Disneyland

A sparkling in Disneyland…

IMG_2429

before i start the day 2′s activities, take a look on dress like the princess…isnt awesome?? kids baya2 umur gegirl tu depa dress up kan exactly macam Princes Disney. siap ada make up artist, buat rambut properly, light make up, ada 3,4 options ko nak make up muka amik gambo muka je ke, ngan costume dress Princess Disney ker, or tengok lah apa yang korang nak.

the price is not that cheap too, the lowest package starts fromHK380! camne le aku tak cakap, kalau betul aku datang ngan red family,koman2 kena ada 10k sesiap. hotel bley amik hok Hollywood hotel, murah sket lah, datang masa winter ni sedap sket, kurang dahaga laparnya. pastuh flight lg. tapi tu lah hok belanja lam Disney bukan murah2 alang.

kang anak tak nak, mak yang sibuk2 suh beli.

IMG_2433

my very light and simple breakfast, the scramble eggs yang aku makan suku jer pun tak tentu, coz aku nak makan ngan beans but bapak malas nak bangun amik ahahhahaa. kalaulah sirman ada hiks…., dragon fruits dan roti serba serbi sihat. roti tu kat kl,pandang sekilas pun tidak. tp kat hong kong roti tu lah ‘syurgakuuuuuuuuuuu’

hahahahahhaa

paham2 lah kalau kita muslim nak dpt makan not easy, but best coz my frens understood the situation. they even asked me what should i take and eat bagai.

IMG_2435 IMG_2437IMG_2436 IMG_2438

we eat and eat and eatttttttttt! eh diorg lah makan enak nyam nyam, ai makan biasa2 jer….tapi kenyang lah, udah aku bedal 3 keping roti, maunya tak ngap.

IMG_2441

behind me is the check in/out counter of the hotel. ikut je lah lam lane tu, takde lah ada yang beragduh dia tak beratur ke hapa. should apply this kat msia gak lah, lam hotel msia. kalo idak main terjahhhhhhh jer kan.

IMG_2442

tak tau lah napa kitorg ni dok bergambo sakan kat lobby, rasanya tunggu ada yang pi naik atas bilik semula kot. itu kekdahnya. oh yes ringo adalah bersuor pendek, memanglah sejuk ya rabbi, tp dia kan lady of model hamik!! memang beauty is pain but she doesnt care one.

tp kelakar gak lah tengok dia lari2 bila windy giler, siap menyorok lam bangunan lagi…so cuteee..tau pun ko sejuk amoi nih.

IMG_2449

IMG_2450

yeah lah confirm kita dok tunggu sapa tah naik bilik semula so kitorg berlegar2 rewang dalam gift shop in the HK Disneyland’s hotel room. mai aku amik lagi gambo kasi korang tengok. baju2 tu paling murah pun adalah dalam 80 inggit, paling murah tu. kalau nak yang hebat terhebat dalam 100 lebih, which i bought one for Sirman. udah dia satu jer. tak leh bebanyak.

ai pun tak beli baju yer, sbb aku beli baju murah kat HK town.

IMG_2447

suka lah cekak and hat Disney nih, i bought one for Gegirl. boleh aku lupa amik for abang. padahal aku dah pegang dah topi Stickh biru abang, n iskk

takpelah ko bang, apa yang mak belipun dah banyak.

IMG_2476

the topi ni bagai adjustable, so budak kecik ke mak budak pun bley pakai. tp ko as adult nak ke pakai topi bebudak masalahnya?

IMG_2467

merah merah is everywhere

IMG_2461

cik pinky mana yang suka cekak nih?

IMG_2468

ha cik biru? mau?

IMG_2458

think i bot this one for my daughter

IMG_2464

another round of pinky

IMG_2463

boss ming kesian tengok aku amik gambo sorang2, so he came to rescue me :)

IMG_2465

school bag tu pun dah melonjakkan naluri ku utk membeli. but no i tak beli yer…

IMG_2466

eh baju dress tu lagi…lawo kan?

IMG_2469

the key chains and FM…

IMG_2472

for u my kids,mak korang rela je amik gambo ngan replika2 Disney yer

IMG_2474

for u the little kids too…..

IMG_2452 IMG_2453

they oso sell hbags or shopping bags, penuh ngan Disney’s theme. dah namanya concept kita kat kampung Disneyland,penuhlah sokmo barang2 dari Disneyland kan. product lain mmg takda nya lah…itu tak tengok lagi channel tv Disneyland sumer ada…

version cina ke english pun ada. version melayu jer takdo.

