Hong Kong

The journey of HK trip begins…

IMG_1818

6 pagi ya buta dah keluar rumah yeah. On time! Dihantarin suami sendiri, pas dah masuk, dia pun pergi kerja ler….sepelaung je ngan KLIA tuh.

hari tu ada komen kata nampak RD menjeling bila korang pandang dia, korang jangan salah paham. Laki aku ni lelaki yang sama macam lelaki2 lain yang tak heran tak pandang kiri kanan, blur blur jer. Dia bukan heran keliling dia, so hangpa kalau nak tegur dia, selamba kodok je cakap ngan dia.

Pastuh kang dia ngadu le kat aku …. hah tadi readers awak kirim salam, jumpa kat lunch tadi.

oh ye ke, apa nama readers tu?

entah!lupa la.

ha tu dah kompem, dia hentahkan memanjang jer…

 

IMG_1844

udah di dalam flight, via Cathay Pacific. Aku tidur kot, entah…kejap2 je tidur. layan movie, layan perasaan šŸ™‚

ingat anak2 yang ditinggalkan

IMG_1852

but tu lah sampai2 kat Hong Kong, kali ke dua menjejakkan kaki ke sini, oh my oh my, ko punya imegrisen q ya hampun lahai….sepanjang2 beratus meters sungguh, ngan berpusing2 macam ular melingkar..tabah je lah kan..lainĀ  negara lain cedok panduannya.

IMG_1899

After getting our own sim card for data usage untuk pakai kat Hong Kong nih, cabut naik shuttle bus yang bawak all 18 of us, kami ni termasuk le bloggers, the hosts (Aisyah + Naz), the crew of NTV7 The Breakfast Show and our PR people. I nak cerita ler nak dapatkan sim card for data ni senang, if you are not using iphone 5! aku sorang je dalam 18 orang ni pakai ipon5 siksanya nak mendapatkan the reasonable data. depa semua dapat data yang memurah for 4 days usage, aku dapat yang mahal coz itu je stock yang ada, lepas pergi melilau carik kat 3,4 shops tau tuh. Grrr!

Hari tu kat Bangkok punya data senang sket nak dapatnya but kat sini, main duit sungguh ler.

IMG_1909
Sampai di Hollywood Disneyland Hotel, our 4 days stay, sponsored by Disneyland of courselah kan, we had our late lunch. Ini Thai Chicken Curry, halal ye! boleh demand halal food bila makan kat dalam restaurant of the Disney Hollywood Hotel.Ā  Portion banyak, i cant even finish them all, but kalau dah lapar super max, boleh kot korang habiskan.

After having our briefing, crew gotta do their things, so free and easy for the rest of us, the bloggers. 4 bloggers involved in this project, that s kita cite later.

IMG_1923

I m happy ler dapat duduk hotel sini pulak, coz my years ago punya trip (was also sponsored by Disneyland Hong Kong) duduk di Disneyland Hotel. Untuk the 4 days ni, Disney Hollywood pulak yang covered us, kira puas hati sangat coz dedua hotel dalam Disneyland aku dah merasa.

2 king beds size, untuk mak merah sorang jer. We got 1 room each. Happy Mummy.

IMG_1926

The bathroom, details macam biasa, all the Disney’s characters. my room is Mickey Minnie gangs.

IMG_1930

cantik le masa ni, pastuh aku letak segala maknek aik cheong, maggi tomyam hahahaa

IMG_1938

tak tau le boleh bawak balik ke tak, but aku tak bawak balik pun šŸ™‚

IMG_1940

very family oriented, namanya pun Disney, wpun budak2 suka but mak budak pun happy je dok dalam nih,

IMG_1943

so lepas dah freshen up segala, dah siap sket apa yang patut, aku terus bergegas le kuor. Ke Hong Kong town.

