NTV7

The end of HK trip…

IMG_3069

crew members for the project of HKDL NTV7 Breakfast Show. Bayangkan ye maybe setengah jam minus plus punya show but 4 hari kena dok bertangga kat HK kahkahkah….

begitulah shooting. sebab tu ler aku tak berapa into jadi pelakon, wpun ada offer.

Buat photoshoot statik pun aku dah macam kedaung menunggu masa berjam2 berjalannya…

IMG_3087

comel sket ler dah berhias bagai….

 

IMG_3092

Nara, Nana, Cik Nara, RM, Aariz tidur, Naz, Esther and Glen

IMG_3120

tambah sedikit wpun tak semua ada, Rayyan dok hilang ke mana tah…add on Aisyah Sinchlair, Soraya and husband dan kami yang dah checked out cuma nak tunggu a little bit of briefing

IMG_3154

love love love the new handbag…sebenarnya aku posing ngan bag laptop merah aku but Nana suh campak bag buruk tuh, posing with Prada baru nih. Wpun bag laptop merah aku tu buruk, bertahun2 usianya sangat but itulah blogging bag yang banyak berjasa. Kekdahnya kalau travel, laptop duk dalam bagpack laki aku but ni datang HK tak bawak laki, so sendiri le bahu membawak laptop.

Nasib baik le aku bawak heh, memalam sesiang masa ada masa lam hotel’s room, mengadap ads kena buat. Takper, not complaining, semuanya rezeki.

IMG_3165

speaking bout my previous entry aritu, hah ni le bag Mickey hitam putih penyelamat! Terpaksa le jugak aku membeli luggage nih buat ganti, mahal betul ler luggage ni woi! kalau harga RM500 boleh dapat bapak Samsonite wei.  Check out Nara’s luggage, but hok dia size kecik skett dari aku, dia pun mangsa yang kena beli extra luggage di HK…

tu ler…

haih….kenang2kan harga luggage yang mahal redha dan tabah sudah.

IMG_3172

Selesai semua process checked in, amik boarding pass bagai, so apa lagik memasing masuk dalam carik sapadek. Kitorg tuju terus ke Popeye’s restaurant the halal place to eat in the HK Airport. Jadi teman sekalian, dalam HK’s airport ada makanan halal yer….

IMG_3174

sepelaung ko boleh nampak HALAL logo symbol ni yer

IMG_3176

nasi campur ayam goreng aku makan…makan sesama ngan Nara’s family ler dah tentunya, lain2 merata berjalan dalam airport, kita split ler kan…

IMG_3181

lepas tuh, sampai sini aku pun sama berpisah ngan Nara, coz aku nak masuk dalam tuh buat lawatan muhibbah. Chanel lam HK Airport ni wohai dah macam pasar je aku rasa…

hey dont worry, i didnt buy anything. Kan dah kena berjimat setahun.

IMG_3192

but i got these at the airport! aku punya masalah merundum yang laju betul ipon habis battery adalah sangat kritikal. Udahlah blogger yang jenis amik gambar sekali pose 10 snaps! so memang itulah puncanya maka aku perlu carik battery casing yang macam ni. I already have one the Mophie, beli kat Apple punya le mahal kau RM375 ok, tapi takkan nak beli lagi coz mahal tuh. So ada le jumpa kat HK Airport nih, similar to Mophie, sekali 2 aku sebat.

Sony walkman for Abang too….

Happy yippiiiiiiiiiiii!

IMG_3268

dalam flight, tak tidur langsung pun….

dok camwhore ngan nana

IMG_3211

Nana super manis blogger

IMG_3219

the crew members, awat nak mintak no handphone ke?

IMG_3226

hah dari SASA HK yang aku tibai beli tuh, ni ha 3 mascara. Bila dah bukak baru perasan le satu tu colour brown! bolehlah, anak mata aku pun kaler brown gak.

IMG_3262

Kitorg dalam flight tak sudah dok bercerita pasal blogging life nih, pasal handbags paling best ler. aku nak layan movie pun dia tak bagi hoi. Seronok le bercerita…balik KL kitorg jadi kepala ngam wpun she s wayyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy much younger than me. All the best to you Adik Nana.

IMG_3269

so seperti biasa, suami menunggu. Eh sebenarnya aku dah nak tukar flight balik sendiri, nak amik flight pagi tapi kena balik sorang2 ler coz lain nak remain flight tapi kena tambah ler lagi lam RM300 pulak tuh, pastuh lom masuk lagi taxi pergi balik, udahlah laki aku tak leh nak amik gak kalau balik noon kat KLIA tuh…jadi pulak RM500 mana ngan aku kena excess baggage gak, ha buatnya kena bayar aku rasa confirm above RM600 kalau balik awal. jadi tak payahlah. Unless balik sehari awal, molek le jugakkan.