IMG_2431

Mickey for the kids…

IMG_2432

Minnie yang gedik genit for the kids too…

the good part is bila kita bfast, the 3 characters will come to each of the table, cos depa tau kita ni mesti nak amik sangat gambo ngan depa kan. but the Princess Disney only datang masa kat lobby lounge jer, diorgkan very the diva divu kan,lawo bebenor masalahnya tu pasal 3 characters jer yang datang at our table…

IMG_2455 IMG_2456IMG_2454

so gitu lah all of the items dari souveniors shop of Disney. memang banyak lah lagi but tak laratlah aku nak letak suemr lam nih. u all kena pergi sendiri. untuk pergi sendiri for those yang macam aku nih, kena kumpul duit gegila lah. banyak job masuk, lagi cepatlah boleh pergi Disneyland.

roughly for 4 pax like red family, at least we need to have RM10k for going to HK Disneyland. itupun tak leh dok kat HK Disneyland yang aku duduk nih, kena dok kat Hollywood hotel. kalau dok kat town, agak mahal jugak taxi pi balik, naik MRT lah 2nd option.

but better dok kat Disneyland jer, penat lah dok luar. kang pi holiday bukan lagi rehat, lagi pening pala. so the 10k plus hotel, flight cuba dptkan yang murah2 tu lah, like 1 return flight for 1 pax less than RM1k.  makan pun tak banyak, bwk je bekal2 dr kl, dok pun 2 nites dah cukup. dah boleh cover semua Disneyland. shopping dalam tuh or kat luor HK sket, jalan selamat ialah 10k in ringgit for total trip to HK Disneyland.

Comment: 18

The shopping in Disneyland…

IMG_2392

saya pusing jalan dalam park of Disneyland,mata dok nak masuk kat sumer kedai je if can be. but i didnt lah masuk sumer. tak sempat lah malam pertama kalu nak masuk sumer kedai. so for the first nite, aku terus masuk ya rabbi, lawa2nya, molek2nya baju Disney utk anak2.

IMG_2393

ha nengok ler kalau dapat selai bwk balik for my daughter, each one of these harganya lam HK500 so dah 250 hinggit, aiyooo mahalnya. x yah lah. wpun Ringo dok pujuk2 suh beli ahhahahaha, no no nehiiiii! i cant afford to pay RM250 for my daughter’s dress yang bila masanya dia nak pakai pulak.

but ada anak2 tourists selamba je lah beli and pakai kat park, but must wear with jacket lah, sejuk sesangat kan.

IMG_2394

kesangatan comelan baju2 ini membuatkan for 3 days aku dok berulang tengok pegang, ntah2 aku pun boleh muat kot. alahai Gegirl….

IMG_2396IMG_2395

terompah princess Disney pun ado jugak, comelnya hai ko kannn….ye mak mak kalau datang Disneyland sila beringat untuk bawak duit yang banyak for shopping spree. things are too cute, everywhere kiri kanan memang feel like nak beli jer.

IMG_2400

keychains pun semua pakai Disney’s icon. tak micky, minnie,or gang2 depa, si pluto and the gang. the princess Disney too…

IMG_2399

this is red handbag of Disney…memandangkan RM dah tak boleh nak beli the real big handbag, so saya beli lah jugak mini red hbag Disney nih. wpun hanya sebuah key chain.

IMG_2262

hai alahaiiiiiiiii…merah merah menyala. rambang mata mak merah. andai aku bawak HK10 ribu, mau aku panggil abang Disney bawakkan aku troley. tapi aku enggak betah…:)

Tim membebel kalo aku shopping bebanyak, dia suka giler bila dapat tau Sirman yang control shopping spree and my money, but ok lah, bcos of this trip, i feel like to save more money to the holiday trip for kids, instead of the designer handbags.

handbags tetiap bulan boleh beli, holiday setaun sekali pun payah.

IMG_2263 IMG_2264

souvenirs items are like everywhere, u feel like to buy everything, tp harga mahal yer. pada aku mahal lah. benda paling murah yelah pen or pencil cost 15 ringgit sebatang. itu paling murah. followed by fridge magnet at a price of RM20. baju ke hapa2 barang yang agak mewah memang lebih dari 100 inggit.

kalaulah aku boleh beli at least 30 pcs for my readers frens and korang..hai tak sanggup nak do the maths. i m sorry for those asking me to buy the FM etcs, nak amik kiriman tak boleh dah, aku cuma beli untuk yang penting2 jer. jikalah kalian sudi memahami….sorry yek.

