Guest Writer

Nenek tua bongkok!

Saya ni bukanlah kategori set2 sememeh lemah semangat dan penakut. Dulu, keje saya memerlukan saya outstation ke salah sebuah negeri kat pantai timur tu sebulan sekali.

Biasanya adalah teman sekerja ikut sekali..tpi kami still dok bilik asing2..maklum company bayar pe hal nak share kan..kwn yg salu pegi tu mmg penakut orgnya..dia salu mintak connection room dgn saya dan dia akan biar suma lampu bukak masa dia tido..saya pulak jenis x leh tido kalau lampu ON…so kalau dgn dia saya biarkan pintu connection room tu terbuka..satu hari saya terpaksa outstation sendiri dan hotel penuh.kecuali ada satu kat area Paka tu..

Masa petang tuh saya dah rasa x bape sihat mcm nak selesema..pala berat gitu..so lepas abis keje..saya terus mandi solat and makan ubat selsema dan demam and terus konon2 nak zzz…masa tu lampu blik air saya biarkan ON dan saya terus hanyut…bila saya terjaga dalam kul 1pgi..(sbb saya tgk jam kat sebelah katil tu) saya nampak cam samar2 perempuan tua bongkok bawak bonjot2 cam kain tu..masuk hala ke toilet…saya gosok2 mata 2-3 x nak pastikan samada saya mimpi ke tak…tapi saya pasti saya dalam keadaan sedar gitu…

meremang tengkok mmg x leh kata..tapi kul 1 pg what we expect nak lari ke mana ye dak?..saya pun tutup sampai ke kepala dgn selimut dan terus tido sampai pagi….bila pagi nak check out, sajer tanya2 adik kat kaunter tu..katanya bilik yg saya duduk 313 tu mmg ramai org ada citer pasal nampak nenek tua bongkok bawak bonjot bungkusan kaen..tapi so far mmg org nampak gitu2 jer..dia tak kacau pun..ish.meremang tau .

Lepas pada tu mmg saya make sure tak pi dok kat hotel tu lagi…takuut…..

 

Sender: Anna Sadri

Edisi Misteri Malam di RM slotnya adalah 3 kali seminggu dan berminat menghantar Misteri Malam under Guest Writer, sila drop your story di Contact Red. Thx.

Comment: 10

Bunyi congkak?

Salam kak red..alang 2 dah baca entri pasal cite hantu kat belog kak red ni sy pon nak cite pengalaman aneh sy semasa di rumah lama sy di pulau pinang dan juga pengalaman aneh sewaktu belajar di IPTA di utara semenanjung.Sekarang sy dah smbung belajar di Shah Alam dan family pon dah pindah sini(s.a).

So we start the story ya.First,cite in PENANG okay..
peristiwa tu berlaku time bulan ramadhan tahun 2002.ketika itu sy form3.Kebetulan waktu bulan posa tu adalah time cuti sekolah dan sy pon dah abes PMR.sangatla excited menghabiskan cuti dengan benda – benda lagha ni..abah sy kesiankan anak2 dia jadi dia pon belila sebuah congkak(time tu xde P-ES n online games cam budak2 skrg ni..jeles tol aku).Congkak tu abah beli di sebuah pekak kecik kt area kepala batas.cantik la jugak sebab congkak tu design die agak classic n original kayu bukan plastik okay.

So ape lagi.sy dan adik2 sibuk main sampai tak ingat dunia orang kata.Kebetulan sepupu sy pon datang bercuti kt penang.lagila asyik ktorg bermain.sampai kan amal ibadat yg perlu dilakukan sepanjang bulan puasa tu asek tunggang langgang je.bile mak bising suro ngaji baru la nak ngaji.hehe..

Ok.gangguan yg sy alami time waktu tu adalah area pkol 3 pagi cmtu.it started a week after we use the congkak.FYI,sy tido dlm single bedroom.so sorang2 la tido.Adik sy tido ngan cousin kat bilik lain.and my room tu plg blakang skali.Sy pasti tu bukan mimpi.Katil sy single and my cadar is tight in punye, so xde benda yg boleh menghalang pandangan la. Sy terjaga dari tido around 3 a.m. cause terdengar bunyi congkak dimainkan dari bawah katil.masa tu,hanya Allah je yang tau perasaan sy.nak terkencing ,terberak sume ade.bayangkan lah..saya boleh kire “benda tu” main.kan congkak ada 7 lubang.bila sampai kat ibu rumah tu..bunyi guli sekali banyak die lepas dalam itu..adoyai..sy terketar – ketar on suis lampu (sy jenis yg xsuka bukak lampu time tido)..dan sy terus jenguk kepala ke bawah katil..fuh..nasib baik tade pape..sy off balik suis lampu n baca doa tido.tp still terdengar lg bunyi org main congkak.bunyi benda tu main berterusan sampaila waktu sahur..masuk je waktu sahur sy terus marathon ke bilik mak abah dan melompat atas katil dorg sambil nangis..kecoh gak la umah sy time sahur tu..