Makanya aku pun balik le sama2 ngan group yang datang jugak.

Balik je gomol anak2……

Alkisah begitulah sejahteranya cerita saya Redmummy di Hong Kong untuk HKDL Challenge Trail for NTV7 Breakfast Show.

Thanks korang baca penyudahan HK’s entries biarpun it takes a month to wrap up :)

Comment: 7

Repeat of Disney…

IMG_2867

masuk park, bau new Prada…terus pakai le apa nak tunggu lagi

IMG_2878

sapa datang Disney nipu le kalau tak amik gambar kat entrance besau hah

IMG_2893

menuju late lunch di halal restaurant Tahitian Terrace, this time around kitorg sama2 amik ayam masak merah Malaysia. tapi tu ler nasi putih dia is nasi lemak so memang tepis sket2 le nasi lemak tu….

IMG_2902

bibik redmummy sedia berkhidmat, tiada kos tambahan di Disney

IMG_2914

hari ni coz a bit leisure takde shoot so dapatlah kita nak buat apa sahaja, aku nak belasah rides yang aku masuk a day before, best worrr

IMG_2924

bersabar ye anak2 mak di KL tu, akan kita pergi satu hari nanti…

IMG_2927

habis main rides ngan gang Nara, sesambil kita buat sikit shopping le dalam park for Disney’s stuff. aku memanjang je refer kat currency converter. Penyelamat negara

IMG_2942

kakak abang bila depa tengok gambar2 Disney, bestnya mummy….jomlah mom jommm

hoi korang tu baru je aritu pi USS kannnnnnnnnnnn, ingat makpak ko chop chop duit hapa

IMG_2958

kesian mak kau, ginilah kalau dah shopping sesorang takde gagah perkasanya seorang lelaki. Nara pun tetolong aku gak bawakkan, but hishh, dah sampai dia sound2 suh aku ngan bininya berenti shopping barulah kami di laungan keinsafan

IMG_3014

tah tah Disneyland

IMG_3025

some of my Disney stuff i bought for my kids, only for my family. Ada la sikit ole2 untuk kenkawan rapat

IMG_3032

shades Zeeshan ni kan, malam aku sampai dari HK, malam tu gak dia kerjakan, malam tu jugak jahanam! terus masuk dustbin. dia main pakai dok sesepah, rumah dok banyak red elements, dia letak kat carpet merah hitam, bapaknya lalu, tak perasan, bapaknya pijak. Kelepak terus patah dua!

hah tu lah, mak korang beli barang memang nak suh korang anak beranak patah riukkan. kann….

IMG_3057

beginialah keadaan bilik aku a nite before we depart HK.

IMG_3062

aku sorang2 ler yang kemaskan dah tentu aku sorang je yang dok lam bilik tuh. Malam tu gak cam nak tercabut pinggang dok menyental luggage masukkan sumbat tak dapat gak lepas.  Penyudahnya aku pakai ler shopping bag ni buat isi barang but macam remehnya, terkeluar2 gak isinya sket. Stress heh!

but but but

esoknya…kita kena buat Plan B.

Let s find out!

 

Comment: 5

Prada Factory Outlet Hong Kong..

IMG_2758

superstar hong kong

IMG_2762

family superstar hong kong gak nih

aku, nara and cik nara and aariz terus amik cab di pagi ketiga Hong Kong untuk sessi riadah

IMG_2764

Terima kasih untuk yang reminded akak dalam IG for the Prada outlet di Hong Kong. outlet dia aku bayangkan macam le kat Europe tu rupanya bangunan tinggi hah…Miu Miu pun dalam ni jugaklah.

IMG_2768

I am a Prada lover….pusing kiri kanan so displayed these 3 colours. Merah dah memang kena tepis, aku nak kena lari sket dari warna merah heh…banyak benau handbags colour merahnya

IMG_2770

kasut was the last options

IMG_2775

sampai bersidai duduk bersila, SA tu dok ajar aku camne nak get to the next destination for us

currency converter jangan lupa ye dik dik

IMG_2781

happy mama, no papa so mama kena bawak sendiri

IMG_2786

kami naik lagi cab and terus pulak ke IFC Mall

IMG_2791

ada gang yang suka handbags ni memang sonok ler sket kahkahkah…but actually aku dah takde menda nak carik pun kat HK town nih

