Disneyland

Hollywood Hotel to Mong Kok Hong Kong…

IMG_2688

adakah muka kitorg masih lagi capek? sebenornya dah balik hotel dr Disneyland, ni out for dinner. our dinner is not in the same hotel or kat park anymore but kat Hollywood Hotel, dalam kawasan Disneyland jugak. as ai said awal2 entry arituh, kalau budget sendiri baik dok kat Hollywood Hotel, not that expensive macam HK Disneyland Hotel.

kitorg dah tak larat nak berdiri padahal ada lagi panjang perjalanan nak berjalan after dinner…

IMG_2689

i didnt take photos dalam hotel lah, lupa. or mbe dah kemalasannnn…ni depan hotel je lah.

IMG_2691

dinner is a buffet style. n being muslim, i dont hv much choice lah. aku makan yang very the light pun. lgpun tak lapar. mbe aku dah set lam pala i m in the country yang very hard to get muslim halal food, so itulah yang buat aku kenyang gamaknya. u know aku bawak 6 bekas maggi in my mug, tp bawak balik 4 semula. even yang 2 tuh aku bagi Tim and Audrey cos diorg lapar buat supper. IMG_2693

ini coklat betul yer, tp takde sapa berani amik sbb besau bonar huhuuuuuuuuuuu! semua makanan depa ala2 resmi characters Disney, full of Mickey and Minnie.

IMG_2696

tetiba tinggal gambo the girls pulak. the boys balik hotel jalan kaki huhuuuuuuuuuu. kitorg pemalas so naik balik shuttle bus and aku ni mendengo je budak2 ni gossip. sonok gak dengo, banyak pun benda yang aku tak sangka tak kenal hahahaha….pasang telinga jer lah.

ok pastuh kitorg gather jap kat hotel and hit to Mongkok, HK. macam town gak lah. we went to Ladies Street, split with the boys. diorg pi mana hahaha wa pocitau, tp yang pastinya depa jugak balik hotel dulu than us.

IMG_2716

ada 2 orang je yang boleh diharap tau cakap kantonis/mandarin yakni Ringo and Wendy. aku toksah cakap lah kan, Audrey pun tau sesikit jer hikss…so nak bargain ke hapa tanya jalan, kita main refer kat 2 orang amoi tu jugak. oh jauh pi balik dari Disneyland to Mong Kok is about 40min gak. jauhhhh…………. golap malam lak tu.

IMG_2722

sekali masuk2 Ladies street, perkhhhhhhh. tempat ni ala2 petaling street kl lah. beria kiri kanan barang murah ada jual. dari top to toe ado.

IMG_2706

korang nak gelang, rantai cincin, apa jenis accessories pun ado

IMG_2707

nak rambut palsu rambut merah itam ijau kuning, siap je lah bayo

IMG_2708

nak hbag brand apo? lv chanel coach pun adoooooooo!

IMG_2709

nak baju for halloween party, party ngan laki lam bilik pun adooooooooo

IMG_2719

u want small or big spentot, adooooooooo!

IMG_2699

3 anak dara amoi msia and spore sama sorang mak dara, jalan2 di Ladies Street

IMG_2701

pastu sesat hahahaha…taklah sesat mana, aku pun lupa apa situasi but depa lah handle tanya2 bagai, mak ngikut jer. berenti aku berenti, tp best bila part shopping barang, we remind each other that kita nak beli ke hapa, so nanti diorg berlegar2 kat gerai2 sebelah nyebelah.

IMG_2697

Mong Kok town yang sangat padat and mampat, wpun dah nak kat midnite, tp manusia manghaik!

IMG_2705

nak kasuh pung adoooooooooo!