IMG_1965

ada yang kuor naik MRT ada yang naik cab, nak pergi HK town tu dari Disneyland moleknya tong tong cab coz mahal. But ada direction kami tak sama, so aku memang super malas ler nak naik2 MRT sorang2, baiklah aku naik cab jer. From the Disney hotel to the town, aku kena about lam duit Malaysia RM85, nak dekat RM100.

IMG_1975

So aku terus ke Harbour City, Hong Kong. Ada jumpa orang kejap di situ. Rakyat marhain. hahahahaha…tak boleh keluar blog orang itu. After catching up, kita split so aku terus buat jalan2 sendiri kat dalam Harbour City. Kan Harbour City tu malls dia memanjang dan facing each other, habis semua aku redah.

All alone by myself.

IMG_1979

Aku masuk most of their designer boutiques. Tak semestinya tak beli tak masuk, sekadar cuci2 mata tengok jalan2 tempat orang, tengok harga, walaupun dah tau harganya mahal, wpun murah dari negara sendiri but masih dalam range mahal jugaklah.

Since aku pun travel alone aku takde le nak mengharap suruh anyone amikkan gambar. Sendiri pandai le snap kan.

IMG_1984

kulu kilir sorang2.

ada yang risau je aku jalan sorang2 dalam HK town but selamba je lah, apa nak takutkan, jangan buat salah sudah. agak2 orang ikut ko ke hapa, pandai2 ler lencong masuk shop. so far alhamdulillah, ok jer ler aku berjalan sorang2.

IMG_1991

Takde apa yang aku beli kat sini but aku rasa, tak worth it ler aku datang jejauh tapi tak membeli coz dahlah harga taxi mahal, pastuh HK town jauh dari Disney about 30 – 45min dan jugak, bukan senang aku nak mai HK pulak tetiap tahun kan, so aku rasa baik aku beli sket barang. wpun…tak tau apa nak dicarik dalam Harbour City yang mencekik segala mahal nih.

IMG_1996

So my currency converter memang aku kulu kilir bawak, siap aku bagi extra kat Nara jugak. Me very the organized mar….tulisan conteng2 mandarin kantonis tah hapa ler, tu ada orang butik tolong aku tuliskan so aku boleh explain kat taxi just in case i wanted to go to Ladies Market that nite jugak. Coz tak semua taxi driver paham omputih pun.

IMG_2006

one time dalam mall tuh aku tengok ada satu pintu dari dalamnya leh nampak luar laut nih, ada orang ramai amik gambar, aku pun ikut je bontot depa…hahahaha bolehlah tengok Harbour City di malam hari…

IMG_2018

ada family chinese, aku mintak tolong depa amik gambar aku (aku langsung tak pakai camera nikon ke Canon ke so tak leh nak set timer, totally semua gambar HK dari ipon jer). Ni le jadi satu wpun ada gegaran kahkahkah….terus habis je depa snapkan, aku pulak tolong depa amikkan gambar depa sefamily. biarpun tak paham bahasa memasing but suh amik gambar, signalnya mudah.

diaorg snapkan aku sekeping je hah, aku snapkan depa sampai 10 kali biar puas.

IMG_2024

Celine dalam Harbour City yang panjang berlengkar tu ada 3 butiksnya! 1 tu dalam Galleria. punyalah sonok membelek yeyy

IMG_2032

kuor dari mall, aku dok pikir apa menda yang aku nak beli heh….macam aku cakap dah alang2 masuk town nih…

IMG_2042

aku redah SASA! dulu pun aku blogkan yang SASA di HK murah, so aku amik amik main capai je lah, buat penyedap hati…maybe i ll show you some of it, coz aku pun beli tak banyak sangat dalam nih, in fact banyak bagi orang je buat souveniors.

IMG_2050

penghujung jalan, aku nampak H&M, bolehlah….yang kat KL pun aku pergi sekali dulu jer, so dah sampai HK boleh ler beli jugak coz banyak choices dalam ni hehebat for kids, yang kat KL tak berapa banyak collections depa tu kan. But tu lah, beratnyaaaaaaaaaa bag H&M tuh! isinya padat.