IMG_2375

i went out from the shop with 1 plastic bag of mickey mouse! all for my kids. told ya, if i cannot bring my kids there, i will bring Disney to them then.

Minnie’s bandana tu pun ai beli tau…the nex day nya lupa nak pakai gegirlnya tu ke park, aku pernah ada hairband tuh when i was like 10 years old coz along aku ada pi Japan’s Disneyland,tu yang bila beli ni, oh tak sangka saya juga mendapat peluang ke Disneyland jugak akhirnya.

IMG_2384

balik je hotel, rasa macam tak puas lagi shopping,yelah pergi in group kan,mesti ramai dok tunggu kita jer semedang. camwhore dalam bas….

IMG_2403

n reached hotel, kat dalam hotel pun ada the same souveniors shop exactly yang kat park. the price pun sama jugak. ater depa ni sumer satu management satu company. they work and serve for Hong Kong Disneyland, so harga takde beza gitu. makanya aku sambung shopping sebakul lagi kat sini.

so kat park esoknya nanti tak payahlah nak bondong2 bawak shopping items. ha bijakkan? bijak bijakk..

IMG_2407

dan semestinya Thelilcaliph.com’s shopping bag tidak pernah mengecewakan ku. the shopping bag dah travel ikut ke mana sahaja aku pergi, untungnya shopping bag tu boleh diikat lipat kecik masuk lam hbag. n bila aku dah pegang banyak2 sangat plastick bag Mickey,sumbat je sumer dalam satu bag shopping Thelilcaliph tuh.

traveler gini senang, coz saya kena pegang barang sendiri,duit sendiri. tu pasal aku prefer kalo travel pakai sling bag jugak. easy to handle things.

IMG_2416 IMG_2424

back to hotel room,kaki ku mula sakit. ooo jalan sakan tak hingat baru sedor diri kaki sakit yer…made 2 cups of hot tea for us and dok le layan Disney sampai mata ku terkuap2, while Ringo did her blogging…

for the next Saturday’s trip to the final round of Disneyland and to Hong Kong city…

Mau lagi cerita Hong Kong Disneyland enggak atau sudah capek mahu berenti takat di sini?

Comment: 18

Disneyland – A Winter Wonderland

IMG_2183

kalau dah namanya concept Disney, gambo butter pun kuor Mickey :)

IMG_2181

had a hi tea with clients, the people from HK Disneyland…and the man behind the scene too. a malaysian, works and settled own in HK…

IMG_2186

perkh kuih muih kek yang depa bagi makan punyalah banyak, tp aku asik bedal the udang nya jer…ngap ngap ngappp! while the bosses are having their serious discussion wt client, the girls sibuk menggedik bergambo…

Audrey with her pale look, not realy lah, she was sick sampai Disneyland…tu yang macam pucat jer

IMG_2187

Wendy punya gigih buat hair bow, tak tau lah camne dia buat, guess she s like Ringo too, pandai buat ponytail kat rambut memasing. me pocitau.

IMG_2196

look at our longggggg table. full of pastry. camne nak abih tuh, actually girls side almost habis, siap kami curi2 lagi from the boys part. ater depa dok bercakap meeting kan, the girls pulak dok ngap ngap ngapppp

IMG_2212

Ringo, take my photo with the waiter behind me cepat cepatttttt, ai feel so english hahahaha! pirahhhhhhhh. we got a very 5 star service from the client, they brought us here and they give us splendid customer service too….

IMG_2215

Guide map is already in hand, nak jalan dok? tapi yagn benornya tak refer pun kat Guide Map tuh coz we have Tim mar.every year tetiap taun dia datang Disneyland, abih celah bedah Disneyland HK ni dia tau…

IMG_2222

i can show u a little bit of what is inside, but not all…mbe at the end of the HK Disney’s entry lah nanti kuor

IMG_2224 n time for the park! the real Disneyland…

IMG_2277

rasanya dalam kol 6 dah gelap gulita…huhuuuuuuu! we took a shuttle bus from the hotel to Disneyland, adalah lam less than 10min. the bus is only for the hotel guests, the HK Disneyland hotel and Hollywood Hotel.