IMG_2714

waiting for Suet to come, she s a malaysian student belajar kat HK for a while and slept over in my /ringo’s room that nite. berpusing2 audrey carik dia mana ko ilang lah suet oi….Suet is a fren to them, think among chinese bloggers ramai yang kenal each other, but me first time meeting her. bloody lah aku takde gambo dia, ha ada tp during the final day. to upload gambo dia later yer…

IMG_2720

ok back to shopping lam ladies street, hamik nau baju tidur yang tersingkap jarang see through sumer ada….oh ai didnt buy too… :)

IMG_2715

ater apa yang aku beli. kaki sakit kau, 2 ari berjalan, ni dah malam ke dua. mau tak mencanak2 mohon diurut. tu korang tak tengok lagi bila final nite aku aud and rin main tarik2 je kaki ni mintak jalan sendiri kat airport hk. berbulu je tim ngan kitorg yang dia punya laju ke main sakan tolak trolley. oh tim, kami the girls adalah insan yang lembik.

IMG_2726

sudahnya memasing duduk mencanak kat kedai kasut nih. wendy and ringo bought the juicy sandal from this shop, kitorg berebut2 duduk, do u know audrey tu ngah duduk berpangku kat peha aku. kerusinya 2 jer yang oi..so kena lah share.2 ringan giler si aud ni, sama ringan badan dia tu masa aku anak dara dulu. letih oo ni, aku suh gak diorg pandang camera if not we dont have any group photo in the Ladies Street at all…

IMG_2727

abih soping kat ladies street we rushed to this one mall..just walking distance jer. namanya Argyle Center (tq my roomie Ringo for alerting this hahahahahha) dalam ni tenang sket soping, tp oh ye fyi, dalam ladies street tu or even dalam mall ni, asik lah kitorg ni kena marah amik gambo. apa dah. lam Disneyland yang 5star tu pun takde sapa marah. siap lam kedai pun SA depa amikkan gambo.

dekut aaa.

yeah i bougt something here, even kat Ladies street pun ada gak beli. in fact lam ni siap ada baju yang aku and aud n suet beli sama jugak. main teban je amik, tak try pung. till now aku tak bukak2 lagi baju tu, agak2 tak muat aku campak je jual lam shop@RM.

IMG_2732

pastuh aku dok tepi sorang2, sebab dah tak mampu nak berjalan turun naik mall nih. lgipun kedai dah banyak tutup daa….and aku tak berani nak soping bebanyak lagi cos sunday pun nak kuor besoping lg wuii. but one of the item yang aku beli tu ha red hairband tuh. not for my gegirl but for me.

ada macam2 size beso kecik beso alam pun ada, but that s the best for me think harganya lam RM25 kot. or less. cant remember lah.

IMG_2728

ye saya duduk kat tepi kedai sbb menunggu the girls dok soping lg lam satu kedai tuh. kedai tu penuh baju slim2 aku ni berlemak2, lgpun that shop is too pack and small. kerusi nak duduk pun takde. baiklah aku duduk luar atas lantai jer. nampak kaki2 diorg tuh, baru geti nak kuor shop. baru geti nak balik hotellllllllllllll

i tot to come back to this mall on sunday, but audrey and i decided to save our money for the citigate but the other girls sambung shopping semula on sunday. bersepah2 kitorg dibuatnya. huhuuuuuuuuuuuu!

IMG_2746

aud dah suam2 mata, kitorg ni kan rabun so pakai lens, mata dah sakit penat seiii..ni dah midnite yang oi…ngah tunggu the girls pi beli apa tah kat 7 E. pastu pusing carik cab jalan rata2…sejuk pun sejuk gak  nih. even masa lam Ladies market takdelah rasa sejuk nau coz dalam tu kan pack and cramp.

btw kalau korang tak suka ngan manusia yang padat n jalan je berlaga bahu, janganlah korang datang to ladies street or Mong Kok, Kowloon ni yer. memang manusia manghaik, tak kira pukul berapa, berlaga2 sana sini.

but bak kata Suet, tak sah kalau datang HK kalau tak pi Ladies Street, satu lagi yang tak best lam tuh, penjual diorg kasar2 and very rude lah. ada satu waktu tu aku tengok tak pegang tak cakap apa pun, bila aku blah dia boleh cengkam tangan aku tanya nak beli yang mana. i think tanya je cukuplah kan, ni sampai pegang tangan aku sekuat alam tu dah too much. memang dapat one look je lah ngan aku kan.