IMG_2051

dan selamba je aku tumpang duduk sini, coz baru dah terasa kaki aku sakit sangat. Laki aku dah suruh balik, tak yah ler nak pi Ladies Market tuh, dok heret je lagi shopping bag H&M tuh but dia kat KL, dia ingat aku senang nak jalan pi town hahahaha….so aku dok pikir sini, nak makan tak jumpa yang halal.

So blah keluar semula. Dok rehat kat food republic ni ada le lam 15min, kejang2kan kaki yang pedih berjalan tuh.

IMG_2055

i was here

IMG_2058

H&M yang aku masuk buat penyedap hati beli barang di HK town coz as i said, if not aku akan rugi le datang jejauh but balik tangan kosong pulak

IMG_2067

dalam Galleria wpun kaki dah kejang sakit, ngan shopping bags berat, aku masuk gak, nak jugak tengok koleksi handbags dalam tuh….

IMG_2066

Antigona ni pernah menjadi idaman hati aku but bila dah tried, the strap is not that long, hard to sling, so macam boleh drop from the wishlistlah…

IMG_2081

ada yang komen pasal akak tak minat Loewe kan? I used to have 1 of their handbags but dah jual pun. I may like their small sling bags, but not in a rush. Leather Loewe sedap, lembut.

IMG_2075

This is Nano, my wishlist. None of these colours aku suka pulak. left is black, then tengah is tritone

IMG_2077

they do have in grey jugak…pun aku tak amik, colour issue.

IMG_2080

Macro of Celine. Napa le laki aku belikan aku mini heh, godang ya hampun mini aku woi!Ā Macro ni sedap le gak bawak, colour tritone ni pun aku suka jugak

Habis je pusing Galleria aku rasa aku kena balik ler, dah penat sangat. Lagipun nak pi Ladies market or any nite market pun memang tak mampu dah nak heret shopping bags yang ada. Kaki dah pancit. Lain le ada abang or RD sedap ler jugak boleh tolong bawakkan….

Naik cab, dari depan Galleria tu jugak terus ke hotel.

Mahal ya hampun! almost RM200 aku kena duit kita. Coz dah malam satuĀ  hal, surcharge ke main mencekik and tolls and apa saja bagailah…but

hujung2 sampai depan hotel, tak masuk pun kat entrance yet, kat simpang jalan, boleh taxi tu rosak! mampus tetiba.

IMG_2088

dia dok cakap sorry madam, car brokedown. sorry madam, sorry sorry.

but aku suspect dia saje matikan taxi dia ni tetiba ler coz kan, dia patutnya turn right to the entrance of the hotel but dia buat uturn, melepasi hotel and terus tetiba taxi dia mati. Macam dia avoiding nak masuk dalam entrance hotel, mesti ko ada buat sangap ngan hotel nih, takut le kena chase by the hotel people. aku suspect lah.

Coz patutnya dia turn right, masuk hotel then car brown down, logik. Ini tak, dia uturn and passed by the hotel punya entrance guard house.

Malas bising, jalan je le heret the shopping bags. Aku dah membayangkan bath tub je, nak berkelubang dalam tuh.

IMG_2090

some of the baju anak2 yang aku beli. dalam H&M tu totally for kids. anak 3, so for them je lah. nothing for me or even for RD pun tarak.

IMG_2092

macam cecomel je kalau RB pakai ni dalam gelap hahahaha…

IMG_2094

kiri tu RB punya, beso size tuh biorkan sok dah besau sket ko pakai, tengah kakak punya, takde size abang kalau tak boleh le mak belikan but sorry bang, ko kaki gajah. hok kanan tuh for RB dia ngah skang kejap2 kalau keluar asyik ngan kasut tu saja. Looks smart sangat.

Kasut2 ni je yang buat berat heh. oh mang.