IMG_2281

Sleeping Beauty Castle

when we got here, they are doing a promo on Xmas, so they have transformed the park into A Sparkling Christmas – A Winter Wonderland. just about time coz masa ni pun ngah winter but no snow lah. sejuk marr…lagi malam lagi sejuk. siang pun sejuk gak, kalo angin lagi lah ko menahan sejuknyaaaaaaa.

IMG_2259

dah macam festival pesta je rasa….walking on the snowy main street USA, which is called Main Street Christmas

IMG_2269IMG_2270IMG_2266

with the all new Ligths of Winter will ignite Guests senses and the evening sky, siap dengan perfect harmony to inspiring holiday music. rambut diorang ni sama je aku tengok, satu kedai wig kot ahhahahahaha

IMG_2275

big giant xmas tree,sparkling giler, depan tu ada parade, at a specific time

IMG_2261IMG_2258

gadis2 genit yang gedik….

IMG_2285

pose for my kids….they should they should and they should come to Disneyland!

IMG_2291

another photo for my kids too, wuiii bengang tol Abang and Gegirl tengok gambar2 aku kat Disneyland kayy

IMG_2287

we entered the It s a small world, banyak gila dolls kekecik lam tuh, siap bergerak2 ngan live entertainment lagi. waa syoknyaa…..along the way dalam tu kita jumpa atleast 38 characters.

IMG_2299

boss is busy leading us…

IMG_2300

pose lagi, Estee wt her fancy look and Ringo with her hong kong superstar style…

IMG_2302 for my kids too!

IMG_2314

bestlah dalam it s a small world nih

IMG_2305IMG_2309

IMG_2319

we spent till the closing time at 9pm, not trying most of the rides but at least kita dapat tengok the parade and the fireworks. you dont have to worry if you are going to miss the show or the parade or the bunga api letup2 coz sebelum bermula each sessions, kita akan dapat dengo the voice announcement everywhere. if u manage to get the right spot, lagi best viewnya.

oh btw tickets price for 1 day is HK350 (sila divide by 2 jer for getting in ringgit). kalau nak kuor masuk balik hotel pun boleh but must endorse your pass lah. for kids aged 3-11 pulak HK250 and senior citizens is HK170. if im not mistaken if you stay 1 more nite either in HK Disney or Hollywood Hotel,u may entitle free park tickets on the 2nd day.

IMG_2372

aku tak amik gambo banyak for the fireworks, best kalau divideokan, but aku takut tak cukup size of the memory card, even bawak 2 kads pun buatnya full, hegeh2 pulak nak delete yang mana satu tak nak pakai.

in between gak i went into the souveniors shop, which nanti kita tengok, but ada one time aku terleka sampai lupa yang kita nak pi dinner. till ringo and audrey carik aku lah minta ingat jalan pulang ke pangkal ahahhahahha.

shopping is my desire.

aternya dalam tuh penuh ngan merchandise Disney, i cannot bring my kids, but let me bring Disney to them :)

Comment: 17

Superb Hotel Room in Disneyland!!!

IMG_2129

we tot to take our lunch outside of the hotel, but the sporean team masa tu dah odw to the hotel plak. kang berpusing2 pi hk town pulak kekdahnya so me, tim, ringo and audrey pusing2 hotel jalan sana sini. we didnt check our room yet, coz katanya check in pun clear at 3pm.

IMG_2113

n there u go the sporean team on the table, to join our lunch. end up makan kat lam hotel jer lah lagi senang. makan kat luar kang buang masa coz we have a meeting wt client and to the Disney park terus.

Wendy the most famous blogger, very talkative and mulut dia asik komplen jer hahahahaha, but has very quiet bf. Mike is one handsome mat saleh sampaikan Minie mouse pun menggedik yer nak tackle dia, gatai ko bini si Mickey Mouse tuh. we oso have Boss Ming and gf Estee (she looks simple, but she s actually wearing her eyelashes most of the time!) ok later to come back and talk bout them yer…

FYI, the co founders of Nuffnang are Tim and Ming. that s why some bloggers would call both of them as Boss Tim and Boss Ming. including me.

IMG_2119

playing around with Ringo’s camera…….

trying to learn on how to use, and she s also helping taking my photos with my small canon camera.