IMG_2799

seronok ler jugak kitorang kat sini worr

IMG_2839

habis di town, kami balik patah semula to Disney, naik cab le of cos. memasing memang takde nafsu le nak cari MRT ke hapa

IMG_2847

balik hotel, campak segala and rehat sekejap coz the next destination is to the  park back

IMG_2851

lovely prada high heels

IMG_2857

not so high, just nice

IMG_2859

dan the office cums travelling bag. Asyik ler pakai nylon prada bags buat terbang merata, so tukar style untuk ni pulak…BaulettoI Vitello Shine Cammeo nama dan warnanya. Bolehlah….dah alang2 pi town tuh sebatlah jugak seketulkan. Nara beli apa kahkahkah….dia beli satu IFC Mall tuh!

My recommendation for the Prada Factory Outlet tuh, harga bolehlah, seasonal punya stocks. Takde le mencekik macam yang kat butiks sangat but compared ngan harga kat Europe, sana le lagi murah but tak banyak beza. Nylon Prada melambak2 lam nih, tak berapa nak daya amik gambar coz aku pun meleka.

Yey. Leh dok dendiam setahun….

Comment: 8

The Hong Kong Disneyland Challenge Trail for NTV7 Breakfast Show

 

 

IMG_2304

Go go go Red team!

Kita sambung lagi cerita Hong Kong Disneyland kita :)

IMG_2318

Walaupun ini kali kedua aku mai melawat Hong Kong Disneyland ni, the mood, the excitement still sama macam the first time dulu. Seronok riang ria sungguh rasanya. Personally aku rasa Disneyland antara salah satu tempat yang paling happy dalam dunia ni dan sentiasa membuatkan kita happy selalu…ko masuk le masa ngah gundah, sure tak banyak sket mesti rasa joy.

Walaupun sibut dengan the Challenge Trail, masih lagi aku berkesempatan melenjan all the rides kat Disneyland. Tak kira la korang dah jadi mak orang ke bapak orang ke, when you are inside Disneyland, jiwa kanak-kanak korang meronta-ronta melonjak suka nak naik rides dia. Tu yang aku pun sama jadi kanak-kanak riang semula di Disneyland :)

IMG_2324

Ohh by the way lupa aku nak cakap, actually ada beberapa enhancement atapun latest attraction yang baru di Hong Kong Disneyland ni, boleh dikatakan daya penarik baru yang akan menarik macam magnet supaya korang semua mai datang ke sini.

mystic_point

The latest attraction is Mystic Point which features salah satu sophisticated ride systems ever built by Disney. Dan dengan siapnya Mystic Point ini maka lengkaplah projek expansion Hong Kong Disneyland yang juga merangkumi Toy Story Land dan Grizzly Gulch.

 

IMG_2341

Dengan kejayaan Disney menyiapkan 3 taman tema yang baru ini (Mystic Point, Grizzly Gulch dan Toy Story Land) menjadikan ianya milestone untuk Hong Kong Disneyland!

IMG_2348

 Control rasa berdebar sebenarnya ni hehehhe

 

IMG_2356

Phewwww rasa bagai tertinggal jantung aku kat atas nun. Memang awesome seiii, terasa dia punya adrenaline rush! Ohhh ride ini ialah RC Racer di Toy Story Land.

hangpa yang ada rasa gayat takut2 nih, memang akak cabar naik. coz Kak Red memang one of those yang suka ride cam gini

 

IMG_2398

Ni kitorang dok kelam-kabut pahamkan instruction untuk the next challenge.

Oct 9, 2013 | RC Racer bukan hati tikus hoih Naz by redmummydotcom on Keek.com

IMG_2420

Kalaulah my kids ada sekali, of cos suka sungguh depa main all these rides.

IMG_2451

Another thing yang aku nak highlightkan ialah tentang makanan dalam Hong Kong Disneyland ni. Korang jangan risau sebabnya ada makanan Halal dalam ini. Salah satunya Explorer’s Club Restaurant di dalam Mystic Point tu sendiri. Dan satu lagi restoran Halal ialah Tahitian Terrace di dalam Adventureland.

siap ado ayam masak merah Malaysia lagi heh. Bento aku makan atas tu ya hampunnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn….sodap!!

Oct 9, 2013 | Air berapi eh ada cahayaaaa dalam halal restaurant in HK Disneyland by redmummydotcom on Keek.com

IMG_2461

geram je tengok balloons ni woiiii

IMG_2463

dapat dek Zeeshan mau dia ‘nak nak nak’ sesajarrr

IMG_2467

5 challenges, Red VS Blue!