FYI,congkak tu simpan atas almari dlm bilik adik sy.camne ley dgr dlm biliksy lak.dahla bilik sy plg belakang skali.sgt curious…dan my cousin pon mengaku die terdengar bunyi orang main congkak.sampai demam seminggu die..at last,abah warn kitorg dari main congkak lagi.skrg congkak tu disimpan kt dlm stor je dan rumah sy di penang tu dah disewakan kpd org lain..smpai skrg sy dah xberani main congkak..fobia..huhu

 

Second story : IPTA di utara semenanjung..

Pengalaman ni sy alami ketika di semester akhir tahun 2008..bayangkan lah kak red and all reader,setiap sem sebelum ni sy mesti dapat groud floor kt Kolej C.tapi last2 sem sy dapat tingkat atas sekali.geramnye,tp bila ingatkan yg tu adalah last sem sy jd sy kuatkan semangat.naseb baek sy dapat rumate yg sma.jadi satu kepala la.dah faham peel masing2.asalnya kami bertiga tapi sorg rumate ni nk dok menyewa kat luar pula.so tinggal sy dan kak N sajela.dan bilik baru yg kami duduk tu adalah untuk 4 org.bayangkanlah luas nye bilik itu compare dgn bilik yg dulu.

Ok,sbb dah dapat confirmation dpt bilik tu sy pon register awal dr kak N (she is from johor so mestila nk g utara cam malaih je kan..sy pon same gak .pegi awal sebab nk kemaskan bilik n masuk kelas awal..hehe..sy sampai kat kolej dalam petang sabtu camtu.time zohor.waktu tu tak ramai lagi yg register,yelakan first week..msti malas nk tggal umah lagikan..after dapat kunci dri mak cik opis sy pon naek la.wing plg hujung.sy peratikan,kat floor sy adela sorg dua yg dah balik..legala hati..at least ade jiran – jiran bilik even xramai.

First impression bile buka bilik tu sy terkejut.kenapa??sebab sekeliling wall dlm bilik tu penuh ngan ayat2 pendinding diri dan surah – surah al – quran(sampaikan ade ayat2 yg sy xpernah jumpe pon ade).sy dah rasa laen sbb kt pintu masuk pon ade tulis huruf 2 al- quran which is means kita xley eja die jadi perkataan in jawi.selalunya kt bilik yg agak keras dorg akn tampal huruf2 ni utk elak gangguan syaitan and so on.sy pon cepat2 kemaskan baju ,pasang cadar and kemaskan bilik.dalam hati ni berdebar – debar je.kemuncak nya time sy nk solat zohor.bru je takbir ,hanger yg sy gantung kt penyidai bertabur atas sejadah.waktu rasa cm nk meraung je.kipas waktu tu sy on 2 je kot.tingkap pon tak bukak..macam mane sy nk terus solat waktu tu..terus sy tanggalkan telekung.capai tudung ,handset dan kunci bilik terus pegi ke surau kolej.naseb baek ada kawan2 (yg xberani tinggal kt bilik msg2 sbb rumate xdtg lg) yg stay kt surau.2 malam berturut – turut sy tido kt surau sambil menanti kepulangan kak N.

Bile ditanya pada kawan2 yg satu wing ngan sy..mmg bilik2 kt wing tu agak keras..ade yg terjumpa pompuan duduk atas katil time bukak pintu bilik..yg penting kene kuatkan hati dan jgn layan..bile tinggal berdua je ngan kak N ni ktorang wat hal masing2.dan FYI kak N ni boleh nampak benda2 halus.nasib baekla sy xdpt kebolehan tu..tanakla..huhu..jadi die slalu la cite ape yg die nampak kt sy..disebab kan bilik tu luas.jadi jarak katil sy ngan katil kak N agak jauh.dan sy ni kalo tido mengadap dinding jd xtgk la muka kak N ni..