IMG_2736

so that s bout it my shopping nite with the girls, just girls cos the boys headed up tempat lain. diorg rimas nak pi soping kat Ladies street tuh. in my shopping bag tu aku campak sumer barang yang aku beli. sampai hotel apa lagi berendam and kong for the next day’s program.

sib baik next program takde lah heavy sangat…

abih dah citer ari sabtu ya watamatttttttttttttt.

ye aku tau korang sibuk nak tau apa aku beli kan, bawak2 lah bersabau yer. kalo tak sempat hari ni, next week aku tepek. janji the tour for Disneyland aku dah cover all out.

**Salam Aidiladha to all my muslim readers…

Comment: 24

The end of the Sparkling Disneyland…

IMG_2655

heyy korang

this entry is the end of the park…pasnih pi lompat kat shopping spree market and the  final day. im trying to finish it by today cos esok dah raya aji hahahahaha. lgpun skang school break, hits kurang and ramai bercuti2. aku pun nak cuti panjang gak, bulan depangggggggggggg!

IMG_2657

neckties and boxers for men penuh dengan gambo disney. pikir nak beli ke idak boxer utk laki aku iskk tengok harga, eh tak payah lah. dok le ko dendiam kat situ, kot ada kaler merah nak gak ai rembat. ahahha alasan kan, mmg tak nak beli pung.

IMG_2660

dalam ni aku gerak secara solo coz semua dah ilang ke mana. tp dalam ni jugak ringo dapat tangkap aku. pandai tol dia smell mana mak merah ilang yer. kalau tak kerana dia ajak balik, mau aku melekat lam Disney tak geti2 nak balik.

again aku bergambo cam nak rak for the lovely readers and untuk anak-anak aku. sakan depa dok mommy jom jom nak ikut pergi Disneyland…

sian korang. nantilah ye one day ada rezeki terkemut2 kuor lah kita terbang ke Disneyland tu

IMG_2662

superly red merah betullah barang2 budak lam tuh. hampir jugak aku nak beli towelnya. hishh….tu pasal aku cakap korang kalau nak shopping duit kena meletup2 lah bawak, coz mmg rasa sumenya nak amik.

IMG_2665IMG_2664IMG_2661

huhuuuuuuuu so cute! telinga bercapang2. eh ni characters apa ek? aku masa amik gambo ni tau, tp pastuh dah lupoooo

IMG_2677

n we finally got into the shuttle bus. memuncung muka ringo…pulang yuk pulang….eh jap jap. ada gambo sket lagi hahaha, apadah. ingatkan dah abih baru pasan bawah2 ni ada lagi gambo. kay sambung2 sket ekkk!

IMG_2675

depa ni crew Disneyland jugak. rasanya yang jaga bahagian transportation. driver bus pun pakai gini gak…janji merah. merah pun boleh lah. oh bag merah yang aku pegang tu lah yang xmas bag depa jual at HK100, pastuh aku gather kan semua barang yang aku beli sumbattt dalam bag tuh.

maklumlah yer, tangan 2 jer, membeli bley tahan banyak. kalau ada RedDaddy tu boleh gak dia jadi back up, tu pasal gunanya aku bawak bersling bag.

IMG_2669

aku suka lah disneyland HK nih…eii bestnyaaaaaaaaa! memang idea pergi masa winter amat digalakkan. satu tak panas. dua tak hujan. sejuk2 nya pun masih boleh dalam kawalan. so korang sapa mau pi Disneyland, pergilah di waktu winter, nak2 ujung taun gitu ha bolehlah.

aku tak boleh nak plan, takut nanti ada event yang nak kena cover. itupun masa aku kat Hong Kong ni pun aku terpaksa  menidakkan hadirkan diri utk satu event advertorial, takpelah nak wat gano, worth datang HK pun beribu2 ringgit aku  untung. so u win some u loose some.