IMG_2479

kakak suka kalau dapat masuk dalam Animation Academy nih

IMG_2500

Ini pula salah satu challenges yang kami kena buat. Belajar melukis Mickey dengan cara yang logik dan masuk dek akal…

IMG_2522

Hasil dari air tangan RM

Nampak macam senang jer kan. Kena ada teknik dia sebenarnya nak melukis Mickey ni.

Oct 9, 2013 | Animation academy melukis mickey correctly by redmummydotcom on Keek.com

IMG_2543

Bercakap pasal hebat, ya memang hebat dan syok giler taman tema Mystic Point ni! Ada 3 awesome attractions dalam Mystic Point ni, iaitu Mystic Manor, Garden of Wonders dan Mystic Point Freight Depot.

Btw, Mystic Point is comprised of a themed photo area called Garden of Wonders with mystifying 3D illusions; the Explorer’s Club Restaurant, which offers international cuisines ranging from Korean and Japanese to Halal food in exotic surroundings; The Archive Shop, where guests can purchase exclusive novelty items and collectibles; and the Mystic Point Freight Depot, where Lord Henry’s grandnephews share with guests stories from their adventures with Lord Henry and finally the iconic Mystic Manor, which features one of the most sophisticated ride systems ever built by Disney!

Alami sendiri the enjoyable and fun yet exciting rides dan akan menjadi pengalaman dan kenangan yang korang tak akan lupakan.

IMG_2579

kesemua challenges dapat kami siapkan sepanjang satu hari itu juga dan dan dan, mesti nak tau sapa yang menang kan?

IMG_2610

IMG_2631

Dan sebagai penutup, colourful fireworks menerangi langit malam Disneyland ni. Cantikkkkkkk

Oct 8, 2013 | Last batch of Disney fireworks by redmummydotcom on Keek.com

Oct 8, 2013 | Beautiful fireworks at Disney Hong Kong by redmummydotcom on Keek.com

IMG_2698

there….kat situ jugak depa announced the winner, of cos le kan takkan nak tunggu sok lusa hahahaha

IMG_2733

a wrap for Hong Kong Disneyland Challenge Trail

IMG_2738

So are you guys excited macam saya nak pergi Hong Kong Disneylang? My kids dah dok berzikir dari sejak aku balik hari tu dah ni “Mummyyyy, nak pegiiii Disneylanddddd” Eh bapak depa pun sama dok ngajak pergi jugak tu hahahaha. Insyallah aku akan pergi lagi bawak budak-budak ni. Jeles sungguh depa bila tengok gambar-gambar Disneyland ni.

The Hong Kong Disneyland Challenge Trail is for NTV7 Breakfast Show at 8am, first episode dah out this week, for the next few episodes can catch it every Wednesday 8.00am.

Oh sapa yang menang?

hehehehe….dah tentulah Red Team, red bawak ong mar…. Thanks NTV7 thanks Hong Kong Disneyland! I m coming to see you again Disney, wait up wait upppppppppp…..

Khidmat pesanan masyarakat Hong Kong Disneyland is brought by Redmummy.com

Comment: 11

The HKDL Challenge Trail begins…

IMG_2116

hey Mickey!

Comes to day 2, the Challenge Trail’s day.

kita sapadek dululah yeah….

IMG_2100

ai makan ni jer, reroti :)

IMG_2106

kita ada section untuk NTV7, so melepak le makan reramai kat situ.

IMG_2117

Chef Mickey ni yang gomannya over suka benau amik gambar ngan aku pungg

IMG_2119

aku mingle je kat lobby, tengok family ke main ramai check in mundar mandir bersiap nak ke Disney park.

i was just being memalas, pakai pun simple je, tu pun patut pakai selipar Disney ye hahahaa

IMG_2124

dalam Hollywood hotel pun ada gak kedai bembarang Disney. tak sebanyakkkkkkkkkkkkkkkkk macam kat park but memang rambang gak mata memilih. Aku 4 hari dok sini, hari ke 3 malam aku ada beli barang 2,3 ketoi kat sini.dah terpaksa kes punya barang kena beli namanya…

IMG_2126

stationeries for anak2 wajib

IMG_2127

tak sah pi negara orang, tak beli mug, tu salah satu yang wajib. aku beli seketoi for me gak…dulu punya pun ada sihat walafiat, buat letak minum aik cheong or hot milo

 

IMG_2129

rakuslah tengok ni sumer, but tak sesuai dah for abang, orang nak jadi remaja dah tuh