Happy ler, sonok le sket shopping ada hasilnya dari town yang kemain mahal taxi nya return, biarpun family tak dapat nak join sama.

ok speaking of my family, yeah i know u all mesti kata aku patut bawak family, coz thing is i have few reasons lah.

1. i wanted to bring Abang only coz he has finished his UPSR exam but to bring Abang, i have to bring Kakak too, coz depa kan macam kembar, mana boleh sorang jer pergi.

2. i cannot bring kakak at all coz waktu nih she s having major exam in her school. 1 hari tak datang sekolah pun aku kena mengadap cikgu apatah lagi kalau 4 hari! dahlah tengah exam.

3. Pun berbalik pada bawak abang sorang, kakak dah merajuk. Takkanlah mummy sampai hati bawak abang tinggalkan kakak, biarpun berkilo janji2 yang aku bagi kat kakak, but no big no for mom to bring her brother. So 2 orang tu kena slashed out.

4. Dan mestilah aku nak bawak laki aku gak, pun tak dapat ditunaikan coz RD pun dah nak travel and he wants to spend with kids, jadi terpaksa lah aku lupakan niat nak bawak laki.

5. If i can bring my laki, semestinya RB pun boleh ikut sama, but if RD tak pergi then aku tak boleh le bawak Zeeshan dah sapa pulak nak menjaganya budak kecik tu bila aku ngah on shoot.

Jadi dipendekkan cerita, semua 4 orang kena tinggal šŸ™

Maknya kembali ke Disneyland sekali lagi tanpa the Red Family.

Comment: 12

4 days in Hong Kong…

photo 2

photo 1

photo-1

photo-2

4 days in Hong Kong, for the Hong Kong Disneyland Challenge Trail with NTV7. One of my best blogging jobs.

Just got back and I need to hadap anak2 dan laki sat…

Cerita Hong Kong ler pulak pas nih yeah šŸ™‚

 

Comment: 10

Cheapest bargain…

IMG18762

cute gak ek sunglasses murah from ladies street hong kong nih. bape inggit ye emm 10 ke 15 inggit gitu lah. Wendy xiaxue tu tolong bargainkan lam kantonis ke mandarin wa pocitau. yang aku tau aku nak harga gini gitu, wendy translatekan. at first nyonya tu tak nak turun harga, biasalah nama pun bargain. ko tak nak turun aku blah. tricky part kat situ. kalau dia nak dia panggil balik, so sbb aku nak blah dia patah lah balik bagi that price.

itupun beli kat lampu kuning ngah market gitu, aku ingatkan betullah merah kaler nya balik2 tengok aisay merah kebrownan pulok. bantai larrr.

IMG18653

ni antara benda2 yang aku beli kat Sasa Citigate Hong Kong, we didnt hv much time, Tim and Ming bagi aku and audrey masa sket bebenor nak shopping. dahlah Sasa lam Citigate ni kat ujung dunia, berlarian lah aku ngan audrey. ringo and wendy tak join kitorg, diorg pi ikut suet pi tpt lain. so orang kata Sasa kat HK murah kan, jadi aku amik glue for eyelashes, one is black colour one is clear colour. biasa kita pakai kaler putih kan.

harga tak ingat but very the cheap cheap waliauu!

IMG18650

ini pun murah2 gak. specially the make up spounge tu last kopek 2 ketul yang left, kalo ada 5, 5 gak aku amik. kat kl harga satu plastik tuh RM17.90 but kat Sasa HK, not even 10 inggit. the pads panjang tu pulak buy 2 free 1, mak rembat……puff pad tu pun sama gak. murah2 lah.

aku tak amik eyelashes, takut kang tak cukup duit tp bila dah sampai airport nyesal tak beli hahahaha…tengok audrey beli ke main banyak.

to those pi HK, jangan lupa singgah Sasa, carik yang barang murah lah lam tu. cam make up sume sama je ngan harga kat KL, maybelline ke loreal takde beza pun ngan kl harganya. baik amik barang2 gini memang very the jimat belanja.

ok udah promo HK tamat. lain barang kalau ada lagi aku tempek, lupaaa and malas nak snap. pastu kena blogkan, pun malas.