Every nite dalam sebulan pertama kt bilik tu,sy asyik kene tindih..tapi lepas amal ayat2 quran dan baca yasin every nite gangguan tu dah kurang.lain hal dengan kak N..die asyik kene kacau je.tp die ni jenis yg hati kering.suka study sampai kol 3 pagi.sy dah tido dah time tu..cerita kak N.before nk tido tu die baring2 dulu.mata xley nak lelap lagi..tetiba kelibat cik ponti datang kat sy..lepas tengok sy dah tido die dtg kt kak N.kak N pejam mate.cik ponti pun ulang alik antara katil sy dan kak N…nangis jugakla sy bile dgr cite kak N time tu..kak N still xley tido even dah bace ayat kursi.dalam hati kak N menyumpah cik ponti tu..lebih kurang camni la “ingat aku takut kat kau ke..kalo berani datangla dekat” dgn xsemena2 nya cik ponti terus terkam kat kak N..kak N menjerit sekuat hati..jeritan die memang sy xdengar..tido matila katakan..kak N ckp die terus selubung ngan gebar sampai terkencing- kencing dlm seluar.

Since aritu,ktorg make sure lampu study msti bukak.setiap mlm kene bce yasin.kalo xpon salah sorg recite quran.and yg ptg kemana sje berdua.alhamdulillah..akhirnya kami berjaya mengharungi kejadian2 pelik dlm bilik tu hinggalah akhir semester.Ada juga kejadian yg sampai sekarang masih menjadi tanda tanya sy dan shabat yg lain kerana salah seorang sahabat kami telah meninggal dunia akibat gangguan di kolej tersebut.Sampaikan kalo ade budak junior yg masuk bilik arwah ktorg akan gi melawat.nk pastikan budak2 tu xkene kaco je.tp xlah cite kt dorg.nanti takut lak dorg nk dok bilik tu..cume cite ni masing2 senyap and tak direvealkan takut menjejaskan nama IPTA dan takut dikontroversikan pihak yg xbertanggungjawab.Sampai sekarang bila kami bertemu pasti cerita kematian A yg tragis akn menjadi topik.Semoga A ditempatkan di kalangan roh yg tenang dan beriman.Amin..

Sender: keykey ajuma

Berminat menghantar Misteri Malam under Guest Writer, sila drop your story di Contact Red. Thx.

Comment: 30

Cik Lang!

salam kak red..

Ni saye nak story pasal pengalaman diganggu ngan langsuir.ok citernye camni.mase tu saye form 1.ade satu hari tu,ayah saye bersihkan kawasan semak samun kt sebelah rumah.kira luar pagar rumah lah.rumah corner lot.sblh tu adela tanah kosong semak samun.masa tu mak saye takde,dia pi rombongan ke medan indonesia.saye perasan gak ayah dok tebas n bakar rumput sampah sarap n tebang ade satu pokok pisang yg idup segan mati x mau kata orang!ok,2 ke 3 hari lepas tu mak saye balik.mase tu xde ape2 yg berlaku lagi.

esoknya,saye pegi lepak rumah nenek,mase tu petang.tetiba nenek tanye ‘mak ko nampak hantu ye semalam’?hah?hantu ape?saye kecut dah.nak tanye lagi tetiba atok mencelah sambil jeling nenek.heh!mane ade hantu!katanye..ermmm saye pun diam jelah.bile balik rumah saye tengok mak mcm diam je.saye taknak la tanye ape2.tapi yg saye perasan time maghrib je mak mcm kelam kabut tutup semua pintu,tingkap,langsir.pastu soh anak2 dok diam.jgn keluar bukak pintu.saye dah syak mesti ade yg tak kena.

nak ke dapur pun mak ajak teman.pastu dalm kul 11 saye terasa ngantok.mase tu tak igt dah pasal hantu.saye naik jela bilik atas.naik2 saye tgk abang ngan adik ade dah tido dlm bilik masing2.mase saye masuk bilik saye rase macam ade org dok pandang2 saye.pastu rase sejuk semacam.pintu bilik air terbukak sikit.jenguk2 dlm bilik air takde sape.tapi mmg saye takleh tido.mmg terasa sgt ade mata memandang.entah camne sekali saye pusing pandang bilik air saye nmpk ade pompuan tua berseribai dok menyengih dlm kolam mandi.haisshh mase tu saye menjerit sambil melompat turun katil jerit kt tangga ‘abahhhhh ade orang dlm bilik airrrr’ huuu ya Allah takutnye mase tu.seb baik tak terjun tangga.