IMG_2673

Good Bye Disneyland…

saya dah sampai, saya dah buat review on Disneyland all out. wpun ada berlambak lagi gambar yang belum aku jaja, tp i think cukuplah hok ni jer dulu. at least dah boleh bawak korang virtually mengembara ke dunia fantasi Disneyland. aku dah kena sound ngan sirman ‘bila nak sudah entry Disneyland awak ni, naik muntah saya tunggu bila nak abihnya tau tak, mementang dia dpt pi Disneyland’

amboi ko Sirman, aku suh update blog pun ko berkira satu 2 je ko tempek ek…

so all…

end of my story in the HK Disneyland the park. kalau ada apa2 nak tanya bolehlah aku cecuba jawab. pergi pun baru sekali jer, ada orang dah pi sampai berpuluh2 kali gamaknya hahahahhaa. oh masa kat sini aku tak jumpa orang melayu msia, if ada rupa2 melayu aku tu lah. but ada aku nampak indonesian group. serumpun lah tuh…

apa pun kam berlapan enjoy sesangattttttttttt! thanks to Hong Kong Disneyland for the sponsorship, dari flight hotel makan minum even tickets park and everything, dalam tanggungan HK Disneyland. Of course to the boss of Nuffnang, Tim and Ming yang sudi membawa saya bersama2 menjejaki Disneyland.

I m d survivor :)

Comment: 17

Mat Pooh in Disneyland…

IMG_2651IMG_2652 IMG_2654IMG_2653

the pooh huhuuu….cute cute nya korang kan….

mahallah sumer ni, ada yang like HK200, or less pun hok kekecik jer. nak beli utk gegirl pun cam 10 kali pikir, so aku pandai dan jimat aku amik yang jenis lain, murah sket lah dr beli satu besau. lgpun anak ku dah kira besau, janji ada seketul 2 cukuplah yer.

IMG_2637

hi Redmummy

IMG_2638

may i hold your hand

IMG_2639

kita laga hidung plak meh….

IMG_2640

gelek meh gelekkkkkkkkk

IMG_2644

alahai keciknya ko RM, beso lagi perut aku ni

IMG_2641

for abang and gegirl nun jauh di KL…mak ko leka bergambo tamah ngan Pooh yer…

IMG_2647

u kena beratur amik gambo ngan the characters, n either ko bawak kamera sendiri or pakai kamera Disneyland pun boleh…so for mine, Ringo snapkan sejuta ribu kali, same goes to her gak aku snapkan selaju yang boleh. From Disney’s camera you need to pay at their photo’s shop, setiap satu gambar harganya HK100.

perkhh…sekeping gambo equivalent to RM50 hohoooooooooooo….

pakai camera mak merah je lah, aku anto print kat kl pun lagi murah.

rasanya kita amik gambo ngan dia jer, yang lain macam Mickey and Minnie kita dapat jumpa kat hotel terus. characters lain waktu kitorg nak masuk diorg ngah off duty, pi wiwi ke ek ek kot ehheheheh.

mana leh seharian, penat wuiii, kena berdiri plak tuh.

Comment: 16

Whimsical Fun Starts at HK Disneyland…

aku pecah2 kan lagi gambo utk dalam park disneyland yer, coz banyak nau. inipun from my camera, kalau aku amik gambo dr the rest nya cameras lagi lah tak tau camne nak letak. sap sap soi aku tempek tanpa menaip gamaknya.

ohoh camni lah

aku letak jelah gambo yer, sbb mostly ni gambo2 sume lam disney, agak2 aku nak kena explain gambo tu, baru aku celoteh.

or kot korang tak paham apa2 nanti tanya je lah yor.

IMG_2544 IMG_2546 IMG_2547 IMG_2549 IMG_2550 IMG_2552 IMG_2553 IMG_2554

IMG_2562 IMG_2565 IMG_2569 IMG_2571

lukisan tu dia buat dari penyapu n menggunakan air sahaja!