Comment: 13

Things i got from Hong Kong…

IMG_2750

Fridge magnets, pens and key chain merah….semua utk orang. except keychain red hbag tu aku punya. ha itu satu2 nya barang HK Disneyland untuk ai tau. lain sume utk orang and red family.

IMG_2753

hairbands, books, bear toys, another keychain all for my kids…eh yang benornya for my Gegirl

IMG_2754

Disneyland’s gadget for my gegirl…

IMG_2758

one for me, 2 for my good lovely frens

IMG_2757

the colouring set ni for gegirl and abang, tp isinya sahaja. bekasnya aku nak. purposely aku beli for me hhahahaa, coz boleh letak make up set dalam tuh yang oiiii! janji merah janji Disneyland. ada lah jugak satu utk aku wpun kenaĀ  sharing ngan anak2.

IMG_2759

Disneyland’s pen, tp pastu end of the day aku beli lagi 20 batang. takde lam gambar coz ni sume gambo masa amik kat lam hotel. balik kl aku tak amik pun satu gambar yang tambahan beli. red dress Disneyland for my Gegirl too. baju abang tak muat lah, most baju aku tengok sume kecik than size badan abang. kalau pun nak amik kena size orang tua, iskk toksey lah.

IMG_2761

thi sis from the Red hamper yang aku beli bayo at HK100 tp worth of HK250 katanya…toy tu aku bagi anak2 buah tp yan glain masih lg bersimpan. definitely for Gegirl pakai taun2 depan. bukak skang sume bagi dia kang abih lah plak.

IMG_2764

ada ler jugak utk abang. susah nak beli toys budak lelaki, baya2 abang memang takde jual sangat. ni pun dia pakai main kejap jer, sah pasnih pass kat sepupu2 kecil dia. janji ada lah…

IMG_2765

from the sponsor HK Disneyland, ha yang ni sumer dapat kat Abang. memang dia suka bebenorlah.

IMG_2748

yang ni aku beli kat Ladies street and mall yang kami ramai2 redah malam kedua di HK. ada jugak baju 2 lai aku beli tapi tak gak amik gambo hahahaha, one dah pakai to office, satu lagi kaler pink yo. pink bukan sebarang pink, pink takdak merah kena lah aku amik pink. murah lah. kami beli reramai baju tu so dpt lah discount gegiler. accessories tu pun banyak gak ada yang kau let go bagi orang gak.

IMG_2760

n one last one, red shirt for RedDaddy. very hard to find for him too….jadi ler kan. dari bininya dpt key chain jer. aku takde berkenan ngan baju2 Disneyland, ado nak amik tapi macam bila convert to ringgit haiyoooooo. sayang duit. all in all, aku spent for HK DIsneyland sahaja tidak termasuk di town and airport around HK3000.

ada banyak lagi aku beli tapi that was the last final day which tak masuk lam blog lah. malas.

so itu jer ye…

ha ada gambo yang beli cam laju ligat ngan audrey kat Citigate…oh nanti lah. yang tu sempat aku snap.

so nak shopping kat HK Disneyland bebetul memang kena bawak banyak duit, unless ko tak ingat orang kat msia, so tak yah lah beli utk souvenirs, lepaskan tekak diri sendiri dahulu. baru pikir orang lain. aku ni pikir tekak orang dulu tu yang tekak aku dapatlah keychain jer šŸ™‚

Comment: 16

Short links for Hong Kong Disneyland…

Yo!!

looking for my Hong Kong Disneyland’s entries wt Audrey, Tim, Ringo, Wendy, Mike, Ming and Estee??

nah..click click click!

enjoy the long weekend malaysian, Salam Aidiladha!

Comment: 3