Ayah saye terus naik pg masuk bilik air.mase tu saye dgr bunyi apentah.taktau la ape.terus ayah angkat adik yg dah tido masuk tido dlm bilik mak.semua tido ngan mak abah malam tu kecuali abang yg sulung.ayah tak tido.saye dgr dia mengaji sepanjang malam.

malam tu ahamdulillah takde ape yg jadi.esok pagi saye demam.mase tgh sarapan,abang yg sulung cerita kt mak yang dia nampak orang tua pompuan dlm bilik air.mata merah pandang dia.tapi dia blur.dia kata mimpi kot.dia pun xsure.mak diam je.saye nangis dah.rupanye kan,mak dah nampak dulu sehari sebelum tu.mase maghrib dia kt dapur dia nmpk ade langsuir terbang depan dia sambil mengilai.haaaa itu saye dgr mase dia berbual dalam phone ngan makcik.lepas tu pulak jiran sebelah nampak langsuir tu dok atas bumbung rumah saye.siap ade kesan kencing langsuir lagi.bintik2 hitam.kat atas simen belakang rumah pun ade kesan kencing dia.

malam tu ayah panggil ustaz.adela dlm 3-4 orang.diorang baca yassin pastu kul 2-3 pagi tu taktaula diorang buat ape kt luar rumah.dengar2 diorang pasang pendinding ngan halau setan yg kacau kitorang sekeluarga.rasanye ade bnyk lagi gangguan,tapi mak taknak citer.
masa tu glamer betul rumah saye kak red.ntah sape2 dtg sbb nak tgk kesan kencing langsuir tu.sampaikan cikgu kt sekolah saye pun dok tanye.’eh rumah awak ade langsuir ye’ huhuuuu

rupanye kan,punca langsuir2 tu ganggu sebab ayah dah musnahkan tempat diorang.yelah yg mase ayah dok tebas,bakar semak samun sebelah rumah tulah.haaa itu yang depa sekampung pakat kacau tu!heiii seram betul…mmg nasib saye tak baik la mase tu.ternampak pulak!

haaa ini jelah cerita seram saye.pesan saye kalo rase nak menebas,menebang tu baca2 la ape2 ayat pelindung ye.takut kat situ tempat tinggal makhluk lain.jangan cari pasal wehhhh…heheee soryla kalo ayat saye berterabor ye ;)

Sender: finaz

Edisi Misteri Malam di RM slotnya adalah 3 kali seminggu dan berminat menghantar Misteri Malam under Guest Writer, sila drop your story di Contact Red. Thx.

Comment: 10

Ponti ikut?

Sejak kecik sampai le besar dok KL so aku takde le terbiase ngan citer hantu2 nih…sampai la satu masa aku berkahwin dan berpindah ke nun…negeri Melaka Bandaraya Bersejarah…pindah ke sini je dah bagi aku satu kejutan budaya dah…taw2 je la…orang Melaka yang kalau bercakap..haa..siap tadah telinge je la..tapi memang happening dok sini selain dari tu orang2 dia sebenarnya baik hati..

tempat tinggal aku ni memang le tepi jalan je…kat belakang umah, laut..best kan…

satu malam tu kitaorang nak gi berjalan ke rumah sedara…agak2 dalam 1 kilometer ada la jugak..pegi berjalan kaki je..amik angin malam le konon..sampai kat pertengahan jalan kene lalu tepi kebun getah…aku pulak mase tu dah agak sarat mengandung anak sulung ..8 bulan..(tp masih larat nak gi merayap lagi tu..)

apabila sampai je kat area kebun getah tu, dengan tak semena-mena angin pun mula la bertiup lembut….diikuti ngan sayup2 bunyi salakan anjing…padahal aku tengok jam baru je pukul 9 lebih…tapi area kampung kan…tak sama ngan bandar…dah rase sunyi jer..dengan tak semena-mena gak adik sedara yang berumur 3 tahun menangis semahu-mahu nye..macam takut sangat…dan paling tak bley tahan lagi…pokok getah tu…tiba-tiba daun nye melambai-lambai, adakala kuat macam kene angin yang kencang tapi bukan sume pokok…dalam 3 pokok je yang bergoncang tu..kan ke pelik tu…dan yang best lagi….pokok2 yang bergoncang tu macam mengikut je kitaorang…habis pokok yang ni pokok depan pulak…huiii

takut nya aku memang dah tak bley nak cakap la…kalau kene serang pun, rase nye aku la target yang tepat skali sebab orang kata mengandung anak sulung ni, manis je bau nye….heee

aku dok raba2 paku yang aku selit kat celah rambut ni..tak tau le fungsi nye tapi memang mertua aku pesan suh selitkan aje sepanjang dah sarat mengandung ni…

kitaorang dah senyap je..jalan pun secepat yang boleh…sampai je umah sedara tu, kitaorang pun cerita la apa yang jadi tadi…sedara kata tu tak lain ponti yang ngikut ko tu…hish..