IMG_2566

IMG_2573 IMG_2575 IMG_2556

IMG_2589

IMG_2591

IMG_2558

IMG_2557 IMG_2592 IMG_2593 IMG_2595

IMG_5811-410x307 IMG_5826-410x307

atas 2 ni dari kamera ringo, dia suh copy je gambo dia dari camera dia, which dia dah bagi, perkhh, berpinau mata aku nak pilih yang oi….nanti2 lah yek korang.

IMG_2605

punya penat berjalan,sampai tertidur2 apek tu kat bangku panjang….

IMG_2581

atas rakit, pusing2 sekejapan jer, gambo atas rakit ada kat lam entry ni gak…bawah ni yer.

IMG_2579

ha gini rakitnya

IMG_2584

IMG_2608

anak mat saleh yang buat aku rindu sama anak2 ku sendiri :)

IMG_2609 IMG_2610

dalam sampan ke tongkang for tour utk ke hahaha ai donno,lupa lerr, tour atas sungai gitu lah…

IMG_2611

IMG_2617

semua bukan buaya hidup or binatang hidup…replika je nih

IMG_2624 IMG_2627 IMG_2634 IMG_2649

IMG_2607

IMG_2599

ujung2 park, tinggal aku ngan audrey tim and ringo jer. berempat. yang lain balik hotel lah pi rehat lah memana bagai lah…

IMG_2650

ok that s bout it

next is our shopping time, semua berpecah. tapi pusing2 balik ringo pandai tangkap aku kat mana hahahaha….bijak bijak. everybody hv their own bf/gf, so gf bf aku tak lain tak bukan ringo lah, kami je yang datang solo single. ngehhh!…

banyak gambo lagi nih

main tampal2 jer dah lah

letih aaaa

so cam biasa, sbb dah penat, nak tau apa2 sila tanya. anw ni sume dalam park Disneyland, so nak lagi senang citer, pergi je lah Disneyland tuh. at least skang pun aku dah bawak korang mengembara ke Disneyland kan even via virtually….

moh moh..

Comment: 22

The walk between the park in Disneyland…

IMG_2482

the entrance of the Disneyland, memang lawa lar……..lawa lagi kalo takde orang kat background aku nih. hahahaa! this was on Saturday morning, after our breakfast session. Parks open at 10am, ada hari2 lain bukak at 1030am, depends on wkends or public holidays, peak seasons too.

IMG_2483

semua dalam ni jual lebih kurang sama, and harga pun sama jugak. ada satu port tu dia jual as xmas gift, for the items worth of HK250, we only pay for HK100, tapi apa isi dalamnya yang kita beli tu kita tak nampaklah. i bought one bag too.

IMG_2484

gegediks sana gegediks sini……….

IMG_2485

comelnya hai ko, siang malam aku nampak ko, kaler pun macam2 ado

IMG_2487

macam rasa kat negara lain kan, padahal all these dalam Disneyland jugak. sejuk toksah cakap lah yer, aku pun bukan jakun sejuk sangat pun, aku dah merasa lagi sejuk sampai mulut kuor2 asap lagi while kat europe dulu

IMG_2492

bas ke hapa tu, ngah bergerak, but kena lah pandai cepat kejar. tp masa aku amik gambo dia memang ngah berenti but masa Audrey bergambo bas tu ngah berjalan ahhahaha, ngan audrey2 pun jalan sama dek nak dptkan gambo bas unik nih.

IMG_2493

wah ni abang nya gang nih!

IMG_2496

sebab terlampau sejuk, Estee beli glove ala tapak tangan kucing huhuuuuuu….memang sejuk, aku nak beli pun kang tak berpakai, coz susah nak pegang barang….donno how much pulak.

IMG_2499

salam salam the bosses, we were actually ngah beratur to take our turn to the ride

IMG_2502

hapa ke namanya ni yang kitorg naik nih. tapi kan honestly, sebab naik ala2 roller coaster ni lam gelap kan, kira ala2 kat lam space, so tak berapa lah pucat takut benar. kalo compare yang kat Berjaya Times Square ha yang tu lagi dasat. that s to me lah….