IMG_2131

ini adik bongsunya kalau nampakkkkkkkkkkkkkkkkkkkk….ada ler aku beli sesikit jugak

IMG_2135

atas sekali hok kanan, mangkuk makan baby Mickey, ada black and red. dah tentulah aku amik merah kan. makan dalam tuh, RB dah macam wahhhhhhhh mangkuk makan baru aku ler

IMG_2137

jam tangan adalah ole2 wajib untuk abang kakak, but idok le aku beli hok gini, specially for Abang tu kena amik yang memacho sket lah kan

IMG_2142

aku suka le seluar Uniqlo biru tuh, dia nya kain lembut and tak ketat, boleh pakai for gym some more, bawak pi pasar mahupun tidur dalam aircond yang sejuk meletop. i bought 3 colours, blue purple and black. why lah u takde red why why??? what s wrong with you uniqlo? red is very nice pretty colour, banyak seluar2 ko langsung takde merah. aku tak pahamlah ko napaaa tak suka merah ke?

IMG_2144

terus jadi pompuan cun ngan make up sambil terbaring berborak ngan laki. bersiap untuk the challenge trail dah….macam aku cakap aritu yang make up 1 tone hitam tu je kan, hah cam mata aku skang nih lah, gitu je blend hitamnya….takde le pucat sangat…

IMG_2156

lompak kak red, jump jump

jump tak jadi le ko kann

IMG_2172

alright gangs.

let s do some little tour and start our HKDL Challenge Trail…

IMG_2182

aku sebenarnya tak de le excited nak bergambar kat sini but kena gak posing buat anak2 di rumah tu makan hati kahkahkah…sory anak2, nanti kita pergi Disney yek

IMG_2185

cha cha cha….

IMG_2211

tempat ni mostly kita punya check point to meet uplah ngan crew lain sume. yang kami namakan, jumpa di tempat Syaitan!

 

IMG_2223

the bloggers and anak bini blogger

IMG_2225

makan kat sini ada 2 restaurants halal, yang ni Tahitian Terrace, completely sumer halal. In fact ada malaysian menu gak…

IMG_2231

aku amik thai style cuma nasinya nasi lemak, bukan nasi putih. but sokay, makan jer….janji ada. dulu2 takde halal restaurants skang dah banyak mudah.

set nih pun aku makan tak habis gak..comes ngan air gak…

IMG_2240

jalan2 amik angin

IMG_2244

well kita dah nak mula dah shoot cuma nak tunggu ler crew bersiap2 segala….

IMG_2253

Aisyah is one of the hosts for this program untuk NTV7 Breakfast show…anak dia hoyaii, comei meletop!

la ni meh aku kenalkan the participants for this project ….

IMG_2268

this is Rayyan, for the blue team

IMG_2264

Nara pun untuk blue team

IMG_2269

These couple, they are the winners from the NTV7 contest and won to join this trip too, so were splitted into 2 groups lah kan, Glen goes to blue team and Ester mai jadi group merah. Yang belakang jelir lidah tu nak kena kerat pisau nih!

IMG_2277

So the blue team, obviously adalah group lelaki, it s like Men Vs Women, part of them is Aisyah ada bunga sikitlah dalam blue team

 

IMG_2292

we are the red team! Ester and Nana. Nana is my inflight partner hahahah so missing her by now entry ni aku buat

IMG_2260

Our complete Red team, nasib baik group merah, kalau letak aku kat group biru, dah macam paling tadah je kan. Ester, Nana and RM, but of course Naz as the host part of our red team le jugak, kumbang dalam bunga gitu

IMG_2285

Ambassador of Disneyland Hong Kong merasmikan our HKDL Challenge Trail – Red VS Blue and Men vs Women….Just from Hong Kong Disneyland for NTV7 Breakfast Show!

This is not the end, ini cuma entry permulaan dalam challenge trail kami, dan sebelum kalian dikhabarkan group mana yang menang dulu, esok esok kita bercerita lebih details on the challenge trails tu yeah.

but, agak2 ler kan….hahahahah group mana yang menang?

FYI, weather masa kami kat HK Disneyland nih, meletop panehnya sama perit macam kat negara kita….so shooting tengah paneh le kami hahahha, but it was fun. Dulu punya pengalaman aku datang masa winter, sejuk, takde berpeluh, hok masa nih hui….bersungguh2 kena bantai but best. Aku ni ngah timbang kati, should i come back to Disneyland HK again this year or lelain tahun.

Anak2 tu dok berzikir je, mom nak gi mom jomlah….meh korang sesama kita check untuk package biliks and parks kat Disneyland HK nih,

Comment: 11