start dari kejadian tu la..baru le aku tau erti takut dan tahu memang ada benda lain yang kita tak dapat tengok, ada kat sekeliling kita…

tak dapat tengok pun takpe le…tak nak aku…hu..hu…

Sender: cik aje

Edisi Misteri Malam di RM slotnya adalah 3 kali seminggu dan berminat menghantar Misteri Malam under Guest Writer, sila drop your story di Contact Red. Thx.

Comment: 17

Baju serba putih

Nak citer dengan korang semua pengalam jumpa hantu. Aku pun tak pasti la dia tu hantu ke bukan. Aku masih ingat kenangan pahit, busuk masam ni. Masa tu aku sekolah rendah. Tak ingat lah darjah berapa.

Tiap-tiap hari, biasanya abah aku akan ambik aku balik sekolah. Tapi satu hari tu je dia tak ambik aku. Tak silap hari tu abah au ada hal yang nak diuruskan. Aku pun redha je la jalan kaki sorang-sorang.

Ikutkan hati ni, memang la takut. Takut kena culik, bunuh, rogol bla..bla..bla. Masa perjalan pulang dari sekolah, dengan hujang renyai aku laluinya juga tanpa singah kemana-mana mencari tempat berteduh.

Sampai kat satu jalan menghala balik ke rumah, tempat ni agak sunyi. Ada hutan sikit. Tak la tebal mana pun hutan tu. Sekarang tempat tu tak hutan dah, tapi semak samun je. Dulu aku satu kebun ni, kalau nak masuk kebun ni mesti lalu lorong ni. Aku tak padan dengan pompuan pun pernah ikut sama dengan geng aku.

Ok berbalik citer hantu tu, yang peliknya takde satu kereta lak time aku lalu kat situ nak tumpangkan aku. Tiba kat satu pokok durian ni, aku nampak satu benda putih. Rambutnya mak aii..panjang bebenor.

Bukan setakat rambunya yang panjang mengurai tapi pakaiannya serba putih. Aku pandang sekali imbas tak berani la nak tenung lama-lama. Aku mula la rasa cam nak patah balik je. Tapi kalau aku patah balik, nampak sangat la aku nampak dia kan. So, aku teruskan perjalanan memandang ke arah lain. Aku buat macam tak nampak la.

Fikiran aku dah bercelaru, macam-macam difikirkan. Kot-kot dia ada kat belakang aku manalah tau kan. Aku terus jalan laju. Buat macam tak apa-apa berlaku. Jalan-punya jalan, tiba-tiba aku dengar bunyi kenderaan. Aku takde la pandang belakang, takut kang yang lain pulak muncul.

Syukur Alhamdulillah ada bas sekolah berhenti kat tepi aku nak ditumpangnya aku ni. Aku nak marah jugak la, kenapa bas ni baru lalu sini. Kenapa tak lalu sebelum aku nampak hantu tu. Apa lagi driver tu suruh aku naik, cian tengok baju aku basah kena hujan.

Keesokkan hari aku citer kat kawan sekampung aku. Pastu mak dia cakap memang ada orang mati kat situ. Nama dia makcik putih. (dalam hati aku) betul la apa yang aku nampak tu hantu. Ishkk..menyeramkan betul. Tak tau la pulak kot-kot orang lain pun pernah nampak apa yang aku nampak tu. Cukup la sekali pengalaman jumpa hantu. Tak nak dah…..

Tapi sekarang memang dah tak hutan tapi semak-samun takde orang nak jaga laluan utama orang kampung untuk ke bandar. Tapi still takut gak lalu kat jalan tu, bukan sebab hantu tapi sebab Mat Bangla, Vietnam… keje kat pasaraya berhampiran jalan utama tu.

Dengar citer ada orang kat kampung aku hampir-hampir kena rogol dengan mat2 tu. Kebetulan masa kejadian takde orang lalu kat situ. Tak lama tu baru la ada orang yang lalu kat situ dan terdengar jeritan kat semak tu. Syukur la tak diapa-apakan.

~ Tamat ~

Sender: deyna83

Edisi Misteri Malam di RM slotnya adalah 3 kali seminggu dan berminat menghantar Misteri Malam under Guest Writer, sila drop your story di Contact Red. Thx.

Comment: 6