok azwan pakai kipas cenggini cam senang jer, so belilah satu. ni anak2 aku tak tau nih, kalau diorg nampak sah abang rebut2 ngan adiknya nak mengusung. ado gak abang nak bawak pi skolah kot…

IMG_3814

standard rumah kat malaysia banyak pakai metal grille macam kat gambar atas nih yek.

IMG_3801

but i like this grill so much, stainless steel gak, kira susah giler lah kot kalo ada nak pecah masuk. mahal ni weii…

IMG01147-20100717-1205

Our CV house, entah bilalah aku nak duduk kat sini. dulu beli tak pikir panjang hal sekolah anak-anak, tapi la nih bila dah beli, ngan jauh nya gak dari klcc, oh no way, baiklah dok kat VA jer. pastuh aku dah cakap, kalau nak dok sini, aku tak nak main pindah2….aku nak umah ni sume set baru, umah VA pun biarkan barangnya kat situ.

agak2 aku merajuk ngan bapaknya, aku lari lah kat memana umah yang ado. tapi bapaknya pala duitan gak, dia suh pilih satu umah je untuk duduk, tak kira pun duk mana, janji satu rumah untuk disewakan. haisayyy….

so anw, we hope the renovation and apa2 ler yang kitorg nak godek kat umah baru kami nih, siap in 1-2 weeks time, and untuk my new tenant, hope u look after my house, sayangi rumah ni macam rumah sendiri. eii sayang nih….

IMG_3791

but apa yang buat aku  hangin ialah, bila kita datang2 melawat CV nih aritu, tengok dalam kawasan rumah berpagar aku nih ada contractor yang kurang ajar, pi buang sampah sarap dalam pagar rumah aku. memanglah masa nih kita tak lock the pagar cuma tutup jer cam biasa. so orang can simply bukak pagar aku, tp mana moralnya ko as tuan rumah jugak yang biadab biarkan contractor buang gini dalam rumah orang. this is one of your neighbour’s house jugak kan?

so kita check tanya security, dia cakap sah orang sebelah rumah aku yang memang ngah all out renovation. it means for 1 week dia biarkan sampah sarap dia dalam rumah aku coz we came here twice tengok ada lagi tak berangkat. the next day, tenant aku sudah ‘basuh’ sama dia. i love my tenant lah.

but when i did this entry, aku teringat yang aku pun tak tau sapa nya sampah so i called my neighbour, he quickily said sorry and said that the contractor forgot to bla bla bla bla. NO NO NO! my question is, camne ko boleh simply masuk rumah aku, jiran ko sendiri and campak sampah sarap dari renovation kitchen cabinet ko? u noticed that n ko ingat aku tak datang boleh buat gini plak??

memang aku membagi dia, hari tu jugak masa tenant aku sound dia, dia angkut kuorkan balik sampah ni dari umah aku. bukan main lagi ko jaga rumah ko, tak tinggalkan langsung sampah yek tapi boleh ko campak kat rumah orang. dont la like that….so selfish kay!

Comment: 20

Half million is big but….

IMG_3340

mak ajah balik2 dr mekah terus pakai tongkat….kakinya sakit penat. the next day we went again to CV wt my parents. katanya cuti kan, alang2 cuti ni lah aku bley spend buat macam2…

aku dah ada concept nak buat apa ngan umah ni

aku nak buat macam2 tp kali ni aku tak nak gunakan furniture yang banyak, semakkkkkkkkkkkkk!!!!

IMG_3347

the door yang pak aji bukak tu is a store room, besau gak dalamnya. bolehlah muat 10 ke 15 orang kot heheheheh….depa buat inspection atas bawah kiri kanan, bagi idea itu ini.

mak, ada 100k dok mak? meh lah ulur nak reno ni hah

hahahaha….meh ikut mak pi mekah jom, renovation ni ko bebila bley buat, buat pelan2 lah…bukan ko nak duduk skang pung…

aku punya pelan2 tu lah yang menganga la ni….

if i dont have ‘project 2010′ aku boleh je mula buat reno skang nih, but sebab aku ada one big project, tu yang reno ke hapa kena menadah ke langit kejap.

IMG_3356

balik umah terus terjah kedai baju sekolah kat btr, apa ke nama kedai ni tp belakang kedai pak a ji lah. taun lepas pun aku suka je melepak beli kain baju sekolah lam ni, but this time ai look for abang’s sek agama nya set. aku amik 2 pasang jer, wpun yang lama kalau dia pakai memang menyingkat, but sementara ni 2 pasang tu boleh ulang2 kali pakai lah.

IMG_3353

ha masa pi umah CV, anak nana pun aku angkut sekali ikut. budak lorat tu wohaiiiiiiiiiiii! u gonna see him for this saturday’s event too. lagi satu aku tak tau lah, kuasa sakti mak abah aku ni, asal makan ngan diorg ni mesti ada yang waive something to us. macam makan kat sini, bila nak balik siap mamak tu bagi pisang kat anak2 aku….yet patut kena bayar.

ini bukan pertama kali, dah berkali2 kalau makan ngan mak abah aku ada je rezeki melekat.

melihat ibu bapa saya, sebenarnya aku syahdu, mak abah aku dah tua, and specially abah ku yang nampak keuzurannya. salah satu bilik di CV tu pun aku dah niat utk mak abah aku jugak tinggal, kalaupun mereka tidak mahu menetap ngan aku, tp sekurangnya mereka tau ada bilik yang aku dah khaskan for them too…

IMG_3338

tau dok kami borak2 ngan new neighbours, depa pun ada yang tak nak pindah, ada yang buat rumah persinggahan, tapi umah sblh aku akan pindah menetap.

ada hok depan umah aku, 2 units telah dijual. told you, belum duduk pun agent dah tepon banyak kali tanya nak dijual idak umah kami ni.

the owner jual umahnya dengan harga half million! harga yang dibeli adalah dalam 350k gitu. ha kau…Jusco belum naik tapi dah jadi half million. sok sok Jusco naik jadi berapa pulak, 600k?  naik double pun boleh tuu!!! sirman n i pun ada dpt offer utk mintak jual umah kami ni, but we have not decided yet. hish…….it s an investments yes, but tu lah…

kalo dah orang offer half million kat umah ko ni, ko jual jer pastu ko beli lagi umah lain kat tempat lain plak yang berdekatan ngan mak abah ko…

hemm…

membeli rumah bukan bagai membeli ikan di pasar kak oi…

Comment: 21