IMG_2503 IMG_2504

abang…for you ni abang… wpun abang jauh tengok gambar je lah yer

IMG_2510

hah naik ni pulak, main tetembak, sungguh bukan minat ku hahahaha, tp ikut boss kan, naik jer ler. terer oo ringo, dia scored berpuluh2 ribu, yang aku nya score main tembak tak aim langsung, alahai, points ciput giler.

IMG_2513

Boss Ming and Estee……

late petang Ming became single back..

IMG_2516

cos Estee had to fly down back to Spore on Saturday nite, she has prior commitment on Sunday, tu yang tak bleh nak stay lama. tapak tangan kucing Estee, waaaaaaaaaaaa! reminding me to my cats.

IMG_2519IMG_2517

gedik2 gegirlssssssssssssss!

IMG_2523

it comes to our lunch break, in Disney’s park gak. but since it s not halal, so aku tak makan lah. lgpun i m still full with my late bfast. jangan lupa dalam hbag aku yang penuh isi doraemon tu ada macam2 makanan yang buat lapik perut ku sama.

since i dont want to eat, aku jalan2 carik black coffee buat pemanas badan, sejuk la yang oiiii

IMG_2521

n staff of Disneyland is nice to help me capturing my own photo for korang lah weii kang bising gambo tak banyak kan…

IMG_2522

abang abang….for abang…!!

IMG_2524

kat kedai ni pun jadi lahhhhhhh

IMG_2526

unik tak diorg ni buat show main drum tapi dari tong sampah, baldi, penyeduk sampah. soooo cute! tergoyang2 plak kaki mak merah tengok show depa nih……….

IMG_2527

ahah sumer dah abih lunch, dalam toilet pun jadi bergambo! fyi, kan dalam toilet Disneyland, hanya ada satu beso cermin ni je lah ko jumpa lam toilet. tpt sinki sumer memang takde cermin. n the toilet adalah sangatt bersih, bayangkan berapa puluh ratus orang masuk lam toilet, tp depa bersihkan setiap masa.

takde lah tisu bersepah2 ke ek ek terkuor ke celah bowl, coz right after orang tu pakai, cleaner nya masuk and kemas jam2 tu gak. sampai malam tau bersihnya toilet diorgn.

nampak wendy ngan yellow hairband? n now look at ringo and audrey plak….hahahaha notice?

IMG_2505

nampak dok sepit rambut minnie Ringo tu, nice kan.  aku pun ada beli gak for my little girl. oh yes, satu disneyland dok stare je pelik tengok Ringo pakai dressing gitu, tp dia selamba…..gojes lady kan, pedulik hapa dia. janji dia happy. tp aku still lagi tak leh tahan gelak bila tengok dia lari sembunyi ke building menahan sejuk windy.

IMG_2506

oh abang abang, ko kena datang sini lah bang……..

IMG_2531

Audrey is a fan to Stitch, so sepit rambut dia pun ala2 gitu gak…aku je tak pakai. sejuk wooooo, tak leh ikat rambut kang lagi sejuk tengkuk leher wpun ada mafla.

IMG_2537

cant remember this but was watching the show, kena lah pakai spek mata special tu yer. ni tengok all the kartun2 for Disney, tp bila pakai spek tuh ko macam bley rasa pegang je ngan tangan ha gitu. tp aku adalah hampir2 terlelap ye waktu ni. nampak nau pemalas nak tengok kartun. sesedor Tim ajak kuor hiksss….

IMG_2533

look at the back of me, ramai orang beratur nak amik gambar ngan the characters of Disney…we wanna go but at the end of the program.

IMG_2539

entry ni aku tutupkan dengan tirai merah godang besau from the show yang kami tengok……….big giant cinema. tiap kali aku buat entry ni terkenang2 to bring the kids here. bilalah masanya akan tiba.  donno when is the right time, i know aku boleh pergi anytime insyallah, but Sirman adalah agak2 sket skang nih. hahahaha dia tu skang ngah sibuk mengumpul harta and saving everything, so holiday ke hapa sumer dia tolak tepi.

but boleh kot bedek2…

Disneyland..

we will visit you one day one time. sapa nak pi ek?

Comment: 25