IMG_2121

for me, this is one of the best curry ever, pedas giler, bape banyak kari laaaaaaaaaaa chef tu letak. bukan dia letak cili tp kari weiii! malaysian being malaysian, yes that s me, pi tempat orang pun cari nasi. wuii lapau tak lah sangat but aku at least nak lah amik satu heavy meal in 1 day.

IMG_2122

licin boliau! vege’s curry with plain white rice, byk giler kari tu kasi share2 sama Ringo and Audrey.

IMG_2126

went to get our room, ahhahaha ai donno sapa amikkan gambo ni. mbe Ming kot. or mbe the staff of Disneyland Hotel.

IMG_2131

masuk je bilik waaaaaaaaaaaaaa, syukernyaaa. bilik bestttttttt!! the 2 single beds dia memang boleh utk 2 orang tidur each katil. so ringo took one, the one next to window is mine.

IMG_2133

it has internet too, but i dont carry my lenovo, so ada waktu2 aku pinjam Ringo’s lappy. tq tq ringo for pinjaman sementara itu laptop. dapat gak tengok dunia RM sebentar.

IMG_2148

we explore the room, and found too many little cute things….the Mickey’s plastic bag, so shopping dalam Disneyland pun tiap kali beli barang mesti dpt that plastic bags.

IMG_2149

aku tak tau bangku ni utk apa actually huhuuuuuu but rasanya utk panjat amik extra bantal atas gobok lemari. comellah. the buatan memang first 5 star.

IMG_2150

the mini bar, which i keep all my choc for back up…ye saya adalah supplier makanan yerr. aku bawak satu bag instant food. tp sudahnya maggi in my mug satu hapa aku tak makan hikss..

IMG_2137

toiletries set, with Disney’s cartoon. tengoklah bilik or floor mana dapat cartoon apa. we got the 7 dwarf :)

IMG_2144

cantik aa bilik air. sedap je tidur lam bath tub. oh ai did, berendam tak hingat …

IMG_2146

not so funny story, i forgot to bring baju tidur for this trip hiks….so jalan selamat pakai bathrobe. pun tak bwk baju tidur, berat giler luggage aku.

IMG_2155

while i m busy taking my own photos, Ringo is busy connecting herself to the internet world

IMG_2156

ai wish one day one time, i can afford to bring my family to Disneyland. the most cheapest Disneyland memanglah hong kong, very near to Msia, yang Disneyland negara lain tu, emm tunggu Nuffnang offer lagi la ahhahaha…..the room can accomodate for 4 pax, so at least duduk 2 malam pun dah cukup bagus. can cover everything ordy, pi town HK tu tak yah lah kalau dah dok 2 malam. best spending lam Disneyland wt kids tau…

belum lagi entry nak masuk Disneyland park aku dah terkenang2 if the kids were there wt me too….

IMG_2175

stimes segan gak nak suh Ringo asik amikkan gambo jer, tp tulah semua orang hv to get help from each other…ai thank msian and sporean team for helping me and make me feel so comfortable even though i know some may said, camne lah kak red dok celah sorang2 tu.

small matter mar…saya kan ada ajar dalam blogging tips

insyallah if u stay positive, masuk dalam kandang kambing, mengembik

masuklah dalam kandang disneyland, jadi lah minnie mouse hahahahaha

IMG_2145

but tak leh tahan lah this cute little bathrobe, kalau gegirl pakai ni mesti kedek2 jalan comeinyaaaaaaaaaa….mak ko pakai dok comei pung…, geloboh ada ler.

this entry is mainly bout the hotel room in Hong Kong Disneyland hotel, the ppl the bloggers, all 8 of us faces will be featured again in my next thousand of entries. i know i dont hv to blog bout it so much, but i guess my readers surely nak baca sampai habis, tak geti heh aku nak buat macam Tim sekali segedabak satu 2 hari punya cite lam 1 entry hahahahha…gambo banyak lah boss. kena buat banyak entries mar…

so stay come back to read and view the wonderful colours of Disneyland.

Comment: 19

Disney’s mood :)

apa dah jadi ngan blog aku ni

kucing takde kat umah

tikus tak makan keju ker

aku suh Sirman update bebanyak, 1-2 je dia update?

ok lah sure korang ngah tunggu napa le RM ni tak kuor2 lg citer, silalah bersabau. aku pun baru sampai kol 2 lebih pagi tadi. sat gi kuor ler apa yagn korang nak baca sangat yer…

IMG_5869

Disneyland yang happening!!

Comment: 17